Ongelukkig? 15 tips die echt werken om gelukkiger te worden

Pin It

Achteraf heb ik spijt.

Geen feestje, koffieafspraak of terrasdate.

De zon schijnt ook nog. Moet ik er dan niet van genieten?

Het kan zomaar de laatste mooie dag zijn.

Mijn stress level schiet meteen omhoog.
Want als je niks leuks doet met je weekend dan ben je saai.

Druk, druk, druk….

Veel dertigers en twintigers leven met hetzelfde probleem, waardoor ze al snel het gevoel hebben dat ze iets missen. Ze rennen van de ene afspraak naar de andere.  Niks mis mee, toch?

Streven naar kortstondig geluk is prima, maar als je teveel hierop focust, kan het je geluksgevoel juist verkleinen. In deze blog ontvang je 15 tips waarmee je je geluksgevoel kunt verduurzamen

Ticket to fast happiness

Lianne (31),  PR-medewerker, checkt de hele dag Facebook om te kijken waar het hip en happening is. “Ik word onrustig als ik weet dat ergens een leuk feestje is. Ik denk dan: daar moet ik naartoe.” Door al dat gefeest komt Lianne niet toe aan een onderstroom van gevoelens. “Ik weet al een tijd niet welke richting ik op wil met mijn leven. Ik loop nogal vast op mijn werk en heb een relatie verbroken met een jongen die ik eigenlijk helemaal niet kwijt wil. Maar ik had het gevoel dat ik meer moest zien van het leven.”

De norm dat alles leuk moet zijn, maakt het voor veel mensen moeilijk om in contact te komen met hoe ze zich echt voelen. Soms ben je niet in een feeststemming, maar droevig of boos. Deze gevoelens wegstoppen kan juist stress veroorzaken. Je gevoelens zijn namelijk een richtingwijzer voor je leven. En dat is positief.

Een vreemde voor jezelf

Hoe beter je luistert naar je gevoelens en gewaarwordingen en deze toelaat, hoe beter  je op je gemak voelt met jezelf.

We willen onze pijn en eenzaamheid niet onder ogen zien en zoeken verdoving in bijvoorbeeld, werk, relaties, snoep, tv kijken, entertainment en internet. Een dag die alleen maar uit deze genoegens bestaat zorgt ervoor dat we het gevoel hebben dat de dag door onze vingers is geglipt. Uiteindelijk word je een vreemde voor jezelf.

Voor die verdoving betalen we volgens psychologe, Dina Mazzolari een hoge prijs, want mogelijke gevoelens zoals verdriet, geraakt zijn en eenzaamheid geven ‘reliëf’ aan het leven. “Als je jezelf niet toestaat om verdrietig te zijn en steeds weer verdoving zoekt, mis je ook de vreugde en de verrassingen in het leven. Je leven wordt vlak en kleurloos.”

Meer dan één miljoen mensen blijken zelfs depressief te zijn in Nederland.

Duurzaam geluksgevoel

Als je van een kortstondig naar een duurzaam geluksgevoel wilt gaan, neem dan je gewoontes en gedragingen eens onder de loep. Misschien herken je één of meerdere uit onderstaand overzicht. Bewustworden hiervan is je poort naar een duurzaam geluksgevoel.

Tips gevisualiseerd door Laura Peetoom. 

1. Altijd gelijk willen hebben vs de ander ook eens gelijk geven mmAltijd gelijk willen hebben 

Kun je de gedachte dat je het bij het verkeerde eind hebt niet verdragen? Blijf je aandringen op je gelijk, zelfs wanneer belangrijke relaties op het spel staan? Het is al die moeite niet waard. Vraag jezelf af: Wat is beter? Mijn gelijk halen, of de vriendschap behouden?

 

2. Controle versus soms een loslaten mmDrang naar controle

Wees geen controlfreak en wees bereid om je drang naar controle over situaties en mensen op te geven. Laat anderen toe te zijn wie ze zijn, en je voelt je direct beter.

 

Andere beschuldigen vs Verantwoordelijkheid nemen mm3. Anderen de schuld geven 

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven!

 

 

 

 

4. Focus op waar je wel goed in bent mmFocus op waar je WEL goed in bent

Veel te vaak zijn we gefocust op waar we niet goed in zijn. Veel slimmer is het om te focussen op waar je wel goed in bent. Gedurende lange tijd werk doen waar je niet goed in bent, is zelfs belastend voor ons menselijk systeem. Het geeft stress, maakt moedeloos en ziek.

Kritiek geven vs lief zijn voor elkaar mm5. Anderen bekritiseren 

Alle mensen zijn uniek, maar tegelijkertijd hetzelfde. We willen allemaal gelukkig worden, liefhebben en geliefd worden. Kritiek is geheel overbodig.

 

 

6. Te veel in je hoofd vs luisteren naar je gevoel mmIn je hoofd zitten

Als je het contact met je gevoel kwijtraakt, zit je teveel in je hoofd. Dat kun je herkennen doordat je veel zit te malen: je hebt je hoofd tot meester gemaakt en je hart tot dienaar. Om keuzes te maken die goed voelen moet je het andersom doen. Stilstaan en echt afvragen waar je gelukkig van wordt blijft echter een proces.

7. Een masker opzetten versus jezelf zijn mmWees trouw aan jezelf 

We spelen vele rollen in ons leven: moeder, carrièrevrouw, zus en vrouw van. Hierdoor is het erg makkelijk om jezelf te verliezen. Je gaat je steeds meer aanpassen en op een gegeven moment weet je niet meer wie je bent en waar je voor staat in het leven. Vermoeiend om iemand te zijn die je niet bent. Andere mensen voelen zich aangetrokken als jij je maskers afgooit en jezelf bent.

Schijnveiligheid vs avontuur mm8. In je comfortzone blijven 

Wil je gaan voor wat je werkelijk belangrijk vindt, dan is het nodig dat je uit je comfortzone treedt. Maar tussen de comfortzone en het buitengebied zal je innerlijke saboteur er alles aan doen om je weer in de comfortzone te houden. Wat zal er gebeuren als..? Hoe meer je deze saboteur ontkent of vermijdt, hoe sterker zijn invloed zal zijn. Maak contact met de saboteur, luister naar wat hij zegt en voel wat hij met je doet.

Ja maar, versus yes I can mm9. ‘Ja maar’

 Stop met smoesjes. In 99.9% van de gevallen zijn ze niet echt en verdoezelen ze de waarheid. Esther Jacobs, die ook wel de ‘no excuses lady’ wordt genoemd heeft daar een goed boek over geschreven ‘Wat is jouw excuus?’ Esther weet ondanks alle tegenslagen en tegenwerking de situatie naar haar hand te zetten en haar doelen te bereiken. Het boek leert je om anders naar de wereld te kijken en om in oplossingen te denken. http://estherjacobs.info

Druk druk druk vs work smarter not harder mm10. Focus op hard werken 

Als iemand tegen je zegt dat je niet hard werkt, schiet je geheid in de verdediging. Je gaat meteen uitleggen dat je wel degelijk hard werkt. Hard werken is goed. Maar door minder te doen, houd je meer tijd over om te ontspannen. Ideeën ontstaan vaker als je hoofd leeg is en jij lekker ontspannen bent. Work smarter, not harder.

I am good enough mm11. Perfectionisme.

Vaak denken we dat perfectionisme goed is maar perfectionisme heeft niets te maken met gezonde prestatie en groei. Volgens Brené Brown, schrijfster van het boek ‘De kracht van kwetsbaarheidis perfectionisme de overtuiging dat als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeur en schaamte kunnen minimaliseren. In wezen draait het bij perfectionisme om goedgekeurd en geaccepteerd te worden ‘ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe’. Zulke gedachtes weerhouden ons ervan om onze vleugels uit te slaan. You are good enough wat je ook doet. Een gezondere gedachte is: ‘ Hoe kan ik beter worden?’ of noem alles wat je doet een experiment. Op deze manier kun je nooit falen. Je leert van het experiment of je slaagt. En beide resultaten zijn goed.

Snel etiketten plakken versus laat je verrassen12. Ga speels door het leven.

Verwonder je net als een kind, doe nieuwe dingen, gooi je routine eens om.Pas op dat je niet je spontaniteit verliest, want dan zul je je amper nog ergens over kunnen verbazen. Als je snel een  etiket plakt op alles en iedereen die anders is dan jij, mis je veel mooie lessen. Juist van de persoon van wie je denkt dat je niets kunt leren, kun je juist het meeste leren. Laat je verrassen.

Verstrikt in negatiev spiraal mm13. Negatieve overtuigingen.

Onbewuste overtuigingen zorgen ervoor dat je risico’s uit de weg gaat. Het lastige is dat je er doorgaans niet bewust van bent. Leer je denkpatronen herkennen. Ze ontnemen je de kans om jezelf te ontwikkelen en beïnvloeden vaak je keuzes op een negatieve manier.

 Piekeren versus leven in het nu mm14. Piekeren. 

Als je te veel loopt te piekeren is dat een teken dat je of in het verleden of in de toekomst leeft. Je wilt niet zijn waar je nu bent en bent aan het vermijden wat is. Maar het heden is alles wat je hebt. Stop met in het verleden te leven en leef in het hier en nu.  Enkel zo kun je genieten van het leven.

15. Leven naar verwachtingen van anderen vs Doen wat je zelf belangrijk vindt - mnLeven naar de verwachtingen van anderen.

Je leven is van jou en van jou alleen. Te veel mensen leven alsof hun leven anderen toebehoort. Ze leven naar de waarden, normen en het verwachtingspatroon van hun ouders, vrienden, vijanden, leraars, overheid en media. Ontdek naar wat jou gelukkig maakt. Je hebt maar één leven.

Tips gevisualiseerd door Laura Peetoom. 

Cadeautje: Laura heeft alle gevisualiseerde tips bij elkaar gezet. Klik op het Cadeaucadeautje            ( tekening die je onderaan mijn nieuwsbrief kunt vinden) en je krijgt de PDF te zien met alle 15 gevisualiseerde tips bij elkaar. Print ze uit, plak ze op je koelkast of in je agenda en je kunt ze niet vergeten. Te vinden in mijn nieuwe nieuwsbrief. 

Veel plezier ermee!

Lees verder

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coaching- Amsterdam, Ontdek je talenten, Talent in de spotlight, Uncategorized | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Waarom je diep ongelukkig kunt worden van werk waar je goed in bent

Pin It

‘Niet zeuren, maar doorgaan’: dat was de sfeer in het ondernemersgezin waar Karin opgroeide. Het beïnvloedde haar studiekeuze. 10 jaar later heeft ze spijt.

Waarom je diep ongelukkig kunt worden van werk waar je goed in bentKarins (31) ouders hadden een transportbedrijf. Iedereen hielp mee: hard werken en vooral niet zeuren stond voorop. Aan tafel voerden ze nooit discussies. De mening van de kinderen was niet belangrijk. Karin mocht vooral niets doen waar mensen in het dorp over zouden kunnen praten. Karin: ‘Ik heb nooit aandacht gegeven aan wat ik zelf wilde. Ik wist niet dat dat mocht.’

Middelbare school

Op de middelbare school wordt ze gepest met haar gewicht. Dag in dag uit kreeg ze te horen dat ze dik en lelijk was. Ze verloor al haar zelfvertrouwen. Het enige wat ze wilde was geaccepteerd worden.

Studeren

Karin wil graag met mensen werken. Ze begint aan de Hotelschool en rondt de School voor Toerisme af. Ze koos voor opleiding toerisme omdat ze veel van de wereld wilde zien. Omdat haar vader een eigen bedrijf heeft gingen zij nooit ver of lang op vakantie. Het was altijd maximaal 1 week in Nederland. Na haar studie belandt ze in een sales- en marketingfunctie (Van account manager tot marketing manager). Ze werkt zes jaar voor 150%, ze is goed in haar vak, zegt altijd ja op projecten en probeert de leukste en meest gewaardeerde collega te zijn. Niet zeuren maar doorgaan was het toch?

Doorbuffelen

Inmiddels haalt ze geen voldoening meer uit targets halen. Ze stond vaak niet achter de producten, diensten of visie van het bedrijf. Veel deadlines, weinig ruimte voor eigen inbreng en geleefd worden door anderen. Het enige menselijke aspect was contact via de email of telefoon. Dat was voor haar niet voldoende. Maar van huis uit heeft ze meegekregen dat werk nou eenmaal niet altijd leuk kan zijn, en dat het normaal is om met tegenzin naar je werk te gaan. Ze dacht dat iedereen dat heeft en blijft hard doorwerken.

Burn out

Dan krijgt ze lichamelijke klachten: slecht slapen, continu moe, hoofdpijnen, benauwdheid. “Ach, ik ga wel even op vakantie en het is voorbij”, denkt Karin. Maar de burn out is niet te vermijden.

Met hulp van een psychologe kan ze na een jaar bij een nieuwe werkgever aan de slag. Binnen een maand komt de gedachte “Is dit het nou?” weer naar boven borrelen. De klachten kwamen opnieuw terug.

Interview

Karin beseft dat er iets moet gebeuren. Ze realiseert zich dat ze bij toeval in een beroep is gerold waar ze geen vreugde aan beleeft. ‘Ik ben goed in mijn vak, dus ik dacht dat dat mijn bestemming was. Ik heb er nooit over nagedacht waarom ik er geen energie van krijg.’

Ze denkt dat ze meer met mensen wil werken. Maar hoe? Ze besluit een loopbaancoach te interviewen om te onderzoeken of dat vak bij haar past. Zo komt ze bij mij. We drinken een kop koffie en al snel verandert het gesprek in een coachingsessie. Drie uur later gaat Karin  naar huis met het besef dat ze eerst terug moet naar de basis. Ze wil weer het gevoel terugkrijgen dat ze leeft. Ze wil weer plezier hebben.  Kan dit ook in je werk, vraagt ze zich af? We gaan een verkort traject doen.

Talententest

Karin doet een talententest. Ze is stomverbaasd dat organisatietalent en andere-mensen helpen er niet uit komen. De talenten die voornamelijk uitspringen zijn strategisch, *individualistisch en toekomstgerichtheid. Karin denkt na. Ze is inderdaad altijd een paar stappen verder dan haar collega’s. Alternatieve scenario’s bedenken gaat haar ook makkelijk af. Nu herkent ze haar strategische kant wel. Ze had het alleen nooit gezien als talent.

Eerste sessie:

We doen een Voice Dialogue oefening. Karin realiseert zich dat ze zichzelf jarenlang groot heeft gehouden. Ze verstopte haar kwetsbaarheid. Ze was een perfectionist in alles wat ze deed. Want als ze supergoed was, kon niemand commentaar leveren. Toch bewondert ze juist mensen die eerlijk durven te zijn over wat ze moeilijk vinden.

Tweede sessie:

De laatste weken merkt ze dat ze minder last heeft van de perfectionist in haar. Die zingt een toontje lager. Ze gaat meer op haar eigen gevoel vertrouwen. Zo ontdekt ze ook dat het idee om coach te worden misschien niet zo past. Omdat ze vroeger altijd klaar stond voor andere mensen zocht ze een ander beroep automatisch in die richting. Maar ze realiseert zich dat ze problemen van vrienden eigenlijk vermoeiend vindt. ‘Ze blíjven maar doorgaan.’ Eigenlijk voelt ze zich sterker in groepsverband. Bovendien heeft ze ruimte nodig om zelfstandig projecten uit te zetten, ziet ze nu. Ze vindt het prettig om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Ze beseft dat ze nog steeds enthousiast wordt van verschillende aspecten uit ‘de hospitality’. Het wordt tijd om dat beroepsveld opnieuw te onderzoeken.

Oriënteren

In de loop van de weken denkt Karin veel na. Tot drie keer toe is ze uitgenodigd voor een baan in haar oude werkveld. Ze wijst ze alledrie af en stelt haar eigen behoeften voorop. De oude Karin zou meteen op deze job offers zijn ingegaan maar nu luistert ze veel beter naar haar gevoel. Een strategische functie binnen de hospitality past wel bij haar. Dezelfde job bij een technisch bedrijf weer niet. Iedere keer, beseft ze, moet ze voelen of het wel klopt. Ze heeft nu een basis om op terug te vallen. Inmiddels is ze ver in een sollicitatietraject voor een leuke nieuwe baan binnen de hospitality.

Wat is Karin’s belangrijkste advies aan anderen?

‘Ik kwam binnen met een loopbaanvraag maar ik ging weg als een gelukkiger mens. Ik ben nu veel zelfverzekerder en ik weet waar ik naar toe wil. In mijn eentje kwam ik er niet uit.’

‘Ik heb geleerd dat ik nooit voldoening zal krijgen door aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen. Het enige resultaat is dat ik mezelf volledig uitput. Dat gebeurt mij nooit meer. Ik moet namelijk de rest van mijn leven maar één iemand tevreden houden en dat ben ik zelf.

*Mensen met individualistisch talent zijn gefascineerd door de unieke kwaliteiten die iedereen heeft. Ze moeten niks hebben van generalisaties of ‘types’. Heeft aandacht voor de verschillen tussen de individuen. Omdat ze zo’n waarnemer zijn van de sterke punten van anderen, kunnen ze bij iedereen het beste naar boven halen. Dit thema helpt ze ook om productieve teams te formeren

————————————————————————————————————-

Wil jij net als Karin ook een baan vinden waar je wel gelukkig van wordt en komen de volgende vragen je bekend voor? 

 • Wil jij weten in welke context jouw talenten floreren?
 • Wil jij een baan vinden die bij jouw unieke talenten (dna) past?
 • Wil jij een leven leiden waarbij je fluitend naar je werk gaat?
 • Wil jij trots zijn op je huidige werkzaamheden?
 • Wil jij weten hoe jij je talent kan ontwikkelen en optimaler kan inzetten?
 • Wil jij een job waarbij de tijd voorbij vliegt omdat je het zo naar je zin hebt en waar je je talenten volledig benut?
 • Wil je genoeg energie overhouden aan het eind van je werkdag om nog leuke dingen te ondernemen?
 • Wil jij ook  100% overtuigd zijn dat je op de goeie weg zit?

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt dan is het programma ontdek je talent‘ echt wat voor jou.

Wat is er fijner dan alles krijgen wat je nodig hebt? Ontdek je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.Verspil je talenten niet langer en schrijf je nu in voor mijn programma “ontdek je talent in 7 stappen“ via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coach amsterdam, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Sollicitatie moe? 7 sites voor mental support

Pin It

Sollicitatie moe? 7 sites voor mental supportIn between jobs?

Als je voor de zoveelste keer op ‘send’ tikt en een e-mail verstuurd met je motivatiebrief en CV  kan het voelen alsof je jezelf vrijwillig voor de leeuwen gooit. Solliciteren kan een flinke deuk in je zelfvertrouwen geven. Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven na zoveel afwijzingen.

De volgende sites bieden je mentaal support en een hart onder de riem:

1. De kogel door de kerk jagen: I- resign ( www.i-resign.com)

Deze site biedt allerlei advies over het zoeken van een baan voor je tweede leven, met voorbeeldontslagbrieven (mijn favoriet). Kijk vooral ook naar de nuttige discussieforums en de hilarische brief ‘Web consultant from London’.

2. Platform voor werkzoekenden: De broekriem (http://www.debroekriem.nl)

DeBroekriem is een platform voor en door werkzoekenden. Ze delen elkaars kennis, netwerk en enthousiasme met als doel om zo snel mogelijk een betaalde baan te vinden. Geweldig. Zeker een kijkje nemen.

3. Agenda voor werkzoekenden: Vacatureluurs (http://vacatureluurs.com)

Geen #vacatures, wel: Sollicitatietips, sollicitatiehumor, creatief Solliciteren, netwerken en veel positiviteit. Ook kun je op deze site sollicitatie-workshops, netwerkbijeenkomsten, beurzen etc. vinden voor werkzoekenden in heel Nederland en België, van diverse bedrijven, stichtingen en netwerkgroepen.

4. De beslissing makkelijker maken: iWorkWithFools (www.iworkwithfools.com) Under construction.

Op iWorkWithFools kun je werkgerelateerde verhalen lezen, of anoniem uitwisselen over idiote collega’s en bazen met wie de meeste van ons dagelijks te maken hebben.

5. Volgens De Broekriem schijnen Kattenfilmpjes op youtube het ook erg goed te doen:     (funny cats)

6. 50 manieren om aan een baan te komen: 50 ways to get a job: ( http://50waystogetajob.com )

 • Een frisse Engelstalige website die je met een korte vraag naar een aantal van de in totaal vijftig tips leidt. Als je op een tip klikt, wordt hij uitgebreid toegelicht. Ben je vastgelopen in je zoektocht? Dan is tip #36 misschien wat voor je, ‘reconnect with 5 mentors from your past.

7. Vreemde vragen in een sollicitatiegesprek. Owen Wilson en Vince Vaughn’s weten daar wel raad mee in dit online sollicitatiegesprek:( http://youtu.be/ewek-6TudOM )

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Pin It
Geplaatst in Coach amsterdam, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Doe deze 7 dingen niet als je snel een baan wilt vinden die bij je past

Pin It

Doe deze 7 dingen niet als je snel een baan wilt vinden die bij je pastNog twee mails te gaan. Tik, tik, tik. Bij de laatste tik op het toetsenbord concentreert je blik nog even op een foto die je op je beeldscherm ziet staan: een lachende vrouw met een backpack op de rug en een schitterend groen regenwoud voor haar. Ze staat op het punt om met nieuwe backpack vrienden, die ze de nacht ervoor in een koffie tentje ontmoet had, de jungle in te trekken. Ze gaan jaguars spotten met een lokale gids.

Je kunt je amper voorstellen dat jij het bent die op de foto staat. Als je nu in de spiegel kijkt zie je een verlept hoofd met doffe ogen. ‘Hoe lang werk ik hier nu al?’ zucht je. De computer zet je uit. Je weet er nog net  ’fijn weekend’ uit te persen als je langs je andere tikkende collega’s loopt.Vijf jaar lang hoor je ‘s ochtends de wekker afgaan met hetzelfde angstaanjagende beeld voor ogen: moet ik dit nog 40 tot 45 jaar doen? Een jaar geleden had je jezelf een belofte gedaan: nog 1 jaar geef ik mezelf en dan ben ik hier weg.

‘Er zijn veel misstappen begaan door stil te blijven staan’ – gelukskoekje

Beren op de weg

We doen onszelf allemaal dit soort beloften. Als mensen de keuze hebben tussen iets doen of niet, iets nieuws proberen of niet, dan kiezen ze meestal voor niet. Dat geldt ook voor mensen die zichzelf als moedig beschouwen. Onzekerheid en de kans op mislukking kunnen angstaanjagende grote beren op de weg zijn. De meeste mensen geven de voorkeur aan ongelukkig zijn boven onzeker zijn.

Vaak blijf je in eindeloze kringetjes ronddraaien. Angst houdt je tegen om nieuwe stappen te ondernemen. Angst manifesteert zich op allerlei manieren, en meestal noemen we het anders. Angst roept namelijk nogal wat angst op. Veel mensen vermommen het daarom als iets anders: optimistische ontkenning. De meeste mensen die hun baan niet opzeggen, cultiveren de gedachte dat hun situatie na verloop van tijd beter zal worden of dat hun inkomen zal stijgen. Dit lijkt acceptabel en is een verleidelijk zinsbegoocheling als een baan saai en weinig inspirerend is en niet de hel op aarde. Als je je in een hel op aarde bevindt, ben je wel gedwongen om in actie te komen, maar alles wat minder erg is, kun je wel met wat slimme rechtvaardigingen wel uitzetten.

Wishful thinking

Denk je echt dat het wel beter zal worden of is het wishful thinking, een excuus om niet in actie te komen? Als je er echt op vertrouwde dat het wel beter zou worden, zou je je dan zo veel vragen stellen? Normaal gesproken niet. Ben je nu beter af dan een jaar geleden, een maand geleden of een week geleden?

Zo niet, dan zal het niet vanzelf beter worden. Als je jezelf voor de gek houdt, dan wordt het tijd om daarmee te stoppen en de stap te wagen. Je hele werkende leven -40 tot 50 jaar  - van negen tot vijf is verdomd lang als de hulptroepen niet komen opdagen. Hoeveel heb je er nog te gaan? Wordt het geen tijd om de schade te beperken?

‘Je moet je angst benoemen voordat je hem kunt uitbannen’ 

Het tegengif:

Als je het eng vindt om de stap te nemen of je stelt het uit angst voor het onbekende steeds uit, dan volgt hier een tegengif. Schrijf je antwoorden op en onthoud dat veel nadenken minder productief is dan gewoon je gedachten uitschrijven op papier. Schrijf en verbeter niets – mik op kwantiteit. Trek voor ieder antwoord een paar minuten uit.

 1. Beschrijf je nachtmerrie. Wat is het allerergste wat er zou kunnen gebeuren als je werkelijk zou doen wat je overweegt te doen? Welke twijfels, angsten en ‘ja, mars’ komen er bij je op als je nadenkt over de grote veranderingen die je zou kunnen- of moeten- doorvoeren? Stel ze je tot in de kleinste details voor. Zou het het einde van je leven betekenen? Hoe ernstig zou de gevolgen zijn, als die er al zijn, op een schaal van 1 tot 10? En zouden ze wel blijvend zijn? Hoe waarschijnlijk is het dat ze ook echt plaatsvinden?
 2. Wat zou je kunnen ondernemen om de schade te herstellen of om de de zaken weer op de rails te krijgen, als is het maar tijdelijk? De kans is groot dat dat gemakkelijk is dan je denkt. Hoe kun je de toestand weer onder controle krijgen?
 3. Wat zijn de resultaten of de voordelen, zowel de tijdelijke als de blijvende, van meer waarschijnlijke scenario’s? Wat zijn de waarschijnlijke of zekere positieve gevolgen, nu je je nachtmerrie hebt beschreven, zowel intern (zelfvertrouwen, gevoel voor eigenwaarde) als extern? Hoe groot zouden deze gevolgen zijn op een schaal van 1 tot 10? Hoe waarschijnlijk is het dat je op zijn minst een redelijk resultaat zou kunnen voortbrengen? Hebben minder intelligente mensen die eerder gedaan en voor elkaar gekregen?
 4. Als je vandaag ontslagen zou worden, wat zou je dan doen om je zaakjes financieel onder controle te krijgen? Stel je dit scenario voor en loop de vragen 1 tot en met 3 nog eens door. Als je je baan opzegt om andere mogelijkheden uit te proberen, hoe kun je dan later weer terugkeren naar je oorspronkelijke loopbaan als dat absoluut noodzakelijk is.
 5. Wat stel je uit omdat je bang bent? Meestal vrezen we juist de dingen die we juist zouden moeten doen. Dat ene telefoontje, dat ene gesprek, wat het ook is – de angst voor het ongewisse weerhoudt ons ervan om te doen wat we eigenlijk zouden moeten doen. Beschrijf de slechts denkbare afloop, accepteer die en doe wat je moet doen . Ik nog een keer herhalen wat je eigenlijk op je voorhoofd zou moeten laten tatoeëren: Meestal vrezen we juist de dingen die we juist zouden moeten doen. Ik heb wel eens horen zeggen dat je iemands succes in het leven kunt afmeten aan het aantal ongemakkelijke gesprekken die hij bereid is te voeren. Neem je voor om elke dag een ding te doen waar je tegen opziet.
 6. Wat kost het je – financieel, emotioneel en fysiek – als je te ondernemen actie uitstelt? Schat niet alleen de potentiële nadelen van je acties in. Het is even belangrijk om de torenhoge kosten van niets ondernemen te bepalen. Als je niet achter de dingen aangaat waar je enthousiast van wordt, waar sta je dan over een, vijf of tien jaar? Hoe zul je je voelen als je je leven nog eens tien jaar hebt laten bepalen door omstandigheden, zonder de dingen te doen die je voldoening zouden geven? Als je de komende tien jaar probeert voor te stellen en je weet honderd procent zeker dat het een periode van teleurstelling en spijt zal zijn, en als we een risico definiëren als de ‘mogelijkheid van een onomkeerbaar negatief resultaat’, dan is geen actie ondernemen het grootste risico.
 7. Waar wacht je nog op? Als je deze vraag niet kunt beantwoorden zonder terug te grijpen op het concept van goede timing dat we eerder hebben verworpen, is het antwoord eenvoudig: je bent bang, net als de rest van de mensheid. Stel de kosten van niet- veranderen vast, wees je bewust van de onwaarschijnlijkheid en de mogelijkheid tot herstel van de meeste misstappen en oefen je in een belangrijke gewoonte die succesvolle mensen met veel plezier in de praktijk brengen: kom in actie.

‘Ik ben een oude man en ik heb vele problemen gekend, maar de meeste daarvan hebben nooit plaatsgevonden’ – Mark Twain

Ben JIJ…

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in je werk. Geef je loopbaan een boost en word ondernemer van je eigen talenten. Via mijn programma: ‘ontdek je talent in 7 stappen’ leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet.

Nog niet zeker of je daar aan toe bent? Check dan de volgende vragen: 

 • Wil jij leren hoe je ondernemer wordt van je eigen talenten?
 • Wil jij vanaf nu weer keuzes maken die goed voelen en wil jij weer grip krijgen op je loopbaan?
 • Wil jij weer richting geven aan je loopbaan?
 • Wil jij weten in welke context jouw talenten floreren?
 • Wil jij een baan vinden die bij jouw unieke talenten (dna) past?
 • Wil jij een leven leiden waarbij je fluitend naar je werk gaat?
 • Wil jij trots zijn op je huidige werkzaamheden?
 • Wil jij weten hoe jij je talent kan ontwikkelen en optimaler kan inzetten?
 • Wil jij een job waarbij de tijd voorbij vliegt omdat je het zo naar je zin hebt en waar je je talenten volledig benut?
 • Wil je genoeg energie overhouden aan het eind van je werkdag om nog leuke dingen te ondernemen?
 • Wil jij ook  100% overtuigd zijn dat je op de goeie weg zit?

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan een boost geven dan is het programma ’ontdek je talent echt wat voor jou.

Wat is er fijner dan alles krijgen wat je nodig hebt? Ontdek je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.Verspil je talenten niet langer en schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen” via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? 

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. Voelt alsof ik een springplank heb gekregen. Tijd om te springen. En in zo’n korte tijd, super! – Karin van den Broek

Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.
Pin It
Geplaatst in Coach amsterdam, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Geheime formule voor meer succes in je loopbaan? Verdubbel je aantal fouten

Pin It

Wil je dat ik je een formule voor succes geef? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet gewoon je aantal fouten verdubbelen – Thomas J. Watson, oprichter van IBM

Hoe je succes bereikt door fouten te makenNog voordat ik het geproefd had, wist ik dat er iets mis was. Na acht uur in de koelkast was de kwarktaart nog helemaal niet stijf geworden. Het bubbelde in de massa als in een stroperige soep met schiftende en bubbelende klonten die ik aan een nader onderzoek onderwierp. Ergens was het fout gegaan. Het kon van alles zijn.

Waarschijnlijk was het een combinatie van factoren plus de afwezigheid van een paar simpele ingrediënten die kwarktaart tot een echte kwarktaart maakten. Ik had namelijk stevia gebruik in plaats van suiker. Stevia is een zoetstof dat 300 keer zoeter is dan suiker. Een druppel komt overeen met 300 pakken suiker. Mijn kwarktaart smaakte naar een vloeibare kwarktaart vermengd met koud water en ongeveer 600 pakken suiker.

Ik had een hele zondagmiddag en een scheepslading aan ingrediënten verspild. Ik kon toch niet deze hele kwarktaart weggooien? Zonde! Ik besloot om mijn straf te ondergaan: twee kwarktaarten heb ik opgegeten. Vier jaar lang kon ik geen kwarktaart meer zien, terwijl het altijd mijn favoriete dessert was geweest.

Dit was wel zo ongeveer het stomste wat je kunt doen. Het is een minuscuul voorbeeld wat mensen op grotere schaal voortdurend met hun werk doen: vermijdbaar zelfopgelegd lijden.

Er zijn maar twee soorten fouten volgens Timothy Ferris, schrijver van het boek ‘Een werkweek van 4 uur’

 • fouten maken uit ambitie
 • en fouten maken uit luiheid

De eerst categorie is het gevolg van een beslissing tot handelen – iets doen. Dit soort fouten wordt gemaakt op basis van onvolledige informatie, omdat het onmogelijk is om op voorhand alle feiten te kennen. Dit moet worden aangemoedigd. Wie niet waagt, die niet wint.

De tweede categorie is het gevolg van een beslissing uit luiheid – iets niet doen – waarbij we uit angst besluiten een slechte situatie niet te veranderen, ook als we over alle feiten beschikken. Dat is de manier waarop een leerzame ervaring ontaardt in een levenslange boetedoening, een slechte relatie in een slecht huwelijk en een slecht gekozen baan in levenslange opsluiting

‘Ja, maar wat als ik in een branche werk waar vaak van baan veranderen als iets negatiefs wordt gezien? Ik ben hier net een jaar en toekomstige werkgevers zouden kunnen denken…’

Wat zouden ze denken? Stel je veronderstellingen op de proef voordat je jezelf veroordeelt tot nog meer ellende. Er is maar een factor die bepaalt of je aantrekkelijk bent voor goede werknemers, en dat is presteren. Als je goed presteert, maakt het niet uit als je al na drie weken de handdoek in de ring gooit bij een slecht bedrijf. Maar stel nu dat het jarenlang tolereren van een slopende werksituatie een vereiste is om in aanmerking te komen voor promotie op jouw werkterrein, zou het dan niet zo kunnen zijn dat je probeert te winnen op een terrein dat niet de moeite waard is? De gevolgen van verkeerde beslissingen worden niet beter met de jaren. Welke kwarktaart eet jij?

Alleen mensen die slapen, maken geen fouten – Ingvar Kamprad, oprichter van IKEA

Elke dag zeggen er tienduizenden mensen, van wie de meesten minder kwaliteiten hebben dan jij, hun baan op. Er is niets ongewoons aan en het is zeker niet fataal. Hier volgen een aantal oefeningen om je te helpen om in te zien hoe gewoon het is om van baan te veranderen en hoe eenvoudig de overstap kan zijn.

 1. Eerst de bekende realiteitscontrole: is de kans groter dat je vindt wat je zoekt in je huidige baan of ergens anders?
 2. Als je vandaag zou worden ontslagen uit je huidige functie, wat zou je dan doen om de zaken financieel onder controle te krijgen?
 3. Meld je een dag ziek en gebruik Social Media, vacature banken en LinkedIn om te kijken of je nog in trek bent. Zo zul je merken dat er buiten je huidige baan ook nog andere opties zijn. Je kunt ook koffie drinken met mensen die werken in een branche die jou interessant lijkt.  De meeste mensen vinden het heel leuk om te vertellen over hun job. Deze gesprekken geven je nieuwe inspiratie en inzichten. Wacht niet met zoeken naar opties totdat je het nodig hebt. Werp nu vast een blik op de toekomst, dan wordt in actie komen en assertief zijn straks een stuk makkelijker.

Speel je met het idee om van baan te veranderen maar heb je wat ondersteuning nodig? De volgende sites bieden je mentaal support:

Deze site biedt allerlei advies over het zoeken van een baan voor je tweede leven, met voorbeeldontslagbrieven (mijn favoriet). Kijk vooral ook naar de nuttige discussieforums en de hilarische brief ‘Web consultant from London’.

DeBroekriem is een platform voor en door werkzoekenden. Ze delen elkaars kennis, netwerk en enthousiasme met als doel om zo snel mogelijk een betaalde baan te vinden. Geweldig. Zeker een kijkje nemen.

Geen #vacatures, wel: Sollicitatietips, sollicitatiehumor, creatief Solliciteren, netwerken en veel positiviteit. Ook kun je op deze site sollicitatie-workshops, netwerkbijeenkomsten, beurzen etc. vinden voor werkzoekenden in heel Nederland en België, van diverse bedrijven, stichtingen en netwerkgroepen.

Op iWorkWithFools kun je werkgerelateerde verhalen lezen, of anoniem uitwisselen over idiote collega’s en bazen met wie de meeste van ons dagelijks te maken hebben.

 • Volgens De Broekriem schijnen Kattenfilmpjes op youtube het ook erg goed te doen:     (funny cats)
 • Loop je al een tijdje vast en ben je er nu echt aan toe om weer richting te geven aan je loopbaan?
 • Wil je nu eindelijk eens weten waarin jij uitblinkt? Weet jij nog niet hoe jij je moet onderscheiden ten opzichten van al die andere enthousiaste kandidaten?
 • Wil jij wachten totdat je iemand iemand tegen komt die je de juiste vragen stelt of wil je leren om jezelf de juiste vragen te stellen?

Meld je dan aan voor het programma ontdek je talent in 7 stappen’  . Vanaf de eerste sessie leer je jezelf de juiste vragen te stellen: je wordt je eigen loopbaancoach. Via dit programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.

Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Pin It
Geplaatst in Coach amsterdam, Talent in de spotlight, Uncategorized | Getagged , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe vind je snel een baan die bij je past

Pin It


Strike when the iron is hot
-Benauwen regels en routine jou?

-Onderneem jij meteen actie zodra je een besluit hebt gemaakt?

-Kun jij je gedachten goed omzetten in acties?

Dan staat ‘activator’ vast in jouw top 5*.

Activator?

Voor mensen met ‘activator’ in hun top 5 is bovenstaande quote heel herkenbaar. Mensen met ‘activator’ als talent zijn altijd in beweging. Vaak weten ze nog niet eens waar ze naartoe gaan maar dat vinden ze wel uit terwijl ze bezig zijn. Ze storten zich ergens in zonder er veel over na te denken. Door te doen leren ze. Vaak zijn het geboren ondernemers die ruimte nodig om hun eigen ideeën in de praktijk te brengen. Regels en routine benauwen hun.Herken je je hier niet in? Dat zou best kunnen. Slechts 11% heeft Activator in zijn top 5 staan**.

“I need less discussion, more action” – Activator

Op zoek naar een nieuwe job?

Een nieuwe baan vinden dwingt je om stil te staan bij wat jij in huis hebt (je talenten). Globaal heb je wel een idee maar al snel schiet je met losse flodders. Je reageert op de meest uiteenlopende vacatures omdat je eigenlijk niet heel helder voor ogen hebt wat nu het beste bij je past. Tijdens het schrijven van motivatiebrieven struikel je over de woorden die jou het beste omschrijven. Veel verder dan ‘teamplayer’ , ‘mensenkennis’ en ‘communicatief erg sterk’ kom je meestal niet. Maar wat zeggen deze woorden nu echt over jou? Wat maakt jou nu uniek in het omgaan met mensen? Welke oplossing ben jij voor welk probleem?

Ben jij er goed in om andere aan te zetten tot actie? Of neem jij de leiding? Laat je je horen en zorg je ervoor dat de groep ook gehoord wordt? Misschien ben jij er wel goed om verbindingen te maken. Ben jij de lijm die de groep bijeen houdt. Of misschien kun je goed mensen verleiden om als team te denken (ipv individu). Iemand anders is er weer erg goed in het onderhouden, ontwikkelen en aangaan van relaties.

Verkeerde context

Geloof me, I have been there. Tien jaar geleden maakte ik gebruik van dezelfde nietszeggende woorden waardoor ik in jobs terecht kwam waar ik niet gelukkiger van werd. Mijn bazen ook niet trouwens ;-) Hoe ik mijn talenten productief in kon zetten wist ik al helemaal niet. Veel afgestudeerde vrouwen hebben hetzelfde probleem. Doordat ze nog niet goed weten in welke context ze het beste tot hun recht komen belanden ze vaak in jobs waar ze hun talenten niet optimaal kunnen inzetten.

Urenlang vergaderen, uitdenken van processen is iets wat je niet interesseert als je ‘activator’ in je top 5 hebt staan. Als je dat inzicht hebt in jezelf weet je bij welke bedrijven je niet moet werken. Grote logge organisaties bijvoorbeeld. Zolang je dat inzicht niet hebt verdoe je je tijd met solliciteren. Keer op keer word je teleurgesteld en beland je in een functie waar je niet tot je recht komt. Hierdoor ga je nog meer twijfelen aan jezelf. Je talenten verpieteren. Jij verpietert en daar doe je jezelf en je omgeving geen plezier mee.

Talent kun je zien als een spier die je moet ontwikkelen om het productief in te kunnen zetten

Het mooie is dat iedereen weer zijn eigen set aan talenten in huis heeft. Elk individu ziet de wereld vanuit zijn of haar eigen talentenbril. Elk talent heeft zijn eigen manier van denken, gedragen of doen. Vaak ben je je hier niet bewust van waardoor je het nog niet productief in kan zetten. Soms staat de kraan van een talent te ver open waardoor je er ook in kan verzuipen en een talent zelfs tegen je kan werken. Talenten kun je zien als een spier die je moet ontwikkelen voordat je het succesvol in kan zetten.

Snel een baan vinden die bij je past.

Als je de zoveelste afwijzing hebt ontvangen op je sollicitatiebrieven. Als het je niet lukt om een baan te vinden die bij je past ga je al snel onder je niveau solliciteren. Je gaat twijfelen aan jezelf. Je verspilt ontzettend veel kostbare tijd en energie. Je raakt steeds verder van je eigen persoonlijke pad en missie verwijderd. Je belandt in een vicieuze cirkel waar je niet snel meer uitkomt.

Oplossing

Talent is de basis van je zoektocht. Echt.

Op de huidige arbeidsmarkt dien je namelijk precies te weten waar jij in uitblinkt (je talenten), waarom jij je salaris of honorarium meer dan waard bent. Je zult helder moeten inzien wat precies jouw bijdrage is aan het belang van je werkgever, of aan het project waar je aan meewerkt of voor de klant aan wie jij gekoppeld bent. Je zult het daarnaast ook nog eens precies duidelijk moeten kunnen maken aan de mensen om je heen.

Daarom is het definitief gedaan met het reguliere CV, bescheiden standaard sollicitatiebrieven en functioneringsgesprekken waarin je jezelf gematigd opstelt en keurig vertelt wat je tot nu toe gepresteerd hebt. Bescheidenheid is des duivels oorkussen: je dient een pasklaar antwoord te hebben op de vraag wat jij te bieden hebt en wat daaraan zo interessant is voor de mensen met wie jij werkt. Het is niet langer alleen maar interessant, leuk of inspirerend om te weten waar je goed in bent, maar ook- vooral – en vooral – absoluut noodzakelijk dat je precies weet hoe en waarin jij uitblinkt en waarmee jij toegevoegde waarde kunt bieden aan organisaties, werkgevers projecten en collega’s. Als je daarnaast niet in staat bent om dit op de meest effectieve manier op anderen over te brengen, zul je uiteindelijk nog steeds de strijd met de grote hoeveelheid concurrenten op de markt verliezen. Meer dan ooit wordt van jou verwacht dat jij zelf de regie neemt over je loopbaan. Het is jouw taak geworden dat je blijvend inzetbaar en aantrekkelijk blijft in een markt die continue in beweging is.

De nieuwe arbeidsmarkt vraagt dan ook van jou een grondhouding van werkondernemerschap. Jij staat aan het roer van je loopbaan. Je wordt als het name ondernemer van je eigen talenten. Maar ben jij daar klaar voor en weet jij eigenlijk wel hoe je je kunt onderscheiden en wat je talenten zijn? Om zelf regie te kunnen nemen en je loopbaan voor het leven zelf te kunnen vormgeven is het van belang dat je exact weet:

 • Wat jouw talenten en drijfveren zijn;
 • Welke oplossing jij bent voor welk probleem
 • Wat jouw toegevoegde waarde is, waar jij het verschil maakt en wat jij kunt bijdragen
 • Welke context het beste past bij jouw talenten
 • Hoe je je talenten in actie kunt zetten
 • Jezelf als een product of dienst zien
 • Uitzoeken wat je tegenhoudt om te gaan voor een baan die bij je past

Talent kun je zien als een spier die je moet ontwikkelen voordat je het succesvol in kan zettenVoel jij dat je nog niet al je talenten aanspreekt? En wil jij weten welke talenten je nog onbenut laat? Wil jij weten op wat voor unieke manieren jouw talenten samenwerken?

Via een talententraject ontdek je je verborgen talenten en leer je hoe je je totale pakket aan talenten succesvol kunt inzetten in je werk. Je vergroot je woordentalen waarmee je je talenten kunt omschrijven. Je weet in welke context je talenten opbloeien en welke acties je moet ondernemen om je talenten te trainen.

Ben jij er al aan toe om al je talenten in te zetten? Of blijf je liever stilstaan?

Bel me via 0616289623 of laat een berichtje achter via onderstaand aanmeldingsformulier.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

*Gallup: Strengthfindertest waar je top 5 sterke punten uitkomen.

**Onderzoek Gallup

Tekening gemaakt door Laura Peetoom. 

 

Pin It
Geplaatst in Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Herontdek je talenten na een scheiding

Pin It

Herontdek je talenten na een scheidingOnderstaand artikel is geschreven door Anuschka. Zij volgt een ‘ontdek je talent’ traject bij mij.   Anuschka heeft een aantal jaren gewoond als expat in London en Aberdeen. 12 jaar geleden studeerde zij af aan de Universiteit van Amsterdam in de richting Communicatie-wetenschappen. Daarna volgde zij de carriere van haar inmiddels ex-man en zorgde zij met name voor de kinderen. Na de scheiding besloot ze om een coach in te huren en zo kwam ze bij bij terecht.

In dit traject ontdekt ze welke rollen en werkomgeving het beste bij haar (her) ontdekte talenten passen. Halverwege het traject besluit ze om alvast te reageren op vacatures die haar wel interessant lijken. Ik wees haar op een stageplek. Een stageplek is namelijk een ideale manier om weer werkervaring op te doen: Je(her) ontdekt je je talenten, vergroot je je zelfvertrouwen en ontmoet weer mensen binnen je vakgebied, waardoor je je kans op een job verhoogt.

Zo stuurde ze ook een sollicitatiebrief naar Gingermood voor de functie PR/Communicatie medewerker. Het bedrijf nodigde haar uit voor een sollicitatiegesprek. Het klikte en ze mocht door naar de tweede ronde. Voor de tweede ronde moest ze een PR bericht schrijven. Onderstaand artikel is het resultaat. Gingermood was erg enthousiast en wilde haar verwelkomen in hun team. Maar na er goed over nagedacht te hebben zag Anuschka in dat maar een gedeelte van haar talenten aan bod kwamen.

Het is een erg leuk artikel geworden die ik te goed vond om te laten liggen en misschien heb jij er ook nog wat aan.

Herontdek je talenten na een scheiding

In het begin lijkt een echtscheiding louter ellende op te leveren. Maar verderop in het verwerkingsproces ontstaan nieuwe kansen. Claudia van Kalleveen is relatietherapeute en mediator. Zij zegt: ‘Heb je de verwerking van je scheiding doorleefd, dan kom je in de fase van zelfconfrontatie en – ontplooiing. Je bent gedwongen weer eens goed over jezelf na te denken, stil te staan bij belangrijke levensvragen als: wie ben ik? Waar sta ik? Wat is belangrijk voor mij? Wat kan ik? Wat doe ik? Wat zijn mijn doelen?

Al met al, hoe onverwacht ook, ligt hier een kans op inzichten en persoonlijke groei. Daaraan kun je om te beginnen veel zelf doen. Denk aan expressieve en/of therapeutische werkvormen, zoals tekenen, schilderen of schrijven. Vooral het schrijven van een dagboek kan een goede uitlaatklep zijn. Zoek je het liever in herkenning door middel van de ervaring van en inspiratie door anderen, omring jezelf dan met een flinke dosis goede boeken. Dat kan van alles zijn, van zelfhulpboek tot inspirerende biografie van een persoon in wier schoenen je in je stoutste dromen zou willen komen te staan. Probeer je met name op positieve elementen te richten: inspiratie en moed in plaats van afbranden en wraakzucht, ordening aanbrengen in plaats van piekeren over de chaos.

Erg herkenbaar aldus Anuschka, zelf in Maart 2013 gescheiden en moeder van twee schoolgaande meisjes van 5 en 6 jaar oud. Anuschka heeft een aantal jaren gewoond als expat in London en Aberdeen (Schotland). 12 jaar geleden studeerde zij af aan aan de universiteit van Amsterdam in de richting Communicatiewetenschappen. Daarna volgde zij de carriere van haar inmiddels ex-man en zorgde zij met name voor de kinderen. Als de scheiding eenmaal een feit is wordt je eerst geconfronteerd met allerlei zakelijke aangelegenheden (mediator, verdeling spullen, alles goed regelen voor de kinderen, van 1 naar 2 huizen). Als dit geregeld is komt pas de emotionele verwerking en de confrontatie met jezelf. Daarom nam zij een stap naar een coach.

Een erg verstandige keuze, aldus Anuschka. Met mijn coach ga ik weer mijn talenten (her)ontdekken en aan mezelf werken. Wil en kan je nog iets met je opleiding, als je er jaren uit bent geweest? Alles kan, aldus Anuschka, als je er maar voor vecht en positief in het leven staat. Haar coach wees haar op het nut van het zoeken naar een stageplek, zodat je kan herontdekken waar je talenten ook alweer liggen. Zo kwam Anuschka bij Gingermood terecht en bood zich aan als PR/Communicatie stagiair.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

 

 

Pin It
Geplaatst in Talent in de spotlight, Uncategorized | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe kun je vaker op je intuïtie afgaan, als je last hebt van het lieve meisjes syndroom.

Pin It

Inspiratie FilmavondenHerken je dat, dat je iedereen te vriend wil houden? Dat je de goede vrede wilt bewaren en je eigen gevoelens in de diepvries stopt?

Dan heb je misschien last van het lieve-meisjes syndroom.

Lieve meisjes voelen zich namelijk niet op hun gemak als ze op hun intuïtie of hun instincten afgaan, omdat het vaak betekent dat ze tegen de mening van anderen moeten ingaan. Een lief meisje wil eenstemmigheid. Als ze dat bereikt, betekent dat niet alleen dat ze het iedereen naar de zin heeft gemaakt, en dat is erg belangrijk, maar ook dat ze de zekerheid heeft dat veel mensen het met haar eens zijn.

Lieve meisjes hebben leren geloven dat ze altijd hun huiswerk moeten maken. Ze vinden het moeilijk om een reactie te vertrouwen die duidelijk niet gebaseerd is op talrijke feiten en cijfers – of wat nog erger is, tegen alle feiten en cijfers ingaat. Bovendien komt een instinctieve reactie per definitie niet uit je hersens voort, er komt veel meer intuïtie dan analyse aan te pas.

‘Als vrouwen opgroeien, worden ze niet aangemoedigd om in hun waarnemingen of observaties te geloven, zegt Allana Elovson, die vele jaren vooroordelen betreffende de geslachten heeft bestudeerd. “Mensen praten over vrouwelijke intuïtie, maar we worden er vaak belachelijk mee gemaakt. Wanneer we onze intuïtie gebruiken en we hebben gelijk, dan wordt dat aan geluk en hard werken toegeschreven.

En toch is het voor iedereen die in het zakenleven zit essentieel om op zijn eigen intuïtie te vertrouwen. De vrouwen met pit die ik ken, zeggen allemaal dat ze op hun intuïtie afgaan. Een onderzoek van het Technologisch Instituut in New Jersey heeft uitgewezen dat tachtig procent van de bedrijfsleiders die hun bedrijfsomzet in vijf jaar tijd hadden verdubbeld, een groter intuitief vermogen had dan gemiddeld.Waarom is het zo belangrijk? Omdat als je jezelf laat overweldigen door voortdurende analyses, ladingen regels en de negatieve uitstraling van mensen die op een prima idee reageren alsof het stinkt, je misschien nooit verder gaat met de meest gedurfde of creatieve manier om iets te ondernemen.

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat vrouwen misschien tot veel exactere intuïtieve waarnemingen in staat zijn dan mannen. Anne Moir en David Jessel, auteurs van Brainsex: het grote verschil tussen man en vrouw, wijzen erop dat de zintuigen van vrouwen vaak beter ontwikkeld zijn. Dat is de reden dat ze beter zijn uitgerust om sociale seintjes op te pikken zoals belangrijke betekenisnuances in iemands toon of stem of de intensiteit van iemand expressie. Vrouwen kunnen ook belangrijke en losse gegevens onthouden, althans voor korte perioden. En dat is nog niet alles. In het onderzoek werd ontdekt dat de twee hersenhelften die door het corpus callosum (de hersenbalk) verbonden zijn, bij vrouwen meer verbindingen hebben. Dit betekent dat er meer gegevens worden uitgewisseld tussen de linker- en de rechterhersenhelft van de vrouwelijke hersens. De auteurs van Brainsex kwamen tot de conclusie dat vrouwen in het algemeen beter zijn in het herkennen van emotionele nuances in stemmen, gebaren, gezichtsuitdrukkingen en ze daardoor meer kunnen afleiden uit dit soort gegevens dan mannen. Ze hebben een grotere capaciteit om ze te integreren en dwarsverbanden te leggen.

Dit is typisch de manier waarop het idee van vrouwelijke intuitie is ontwikkeld, hoewel zoals Allana Elovson zegt, dat ‘voordeel’vaak belachelijk wordt gemaakt of beschouwd als iets dat alleen bij idiote dingen zou werken, zoals een moeder die weet dat haar zoon op het punt staat haar vanaf de top van een hoge berg te bellen met het verzoek wat geld op zijn rekening te storten.

Een meid met pit ziet in dat haar intuïtie machtig gereedschap is en ze leert ernaar te luisteren. Hoe weet ze wanneer haar intuïtie iets tegen haar zegt? Ze kan gerommel of een ‘knoop’in haar maag voelen als er iets ‘niet helemaal klopt’. Wanneer ze een geweldig idee heeft, schiet er een scheut adrenaline door haar aderen of klinkt er gezoem in haar hersens of misschien is er zelfs sprake van een wonderlijk ‘zesde zintuig’.

Reken af met oude verwachtingspatronen en leer met durf en intuïtie te bereiken wat je wilt! Wil jij nu al in je kracht staan en kun je niet wachten om een vrouw met pit te worden die het heft in eigen handen neemt meld je dan aan voor mijn nieuwe programma: ‘ Ben jij een B I T C H’.  

Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ’ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via dit  programma leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet. Een carrière kan je voldoening geven en helpt je om het leven te leiden dat je wilt leiden.

Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen! Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is. Via het contactformulier hieronder kun je je inschrijven voor een gratis oriëntatiegesprek.

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan een boost geven dan is het programma ontdek je talent echt wat voor jou. Via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via de cliënt vertelt”.

Pin It
Geplaatst in Coach amsterdam, Uncategorized | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe vind je een baan die je gelukkig maakt ( en die ook nog goed betaalt)

Pin It

Zodra je je talenten in de juiste context weet te plaatsen worden je inspanningen met 300% beloond – Serracoaching Heb jij al een tijd het gevoel dat je niet weet welke richting je op wilt met je leven? Heb je … Lees verder

Pin It
Meer Galerijen | Een reactie plaatsen

Lost in life? People who took an indirect path to success

Pin It

Geweldig! Hier hoef ik geen woorden meer aan toe te voegen.

A picture is worth a thousands words. 

Lost in life?

Ben jij op zoek naar een baan die betekenis heeft voor jou en wil je weten wat jouw talenten zijn dan is  Talentcoaching  misschien wel wat jij zoekt. Talentcoaching helpt je om op een frisse, authentieke manier te laten formuleren wie je bent, wat je wilt en vooral: wat je gaat doen. Dat doe ik door je gerichte vragen te stellen en je soms te confronteren. Ik houd je eigenlijk een spiegel voor. Je kan rekenen op een hernieuwd zicht op je werkelijke talenten, kwaliteiten en persoonlijke stijl. Ik geef je specifieke oefeningen mee. Je krijgt krachtige instrumenten in handen om je gewenste resultaten te bereiken.

Via het programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet. Een carrière kan je voldoening geven en helpt je om het leven te leiden dat je wilt leiden.

Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen! Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is. Via het contactformulier hieronder kun je je inschrijven voor een gratis oriëntatiegesprek.

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan een boost geven dan is het programma ’ontdek je talent echt wat voor jou. Via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.  

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. 

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen. Tijd om te springen! – Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

 

 

Pin It
Geplaatst in Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen