Herontdek je talenten na een scheiding

Pin It

Herontdek je talenten na een scheidingOnderstaand artikel is geschreven door Anuschka. Zij volgt een ‘ontdek je talent’ traject bij mij.   Anuschka heeft een aantal jaren gewoond als expat in London en Aberdeen. 12 jaar geleden studeerde zij af aan de Universiteit van Amsterdam in de richting Communicatie-wetenschappen. Daarna volgde zij de carriere van haar inmiddels ex-man en zorgde zij met name voor de kinderen. Na de scheiding besloot ze om een coach in te huren en zo kwam ze bij bij terecht.

In dit traject ontdekt ze welke rollen en werkomgeving het beste bij haar (her) ontdekte talenten passen. Halverwege het traject besluit ze om alvast te reageren op vacatures die haar wel interessant lijken. Ik wees haar op een stageplek. Een stageplek is namelijk een ideale manier om weer werkervaring op te doen: Je(her) ontdekt je je talenten, vergroot je je zelfvertrouwen en ontmoet weer mensen binnen je vakgebied, waardoor je je kans op een job verhoogt.

Zo stuurde ze ook een sollicitatiebrief naar Gingermood voor de functie PR/Communicatie medewerker. Het bedrijf nodigde haar uit voor een sollicitatiegesprek. Het klikte en ze mocht door naar de tweede ronde. Voor de tweede ronde moest ze een PR bericht schrijven. Onderstaand artikel is het resultaat. Gingermood was erg enthousiast en wilde haar verwelkomen in hun team. Maar na er goed over nagedacht te hebben zag Anuschka in dat maar een gedeelte van haar talenten aan bod kwamen.

Het is een erg leuk artikel geworden die ik te goed vond om te laten liggen en misschien heb jij er ook nog wat aan.

Herontdek je talenten na een scheiding

In het begin lijkt een echtscheiding louter ellende op te leveren. Maar verderop in het verwerkingsproces ontstaan nieuwe kansen. Claudia van Kalleveen is relatietherapeute en mediator. Zij zegt: ‘Heb je de verwerking van je scheiding doorleefd, dan kom je in de fase van zelfconfrontatie en – ontplooiing. Je bent gedwongen weer eens goed over jezelf na te denken, stil te staan bij belangrijke levensvragen als: wie ben ik? Waar sta ik? Wat is belangrijk voor mij? Wat kan ik? Wat doe ik? Wat zijn mijn doelen?

Al met al, hoe onverwacht ook, ligt hier een kans op inzichten en persoonlijke groei. Daaraan kun je om te beginnen veel zelf doen. Denk aan expressieve en/of therapeutische werkvormen, zoals tekenen, schilderen of schrijven. Vooral het schrijven van een dagboek kan een goede uitlaatklep zijn. Zoek je het liever in herkenning door middel van de ervaring van en inspiratie door anderen, omring jezelf dan met een flinke dosis goede boeken. Dat kan van alles zijn, van zelfhulpboek tot inspirerende biografie van een persoon in wier schoenen je in je stoutste dromen zou willen komen te staan. Probeer je met name op positieve elementen te richten: inspiratie en moed in plaats van afbranden en wraakzucht, ordening aanbrengen in plaats van piekeren over de chaos.

Erg herkenbaar aldus Anuschka, zelf in Maart 2013 gescheiden en moeder van twee schoolgaande meisjes van 5 en 6 jaar oud. Anuschka heeft een aantal jaren gewoond als expat in London en Aberdeen (Schotland). 12 jaar geleden studeerde zij af aan aan de universiteit van Amsterdam in de richting Communicatiewetenschappen. Daarna volgde zij de carriere van haar inmiddels ex-man en zorgde zij met name voor de kinderen. Als de scheiding eenmaal een feit is wordt je eerst geconfronteerd met allerlei zakelijke aangelegenheden (mediator, verdeling spullen, alles goed regelen voor de kinderen, van 1 naar 2 huizen). Als dit geregeld is komt pas de emotionele verwerking en de confrontatie met jezelf. Daarom nam zij een stap naar een coach.

Een erg verstandige keuze, aldus Anuschka. Met mijn coach ga ik weer mijn talenten (her)ontdekken en aan mezelf werken. Wil en kan je nog iets met je opleiding, als je er jaren uit bent geweest? Alles kan, aldus Anuschka, als je er maar voor vecht en positief in het leven staat. Haar coach wees haar op het nut van het zoeken naar een stageplek, zodat je kan herontdekken waar je talenten ook alweer liggen. Zo kwam Anuschka bij Gingermood terecht en bood zich aan als PR/Communicatie stagiair.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

 

 

Pin It
Posted in Talent in de spotlight, Uncategorized | Tagged , , , , | Leave a comment

Hoe kies je voor jezelf, als je last hebt van het lieve meisjes syndroom.

Pin It

Hoe kies je voor jezelf, als je last hebt van het lieve meisjes syndroomHerken je dat, dat je iedereen te vriend wil houden? Dat je de goede vrede wilt bewaren en je eigen gevoelens in de diepvries stopt?

Dan heb je misschien last van het lieve-meisjes syndroom.

Lieve meisjes voelen zich niet op hun gemak als ze op hun intuïtie of hun instincten afgaan, omdat het vaak betekent dat ze tegen de mening van anderen moeten ingaan. Een lief meisje wil eenstemmigheid. Als ze dat bereikt, betekent dat niet alleen dat ze het iedereen naar de zin heeft gemaakt, en dat is erg belangrijk, maar ook dat ze de zekerheid heeft dat veel mensen het met haar eens zijn. Bovendien komt een instinctieve reactie per definitie niet uit je hersens voort, er komt veel meer intuïtie dan analyse aan te pas.

Lieve meisjes hebben leren geloven dat ze altijd hun huiswerk moeten maken. Ze vinden het moeilijk om een reactie te vertrouwen die duidelijk niet gebaseerd is op talrijke feiten en cijfers – of wat nog erger is, tegen alle feiten en cijfers ingaat. ‘Als vrouwen opgroeien, worden ze niet aangemoedigd om in hun waarnemingen of observaties te geloven, zegt Allana Elovson, die vele jaren vooroordelen betreffende de geslachten heeft bestudeerd. “Mensen praten over vrouwelijke intuïtie, maar we worden er vaak belachelijk mee gemaakt. Wanneer we onze intuïtie gebruiken en we hebben gelijk, dan wordt dat aan geluk en hard werken toegeschreven.

En toch is het voor iedereen die in het zakenleven zit essentieel om op zijn eigen intuïtie te vertrouwen. De vrouwen met pit die ik ken, zeggen allemaal dat ze op hun intuïtie afgaan. Een onderzoek van het Technologisch Instituut in New Jersey heeft uitgewezen dat tachtig procent van de bedrijfsleiders die hun bedrijfsomzet in vijf jaar tijd hadden verdubbeld, een groter intuitief vermogen had dan gemiddeld.Waarom is het zo belangrijk? Omdat als je jezelf laat overweldigen door voortdurende analyses, ladingen regels en de negatieve uitstraling van mensen die op een prima idee reageren alsof het stinkt, je misschien nooit verder gaat met de meest gedurfde of creatieve manier om iets te ondernemen.

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat vrouwen misschien tot veel exactere intuïtieve waarnemingen in staat zijn dan mannen. Anne Moir en David Jessel, auteurs van Brainsex: het grote verschil tussen man en vrouw, wijzen erop dat de zintuigen van vrouwen vaak beter ontwikkeld zijn. Dat is de reden dat ze beter zijn uitgerust om sociale seintjes op te pikken zoals belangrijke betekenisnuances in iemands toon of stem of de intensiteit van iemand expressie. Vrouwen kunnen ook belangrijke en losse gegevens onthouden, althans voor korte perioden. En dat is nog niet alles. In het onderzoek werd ontdekt dat de twee hersenhelften die door het corpus callosum (de hersenbalk) verbonden zijn, bij vrouwen meer verbindingen hebben. Dit betekent dat er meer gegevens worden uitgewisseld tussen de linker- en de rechterhersenhelft van de vrouwelijke hersens. De auteurs van Brainsex kwamen tot de conclusie dat vrouwen in het algemeen beter zijn in het herkennen van emotionele nuances in stemmen, gebaren, gezichtsuitdrukkingen en ze daardoor meer kunnen afleiden uit dit soort gegevens dan mannen. Ze hebben een grotere capaciteit om ze te integreren en dwarsverbanden te leggen.

Dit is typisch de manier waarop het idee van vrouwelijke intuitie is ontwikkeld, hoewel zoals Allana Elovson zegt, dat ‘voordeel’vaak belachelijk wordt gemaakt of beschouwd als iets dat alleen bij idiote dingen zou werken, zoals een moeder die weet dat haar zoon op het punt staat haar vanaf de top van een hoge berg te bellen met het verzoek wat geld op zijn rekening te storten.

Een meid met pit ziet in dat haar intuïtie machtig gereedschap is en ze leert ernaar te luisteren. Hoe weet ze wanneer haar intuïtie iets tegen haar zegt? Ze kan gerommel of een ‘knoop’in haar maag voelen als er iets ‘niet helemaal klopt’. Wanneer ze een geweldig idee heeft, schiet er een scheut adrenaline door haar aderen of klinkt er gezoem in haar hersens of misschien is er zelfs sprake van een wonderlijk ‘zesde zintuig’.

Reken af met oude verwachtingspatronen en leer met durf en intuïtie te bereiken wat je wilt! Wil jij nu al in je kracht staan en kun je niet wachten om een vrouw met pit te worden die het heft in eigen handen neemt meld je dan aan voor mijn nieuwe programma: ‘ Ben jij een B I T C H’.  

Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ’ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via dit  programma leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet. Een carrière kan je voldoening geven en helpt je om het leven te leiden dat je wilt leiden.

Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen! Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is. Via het contactformulier hieronder kun je je inschrijven voor een gratis oriëntatiegesprek.

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan een boost geven dan is het programma ontdek je talent echt wat voor jou. Via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via de cliënt vertelt”.

Pin It
Posted in Coach amsterdam, Uncategorized | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Hoe vind je een baan die je gelukkig maakt ( en die ook nog goed betaalt)

Pin It

Zodra je je talenten in de juiste context weet te plaatsen worden je inspanningen met 300% beloond – Serracoaching Heb jij al een tijd het gevoel dat je niet weet welke richting je op wilt met je leven? Heb je … Continue reading

Pin It
More Galleries | Leave a comment

Lost in life? People who took an indirect path to success

Pin It

Geweldig! Hier hoef ik geen woorden meer aan toe te voegen.

A picture is worth a thousands words. 

Lost in life?

Ben jij op zoek naar een baan die betekenis heeft voor jou en wil je weten wat jouw talenten zijn dan is  Talentcoaching  misschien wel wat jij zoekt. Talentcoaching helpt je om op een frisse, authentieke manier te laten formuleren wie je bent, wat je wilt en vooral: wat je gaat doen. Dat doe ik door je gerichte vragen te stellen en je soms te confronteren. Ik houd je eigenlijk een spiegel voor. Je kan rekenen op een hernieuwd zicht op je werkelijke talenten, kwaliteiten en persoonlijke stijl. Ik geef je specifieke oefeningen mee. Je krijgt krachtige instrumenten in handen om je gewenste resultaten te bereiken.

Via het programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet. Een carrière kan je voldoening geven en helpt je om het leven te leiden dat je wilt leiden.

Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen! Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is. Via het contactformulier hieronder kun je je inschrijven voor een gratis oriëntatiegesprek.

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan een boost geven dan is het programma ’ontdek je talent echt wat voor jou. Via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.  

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. 

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen. Tijd om te springen! – Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

 

 

Pin It
Posted in Talent in de spotlight | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Take a chill pill

Pin It

De meesten van ons hebben geen idee hoe gespannen we eigenlijk zijn. O, jij weet het wel? Je bent zelfs heel ontspannen?

Take a chill pillTake a chill pill Take a chill pill

Let, terwijl je dit leest, eens op je schouders. Misschien voel je wel hoe die zakken als je ze meer ontspant. Verleg je aandacht dan eens naar je nek en hals en voel hoe de spanning daar oplost. Ga dan naar je kaken: laat je onderkaak slap hangen als je die ontspant. Ga dan naar je voorhoofd en de spiertjes rondom je ogen.

 Ga nu weer naar je schouders. De kans is groot dat je die weer hebt aangespannen, dus ontspan ze nog eens en laat ze weer hangen. Zo werkt het. Je vindt spanning op plaatsen waarvan je dacht dat ze ontspannen waren, en zodra je je aandacht op een ander punt vestigt, komt die spanning weer terug. Als je je aanwendt om op deze manier je lichaam bewust te onderzoeken, kan dat in het begin een beetje verontrustend zijn omdat je merkt dat je eigenlijk best gespannen bent.

Als je spanning in je lichaam negeert, dan gaat die spanning doen wat kinderen ( en sommige volwassenen) ook doen wanneer ze genegeerd worden: schreeuwen, gillen en zich misdragen. Dat wangedrag neemt de vorm aan van een gespannen schouderregio, hoofdpijn, pijn in de rug enzovoorts. Je kunt dan ook beter gaan luisteren naar je lijf voordat je gaat schreeuwen om aandacht.

Een afspraakje met jezelf

Probeer ook om genot te vinden in het ontspannen. Probeer net zo veel te genieten van ontspannen als van een glas wijn, een kus van je lief of…

Ik noem dit ‘zoeken naar innerlijk genot’. Ik heb het over de bron van genot in jezelf vinden, in plaats van buiten jezelf. Dat komt vaak niet eens in ons op. We proberen wanhopig om gevoelens van innerlijk genot te stimuleren door buiten onszelf te kijken. Als je de bron van genot in jezelf kunt vinden, zul je je nooit meer vervelen. Je bent dan zelfvoorzienend en een afspraakje met jou kan dan ook heel goedkoop uitpakken. En de grootste bonus is dat als je plezier en genot vindt in alles waarmee je je eigen gezondheid kunt oppeppen en je alles waarmee je een lang leven, geluk en misschien zelfs verlichting kunt vinden, dat dan de kans verrekte groot is dat je die dingen vaker en regelmatiger gaat doen.

Goedkope chill pill: Bewust ademhalen

Bewust ademhalen is erg krachtig, maar toch ook heel gemakkelijk. De ademhaling is ook een geweldig iets om mee te spelen. Voor de meesten is ademen iets waar we nooit over nadenken. Als je gaat zitten en een paar minuten bewust en diep ademhaalt, dan zul je je rustiger voelen. En tegelijkertijd gebeuren er een hoop dingen met je lijf: 

 • Je hartslag gaat omlaag;
 • Je stuurt meer bloed naar je inwendige organen;
 • Je stuurt meer zuurstof naar je cellen; 
 • Je laat minder adrenaline vrij, waar je de druk op je overbelaste nieren wat vermindert; 
 • Je stuurt een boodschap naar iedere cel: ‘He, rustig aan een beetje, het is allemaal zo beroerd nog niet!’

Bewust ademhalen heeft twee kanten: je wordt je bewust van hoe je nu ademt en je verandert je ademhaling bewust. Door eenvoudigweg bewust bezig te zijn met de manier waarop je nu ademhaalt, kun je je adem leren kennen. Het is heel goed om dat te doen. Ervaar wat er allemaal beweegt wanneer je ademt. Adem jij vanuit je borst of je buik? Adem je snel of langzaam? Zijn er pauzes in je ademhaling? Kun je het effect voelen van je ademhaling in andere deling van je lichaam? Let op hoe je ademt wanneer je ontspannen bent. En let op hoe je ademt wanneer je een belangrijke vergadering op het werk hebt, of wanneer je bij je geliefde bent. Leer je ademhaling kennen, ervaar hoe die werkt en verandert. 

De snelste manier om te ontspannen is door je uitademing echt te vertragen.Laat die echt lang duren, en voel hoe je lichaam ontspant. Je kunt het effect hiervan zelfs nog meer versterken als je bij die uitademing zucht. Een zucht is van zichzelf al een verbazingwekkend iets. Je zucht waneer je klaar bent met het doen van iets moeilijks , iets wat je inspanning heeft gekost. Wanneer je klaar bent met werken en jezelf een glas whiskey hebt ingeschonken, op de bank gaat zitten om naar een aflevering van een soapserie te kijken, dan zucht je diep. Door te zuchten zeg je tegen je lijf: ‘Dat is het voor nu. Je kunt je nu ontspannen en loslaten.’ Zuchten is jouw manier om te zeggen: ‘Fuck it. Het maakt niet uit wat er vandaag is gebeurd, nu heb ik de kans om achterover te leunen en te ontspannen.’

Als je dus je lichaam voor de gek wilt houden en het wilt laten denken dat alle werk is gedaan, zodat het mag gaan ontspannen, dan moet je dus ZUCHTEN. Alle dingen die er in je leven spelen, vind je terug in je ademhaling.

Probeer het maar eens. Laat je echt volstromen en haal die energie naar binnen. Ga deze manier van ademen oefenen. Je geeft jezelf energie en ligt niet meer wakker van dingen waar je eerst door werd geplaagd.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken. 

 

Pin It
Posted in Coach amsterdam, Uncategorized | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Ongelukkig? 5 sleutels voor meer plezier in je leven

Pin It

Echt plezier in dit leven komt van het weten dat je NU de controle over jezelf hebt.

We zeggen graag tegen onszelf dat we aan het stuur zitten. Niemand zou zichzelf doelbewust ‘van een rots af rijden’. Elke keer dat we merken dat we medelijden hebben met onszelf, of dat we boos, bezorgd of angstig zijn, is dat een duidelijk teken dat we op de verkeerde plek zijn gaan zitten en dat iemand anders bezig is ons langs de verkeerde weg te sturen.

In het begin is het vernederend om te zien en dan toe te geven dat je alleen maar dacht dat je in de bestuurdersstoel zat. Deze schok is nodig als we willen identificeren wat ons eigenlijk drijft. Maar vergelijk deze tijdelijke vernedering die je uiteindelijk de controle over jezelf geeft, eens met een leven zonder dat, hetgeen heel erg lijkt op Mr. Toad’s Wild Ride in Disneyland. Deze attractie, die nu ter ziele is, was gebaseerd op Disney’s bewerking van The Wind in the Willows, en tijdens de krankzinnige en chaotische rit gingen de passagiers – die voor het grootste deel in het donker reden – door van alles heen, van een frontale botsing met een trein tot een bezoek aan de ‘Hel’. Leuk!

We leven vanuit een bodemloze mand met eindeloze behoeften die ons overal heen rijdt, en die ons bovendien dol maakt! Hopen dat je troost en richting in je leven zult vinden in je behoeften is als proberen schaduw te vinden onder een zwerm steekvliegen – misschien is het koeler, maar je moet ook blijven rennen. Je plezier is je pijn. 

Echt plezier is het tegendeel van pijn, het is de afwezigheid ervan. Sta daar eens bij stil. Eigenlijk wil je vrij zijn van je behoeften. Deze hogere behoefte wordt een beantwoordbare behoefte naarmate we beter beseffen dat we niet lijdzaam hoeven toe te zien, en we ons niet hoeven te onderwerpen aan iets wat we niet zelf hebben gekozen. Niemand kiest ervoor uit elkaar te worden gerukt, tenzij zijn idee van geluk uit elkaar valt. 

We kennen allemaal momenten waarop we merken dat al onze behoeften ons in een richting trekken, en dat we dus misschien krijgen wat we willen. Maar nu worden diezelfde behoeften onze spoken. Te laat beseffen we dat we niet echt kregen wat we dachten dat we hadden, en dat we niet moeten leren leven met nog een ‘prijs’ die meer een straf dan een plezier voor ons is. 

Hier is de sleutel voor een altijd plezierig leven. Onze behoeften lijken de belofte van een stralender, plezieriger toekomst in te houden, terwijl de aard ervan in feite het nu verstoort. Alles is nu plezierig. Je zou geen kiezelsteentje in een vijver gooien om het oppervlak rustig te maken. Wanneer je de vijver met rust laat, weerspiegelt die de hemel erboven. Hoe meer we leren onszelf met rust te laten, hoe duidelijker het wordt dat we op die manier allemaal gelukkiger zijn. Niemand houdt van een zeur, dus het is geen wonder dat we niet van onszelf houden. 

Wees niet bang om tegen een hardnekkige behoefte te zeggen dat jij het stuur neemt. Laat hem blèren. Wanneer al deze innerlijke passagiers gaan beseffen dat jij van plan bent van nu af aan te rijden, zullen ze netjes met zijn allen in de bus gaan zitten. Op dat moment merk je misschien een vreemd gevoel dat een beetje op eenzaamheid lijkt. Geloof me, dit is alleen een van de laatste behoeften die niet graag wordt genegeerd. Blijf in de bestuurdersstoel zitten. Ook al voelt het op dat moment niet zo, je hebt niets te verliezen. Dit is de waarheid. Maak je geen zorgen als je niet zeker weet waar je naartoe wilt. Blijf bij je nieuwe innerlijke positie, en op een dag zul je blij zijn te zien dat zelfs je bezorgdheid alleen maar nog een van de behoeftespoken was. 

Onderstaande sleutels helpen je om jezelf niet meer te dwarsbomen. 

 1. Hoe meer licht we kunnen laten schijnen op die delen van onszelf die ons zeggen dat het ok is om in je donkere gedachten en gevoelens te wentelen, hoe minder macht ze hebben om ons te misleiden met de pijn die zij zouden rechtvaardigen.
 2. Een beroep doen op angstige gedachten om op een vreesachtige gevoelens te reageren is als proberen een aardverschuiving te stoppen door er stenen naartoe te gooien! 
 3. Hoe meer we ontwaken tot het besef dat rustig geluk onze natuurlijke staat van het zijn is, hoe eerder we alles wat ons in gevaar kan brengen door ons erop te sturen om te zoeken naar wat we al bezitten, zullen herkennen en loslaten
 4. Niet is productiever dan naar onze eigen gedachten en gevoelens te kijken; zelfobservatie laat niet alleen onbewuste zelfverwoestende toestanden zien voor wat ze zijn, maar ook beschermt deze orde van hoger bewustzijn ons voor hun verspillende negatieve invloeden. 
 5. Het buiten onszelf zoeken naar het hogere geluk dat alleen maar gepaard gaat met spirituele heelheid is als hopen dat een draaimolen kan veranderen in een reuzenrad. 

Bron: Guy Finley

Loslaten van oude ideeën is de enige manier om echt iets nieuws uit te nodigen. Blijf niet langer aanmodderen! Meld je aan voor een van mijn coachprogramma’s. Tijdens deze coachprogramma’s kun je leren  

 • Hoe je uit je eigen gebouwde kooi kunt ontsnappen. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden je vaak gevangen. Door inzicht te krijgen in jouw patronen zul jij makkelijker het leven gaan leiden wat je graag wil leiden.
 • Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten en je angsten te verkleinen
 • We gaan jouw kompas (mbt loopbaan en/of privé leven) weer helder krijgen. Je ziet de kaart weer voor je.
 • Hoe je je vrijer kunt voelen in je contacten met andere mensen
 • Hoe je je angst en besluiteloosheid om kunt buigen in kracht in actie (knopen doorhakken) 

Besluit voor jezelf wat je in dit leven wilt en handel daarnaar. Blijf niet zitten wachten tot iemand anders het jou geeft. Want dat kan lang duren.

Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen? Wil jij niet meer ronddobberen en jezelf te vaak afvragen “is this all there is?” dan is het tijd om je aan te melden voor mijn programma:  ben jij een B I T C H” . Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen.

Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor een mijn programma via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.  

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via de cliënt vertelt”.

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen! .


Pin It
Posted in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coach amsterdam | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Hoe geheim van loslaten. 5 illusies die je ervan weerhouden

Pin It

De enige barrière tussen jezelf en een leven zonder begrenzingen is de macht die je ten onrechte aan je twijfels en angsten hebt toegekend.

Loslaten, dat klinkt makker gezegd dan gedaan. Denk eens na over alles wat je in je leven wilt vasthouden: je partner, je baan, je gezondheid, je gevoel voor humor, je familie en vrienden, soapseries op de televisie.

Alles in deze maatschappij vertelt ons dat dingen ertoe zouden moeten doen…Hoe verder we in het leven komen, des te langer onze lijst wordt. In de volgende lijst staan vast ook de nodige dingen die er voor jou ook toe doen:

 • Hoe je eruit ziet: of je er te dik, te oud, te klein of te lang uitziet;
 • Hoeveel succes je hebt met wat je met je leven doet;
 • Het doel in je leven vinden;
 • Soaps, serie’s en programma’s als Goede Tijden bijhouden en Breaking Bad;
 • Iets proberen te doen met je leven;
 • Betrouwbaar zijn;
 • Ieder jaar een leuke vakantie hebben;
 • Al je rekeningen kunnen betalen;

Natuurlijk kunnen we nog eindeloos met die lijst doorgaan. Leg nu eens het lijstje dat je nu hebt naast het lijstje van toen je vier was. Poeh, wat een verantwoordelijkheden heb je als je volwassen bent, nietwaar? Bijna zonder het te beseffen heb je voor jezelf een heel konvooi verzameld van dingen die ertoe doen. 

Alles wat er voor ons toe doet maakt deel uit van ons plan van het leven – en wij verwachten dat het leven zich daaraan houdt. Maar het leven heeft heel andere plannen. Dus hoe je ook probeert om gezond te blijven; soms word je gewoon ziek. Hoe je ook probeert om aardig gevonden te worden: soms vinden anderen je niet aardig..niemand belt je op en je voelt je ellendig. Hoe langer ons konvooi van dingen die belangrijk voor ons zijn, des te waarschijnlijker is het dan dat het leven de boel in het honderd laat lopen, en onze plannen ook.  Dit kunnen we soms moeilijk loslaten

Oorzaak en gevolg

Een van de dingen waardoor loslaten zo moeilijk lijkt is de manier waarop onze slapende geest naar het leven kijkt: hij ziet oorzaak en gevolg als afzonderlijke activiteiten. Wanneer bijvoorbeeld een relatie ons kwelt, worstelen we gewoonlijk om de ongewenste gevoelens die we erover hebben los te laten. Maar deze gebruikelijke reactie maakt ons blind voor het feit dat de eigenlijke oorzaak van ons voortdurend ongelukkig-zijn niet buiten ons huidige bewustzijnsniveau ligt.

Gordijn van illusies

In een relatie waarin bijvoorbeeld geweld aan de orde is, heeft iemand de neiging zijn of haar partner de schuld te geven van de pijn die hij of zij blijft lijden. Maar deze waarneming komt voort uit een illusie. Die is gebaseerd op een misverstand, dat voorkomt uit een onbewuste onjuiste overtuiging die ongeveer als volgt luidt: ‘Het is beter voor me om te leven met een probleem dat ik nu ken dat een toekomst aan te gaan die vol ongekende mogelijkheden zit.’ Laten we nu rechtstreeks naar de kern van het probleem gaan.

Voordat we het negatieve effect van een zelfbeperkende illusie kunnen aanpakken – en die uit de weg kunnen ruimen, moeten we eerst het onjuiste beeld dat daar verantwoordelijk voor is, doorzien, en ons ervan bevrijden. Bestudeer met dit in gedachten nauwkeurig vijf grote illusies die je ervan weerhouden los te laten en vrij te leven. Gebruik elk ervan om je te helpen zien dat wat waar lijkt niet altijd waar is!

 1. De illusie dat je je nutteloos of onderzins onbetekenend voelt in het leven- met zijn hartzeer en verdriet- ontstaat vanuit het onjuiste beeld dat de ware maat van je waarde wordt bepaald door de maat waarover anderen het eens zijn. 
 2. De illusie van ontmoediging- met zijn verbitterdheid en beschuldiging- komt voort uit het onjuiste beeld dat het mogelijk is in het leven te slagen zonder door je ‘mislukkingen’ te leren. 
 3. De illusie van spijt – met zijn ogenschijnlijke onontkoombare verdriet en schuldgevoel – komt voor uit het onjuiste beeld dat je door een pijnlijk moment uit het verleden te herbeleven, de kracht krijgt om dat op te lossen. 
 4. De illusie van beperking – met zijn angst en gevoel van frustratie – komt voor uit het onjuiste beeld dat je op een moment van uitdaging als enige hulpbron beschikt over de mogelijkheden die je kent. 
 5. De illusie dat anderen, beter, sterker of wijzer zijn dan jij- met zijn pijnlijke twijfel aan jezelf en een gevoel van onveiligheid- komt voort uit het onjuiste beeld dat je hier op aarde bent om net als iemand anders te zijn. 

Loslaten van oude ideeën is de enige manier om echt iets nieuws uit te nodigen. Blijf niet langer aanmodderen! Meld je aan voor een van mijn coachprogramma’s. Tijdens deze coachprogramma’s kun je leren  

 • Hoe je uit je eigen gebouwde kooi kunt ontsnappen. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden je vaak gevangen. Door inzicht te krijgen in jouw patronen zul jij makkelijker het leven gaan leiden wat je graag wil leiden.
 • Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten en je angsten te verkleinen
 • We gaan jouw kompas (mbt loopbaan en/of privé leven) weer helder krijgen. Je ziet de kaart weer voor je.
 • Hoe je je vrijer kunt voelen in je contacten met andere mensen
 • Hoe je je angst en besluiteloosheid om kunt buigen in kracht in actie (knopen doorhakken) 

Besluit voor jezelf wat je in dit leven wilt en handel daarnaar. Blijf niet zitten wachten tot iemand anders het jou geeft. Want dat kan lang duren.

Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen? Wil jij niet meer ronddobberen en jezelf te vaak afvragen “is this all there is?” dan is het tijd om je aan te melden voor mijn programma:  “ben jij een B I T C H” . Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen.

Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor een mijn programma via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.  

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via “de cliënt vertelt.

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen! .

 

Pin It
Posted in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coach amsterdam | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

De 7 sleutels tot geluk

Pin It

Wat zou jij doen als je een hoop geld had?

Sparen, iets kopen of het aan een goed doel schenken? Welke van de drie mogelijkheden zou je het gelukkigst maken?

Erick Kirchler voerde een aantal experimenten uit op het gebied van de sociale en economische psychologie. Een jaar lang volgde hij bijvoorbeeld van nabij de dagelijkse beslissingen (met inbegrip van de financiële) van veertig westerse stellen. Weet hij of geld gelukkig maakt?

De glitter van goud verbleekt al snel

Geld is misschien wel het belangrijkste onderzoeksdomein van de economische psychologie. Is economie niet de wetenschap die bestudeert hoe schaarse goederen worden verdeeld met als doel het grootst mogelijke aantal menselijke behoeften te bevredigen? Behoeftebevrediging ( en niet frustratie) zou individuen en landen gelukkig moeten maken. Vaak gaat men ervan uit dat geld en materiële bezittingen de sleutel tot geluk zijn. Met geld koop je alles, dus ook geluk. Misschien verrassend, maar zeker boeiend, is dat onderzoek aantoont dat geld weinig of niet in staat is om ons gelukkiger te maken. Als we al enige geluk halen uit  pure materiële rijkdom, dan is dat van korte duur.

Uit experimenten in de economische psychologie blijkt bijvoorbeeld dat mensen veeleer verkiezen altruïstischer te handelen: in plaats van hun eigen winst rationeel te maximaliseren, schenken ze het geld aan een goed doel of putten ze geluk uit vrijwilligerswerk. 

De psychologie heeft ons geleerd dat geluk voortspruit uit bevredigende liefdesrelaties, betrouwbare en rechtschapen vriendschappen, uit de mogelijkheid om te genieten van de geneugten des levens, het hebben van een sociaal relevante en zinvolle baan. 

Geluk heeft ook te maken met keuzevrijheid en vat hebben op die keuze. Mensen met een grotere keuzevrijheid voelen zich gelukkiger, maar alleen wanneer ze ervan overtuigd zijn dat ze het gevolg van die keuze zelf beïnvloeden. Een grotere keuzevrijheid leidt niet automatisch tot mer geluk. 

Het is bewezen dat een dergelijk besef afhankelijk is van een persoonlijkheidskenmerk dat locus of control heet. Iemand die denkt dat de gevolgen van zijn keuzes toe te schrijven zijn aan zijn eigen capaciteiten en inspanningen (interne locus of control) is geneigd keuzevrijheid hoger te waarderen dan mensen die denken dat de gevolgen van hun keuzes bepaald worden door toeval (externe locus of control)

Studies in de vakgebieden psychologie en economie tonen aan dat dergelijke overtuigingen niet louter genetisch bepaald zijn, maar verband houden met sociale ontwikkelingen , met inbegrip van het leerproces in het gezin en de school Zowel ouders als leerkrachten spelen een rol in het geluk van toekomstige volwassene. Wanneer kinderen gewapend worden met de overtuiging dat ze dankzij hun eigen capaciteiten zelf het gevolg van hun keuzes bepalen, is dat van onschatbare waarde voor het geluk van zowel individuen als samenlevingen. 

De sleutels

 • Inkomen is belangrijk voor geluk, maar meer en meer inkomen levert niet meer en meer geluk op.
 • Denk niet dat je geluk kunt kopen. Gekocht geluk smelt als sneeuw voor de zon.
 • Investeer liever in relaties en vriendschappen. Geniet ervan
 • Zoek een baan die betekenisvol is voor jezelf en de maatschappij
 • Keuzevrijheid maakt ons alleen gelukkig als we ervan overtuigd zijn dat we vat hebben op de resultaten van onze keuze.
 • We zijn gelukkiger als we sterker geloven in onze eigen capaciteiten en inspanningen dan in toeval en lotsbestemming
 • Deze houding kan worden aangeleerd. Ouders en leerkrachten zouden kinderen moeten wapenen met een groot vertrouwen in hun eigen capaciteiten. 

Ben jij op zoek naar een baan die betekenis heeft voor jou en wil je weten wat jouw talenten zijn dan is  Talentcoaching  misschien wel wat jij zoekt. Talentcoaching helpt je om op een frisse, authentieke manier te laten formuleren wie je bent, wat je wilt en vooral: wat je gaat doen. Dat doe ik door je gerichte vragen te stellen en je soms te confronteren. Ik houd je eigenlijk een spiegel voor. Je kan rekenen op een hernieuwd zicht op je werkelijke talenten, kwaliteiten en persoonlijke stijl. Ik geef je specifieke oefeningen mee. Je krijgt krachtige instrumenten in handen om je gewenste resultaten te bereiken.

Via het programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet. Een carrière kan je voldoening geven en helpt je om het leven te leiden dat je wilt leiden.

Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen! Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is. Via het contactformulier hieronder kun je je inschrijven voor een gratis oriëntatiegesprek.

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan een boost geven dan is het programma ’ontdek je talent‘ echt wat voor jou. Via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.  

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. 

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

 

 

Pin It
Posted in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coach amsterdam, Uncategorized | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Hoogopgeleide vrouwen hoogste kans op burn out

Pin It

De jongere generatie beseft het waarschijnlijk niet, maar er is wel degelijk een reden waarom vakbonden geijverd hebben voor 38-urenweken. Om uitbuiting te vermijden, jazeker, maar ook om uitputting te vermijden. Spaans onderzoek ondersteunt die conclusie: wie meer dan 40 uur per week werkt, loopt zes keer meer kans op een burn-out dan wie er minder dan 35 werkt. Uit ander onderzoek bleek dat een op tien vrouwen minstens 45 uur per week werkt, en daarnaast ook nog een sociaal, familiaal en sportief leven willen. Geen wonder dat velen balanceren op de rand van een zenuwinzinking. Welkom in de burn-outgeneratie.

Een burn-out is een psychologische aandoening, gekenmerkt door een gebrek aan energie en/of  interesse in het werk en/of een cynische of geïrriteerde houding. Chronische werkstress en een gebrek aan erkenning door het werk zijn de twee belangrijkste factoren van een burn-out, al wordt de aandoening ook vaak geassocieerd met perfectionisten en workaholics. Maar volgens psycholoog Joan Borysenko hoeft dat niet het geval te zijn. 

Negeren eigen noden

“Burn-outs zijn de nieuwste epidemie. Meer en meer werknemers vallen uit door onmogelijke werkdruk en strikte deadlines, die ze niet durven weigeren uit angst ontslagen te worden. Vrouwen zijn het grootste slachtoffer, omdat ze meer dan mannen hun eigen noden negeren of opzij schuiven. Op den duur geraken ze in een vicieuze cirkel van steeds meer en beter willen, steeds harder en langer werken zonder te beseffen wat de prijs is die ze ervoor betalen”, steekt Borysenko van wal.

“Het zuigt het leven uit competente, getalenteerde, hardwerkende mensen. Ze verliezen hun motivatie en levenslust. Eén extra minuut kunnen ze niet uitstaan, ze haten hun leven. Vrouwen beseffen dit meestal veel te laat, waardoor het moeilijk is om nog terug te keren.”

De rol van stress

Het probleem begint meestal doordat het idee leeft dat je gestresseerd moet zijn om iets gedaan te krijgen.

“Het is waar dat de productiviteit stijgt als de stress stijgt, maar enkel tot op een bepaald moment. Positieve stress is wat je vooruit stuwt, negatieve stress is wat je productiviteit onderuit haalt. Op een gegeven moment overschrijd je de grens, en kom je terecht in een systeem van verminderde return. De kwaliteit van je werk begint eronder te lijden, waardoor je nog meer begint te stressen en je werk nog meer achteruit gaat. Die neerwaartse spiraal leidt rechtstreeks naar een burn-out.”

Kenmerken

Een burn-outslachtoffer vertoont bepaalde kenmerken. Zo worden ze erg cynisch en negatief over het leven. Hun genadeloze werkritme creëert een martelaarscomplex, een gevoel van minachting en verontwaardiging voor de anderen dat hen het gevoel heeft dat ze het recht hebben om anderen terecht te wijzen.

Veranderingen in de hersenen

Een en ander is te verklaren door de veranderingen die plaatsvinden in de hersenen als reactie over de overweldigende stress en werkdruk. Zo wordt het angstencentrum in de hersenen geactiveerd, de frontale lobben veranderen van werken en we verliezen de controle over onze emoties. Alle zin voor proportie en redelijkheid raakt vergeten. Maar omdat je geen uitlaatklep hebt op het werk, hou je jezelf in, wat de uitbarstingen thuis zoveel te erger maakt. Het gevaar is reëel dat je gezinsleven volledig vergiftigd raakt door je houding en gedrag.”

Te veel willen

De psychologe weet waarover ze praat: ze heeft zelf gedurende tien jaar geprobeerd academisch onderzoek, twee kinderen en boeken schrijven te combineerde. Ze besefte pas dat er iets mis was toen ze gevoelloos reageerde op de meest vreugdevolle momenten.

“Ik vrees dan ook voor de vrouwen die het allemaal tegelijk willen: een gezin, een relatie, een veeleisende job, vriendinnen én sporten. De netwerken om op terug te vallen worden kleiner, de echtgenoot zit meestal in dezelfde spiraal en maakt de druk op de vrouw ondraaglijk. Vrouwen mogen dan goed zijn in multitasken, soms zijn er gewoonweg te veel taken. Ze omschrijven het als ‘het is alsof ik stilletjes aan het sterven ben’ of ‘het wordt nog mijn dood’.”

Eerste stap naar een oplossing

Het is niet allemaal kommer en kwel, want je kan jezelf ook behoeden voor een burn-out. Eerste essentiële les: “Vrouwen moeten leren identificeren wat hen over de grens drijft. Je er gewoonweg bewust van zijn, is de beste bescherming.”

Hoe doe je dat? Door een tienpuntenschaal in je hoofd te creëren, waarbij 1 een gelukzalig gevoel voorstelt en 10 een burn-out. Geef jezelf constant punten, waarbij je steeds meer gas terugneemt naarmate je de tien nadert. Let wel: het tolerantieniveau verschilt van persoon tot persoon. Leer het jouwe kennen en zweer dat je er nooit overgaat.”

Tijd voor jezelf

Neem vervolgens tijd voor jezelf: ga in bad, ga lopen, spreek af met vriendinnen, kijk naar je favoriete serie – doe iets wat je gelukkig maakt en wijk daar niet van af.

De rol van je gezin

Een gezinsleven kan deel van het probleem zijn, maar kan ook je redding betekenen: de kinderen ophalen van school betekent dat je moét stoppen met werken, een partner kan je overtuigen te stoppen met werken of je helpen met ontspannen en je gedachten verzetten.

(bron: goedgevoel.be)

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 0616289623 of neem contact op via mijn e-mail adres: serracoaching@gmail.com. Je kunt ook het contactformulier hieronder invullen.

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken. 
Pin It
Posted in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coach amsterdam | Tagged , , , , , | Leave a comment

Hoe tem je je perfectionisme en blijf je je toch goed voelen

Pin It

We hebben allemaal een zekere neiging tot perfectionisme: de een wil haar kleren geordend hebben op kleur, de ander poetst haar huis 3x op een dag schoon, iemand anders wil weer 6x per week naar de sportschool.

Perfectionisme is verslavend en vergroot de kans op pijnlijke emoties die vaak tot zelfverwijt leiden. ‘Het is mijn eigen schuld. Ik voel me zo omdat ik niet goed genoeg en perfect genoeg ben’ In plaats van vraagtekens te plaatsen bij de kromme logica van perfectionisme, bijten we ons nog meer vast in onze inspanningen om er perfect uit te zien, perfect te leven en alles helemaal perfect te doen.

Perfectionisme is niet hetzelfde als je best doen

Vaak denken we dat perfectionisme goed is. Maar perfectionisme is niet hetzelfde als je best doen. Perfectionisme heeft niks te maken met gezonde prestaties en groei. Volgens Brene Brown, schrijfster van  het boek ‘De kracht van Kwetstbaarheid’ is perfectionisme de overtuiging dat we, als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. Perfectionisme is een loodzwaar schild dat we met ons meeslepen met de gedachte dat het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan weerhoudt onze vleugels uit te slaan. Iedereen kent wel zo’n moment waarop je zegt ‘Bah. Niets past me meer. Ik zie er niet uit. Ik moet veel naar de sportschool om liefde en verbondenheid waard te zijn.

Ik ben nu al goed genoeg

Als je voor de spiegel staat en niet happy bent met hoe je eruit ziet kun je beter zeggen tegen jezelf ‘Ik ga naar de sportschool voor mezelf. Ik wil me beter en gezonder voelen. De weegschaal bepaalt niet of ik liefde en acceptie verdien. Ik ben nu al liefde en respect waard ben. Ik kan dit doen en ik ga het ook doen. Klinkt misschien overdreven maar ergens zal iedereen zich er wel in herkennen

Ja maar als ik niet hard werk dan presteer ik niet goed

Als we ons niet goed voelen gaan we nog harder werken. Maar perfectionisme is geen vorm van zelfverbetering. Waar het bij perfectionisme in wezen om draait, is goedgekeurd en geaccepteerd worden. De meeste perfectionisten werden als kind geprezen om hun prestaties en gedrag (cijfers, manieren, gehoorzaamheid, zelfverloochening, uiterlijk, sportprestaties). Ergens onderweg hebben ze de volgende gevaarlijke en belemmerende overtuiging opgepikt: ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe. Plezieren. Presteren. Perfectioneren. Perfectionisme is op de ander gericht: wat zullen ze ervan vinden? Gezonde inspanning is daarentegen juist op jezelf gericht: hoe kan ik beter worden?

Perfectionisme staat succes in de weg

Het is essentieel om het verschil tussen gezonde inspanning en perfectionisme te kennen als je het schild wilt neerleggen.  Onderzoek toont aan dat perfectionisme succes in de weg staat en vaak zelfs leidt tot depressie, stress, verslaving en levensonmacht. Levensonmacht betekent in dit verband kansen mislopen omdat je te bang bent om iets aan de wereld te laten zien dat mogelijk imperfect is. En dromen niet waarmaken vanwege diepgewortelde angst om te falen, fouten te maken en anderen teleur te stellen. Het is doodeng om risico’s te nemen wanneer je een perfectionist bent, want je eigenwaarde hangt er enorm van je prestaties af.

Geef jezelf nieuwe moed

We hebben dus allemaal een zekere neiging tot perfectionisme. Bij sommige mensen steekt perfectionisme alleen maar de kop op op momenten dat ze zich bijzonder kwetsbaar voelen. Bij anderen is perfectionisme een dwangmatig verlammende manier van doen, die je kunt vergelijken met een verslaving. Om je perfectionisme te temmen kun je leren om meer compassie te voelen voor jezelf.

Zelfcompassie bestaat volgens Kristin Neff, onderzoekster aan de universiteit van Texas, hoofd van het Self Compassion Research Lab uit drie elementen. Hieronder volgend de ingekorte definities van die elementen:

-Aardig zijn voor jezelf houdt in dat je warm en begripvol op jezelf reageert wanneer je lijdt, faalt of een gevoel van tekortschieten ervaar, in plaats van je pijn te negeren  of jezelf te kwellen met zelfkritiek

-Je menselijkheid erkennen betekent dat je inziet dat lijden en gevoelens van persoonlijk tekortschieten nu eenmaal deel uitmaken van de menselijke ervaring; dat dit dingen zijn waarmee we allemaal te maken hebben, in plaats van dingen die alleen ‘mij’ overkomen.

-Mindfulness is een evenwichtige benadering van negatieve emoties, waarbij je je gevoelens niet onderdrukt, maar ook niet overdrijft. Aan de ene kant moet je pijn niet negeren, want dan kun je er geen compassie mee hebben. Maar aan de andere kant moe je je ook niet identificeren met je gedachten en gevoelens, want dan kun je opgeslokt en meegesleurd worden door negativiteit.

Diep van binnen willen we allemaal ons masker afzetten en ons echte, imperfecte gezicht laten zien. ‘There is a crack in everything. That’s how the light gets in’. Hoe vaak zijn we niet bezig alle barsten dicht te plamuren in een poging alles perfect te laten lijken? Dus laat wat vaker je barsten zien. Daardoor zullen mensen om ons heen zich ook vrij voelen om zich verbonden te voelen met je en authentiek te zijn.

Leer je innerlijke criticus kennen via mijn programma ‘Ben jij een B I T C H’.   Tijdens dit programma bevrijd je jezelf van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via dit  programma leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet. Een carrière kan je voldoening geven en helpt je om het leven te leiden dat je wilt leiden.

Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen! Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is. Via het contactformulier hieronder kun je je inschrijven voor een gratis oriëntatiegesprek.

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan en leven een boost geven dan is het programma ontdek je talent echt wat voor jou. Via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.  

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. 

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

 

 

Pin It
Posted in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coach amsterdam, Uncategorized | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment