Coach Amsterdam: Hoe zelfkennis je leven leuker maar vooral makkelijker maakt

Pin It

(Loopbaan) coaching heeft vele voordelen, ook wanneer je niet per direct op zoek moet naar een andere baan of als je diep in de put zit. In dit artikel vind je zes redenen om je ziel bloot te leggen bij een coach/counselor of therapeut. 

Hoe zelfkennis je leven leuker maar vooral makkelijker kan makenZelfkennis is key

Ken uzelf, zij Socrates al. De logica van deze gedachte is zeer recht toe recht aan: in werk, in liefde, vriendschappen en in elk ander deelgebied van het leven, ben je zelf de constante en dus de sleutel tot verbetering en succes.

De basis van zelfkennis is een goed ontwikkeld zelfbewustzijn. Dat komt er simpelweg op neer dat  je heel goed weet wat er zich afspeelt in je binnenwereld.

Als je jezelf goed kent dan begrijp je waar het gefrustreerde gevoel vandaan komt als je baas je weer eens in de reden valt. Je moeder deed dat vroeger namelijk precies zo.  Als je jezelf goed kent dan weet je dat als je het heel druk hebt je goed op jezelf moet letten. Als eerste laat jij namelijk activiteiten vallen waar je het meeste energie uit haalt. Het is erg belangrijk dat jij dan vroeg op de rem gaat staan. Doe je dat niet en luister je niet naar de signalen van je lichaam dan weet je dat je heel snel weer overspannen bent.

De kunst is voldoende zelfkennis te hebben om zonder al te veel ongelukken door het leven te manoeuvreren en tegelijkertijd het mysterieuze deel van de persoonlijkheid te accepteren. Een coach, counselor of een therapeut kan een helpende hand bieden doordat hij of zij je op een vriendelijke, eerlijke, oordeelloze manier confronteert met je gedrag.

Een andere belangrijke persoon die bijdraagt aan zelfkennis ben je zelf. Tijdens coachgesprekken hoor je jezelf dingen zeggen die je nooit eerder hebt uitgesproken omdat een goede coach doorvraagt over onderwerpen die je normaal gesproken liever vermijdt.

Voor het coachtraject wist ik niet dat ik overtuigingen had die mij beperkten om te handelen zoals ik zou willen handelen. Toen jij mij mijn overtuigingen liet inzien, besefte ik dat ik mijzelf in de weg zat. Dit inzicht gaf mij ruimte om te luisteren naar mijzelf en belangrijk te vinden wat diep in mij leefde. Ik deed namelijk graag dingen voor anderen en cijferde mijzelf daarbij weg waardoor er geen ruimte was voor mijn verlangens en of wensen. Laat staan dat ik wist dat ik ze had – Antonella Pagliaro

6 voordelen van zelfkennis

1.De voordelen van zelfkennis liggen voor het oprapen: als je weet wat je drijft, wordt je geen speelbal van je emoties. Als je niet weet dat je gefrustreerd raakt van het gedrag van je baas en niet weet waardoor dat komt dan bestaat de kans dat je steeds meer weerzin ontwikkelt. Begrijpen waar die gefrustreerdheid vandaan komt,  geeft je de mogelijkheid er wat aan te doen: het gedrag van je baas bespreekbaar maken, of het te accepteren. Zo heb je een keuze en ben je geen slachtoffer meer van je gevoel of je baas.

Door de sessies weet ik nu waar ik echt goed in ben en houd ik me minder bezig met mijn zwaktes. Ik leerde te accepteren dat ik niet in alles goed kan zijn. Ontdekken van mijn talenten gaf mij zekerheid en tegelijkertijd de vrijheid om bewustere keuzes te maken en optimistisch kunnen blijven. Ik ben opener geworden en durf meer mijn mening te uiten waarvan ik sindsdien alleen maar positieve gevolgen zie – Alexandra Kecskes

2.Een ander belangrijk pluspunt van zelfkennis is weten waar waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Waar haal jij energie uit en waar brand je juist vanaf?  Des te beter jij jezelf kent, met al je min en plus punten des te liever je ook bent voor jezelf. Des te meer mededogen je met jezelf krijgt des te meer mededogen je krijgt met anderen. Mensen die perfectionistisch zijn bijvoorbeeld, kunnen milder leren zijn voor zichzelf wanneer ze zich bewust zijn van hun valkuil.

 Ik heb geleerd liever te zijn naar mijzelf en zelfkritiek te minimaliseren. Ik zal altijd een perfectionist blijven, maar wel eentje die weet wanneer goed, goed genoeg is – Linda Groeneveld

3.Mensen die zich verbonden voelen met anderen hebben meer zelfvertrouwen en vinden het makkelijker, om anderen te vertrouwen en samen te werken. Een professor aan de University of Houston Graduate College of Social Work, gespecialiseerd in sociale relaties: ‘Het is een menselijke behoefte om lief te hebben en ergens bij te horen. We zijn cognitief, biologisch, fysiek en spiritueel zo aangelegd dat we liefde willen ontvangen en geven. Wanneer niet aan die behoefte wordt voldaan functioneren we niet. Een coachtraject is weer een oefening in contact maken. De klik tussen jou en een coach of therapeut is het meest belangrijkste aspect van de behandeling. Alles wat er gebeurt tussen jou en de coach is aanleiding voor gesprek: de zenuwen wanneer bepaalde onderwerpen worden aangesneden, het onvermogen te luisteren, of een gesprek op gang te laten brengen en te houden, het ongemak over het delen van intieme informatie- het zijn allemaal onderwerpen die ter sprake kunnen komen. Metacommunicatie heet dat: praten over praten. Een coach is vaak zijn eigen instrument. Alles wat er in hem of haar gebeurt, kan dienen als een signaal. Als je je als coach bijvoorbeeld merkt dat je je erg loopt te verdedigen tegenover een client dan kun je kijken of het iets van jou is of van die client. Als het iets van de deelnemer is benoem je wat zijn of haar gedrag bij jou oproept. Dat kan dan een aanleiding zijn om een gesprek te starten over de manier waarop iemand communiceert.

4. Het leren formuleren van je gedachten is een van de belangrijkste vaardigheden die je in coaching leert. ‘Vooral het verschil tussen inhoud en betrekking is iets waar mensen veel fouten maken: dat de manier waarop je iets zegt minstens zo belangrijk is als wat je zegt.

5. ‘Ik wou dat ik minder hard gewerkt had’. Het is nummer een van de ‘five regrets of the dying’ (Bronnie Ware). Op twee staat: ‘Ik wilde dat ik het lef had gehad het leven te leiden dat ik zelf wilde en niet het leven dat anderen van mij verwachten.’ Om te voorkomen dat pas op het sterfbed duidelijk wordt waar het in leven voor jou om gaat, kan coaching en therapie helpen. Je krijgt inzicht in wat belangrijk voor je is in je werk en leven. Ook is het een realitycheck ‘in hoeverre komt je gedrag overeen met de waarden die belangrijk voor je zijn.

6. Een gezonde geest zorgt voor een gezond lichaam. Dat lichaam en geest niet los van elkaar zijn te zien zijn is inmiddels geen nieuws. Er bestaan talloze onderzoeken waarin dit verband wordt aangetoond: mensen die een mentaal uitputtende taak hebben gedaan blijken bijvoorbeeld sneller lichamelijk uitgeput te raken en mensen die problemen hebben met het controleren van hun woede hebben een grotere kans op hartaandoeningen. Praten over jezelf heeft hetzelfde effect als een genotsmiddel. De talking cure is dus echt: door anders te leren denken verandert de werking van de hersenen. Een ander effect van coaching en therapie kan zijn dat je gezonder gaat leven omdat je minder behoefte voelt om te gaan roken/drinken/hard werken. Tijdens een coachtraject kan het ook een mooi moment zijn om schoon schip te maken op andere vlakken. Dit kan van alles betekenen: van eindelijk beginnen met sporten of vroeger naar bed gaan. Verder is een coachingstraject te beschouwen als een stap uit de dagelijkse routine, een pas op de plaats, omdat je even stil staat, letterlijk en figuurlijk. Telefoon uit, geen afleiding. een heel uur ‘me-time’, zoals de Amerikanen dat zo typisch uit drukken.

De meeste mensen houden liever vast aan het relatief rooskleurig en overzichtelijke beeld van zichzelf en hun relaties met anderen. Logisch. Waarom zou je jezelf belasten met dit soort gedachten waarvan je nooit kunt aantonen of ze waar zijn bovendien? Toch heeft het zin dit soort geheime angsten, verborgen verlangens onder ogen te komen omdat het krachten zijn die ons in ieder geval voor een deel bepalen. Het helpt je beter door het leven te navigeren wanneer je je donkere kanten kent en hebt leren aanvaarden, zegt ook Psycholoog Jean-Pierre van de Ven. Het is een menselijke neiging het slechte in jezelf te onderdrukken. Dat doen mensen door bijvoorbeeld hard te werken of veel te drinken. Door te erkennen en accepteren wat voor grimmigs zich in je afspeelt, dat je soms lui bent, onaardig of verwend, doe je jezelf een plezier. Het leven is geen sprookje, en jij geen onfeilbare prinses. Wanneer je dat begrijpt en je je minder mooie gedachten en eigenschappen er kunt laten zijn, dan heb je een realistischer en dus werkbaarder perspectief op de wereld en jezelf. Mensen die hun minder positieve kanten kunnen erkennen, zijn bovendien in staat tot verandering. Ze wijzen niet meteen naar de ander wanneer er iets misgaat in het sociale verkeer, of het nu gaat om een liefdesrelatie of een werkhouding. En hierbij geldt hetzelfde als bij zelfkennis: accepteren dat je niet perfect bent en dat je menselijke, niet altijd plezierige trekjes hebt, kan je milder en zachter maken. Naar jezelf en naar anderen. Mild is niet hetzelfde als vergoelijkend: het betekent dat je niet (ver)oordeelt. Dat klinkt simpel, maar het effect is groots omdat een negatief oordeel vaak een rol speelt bij het in stand houden van onvrede en psychische klachten. Neem: Boos zijn is fout, of Opgeven is zwak. Als dat soort mentale bermbommen zijn ontmanteld, kan het leven ineens een stuk lichter aanvoelen.

Bron: Marte Kaan

Loslaten van oude ideeën is de enige manier om echt iets nieuws uit te nodigen. Blijf niet langer aanmodderen! Meld je aan voor een van mijn coachprogramma’s. Tijdens deze coachprogramma’s kun je leren

 • Hoe je uit je eigen gebouwde kooi kunt ontsnappen. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden je vaak gevangen. Door inzicht te krijgen in jouw patronen zul jij makkelijker het leven gaan leiden wat je graag wil leiden.
 • Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten en je angsten te verkleinen
 • We gaan jouw kompas (mbt loopbaan en/of privé leven) weer helder krijgen. Je ziet de kaart weer voor je.
 • Hoe je je vrijer kunt voelen in je contacten met andere mensen
 • Hoe je je angst en besluiteloosheid om kunt buigen in kracht in actie (knopen doorhakken)

Besluit voor jezelf wat je in dit leven wilt en handel daarnaar. Blijf niet zitten wachten tot iemand anders het jou geeft. Want dat kan lang duren.

Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen? Wil jij niet meer ronddobberen en jezelf te vaak afvragen “is this all there is?” dan is het tijd om je aan te melden voor mijn programma:  “ben jij een B I T C H” . Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen.

Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ’ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor een mijn programma via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.  

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. Jacqueline. H Zeeland 
Mariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverdIk durf meer te vertrouwen op mijn gevoel en mijn eigen weg te volgen. Vind het minder erg om niet 100% zeker te weten of ik juiste keuze maak. Als mijn gevoel zegt dat het goed is, is dat voldoende om verder te gaan. Dit scheelt enorm veel gepieker. De gesprekken hebben me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen!- Karin van den Broek. 
Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’  Antonella Pagliaro 
Zij liet mij inzien dat ploeteren en hard werken niet de enige manier is dat je je doelen kan bereiken. Door bewust mijn talenten(daar waar ik van nature goed in ben) in te zetten kan ik juist op een veel prettigere en snellere manier mijn doelen bereiken. Het fijne is dat Mariella als een soort van spiegel / tegenpool tegenover mij zat. Inmiddels ben ik bijna een jaar verder, heb ik de baan die ik dolgraag wilde hebben en geniet ik weer van de dingen die ik doe en de resultaten die ik boek. Vera de Ree – Amsterdam

 Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen! .

Pin It
Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Coach Amsterdam: Hoe kunnen we ons minder door angst laten belemmeren en meer lef tonen?

Pin It

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws gedaan? Iets spannends waar je voor uit je comfortzone moest stappen en de schrik om je hart voelde slaan? 

Hoe kunnen we ons minder door angst laten belemmeren en meer lef tonen .jpgBinnen bedenken hoe je alles gaat doen, is een ding, naar buiten gaan en het gaan doen en volhouden is iets heel anders! Op zo’n moment kun je een portie LEF goed gebruiken maar wat is LEF eigenlijk?

Volgens Loesje is leven het meervoud van LEF. En we weten dat allang. Als kind klimmen we op rekken, hangen we in bomen en gaan we de uitdagingen aan die het leven ons biedt. Maar ergens onderweg verliezen we vaak het lef om het leven te leven zoals wij dat willen. Wij gaan op de terugtraprem staan, omdat dit veiliger, logischer is en meer is zoals het moet. En we verliezen zo veel van onze kracht en passie.

LEF komt uit het Herbreeuws en bekent ‘hart’. Vanuit je hart leven. Ik zie te veel mensen die dat niet doen. Omdat ze het zijn vergeten, omdat het eng is of omdat ze om een of andere reden denken dat het niet kan. Het kan wel! Maar het is lastig om te veranderen, om dat te doen wat dichter bij je hart ligt.

Wat stel jij uit?

Bij het ondernemen van nieuwe dingen is een van de meest blokkerende emoties  faalangst, de angst dat het niet gaat lukken. Angst is een raar iets. Angst is niets anders dan de verwachting dat je in de toekomst pijn gaat leiden. Datgene waar je bang voor bent, kan dus nooit in het hier en nu zijn! Dit verklaart ook dat mensen die in flow zijn, nooit faalangst ervaren, omdat je in flow juist in het hier en nu bent.

Wist jij trouwens dat we met faalangst niet zijn geboren? We hebben het onszelf aangeleerd? 

Door ervaringen en vooral door te luisteren naar de waarschuwingen van je ouders. Een kind kent geen angst. Een kind kruipt op de bank en laat zich vervolgens vallen. We merken, ervaren dat het pijn doet, en zo leren we. We leren daarnaast van onze ouders. Ze vertellen ons wat niet goed is en houden ons tegen. Zo leren we snel dat risico’s nemen niet goed is. Dat is natuurlijk  ook heel goed om te leren, anders leven we niet zo lang. Het probleem is echter dat we het toepassen op acties waar je niet dood van gaat. We leren niet zomaar alles te zeggen tegen iedereen, we leren ons aan te passen uit angst dat er misschien iets gebeurt wat niet leuk is. Zo gebeurt het dat we ons in onze keuzes vooral laten bepalen door angsten. Volgens de managementgoeroe Anthony Robbins laten we ons in 80 procent van onze keuzes leiden door angsten. Angsten die in de meerderheid van de gevallen irrationeel zijn….

Hoe kunnen we ons nou minder door angst laten belemmeren en meer LEF tonen?

Basisirrationele gedachten:

Er bestaan een aantal, bijna universele, irrationele gedachten, die onze angsten voeden,  waar veel mensen last van hebben. Deze gedachten zijn snel herkenbaar en kunnen ook vrij makkelijk worden omgezet in rationele helpende gedachten. De bekendste basisirrationele gedachten zijn de volgende:

 • Perfectionisme: perfectionisten hebben veel ‘moetens’ en stellen hoge eisen aan zichzelf: ik moet het goed doen; aan anderen: jij moet mij goed behandelen; en aan de wereld: het moet rechtvaardig zijn;
 • Liefdesjunk: liefdesjunks willen dat iedereen ze aardig vindt en ze hechten daar ook veel belang aan en willen daar alles voor doen: ik moet aardig gevonden worden;
 • Doemdenken: doemdenkers hebben meteen een worstcasescenario in hun hoofd bij een situatie: Als ik dit doe, dan gaat alles mis.
 • Lage frustratietolerantie: mensen met een lage frustatietolerantie kunnen er niet tegen dat er moeilijkheden zijn: zij willen dat het makkelijk gaat; het mag niet moeilijk zijn.
 • Persoonlijk maken: andere maken alles wat ze doen, tot wat ze zijn; Als ik een fout maak, ben ik ook echt een stomkop.
 • Veralgemeniseren: mensen die veralgemeniseren praten in termen van alles, altijd, niets, niemand, nooit; ik mag niets fout doen. Het gaat altijd fout

Herken je er een van of meer? Dat kan goed kloppen. Zoals gezegd, hebben veel mensen last van deze irrationele gedachten. Het voordeel van deze bekende ‘gedachten is dat je ze snel kunt herkennen en kunt omzetten.

Dit omzetten van bovenstaande basisirrationele gedachten kan als volgt:

 1. ‘Moeten’ kun je omzetten in ‘mogen’ of ‘willen’; ik mag fouten maken. Ik wil het zo goed mogelijk doen.
 2. Bij de liefdesjunk kun je bedenken dat niet iedereen je aardig kan en hoeft te vinden; Niet iedereen vindt me aardig, dat is oké. Ik vind ook niet iedereen aardig.
 3. Bij doemdenken is het goed om bij de feiten en in het hier en nu te blijven: Ik ga nu een presentatie doen. Dat is alles
 4. Bij de lage frustratietolerantie helpt het om na te denken: Het leven is niet altijd makkelijk , dat maakt het juist uitdagender.
 5. Bij persoonlijk maken is het effectief om jouw acties niet te koppelen aan wie je bent. Bijvoorbeeld: Ook al maak ik een fout, ik weet dat het oké is met mij.
 6. Bij veralgemeniseren is het effectief om  de veralgemeniseringen uit je zinnen te halen en ook in het hier en nu te blijven: Vandaag kwam ik te laat.

De essentie is dat we ons vaak gek laten maken met onze eigen, vaak absurde gedachten.  Deze nieuwe manier van denken klinkt heel makkelijk maar het is soms een hele uitdaging om irrationele gedachten om te zetten in een rationele gedachte. Heb je dan de moed, het hart, het LEF om door te zetten?  Als je erachter komt dat iets wat je al heel lang wilt maar niet van de grond komt, dan kan het ook zijn dat het niet je hartsverlangen is. Wellicht denk je dat het jouw verlangen is, maar heb je het overgenomen  van iets of iemand anders. Kijk daar eerlijk naar. Echte verlangens zorgen ervoor dat je de pijn op de koop toeneemt. Dat je blijft staan op moeilijke momenten, juist dan. Moedig en onverschrokken heet dat. En als je dan gaat staan, sta dan ook! Dit kan je helpen om jezelf en anderen te overtuigen.

“Ben ik nog wel goed bezig?”

Het is belangrijk om af en toe stil te staan. Pas dan leven we echt, want wie altijd maar rent, is altijd onderweg. Stilstaan in een maatschappij waar iedereen je voorbij rent, vereist LEF. LEF om te zeggen: ‘Wacht eens even, ben ik nog wel goed bezig?’ Sommige mensen durven niet stil te staan. Ze zijn bang voor wat ze dan allemaal vinden in zichzelf. Bang voor zichzelf dus. Vroeg of laat loop je dan toch wel tegen jezelf aan. Als je het uit de weg gaat, komt het later. En dan een stuk harder.

Maak er een gewoonte van om elke dag een keer stil te staan bij wat je wilt veranderen en er iets aan te doen. Wat mij heeft geholpen, is een spreuk die ik een tijd lang als screensaver heb ingesteld. Ik kon me er bijvoorbeeld maar niet toe zetten om naar de sportschool te gaan totdag ik de spreuk las: “A one hour workout is 4% of your day.  No excuses”. Deze spreuk werd een enorme reminder en positieve trigger voor mij waardoor ik van mijn negatieve patroon (te weinig beweging) af wilde. Eerst heb ik die spreuk een tijd als screensaver geinstalleerd en nu zit de spreuk in mijn hoofd geprent.

Het een vaste plaats geven kan ook door het te plannen. Misschien klinkt het allemaal wat overdreven, maar het helpt om  het  van een bewust proces een onbewust proces te maken. Er komt een moment dat je niet meer weet hoe je het vroeger deed. ‘Ik onzichtbaar?’ ‘Ik niet sportief’ ‘ik niet goed in organiseren?’ Geen LEF, ikke?’

Zoek een baan  waarbij je jouw talenten kunt ontwikkelen

Mijn passie is om zoveel mogelijk mensen naar een baan te begeleiden waarin ze hun talenten in kwijt kunnen. Dit maakt het leven namelijk zoveel leuker en makkelijker (ook voor je omgeving). Nog te vaak zijn we bezig met te kijken waar we allemaal NIET goed in zijn en wat allemaal anders kan. Zonde! Werken vanuit je talenten zorgt ervoor dat je de dag met een goed en voldaan gevoel afsluit in plaats van dat je uitgeteld op de bank ligt. Om een baan te vinden die bij je past is het ten eerste belangrijk om te kijken naar wat jou UNIEK maakt (wie ben jij?).Vaak heb je nog veel meer in huis dan je zelf denkt. Sommige van onze talenten liggen diep begraven. Vastgeroeste patronenafweer en ontkenning houden mensen vaak gevangen. DE grote veroorzaker hiervan is vaak de innerlijke criticus. Maar het kan ook anders. Herkenbaar?

 • Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen?
 • Wil je weer richting geven aan je loopbaan?
 • Weet jij NOG niet hoe jij je moet onderscheiden ten opzichte van al die andere enthousiaste job-seekers?
 • Wil jij weer aan het roer staan van je eigen leven?
 • Wil jij weten in welke context je talenten floreren?

Meld je dan aan voor het programma “ben jij een B I T C H” . Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen“ via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.  

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen!  

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! – Karin van den Broek. 

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Pin It
Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Coaching Amsterdam: piekeren geeft rimpels. 12 tips

Pin It

Relaties, carrière, de mondiale crisis: iedereen ligt wel eens ergens een nachtje van wakker. Een beetje gepieker is helemaal niet erg, mits we niet verzanden in eindeloos getob.

De Amerikaanse onderzoekers Blackburn en Cawthon hebben gezien dat cellen van mensen die voortdurend onder zware spanning leven, soms wel tien jaar ouder zijn dan de cellen van mensen die zorgeloos in het leven staan. Langdurige, chronische stress laat zelfs duidelijke tekenen van vroegtijdige veroudering na in onze cellen. Bij chronisch gestresste mensen worden de chromosoomuiteindes, de telomeren, korter. Hun cellen maken minder van het verjonginsenzym telomerase aan. Het is voor het eerst dat er zo’n tastbaar verband is gevonden tussen stress en veroudering. (bron: noorderlicht)

Gelukkig is piekeren goed aan te pakken. Hieronder staan 12 tips om je een eindje op weg te helpen om meer piekervrij in het leven te staan.

Antie-rimpel tip 1: Luister naar je intuïtie

Veel mensen piekeren omdat ze dingen niet willen aanvaarden zoals ze zijn. Je bent bijvoorbeeld niet gelukkig met je gewicht of met je baan.  Of je wilt niet toegeven dat je relatie over is. Hierdoor ga je constant de situatie rationaliseren, terwijl dat stemmetje in je achterhoofd precies weet hoe de vork in de steel zit.

Anti- rimpel tip 2: Schrijf het op. 

Als je dagen en nachten aan het malen bent, is het zaak om weer controle over je gedachten te krijgen. Geef je brein toestemming om één keer per dag maximaal een half uurtje te mogen piekeren. Ga dus niet ongestructureerd de hele dag door tobben over een probleem. In dit half uur schrijf je al je piekergedachten op. Zet vervolgens alle oplossingen erbij en probeer ook op nieuwe oplossingen te komen. Hiermee neem je de tijd om concreet te kijken naar een probleem en mogelijke oplossingen, zonder te verzanden in irrationele gedachten.

Anti- rimpel tip 3: Zoek afleiding als je aan het piekeren bent. 

Tobben doe je meestal als je in een negatieve stemming bent. Hierdoor beland je in een spiraal van negatieve gedachten die je niet dichter bij de waarheid of een oplossing brengen. Ga bewegen! Ruim eindelijk die zolder op, ga tuinieren, los een sudoku op of maak eindelijk eens gebruik van je dure sportschool abbonement!  Uit onderzoek is gebleken dat piekeraars al na 8 minuten afleiding, zich minder negatief voelden en dat de spiraal van piekeren was doorbroken.

Anti-rimpel tip 4: Voorkom dat je gaat piekeren voordat je gaat slapen. 

Mochten er piekergedachten opkomen, spreek dan met jezelf af dat je daar morgen de tijd voor zult nemen. Dit klinkt misschien te gemakkelijk. Maar je kunt -als je er in gelooft- je piekergedrag echt uitstellen.

Anti-rimpel tip 5: Veroordeel jezelf niet.

Vind jezelf ‘niet stom‘ als je verdriet of boosheid voelt. Accepteer je gevoel. Zonder dat je jezelf teveel vragen stelt of allerlei dingen van jezelf vindt. Wanneer jij je fout of gevoel aanvaardt, ebt je gepieker na korte tijd vanzelf weg.

Anti-rimpel tip 6: Besef dat piekeren niet helpt.

Piekeren leidt niet tot diepe inzichten, eerder tot overdrijving van de werkelijke problemen. Denk je na een nachtje piekeren dat je huwelijk is mislukt of dat je gigantisch hebt gefaald, besef dan dat je blik vernauwd is en dat je negatieve dingen uitvergroot.

Anti-rimpel tip 7: Vergelijk je niet met een ander maar volg je eigen pad.

Waar gaat het piekeren vaak over? Frequent komt piekeren van jezelf doordat je jezelf vergelijkt met een ander. Nadenken hoe de ander je zal beoordelen. Wat zal die ander van je vinden. Leef je eigen leven, weet goed wat je wilt in het leven en ga ervoor.

Anti-rimpel tip 8: Kijk kritisch naar je piekergedachten en stel jezelf de volgende vragen:

 • Waaruit blijkt dat deze gedachte waar is?
 • Waaruit blijkt dat deze gedachte niet waar is?
 • Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Zou ik daar overheen komen?
 • Wat is het beste dat er kan gebeuren?
 • Wat is het meest waarschijnlijke dat er zal gebeuren?
 • Wat zou ik nú kunnen doen?
 • Wat zou ik tegen een ander in een soort gelijke situatie zeggen?

Door ze te toetsen, zullen je gedachten van zelf realistischer worden en minder rampzalig.

Anti-rimpel tip 9: Wees assertief

Schuldgevoelens (‘had ik wel mogen weigeren?’) en het gevoel verkeerd behandeld te zijn, voeden piekeren enorm. Assertief gedrag voorkomt dergelijk gepieker.

Anti-rimpel tip 10: Leef nu!

Als je piekert denk je over het verleden of de toekomst en kun je onrustig ademhalen en zelfs angstig of boos worden. Door je te concentreren op het hier en nu schakel je deze gedachten uit. Mediteer of doe een ontspanningsoefening en open je zintuigen voor de geluiden, mensen en activiteiten om je heen of neem regelmatig een paar minuten adempauze.

Voorbeeld van een simpele ademhalingsoefening: Haal in 5 tellen adem, houd 2 tellen vast, en adem in 5 tellen uit. En herhaal dit een aantal minuten. Je ademhaling wordt rustiger en je brein denkt dat alles onder controle is. De paniek is weg. Want je bent door je eigen ademhaling weer in het moment.

Antie-rimpel tip 11: Handen uit de mouwen !

De beste remedie tegen piekeren is het probleem oplossen. Steek niet langer je kop in het zand. Baken het probleem af, bedenk mogelijke oplossingen, zet mogelijke gevolgen op een rijtje en kies de meest geschikte oplossing, ook al is deze niet perfect. Begin met een probleem dat niet al te veel angst bij je oproept.

Antie-rimpel tip 12:  Benader tegenslagen positief

Probeer de voordelen te zien van tegenslagen. Wat kun je ervan leren? Hoe maken ze je tot een beter persoon? Dit geeft een positief gevoel, helpt je sneller herstellen van stress en vergroot je denkvermogen, waardoor je beter kunt nadenken (niet piekeren!) over de oplossing van het probleem

Als alles even bij elkaar lijkt te komen
Er zijn momenten in je leven waarop het lijkt alsof alles tegelijkertijd gebeurt. Je verliest grip, je hebt moeite keuzes te maken, en misschien twijfel je wel over keuzes die je gemaakt hebt. Dat zijn momenten waarop een coach je helpt betere beslissingen sneller te nemen, de juiste zaken aan te pakken en die dingen te veranderen waardoor het allemaal weer klopt. Je hoeft het niet alleen te doen. JIj ook niet.

Als je ondersteuning nodig hebt en je even de weg kwijt bent en je niet meer welke kant je op moet gaan meld je dan aan voor mijn programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ . Zoek je toch iets meer lifecoaching dan raad ik je het programma ben jij een B I T C H” aan. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je en leert keuzes te maken die goed VOELEN. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen“ via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.  

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen!  

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. 
Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen! - Karin van den Broek 

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben?   Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.   

Pin It
Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Wat is mijn talent: ontdek jouw passie

Pin It

“Reach for the moon. Even if you miss you’ll end up among the stars”

Je passies ontdekken

Voel je je weleens moedeloos en gefrustreerd over je leven? Heb jij het gevoel dat je dromen nooit uit zullen komen?

Geloof me. Ik weet hoe het voelt. Je ratio probeert je te vertellen dat het best meevalt, en dat er dagen zijn dat het wel ok gaat maar ergens zit een deel in jou het uit te schreeuwen. Waar is de passie?

Iedereen weet waarschijnlijk dat leven volgens onze passie de sleutel is tot een gelukkig en voldaan leven, maar voor veel mensen is het al een kunst om uit te zoeken wat hun passie nou echt is.

Wat is passie eigenlijk?

Passie is een veelbesproken onderwerp. Passie is ook een zeer persoonlijke ervaring. Een gepassioneerd leven is een leven dat verbonden is met een bestemming. We vinden het allemaal prettig om het gevoel te hebben dat ons leven een doel heeft. We willen allemaal een passie hebben voor wat we doen, opgetogen zijn over hoe we onze dagen doorbrengen, van ons leven houden en voelen dat we een waardevolle bijdrage leveren. Als je namelijk gaat doen waar je van houdt, waar je heel gepassioneerd over bent, gaat je leven onvermijdelijk een richting uit die jij je zelfs niet kan voorstellen.

Vaak raken we echter verstrikt in het ‘hoe’: hoe kan ik aan geld komen? Hoe vind ik de tijd ervoor? Hoe leer ik dit of dat? Maar het is niet het ‘hoe‘ wat voor jou belangrijk is om te weten, maar het ‘wat‘.

Genieten

Het hele doel van het leven is om te genieten, om vreugde te beleven. Als je geen vreugde beleeft, sta je buiten de stroom van je leven. Je mist je doel. Ook is het belangrijk om duidelijk te krijgen wie jij bent en wat voor JOU belangrijk is. Helderheid leidt tot macht – de macht om te handelen – en macht is de basis van succes, voldoening en geluk in het leven. De belangrijkste reden namelijk dat mensen niet krijgen wat ze willen is omdat ze niet weten wat ze willen. Zonder duidelijke richting ben je verlamd of blijf je in cirkeltjes ronddraaien.

Wat zijn jouw passies?

Schrijf nu jouw passies op. Ga niet op ‘zeker’ spelen. Dat houdt in dat als je niet onmiddellijk kunt zien hoe je deze passie praktisch kunt verwezenlijken je deze ook weer meteen van je lijst schrapt. Je kunt bijvoorbeeld het verlangen hebben om een wereldberoemde concertpianist te worden. Vanuit je huidige levenssituatie lijkt dat misschien volkomen onrealistisch. Dus in plaats van je passie om concertpianist te worden op te schrijven, speel je op ‘zeker’ en schrijf je: ‘piano spelen’

Ik kan je nu horen denken: ‘Maar ik heb geen enkel idee hoe ik een wereldberoemde concertpianist kan worden.’ Vertrouw mij. Het doet er niet toe. Schrijf het op.

Out-of-the-Box

Dr. Andrew Newberg en Mark Waldman, de neurowetenschappers aan het Centrum voor Spriritualiteit en de Geest van de universiteit van Pennsylvania, zegt het volgende over denken in het groot: ‘Wanneer we ons op de grote vragen richten, de echt grote vragen, stellen we onze hersenen de opgave buiten het kader te denken, en dit zorgt ervoor dat de structuur van onze neuronen verandert, vooral in de frontale kwabben, het deel van de hersenen dat logica, rede, taal, bewustzijn en compassie regelt. Er groeien nieuwe axonen, die zich tot nieuwe dendrieten uitstrekken om te communiceren op manieren zoals onze hersenen nooit eerder hebben gedaan.  Wanneer  we de grote vragen overwegen, gebruiken we onze frontale kwabben om de functie van andere delen van onze hersenen te veranderen.’

Wees dus niet bang om in het groot te denken. Als je eenmaal je passie hebt genoteerd is aandacht de volgende stap. Als je denkt dat het je passie is om multimiljonair te worden en je geen enkele andere aanwijzing  hebt hoe je je aandacht kunt richten op geld verdienen en rijkdom creëren, speelt je geest spelletjes met jou. Je geest vertelt je dat je passie eigenlijk de wens is om geen rekeningen te hoeven betalen, vrij te zijn van verantwoordelijkheden en onaangename zaken. Zulke gedachtenspelletjes leiden nooit tot vervulling. Passies ontstaan vanuit het hart. Wanneer je ergens echt gepassioneerd over bent, hoef je niet zo veel moeite te doen om er je aandacht op te richten. Wanneer er dan moeilijke opgaven ontstaan, kunnen deze je niet afschrikken. Ze kunnen je een tijdje vertragen, maar ze kunnen je niet stoppen.

Laten we even terugkomen op het idee om op ‘zeker te spelen’. Heb je ooit gemerkt dat mensen die op zeker spelen helemaal niet zo enthousiast, energiek, vol passie of vuur en opgetogen over hun leven zijn als je vrienden die op het scherpst van de snede leven en helemaal voor hun dromen gaan?

Play it safe

Denk eens aan iemand die altijd voor de veilige weg kiest. Als zulke mensen een baan zoeken, kiezen ze liever voor het lagere salaris met een ziektekostenverzekering, de pensioenvoordelen en een doorbetaalde vakantie bij een gevestigd bedrijf dat dat ze het risico nemen om bij een startend bedrijf te gaan werken dat misschien meer betaalt, maar de sfeer van een grote familie heeft en aandelenopties biedt.

Deze mensen lopen niet graag langs het randje van de afgrond, springen niet van de hoge duikplank, reizen niet in gebieden waar zij misschien in contact komen met een vreselijke ziekte. Ze wonen niet waar ze het liefste willen wonen omdat dit te veel kost, vliegen niet in kleine vliegtuigen, rijden niet met hoge snelheid, zeilen de oceaan niet over; zij doen niets dat gevaarlijk, riskant of angstaanjagend zou kunnen zijn. En is dat het soort mensen waarop jij wilt lijken? Aan de andere kant: hoe is het om iemand te zijn die elk ogenblik voor het genot gaat? Hoe voelt het om iemand te zijn die alles doet wat nodig is om volgens zijn dromen te leven, die elke uitdaging wil aangaan, door alle hoepels wil springen, overal naartoe gaat waar hij naartoe moet, om zijn diepste hartewens te volgen.

Ok. Laat ik eerlijk zijn. Ik ga je niet vertellen dat je van de berg af moet springen als je daar niet klaar voor bent, maar ik wil je wijzen op het belang van denken over je ideale leven, niet over je mogelijke leven.

Opdracht: 

Maak een lijst met je passies. Dat wil zeggen: de dingen waar je het meest van houdt, die het belangrijkst voor je zijn en die het meest kritiek zijn voor je welzijn en geluk. Als je je eerste lijst met passies voorbereidt, speel dan open kaart, houd niets achter. Schrijf minstens tien dingen op waar je echt van houdt. Let wel: het gaat om je passies, niet om je doelen. Passies zijn hoe jij je leven leeft. Doelen zijn de dingen die jij in je leven wilt creëren. Je passie kan bijvoorbeeld zijn om ‘multimiljonair te zijn.’ Je kunt echter als doel hebben om volgend jaar twee miljoen te verdienen. Wat is het verschil? Een passie is hoe je je leven wilt leven. Een doel is iets wat je nastreeft om te bereiken. Wanneer je passies duidelijk zijn, kun je doelen creëren die verbonden zijn met je passies en kun je het leven gaan creëren dat je wilt leven. Zowel passies als doelen zijn waardevol, en de eerste stap is om duidelijkheid over je passies te krijgen. Denk na over wat je wilt doen, zijn en hebben wanneer je leven ideaal is.

Voorbeelden van passies: 

 • Wonen in een mooi huis waarin ik me helemaal vredig voel.
 • Succesvolle e-boeken schrijven.
 • Plezier hebben in alles wat ik doe.
 • Met een ondersteunend team werken met mensen die dezelfde waarden hebben als ik.

Nieuwe ideeën

‘Wanneer wij een nieuw idee in de hersenen introduceren, zijn er eerst een interessante verwarring en cognitieve dissonantie. Dat voelt misschien ongemakkelijk. De hersenen houden niet per se van nieuwe ideeën, vooral niet als deze in strijd zijn met andere opvattingen die je in het verleden hebt gehad. Als je dus jarenlang je geringe zelfvertrouwen blijft voeden en plotseling besluit het idee te introduceren dat je echt een geweldig iemand bent, moeten twee neurale circuits met elkaar de strijd aangaan; het oude geheugen en het nieuwe idee.

Als je dus probeert om te veel ideeën, wensen of doelen tegelijk vast te houden, zeggen de hersenen: ” dit is te veel, we kunnen ons slechts op zo veel focussen.’ Dus kijk echt naar welke passies voor jou ECHT belangrijk zijn. Hoe meer duidelijkheid je krijgt over wat je echt graag doet en verlangt, hoe sterker je beste intentie wordt, en dit helpt de rest van je hersenen om op een georganiseerde wijze te reageren. Wonderen gebeuren wanneer je duidelijkheid hebt.

“Reach for the moon. Even if you miss, you’ll end up among the stars”

Ben jij je passies even kwijt en weet je niet meer waar jij je bed voor uit komt? Meld je dan aan voor mijn programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ of zoek je toch iets meer lifecoaching dan raad ik je het programma ben jij een B I T C H” aan. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen“ via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken. 

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen! 

Pin It
Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Ongelukkig? 15 tips voor een duurzaam geluksgevoel

Pin It

Achteraf heb ik spijt.

Geen feestje, koffieafspraak of terrasdate.

De zon schijnt ook nog. Moet ik er dan niet van genieten?

Het kan zomaar de laatste mooie dag zijn.

Mijn stress level schiet meteen omhoog.
Want als je niks leuks doet met je weekend dan ben je saai.

Druk, druk, druk….

Veel dertigers en twintigers leven met hetzelfde probleem, waardoor ze al snel het gevoel hebben dat ze iets missen. Ze rennen van de ene afspraak naar de andere.  Niks mis mee, toch?

Streven naar kortstondig geluk is prima, maar als je teveel hierop focust, kan het je geluksgevoel juist verkleinen. In deze blog ontvang je 15 (gevisualiseerde) tips waarmee je je geluksgevoel kunt verduurzamen

Ticket to fast happiness

Lianne (31),  PR-medewerker, checkt de hele dag Facebook om te kijken waar het hip en happening is. “Ik word onrustig als ik weet dat ergens een leuk feestje is. Ik denk dan: daar moet ik naartoe.” Door al dat gefeest komt Lianne niet toe aan een onderstroom van gevoelens. “Ik weet al een tijd niet welke richting ik op wil met mijn leven. Ik loop nogal vast op mijn werk en heb een relatie verbroken met een jongen die ik eigenlijk helemaal niet kwijt wil. Maar ik had het gevoel dat ik meer moest zien van het leven.”

De norm dat alles leuk moet zijn, maakt het voor veel mensen moeilijk om in contact te komen met hoe ze zich echt voelen. Soms ben je niet in een feeststemming, maar droevig of boos. Deze gevoelens wegstoppen kan juist stress veroorzaken. Je gevoelens zijn namelijk een richtingwijzer voor je leven. En dat is positief.

Een vreemde voor jezelf

Hoe beter je luistert naar je gevoelens en gewaarwordingen en deze toelaat, hoe beter  je op je gemak voelt met jezelf.

We willen onze pijn en eenzaamheid niet onder ogen zien en zoeken verdoving in bijvoorbeeld, werk, relaties, snoep, tv kijken, entertainment en internet. Een dag die alleen maar uit deze genoegens bestaat zorgt ervoor dat we het gevoel hebben dat de dag door onze vingers is geglipt. Uiteindelijk word je een vreemde voor jezelf.

Voor die verdoving betalen we volgens psychologe, Dina Mazzolari een hoge prijs, want mogelijke gevoelens zoals verdriet, geraakt zijn en eenzaamheid geven ‘reliëf’ aan het leven. “Als je jezelf niet toestaat om verdrietig te zijn en steeds weer verdoving zoekt, mis je ook de vreugde en de verrassingen in het leven. Je leven wordt vlak en kleurloos.”

Meer dan één miljoen mensen blijken zelfs depressief te zijn in Nederland.

Duurzaam geluksgevoel

Als je van een kortstondig naar een duurzaam geluksgevoel wilt gaan, neem dan je gewoontes en gedragingen eens onder de loep. Misschien herken je één of meerdere uit onderstaand overzicht. Bewustworden hiervan is je poort naar een duurzaam geluksgevoel.

Tips gevisualiseerd door Laura Peetoom. 

1. Altijd gelijk willen hebben vs de ander ook eens gelijk geven mmAltijd gelijk willen hebben 

Kun je de gedachte dat je het bij het verkeerde eind hebt niet verdragen? Blijf je aandringen op je gelijk, zelfs wanneer belangrijke relaties op het spel staan? Het is al die moeite niet waard. Vraag jezelf af: Wat is beter? Mijn gelijk halen, of de vriendschap behouden?

 

2. Controle versus soms een loslaten mmDrang naar controle

Wees geen controlfreak en wees bereid om je drang naar controle over situaties en mensen op te geven. Laat anderen toe te zijn wie ze zijn, en je voelt je direct beter.

 

Andere beschuldigen vs Verantwoordelijkheid nemen mm3. Anderen de schuld geven 

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven!

 

 

 

 

4. Focus op waar je wel goed in bent mmFocus op waar je WEL goed in bent

Veel te vaak zijn we gefocust op waar we niet goed in zijn. Veel slimmer is het om te focussen op waar je wel goed in bent. Gedurende lange tijd werk doen waar je niet goed in bent, is zelfs belastend voor ons menselijk systeem. Het geeft stress, maakt moedeloos en ziek.

Kritiek geven vs lief zijn voor elkaar mm5. Anderen bekritiseren 

Alle mensen zijn uniek, maar tegelijkertijd hetzelfde. We willen allemaal gelukkig worden, liefhebben en geliefd worden. Kritiek is geheel overbodig.

 

 

6. Te veel in je hoofd vs luisteren naar je gevoel mmIn je hoofd zitten

Als je het contact met je gevoel kwijtraakt, zit je teveel in je hoofd. Dat kun je herkennen doordat je veel zit te malen: je hebt je hoofd tot meester gemaakt en je hart tot dienaar. Om keuzes te maken die goed voelen moet je het andersom doen. Stilstaan en echt afvragen waar je gelukkig van wordt blijft echter een proces.

7. Een masker opzetten versus jezelf zijn mmWees trouw aan jezelf 

We spelen vele rollen in ons leven: moeder, carrièrevrouw, zus en vrouw van. Hierdoor is het erg makkelijk om jezelf te verliezen. Je gaat je steeds meer aanpassen en op een gegeven moment weet je niet meer wie je bent en waar je voor staat in het leven. Vermoeiend om iemand te zijn die je niet bent. Andere mensen voelen zich aangetrokken als jij je maskers afgooit en jezelf bent.

Schijnveiligheid vs avontuur mm8. In je comfortzone blijven 

Wil je gaan voor wat je werkelijk belangrijk vindt, dan is het nodig dat je uit je comfortzone treedt. Maar tussen de comfortzone en het buitengebied zal je innerlijke saboteur er alles aan doen om je weer in de comfortzone te houden. Wat zal er gebeuren als..? Hoe meer je deze saboteur ontkent of vermijdt, hoe sterker zijn invloed zal zijn. Maak contact met de saboteur, luister naar wat hij zegt en voel wat hij met je doet.

Ja maar, versus yes I can mm9. ‘Ja maar’

 Stop met smoesjes. In 99.9% van de gevallen zijn ze niet echt en verdoezelen ze de waarheid. Esther Jacobs, die ook wel de ‘no excuses lady’ wordt genoemd heeft daar een goed boek over geschreven ‘Wat is jouw excuus?’ Esther weet ondanks alle tegenslagen en tegenwerking de situatie naar haar hand te zetten en haar doelen te bereiken. Het boek leert je om anders naar de wereld te kijken en om in oplossingen te denken. http://estherjacobs.info

Druk druk druk vs work smarter not harder mm10. Focus op hard werken 

Als iemand tegen je zegt dat je niet hard werkt, schiet je geheid in de verdediging. Je gaat meteen uitleggen dat je wel degelijk hard werkt. Hard werken is goed. Maar door minder te doen, houd je meer tijd over om te ontspannen. Ideeën ontstaan vaker als je hoofd leeg is en jij lekker ontspannen bent. Work smarter, not harder.

I am good enough mm11. Perfectionisme.

Vaak denken we dat perfectionisme goed is maar perfectionisme heeft niets te maken met gezonde prestatie en groei. Volgens Brené Brown, schrijfster van het boek ‘De kracht van kwetsbaarheidis perfectionisme de overtuiging dat als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeur en schaamte kunnen minimaliseren. In wezen draait het bij perfectionisme om goedgekeurd en geaccepteerd te worden ‘ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe’. Zulke gedachtes weerhouden ons ervan om onze vleugels uit te slaan. You are good enough wat je ook doet. Een gezondere gedachte is: ‘ Hoe kan ik beter worden?’ of noem alles wat je doet een experiment. Op deze manier kun je nooit falen. Je leert van het experiment of je slaagt. En beide resultaten zijn goed.

Snel etiketten plakken versus laat je verrassen12. Ga speels door het leven.

Verwonder je net als een kind, doe nieuwe dingen, gooi je routine eens om.Pas op dat je niet je spontaniteit verliest, want dan zul je je amper nog ergens over kunnen verbazen. Als je snel een  etiket plakt op alles en iedereen die anders is dan jij, mis je veel mooie lessen. Juist van de persoon van wie je denkt dat je niets kunt leren, kun je juist het meeste leren. Laat je verrassen.

Verstrikt in negatiev spiraal mm13. Negatieve overtuigingen.

Onbewuste overtuigingen zorgen ervoor dat je risico’s uit de weg gaat. Het lastige is dat je er doorgaans niet bewust van bent. Leer je denkpatronen herkennen. Ze ontnemen je de kans om jezelf te ontwikkelen en beïnvloeden vaak je keuzes op een negatieve manier.

 Piekeren versus leven in het nu mm14. Piekeren. 

Als je te veel loopt te piekeren is dat een teken dat je of in het verleden of in de toekomst leeft. Je wilt niet zijn waar je nu bent en bent aan het vermijden wat is. Maar het heden is alles wat je hebt. Stop met in het verleden te leven en leef in het hier en nu.  Enkel zo kun je genieten van het leven.

15. Leven naar verwachtingen van anderen vs Doen wat je zelf belangrijk vindt - mnLeven naar de verwachtingen van anderen.

Je leven is van jou en van jou alleen. Te veel mensen leven alsof hun leven anderen toebehoort. Ze leven naar de waarden, normen en het verwachtingspatroon van hun ouders, vrienden, vijanden, leraars, overheid en media. Ontdek naar wat jou gelukkig maakt. Je hebt maar één leven.

Tips gevisualiseerd door Laura Peetoom. 

Cadeautje: Laura heeft alle gevisualiseerde tips bij elkaar gezet. Klik op het Cadeaucadeautje            ( tekening die je onderaan mijn nieuwsbrief kunt vinden) en je krijgt de PDF te zien met alle 15 gevisualiseerde tips bij elkaar. Print ze uit, plak ze op je koelkast of in je agenda en je kunt ze niet vergeten. Te vinden in mijn nieuwe nieuwsbrief. 

Veel plezier ermee!

Lees verder

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coaching- Amsterdam, Ontdek je talenten, Talent in de spotlight, Uncategorized | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Waarom je diep ongelukkig kunt worden van werk waar je goed in bent

Pin It

‘Niet zeuren, maar doorgaan’: dat was de sfeer in het ondernemersgezin waar Karin opgroeide. Het beïnvloedde haar studiekeuze. 10 jaar later heeft ze spijt.

Waarom je diep ongelukkig kunt worden van werk waar je goed in bentKarins (31) ouders hadden een transportbedrijf. Iedereen hielp mee: hard werken en vooral niet zeuren stond voorop. Aan tafel voerden ze nooit discussies. De mening van de kinderen was niet belangrijk. Karin mocht vooral niets doen waar mensen in het dorp over zouden kunnen praten. Karin: ‘Ik heb nooit aandacht gegeven aan wat ik zelf wilde. Ik wist niet dat dat mocht.’

Middelbare school

Op de middelbare school wordt ze gepest met haar gewicht. Dag in dag uit kreeg ze te horen dat ze dik en lelijk was. Ze verloor al haar zelfvertrouwen. Het enige wat ze wilde was geaccepteerd worden.

Studeren

Karin wil graag met mensen werken. Ze begint aan de Hotelschool en rondt de School voor Toerisme af. Ze koos voor opleiding toerisme omdat ze veel van de wereld wilde zien. Omdat haar vader een eigen bedrijf heeft gingen zij nooit ver of lang op vakantie. Het was altijd maximaal 1 week in Nederland. Na haar studie belandt ze in een sales- en marketingfunctie (Van account manager tot marketing manager). Ze werkt zes jaar voor 150%, ze is goed in haar vak, zegt altijd ja op projecten en probeert de leukste en meest gewaardeerde collega te zijn. Niet zeuren maar doorgaan was het toch?

Doorbuffelen

Inmiddels haalt ze geen voldoening meer uit targets halen. Ze stond vaak niet achter de producten, diensten of visie van het bedrijf. Veel deadlines, weinig ruimte voor eigen inbreng en geleefd worden door anderen. Het enige menselijke aspect was contact via de email of telefoon. Dat was voor haar niet voldoende. Maar van huis uit heeft ze meegekregen dat werk nou eenmaal niet altijd leuk kan zijn, en dat het normaal is om met tegenzin naar je werk te gaan. Ze dacht dat iedereen dat heeft en blijft hard doorwerken.

Burn out

Dan krijgt ze lichamelijke klachten: slecht slapen, continu moe, hoofdpijnen, benauwdheid. “Ach, ik ga wel even op vakantie en het is voorbij”, denkt Karin. Maar de burn out is niet te vermijden.

Met hulp van een psychologe kan ze na een jaar bij een nieuwe werkgever aan de slag. Binnen een maand komt de gedachte “Is dit het nou?” weer naar boven borrelen. De klachten kwamen opnieuw terug.

Interview

Karin beseft dat er iets moet gebeuren. Ze realiseert zich dat ze bij toeval in een beroep is gerold waar ze geen vreugde aan beleeft. ‘Ik ben goed in mijn vak, dus ik dacht dat dat mijn bestemming was. Ik heb er nooit over nagedacht waarom ik er geen energie van krijg.’

Ze denkt dat ze meer met mensen wil werken. Maar hoe? Ze besluit een loopbaancoach te interviewen om te onderzoeken of dat vak bij haar past. Zo komt ze bij mij. We drinken een kop koffie en al snel verandert het gesprek in een coachingsessie. Drie uur later gaat Karin  naar huis met het besef dat ze eerst terug moet naar de basis. Ze wil weer het gevoel terugkrijgen dat ze leeft. Ze wil weer plezier hebben.  Kan dit ook in je werk, vraagt ze zich af? We gaan een verkort traject doen.

Talententest

Karin doet een talententest. Ze is stomverbaasd dat organisatietalent en andere-mensen helpen er niet uit komen. De talenten die voornamelijk uitspringen zijn strategisch, *individualistisch en toekomstgerichtheid. Karin denkt na. Ze is inderdaad altijd een paar stappen verder dan haar collega’s. Alternatieve scenario’s bedenken gaat haar ook makkelijk af. Nu herkent ze haar strategische kant wel. Ze had het alleen nooit gezien als talent.

Eerste sessie:

We doen een Voice Dialogue oefening. Karin realiseert zich dat ze zichzelf jarenlang groot heeft gehouden. Ze verstopte haar kwetsbaarheid. Ze was een perfectionist in alles wat ze deed. Want als ze supergoed was, kon niemand commentaar leveren. Toch bewondert ze juist mensen die eerlijk durven te zijn over wat ze moeilijk vinden.

Tweede sessie:

De laatste weken merkt ze dat ze minder last heeft van de perfectionist in haar. Die zingt een toontje lager. Ze gaat meer op haar eigen gevoel vertrouwen. Zo ontdekt ze ook dat het idee om coach te worden misschien niet zo past. Omdat ze vroeger altijd klaar stond voor andere mensen zocht ze een ander beroep automatisch in die richting. Maar ze realiseert zich dat ze problemen van vrienden eigenlijk vermoeiend vindt. ‘Ze blíjven maar doorgaan.’ Eigenlijk voelt ze zich sterker in groepsverband. Bovendien heeft ze ruimte nodig om zelfstandig projecten uit te zetten, ziet ze nu. Ze vindt het prettig om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Ze beseft dat ze nog steeds enthousiast wordt van verschillende aspecten uit ‘de hospitality’. Het wordt tijd om dat beroepsveld opnieuw te onderzoeken.

Oriënteren

In de loop van de weken denkt Karin veel na. Tot drie keer toe is ze uitgenodigd voor een baan in haar oude werkveld. Ze wijst ze alledrie af en stelt haar eigen behoeften voorop. De oude Karin zou meteen op deze job offers zijn ingegaan maar nu luistert ze veel beter naar haar gevoel. Een strategische functie binnen de hospitality past wel bij haar. Dezelfde job bij een technisch bedrijf weer niet. Iedere keer, beseft ze, moet ze voelen of het wel klopt. Ze heeft nu een basis om op terug te vallen. Inmiddels is ze ver in een sollicitatietraject voor een leuke nieuwe baan binnen de hospitality.

Wat is Karin’s belangrijkste advies aan anderen?

‘Ik kwam binnen met een loopbaanvraag maar ik ging weg als een gelukkiger mens. Ik ben nu veel zelfverzekerder en ik weet waar ik naar toe wil. In mijn eentje kwam ik er niet uit.’

‘Ik heb geleerd dat ik nooit voldoening zal krijgen door aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen. Het enige resultaat is dat ik mezelf volledig uitput. Dat gebeurt mij nooit meer. Ik moet namelijk de rest van mijn leven maar één iemand tevreden houden en dat ben ik zelf.

*Mensen met individualistisch talent zijn gefascineerd door de unieke kwaliteiten die iedereen heeft. Ze moeten niks hebben van generalisaties of ‘types’. Heeft aandacht voor de verschillen tussen de individuen. Omdat ze zo’n waarnemer zijn van de sterke punten van anderen, kunnen ze bij iedereen het beste naar boven halen. Dit thema helpt ze ook om productieve teams te formeren

————————————————————————————————————-

Wil jij net als Karin ook een baan vinden waar je wel gelukkig van wordt en komen de volgende vragen je bekend voor? 

 • Wil jij weten in welke context jouw talenten floreren?
 • Wil jij een baan vinden die bij jouw unieke talenten (dna) past?
 • Wil jij een leven leiden waarbij je fluitend naar je werk gaat?
 • Wil jij trots zijn op je huidige werkzaamheden?
 • Wil jij weten hoe jij je talent kan ontwikkelen en optimaler kan inzetten?
 • Wil jij een job waarbij de tijd voorbij vliegt omdat je het zo naar je zin hebt en waar je je talenten volledig benut?
 • Wil je genoeg energie overhouden aan het eind van je werkdag om nog leuke dingen te ondernemen?
 • Wil jij ook  100% overtuigd zijn dat je op de goeie weg zit?

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt dan is het programma ontdek je talent‘ echt wat voor jou.

Wat is er fijner dan alles krijgen wat je nodig hebt? Ontdek je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.Verspil je talenten niet langer en schrijf je nu in voor mijn programma “ontdek je talent in 7 stappen“ via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coach amsterdam, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Sollicitatie moe? 7 sites voor mental support

Pin It

Sollicitatie moe? 7 sites voor mental supportIn between jobs?

Als je voor de zoveelste keer op ‘send’ tikt en een e-mail verstuurd met je motivatiebrief en CV  kan het voelen alsof je jezelf vrijwillig voor de leeuwen gooit. Solliciteren kan een flinke deuk in je zelfvertrouwen geven. Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven na zoveel afwijzingen.

De volgende sites bieden je mentaal support en een hart onder de riem:

1. De kogel door de kerk jagen: I- resign ( www.i-resign.com)

Deze site biedt allerlei advies over het zoeken van een baan voor je tweede leven, met voorbeeldontslagbrieven (mijn favoriet). Kijk vooral ook naar de nuttige discussieforums en de hilarische brief ‘Web consultant from London’.

2. Platform voor werkzoekenden: De broekriem (http://www.debroekriem.nl)

DeBroekriem is een platform voor en door werkzoekenden. Ze delen elkaars kennis, netwerk en enthousiasme met als doel om zo snel mogelijk een betaalde baan te vinden. Geweldig. Zeker een kijkje nemen.

3. Agenda voor werkzoekenden: Vacatureluurs (http://vacatureluurs.com)

Geen #vacatures, wel: Sollicitatietips, sollicitatiehumor, creatief Solliciteren, netwerken en veel positiviteit. Ook kun je op deze site sollicitatie-workshops, netwerkbijeenkomsten, beurzen etc. vinden voor werkzoekenden in heel Nederland en België, van diverse bedrijven, stichtingen en netwerkgroepen.

4. De beslissing makkelijker maken: iWorkWithFools (www.iworkwithfools.com) Under construction.

Op iWorkWithFools kun je werkgerelateerde verhalen lezen, of anoniem uitwisselen over idiote collega’s en bazen met wie de meeste van ons dagelijks te maken hebben.

5. Volgens De Broekriem schijnen Kattenfilmpjes op youtube het ook erg goed te doen:     (funny cats)

6. 50 manieren om aan een baan te komen: 50 ways to get a job: ( http://50waystogetajob.com )

 • Een frisse Engelstalige website die je met een korte vraag naar een aantal van de in totaal vijftig tips leidt. Als je op een tip klikt, wordt hij uitgebreid toegelicht. Ben je vastgelopen in je zoektocht? Dan is tip #36 misschien wat voor je, ‘reconnect with 5 mentors from your past.

7. Vreemde vragen in een sollicitatiegesprek. Owen Wilson en Vince Vaughn’s weten daar wel raad mee in dit online sollicitatiegesprek:( http://youtu.be/ewek-6TudOM )

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Pin It
Geplaatst in Coach amsterdam, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Doe deze 7 dingen niet als je snel een baan wilt vinden die bij je past

Pin It

Doe deze 7 dingen niet als je snel een baan wilt vinden die bij je pastNog twee mails te gaan. Tik, tik, tik. Bij de laatste tik op het toetsenbord concentreert je blik nog even op een foto die je op je beeldscherm ziet staan: een lachende vrouw met een backpack op de rug en een schitterend groen regenwoud voor haar. Ze staat op het punt om met nieuwe backpack vrienden, die ze de nacht ervoor in een koffie tentje ontmoet had, de jungle in te trekken. Ze gaan jaguars spotten met een lokale gids.

Je kunt je amper voorstellen dat jij het bent die op de foto staat. Als je nu in de spiegel kijkt zie je een verlept hoofd met doffe ogen. ‘Hoe lang werk ik hier nu al?’ zucht je. De computer zet je uit. Je weet er nog net  ’fijn weekend’ uit te persen als je langs je andere tikkende collega’s loopt.Vijf jaar lang hoor je ‘s ochtends de wekker afgaan met hetzelfde angstaanjagende beeld voor ogen: moet ik dit nog 40 tot 45 jaar doen? Een jaar geleden had je jezelf een belofte gedaan: nog 1 jaar geef ik mezelf en dan ben ik hier weg.

‘Er zijn veel misstappen begaan door stil te blijven staan’ – gelukskoekje

Beren op de weg

We doen onszelf allemaal dit soort beloften. Als mensen de keuze hebben tussen iets doen of niet, iets nieuws proberen of niet, dan kiezen ze meestal voor niet. Dat geldt ook voor mensen die zichzelf als moedig beschouwen. Onzekerheid en de kans op mislukking kunnen angstaanjagende grote beren op de weg zijn. De meeste mensen geven de voorkeur aan ongelukkig zijn boven onzeker zijn.

Vaak blijf je in eindeloze kringetjes ronddraaien. Angst houdt je tegen om nieuwe stappen te ondernemen. Angst manifesteert zich op allerlei manieren, en meestal noemen we het anders. Angst roept namelijk nogal wat angst op. Veel mensen vermommen het daarom als iets anders: optimistische ontkenning. De meeste mensen die hun baan niet opzeggen, cultiveren de gedachte dat hun situatie na verloop van tijd beter zal worden of dat hun inkomen zal stijgen. Dit lijkt acceptabel en is een verleidelijk zinsbegoocheling als een baan saai en weinig inspirerend is en niet de hel op aarde. Als je je in een hel op aarde bevindt, ben je wel gedwongen om in actie te komen, maar alles wat minder erg is, kun je wel met wat slimme rechtvaardigingen wel uitzetten.

Wishful thinking

Denk je echt dat het wel beter zal worden of is het wishful thinking, een excuus om niet in actie te komen? Als je er echt op vertrouwde dat het wel beter zou worden, zou je je dan zo veel vragen stellen? Normaal gesproken niet. Ben je nu beter af dan een jaar geleden, een maand geleden of een week geleden?

Zo niet, dan zal het niet vanzelf beter worden. Als je jezelf voor de gek houdt, dan wordt het tijd om daarmee te stoppen en de stap te wagen. Je hele werkende leven -40 tot 50 jaar  - van negen tot vijf is verdomd lang als de hulptroepen niet komen opdagen. Hoeveel heb je er nog te gaan? Wordt het geen tijd om de schade te beperken?

‘Je moet je angst benoemen voordat je hem kunt uitbannen’ 

Het tegengif:

Als je het eng vindt om de stap te nemen of je stelt het uit angst voor het onbekende steeds uit, dan volgt hier een tegengif. Schrijf je antwoorden op en onthoud dat veel nadenken minder productief is dan gewoon je gedachten uitschrijven op papier. Schrijf en verbeter niets – mik op kwantiteit. Trek voor ieder antwoord een paar minuten uit.

 1. Beschrijf je nachtmerrie. Wat is het allerergste wat er zou kunnen gebeuren als je werkelijk zou doen wat je overweegt te doen? Welke twijfels, angsten en ‘ja, mars’ komen er bij je op als je nadenkt over de grote veranderingen die je zou kunnen- of moeten- doorvoeren? Stel ze je tot in de kleinste details voor. Zou het het einde van je leven betekenen? Hoe ernstig zou de gevolgen zijn, als die er al zijn, op een schaal van 1 tot 10? En zouden ze wel blijvend zijn? Hoe waarschijnlijk is het dat ze ook echt plaatsvinden?
 2. Wat zou je kunnen ondernemen om de schade te herstellen of om de de zaken weer op de rails te krijgen, als is het maar tijdelijk? De kans is groot dat dat gemakkelijk is dan je denkt. Hoe kun je de toestand weer onder controle krijgen?
 3. Wat zijn de resultaten of de voordelen, zowel de tijdelijke als de blijvende, van meer waarschijnlijke scenario’s? Wat zijn de waarschijnlijke of zekere positieve gevolgen, nu je je nachtmerrie hebt beschreven, zowel intern (zelfvertrouwen, gevoel voor eigenwaarde) als extern? Hoe groot zouden deze gevolgen zijn op een schaal van 1 tot 10? Hoe waarschijnlijk is het dat je op zijn minst een redelijk resultaat zou kunnen voortbrengen? Hebben minder intelligente mensen die eerder gedaan en voor elkaar gekregen?
 4. Als je vandaag ontslagen zou worden, wat zou je dan doen om je zaakjes financieel onder controle te krijgen? Stel je dit scenario voor en loop de vragen 1 tot en met 3 nog eens door. Als je je baan opzegt om andere mogelijkheden uit te proberen, hoe kun je dan later weer terugkeren naar je oorspronkelijke loopbaan als dat absoluut noodzakelijk is.
 5. Wat stel je uit omdat je bang bent? Meestal vrezen we juist de dingen die we juist zouden moeten doen. Dat ene telefoontje, dat ene gesprek, wat het ook is – de angst voor het ongewisse weerhoudt ons ervan om te doen wat we eigenlijk zouden moeten doen. Beschrijf de slechts denkbare afloop, accepteer die en doe wat je moet doen . Ik nog een keer herhalen wat je eigenlijk op je voorhoofd zou moeten laten tatoeëren: Meestal vrezen we juist de dingen die we juist zouden moeten doen. Ik heb wel eens horen zeggen dat je iemands succes in het leven kunt afmeten aan het aantal ongemakkelijke gesprekken die hij bereid is te voeren. Neem je voor om elke dag een ding te doen waar je tegen opziet.
 6. Wat kost het je – financieel, emotioneel en fysiek – als je te ondernemen actie uitstelt? Schat niet alleen de potentiële nadelen van je acties in. Het is even belangrijk om de torenhoge kosten van niets ondernemen te bepalen. Als je niet achter de dingen aangaat waar je enthousiast van wordt, waar sta je dan over een, vijf of tien jaar? Hoe zul je je voelen als je je leven nog eens tien jaar hebt laten bepalen door omstandigheden, zonder de dingen te doen die je voldoening zouden geven? Als je de komende tien jaar probeert voor te stellen en je weet honderd procent zeker dat het een periode van teleurstelling en spijt zal zijn, en als we een risico definiëren als de ‘mogelijkheid van een onomkeerbaar negatief resultaat’, dan is geen actie ondernemen het grootste risico.
 7. Waar wacht je nog op? Als je deze vraag niet kunt beantwoorden zonder terug te grijpen op het concept van goede timing dat we eerder hebben verworpen, is het antwoord eenvoudig: je bent bang, net als de rest van de mensheid. Stel de kosten van niet- veranderen vast, wees je bewust van de onwaarschijnlijkheid en de mogelijkheid tot herstel van de meeste misstappen en oefen je in een belangrijke gewoonte die succesvolle mensen met veel plezier in de praktijk brengen: kom in actie.

‘Ik ben een oude man en ik heb vele problemen gekend, maar de meeste daarvan hebben nooit plaatsgevonden’ – Mark Twain

Ben JIJ…

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in je werk. Geef je loopbaan een boost en word ondernemer van je eigen talenten. Via mijn programma: ‘ontdek je talent in 7 stappen’ leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet.

Nog niet zeker of je daar aan toe bent? Check dan de volgende vragen: 

 • Wil jij leren hoe je ondernemer wordt van je eigen talenten?
 • Wil jij vanaf nu weer keuzes maken die goed voelen en wil jij weer grip krijgen op je loopbaan?
 • Wil jij weer richting geven aan je loopbaan?
 • Wil jij weten in welke context jouw talenten floreren?
 • Wil jij een baan vinden die bij jouw unieke talenten (dna) past?
 • Wil jij een leven leiden waarbij je fluitend naar je werk gaat?
 • Wil jij trots zijn op je huidige werkzaamheden?
 • Wil jij weten hoe jij je talent kan ontwikkelen en optimaler kan inzetten?
 • Wil jij een job waarbij de tijd voorbij vliegt omdat je het zo naar je zin hebt en waar je je talenten volledig benut?
 • Wil je genoeg energie overhouden aan het eind van je werkdag om nog leuke dingen te ondernemen?
 • Wil jij ook  100% overtuigd zijn dat je op de goeie weg zit?

Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan een boost geven dan is het programma ’ontdek je talent echt wat voor jou.

Wat is er fijner dan alles krijgen wat je nodig hebt? Ontdek je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.Verspil je talenten niet langer en schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen” via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.

Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? 

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. Voelt alsof ik een springplank heb gekregen. Tijd om te springen. En in zo’n korte tijd, super! – Karin van den Broek

Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.
Pin It
Geplaatst in Coach amsterdam, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Geheime formule voor meer succes in je loopbaan? Verdubbel je aantal fouten

Pin It

Wil je dat ik je een formule voor succes geef? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet gewoon je aantal fouten verdubbelen – Thomas J. Watson, oprichter van IBM

Hoe je succes bereikt door fouten te makenNog voordat ik het geproefd had, wist ik dat er iets mis was. Na acht uur in de koelkast was de kwarktaart nog helemaal niet stijf geworden. Het bubbelde in de massa als in een stroperige soep met schiftende en bubbelende klonten die ik aan een nader onderzoek onderwierp. Ergens was het fout gegaan. Het kon van alles zijn.

Waarschijnlijk was het een combinatie van factoren plus de afwezigheid van een paar simpele ingrediënten die kwarktaart tot een echte kwarktaart maakten. Ik had namelijk stevia gebruik in plaats van suiker. Stevia is een zoetstof dat 300 keer zoeter is dan suiker. Een druppel komt overeen met 300 pakken suiker. Mijn kwarktaart smaakte naar een vloeibare kwarktaart vermengd met koud water en ongeveer 600 pakken suiker.

Ik had een hele zondagmiddag en een scheepslading aan ingrediënten verspild. Ik kon toch niet deze hele kwarktaart weggooien? Zonde! Ik besloot om mijn straf te ondergaan: twee kwarktaarten heb ik opgegeten. Vier jaar lang kon ik geen kwarktaart meer zien, terwijl het altijd mijn favoriete dessert was geweest.

Dit was wel zo ongeveer het stomste wat je kunt doen. Het is een minuscuul voorbeeld wat mensen op grotere schaal voortdurend met hun werk doen: vermijdbaar zelfopgelegd lijden.

Er zijn maar twee soorten fouten volgens Timothy Ferris, schrijver van het boek ‘Een werkweek van 4 uur’

 • fouten maken uit ambitie
 • en fouten maken uit luiheid

De eerst categorie is het gevolg van een beslissing tot handelen – iets doen. Dit soort fouten wordt gemaakt op basis van onvolledige informatie, omdat het onmogelijk is om op voorhand alle feiten te kennen. Dit moet worden aangemoedigd. Wie niet waagt, die niet wint.

De tweede categorie is het gevolg van een beslissing uit luiheid – iets niet doen – waarbij we uit angst besluiten een slechte situatie niet te veranderen, ook als we over alle feiten beschikken. Dat is de manier waarop een leerzame ervaring ontaardt in een levenslange boetedoening, een slechte relatie in een slecht huwelijk en een slecht gekozen baan in levenslange opsluiting

‘Ja, maar wat als ik in een branche werk waar vaak van baan veranderen als iets negatiefs wordt gezien? Ik ben hier net een jaar en toekomstige werkgevers zouden kunnen denken…’

Wat zouden ze denken? Stel je veronderstellingen op de proef voordat je jezelf veroordeelt tot nog meer ellende. Er is maar een factor die bepaalt of je aantrekkelijk bent voor goede werknemers, en dat is presteren. Als je goed presteert, maakt het niet uit als je al na drie weken de handdoek in de ring gooit bij een slecht bedrijf. Maar stel nu dat het jarenlang tolereren van een slopende werksituatie een vereiste is om in aanmerking te komen voor promotie op jouw werkterrein, zou het dan niet zo kunnen zijn dat je probeert te winnen op een terrein dat niet de moeite waard is? De gevolgen van verkeerde beslissingen worden niet beter met de jaren. Welke kwarktaart eet jij?

Alleen mensen die slapen, maken geen fouten – Ingvar Kamprad, oprichter van IKEA

Elke dag zeggen er tienduizenden mensen, van wie de meesten minder kwaliteiten hebben dan jij, hun baan op. Er is niets ongewoons aan en het is zeker niet fataal. Hier volgen een aantal oefeningen om je te helpen om in te zien hoe gewoon het is om van baan te veranderen en hoe eenvoudig de overstap kan zijn.

 1. Eerst de bekende realiteitscontrole: is de kans groter dat je vindt wat je zoekt in je huidige baan of ergens anders?
 2. Als je vandaag zou worden ontslagen uit je huidige functie, wat zou je dan doen om de zaken financieel onder controle te krijgen?
 3. Meld je een dag ziek en gebruik Social Media, vacature banken en LinkedIn om te kijken of je nog in trek bent. Zo zul je merken dat er buiten je huidige baan ook nog andere opties zijn. Je kunt ook koffie drinken met mensen die werken in een branche die jou interessant lijkt.  De meeste mensen vinden het heel leuk om te vertellen over hun job. Deze gesprekken geven je nieuwe inspiratie en inzichten. Wacht niet met zoeken naar opties totdat je het nodig hebt. Werp nu vast een blik op de toekomst, dan wordt in actie komen en assertief zijn straks een stuk makkelijker.

Speel je met het idee om van baan te veranderen maar heb je wat ondersteuning nodig? De volgende sites bieden je mentaal support:

Deze site biedt allerlei advies over het zoeken van een baan voor je tweede leven, met voorbeeldontslagbrieven (mijn favoriet). Kijk vooral ook naar de nuttige discussieforums en de hilarische brief ‘Web consultant from London’.

DeBroekriem is een platform voor en door werkzoekenden. Ze delen elkaars kennis, netwerk en enthousiasme met als doel om zo snel mogelijk een betaalde baan te vinden. Geweldig. Zeker een kijkje nemen.

Geen #vacatures, wel: Sollicitatietips, sollicitatiehumor, creatief Solliciteren, netwerken en veel positiviteit. Ook kun je op deze site sollicitatie-workshops, netwerkbijeenkomsten, beurzen etc. vinden voor werkzoekenden in heel Nederland en België, van diverse bedrijven, stichtingen en netwerkgroepen.

Op iWorkWithFools kun je werkgerelateerde verhalen lezen, of anoniem uitwisselen over idiote collega’s en bazen met wie de meeste van ons dagelijks te maken hebben.

 • Volgens De Broekriem schijnen Kattenfilmpjes op youtube het ook erg goed te doen:     (funny cats)
 • Loop je al een tijdje vast en ben je er nu echt aan toe om weer richting te geven aan je loopbaan?
 • Wil je nu eindelijk eens weten waarin jij uitblinkt? Weet jij nog niet hoe jij je moet onderscheiden ten opzichten van al die andere enthousiaste kandidaten?
 • Wil jij wachten totdat je iemand iemand tegen komt die je de juiste vragen stelt of wil je leren om jezelf de juiste vragen te stellen?

Meld je dan aan voor het programma ontdek je talent in 7 stappen’  . Vanaf de eerste sessie leer je jezelf de juiste vragen te stellen: je wordt je eigen loopbaancoach. Via dit programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.

Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Pin It
Geplaatst in Coach amsterdam, Talent in de spotlight, Uncategorized | Getagged , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe vind je snel een baan die bij je past

Pin It


Strike when the iron is hot
-Benauwen regels en routine jou?

-Onderneem jij meteen actie zodra je een besluit hebt gemaakt?

-Kun jij je gedachten goed omzetten in acties?

Dan staat ‘activator’ vast in jouw top 5*.

Activator?

Voor mensen met ‘activator’ in hun top 5 is bovenstaande quote heel herkenbaar. Mensen met ‘activator’ als talent zijn altijd in beweging. Vaak weten ze nog niet eens waar ze naartoe gaan maar dat vinden ze wel uit terwijl ze bezig zijn. Ze storten zich ergens in zonder er veel over na te denken. Door te doen leren ze. Vaak zijn het geboren ondernemers die ruimte nodig om hun eigen ideeën in de praktijk te brengen. Regels en routine benauwen hun.Herken je je hier niet in? Dat zou best kunnen. Slechts 11% heeft Activator in zijn top 5 staan**.

“I need less discussion, more action” – Activator

Op zoek naar een nieuwe job?

Een nieuwe baan vinden dwingt je om stil te staan bij wat jij in huis hebt (je talenten). Globaal heb je wel een idee maar al snel schiet je met losse flodders. Je reageert op de meest uiteenlopende vacatures omdat je eigenlijk niet heel helder voor ogen hebt wat nu het beste bij je past. Tijdens het schrijven van motivatiebrieven struikel je over de woorden die jou het beste omschrijven. Veel verder dan ‘teamplayer’ , ‘mensenkennis’ en ‘communicatief erg sterk’ kom je meestal niet. Maar wat zeggen deze woorden nu echt over jou? Wat maakt jou nu uniek in het omgaan met mensen? Welke oplossing ben jij voor welk probleem?

Ben jij er goed in om andere aan te zetten tot actie? Of neem jij de leiding? Laat je je horen en zorg je ervoor dat de groep ook gehoord wordt? Misschien ben jij er wel goed om verbindingen te maken. Ben jij de lijm die de groep bijeen houdt. Of misschien kun je goed mensen verleiden om als team te denken (ipv individu). Iemand anders is er weer erg goed in het onderhouden, ontwikkelen en aangaan van relaties.

Verkeerde context

Geloof me, I have been there. Tien jaar geleden maakte ik gebruik van dezelfde nietszeggende woorden waardoor ik in jobs terecht kwam waar ik niet gelukkiger van werd. Mijn bazen ook niet trouwens ;-) Hoe ik mijn talenten productief in kon zetten wist ik al helemaal niet. Veel afgestudeerde vrouwen hebben hetzelfde probleem. Doordat ze nog niet goed weten in welke context ze het beste tot hun recht komen belanden ze vaak in jobs waar ze hun talenten niet optimaal kunnen inzetten.

Urenlang vergaderen, uitdenken van processen is iets wat je niet interesseert als je ‘activator’ in je top 5 hebt staan. Als je dat inzicht hebt in jezelf weet je bij welke bedrijven je niet moet werken. Grote logge organisaties bijvoorbeeld. Zolang je dat inzicht niet hebt verdoe je je tijd met solliciteren. Keer op keer word je teleurgesteld en beland je in een functie waar je niet tot je recht komt. Hierdoor ga je nog meer twijfelen aan jezelf. Je talenten verpieteren. Jij verpietert en daar doe je jezelf en je omgeving geen plezier mee.

Talent kun je zien als een spier die je moet ontwikkelen om het productief in te kunnen zetten

Het mooie is dat iedereen weer zijn eigen set aan talenten in huis heeft. Elk individu ziet de wereld vanuit zijn of haar eigen talentenbril. Elk talent heeft zijn eigen manier van denken, gedragen of doen. Vaak ben je je hier niet bewust van waardoor je het nog niet productief in kan zetten. Soms staat de kraan van een talent te ver open waardoor je er ook in kan verzuipen en een talent zelfs tegen je kan werken. Talenten kun je zien als een spier die je moet ontwikkelen voordat je het succesvol in kan zetten.

Snel een baan vinden die bij je past.

Als je de zoveelste afwijzing hebt ontvangen op je sollicitatiebrieven. Als het je niet lukt om een baan te vinden die bij je past ga je al snel onder je niveau solliciteren. Je gaat twijfelen aan jezelf. Je verspilt ontzettend veel kostbare tijd en energie. Je raakt steeds verder van je eigen persoonlijke pad en missie verwijderd. Je belandt in een vicieuze cirkel waar je niet snel meer uitkomt.

Oplossing

Talent is de basis van je zoektocht. Echt.

Op de huidige arbeidsmarkt dien je namelijk precies te weten waar jij in uitblinkt (je talenten), waarom jij je salaris of honorarium meer dan waard bent. Je zult helder moeten inzien wat precies jouw bijdrage is aan het belang van je werkgever, of aan het project waar je aan meewerkt of voor de klant aan wie jij gekoppeld bent. Je zult het daarnaast ook nog eens precies duidelijk moeten kunnen maken aan de mensen om je heen.

Daarom is het definitief gedaan met het reguliere CV, bescheiden standaard sollicitatiebrieven en functioneringsgesprekken waarin je jezelf gematigd opstelt en keurig vertelt wat je tot nu toe gepresteerd hebt. Bescheidenheid is des duivels oorkussen: je dient een pasklaar antwoord te hebben op de vraag wat jij te bieden hebt en wat daaraan zo interessant is voor de mensen met wie jij werkt. Het is niet langer alleen maar interessant, leuk of inspirerend om te weten waar je goed in bent, maar ook- vooral – en vooral – absoluut noodzakelijk dat je precies weet hoe en waarin jij uitblinkt en waarmee jij toegevoegde waarde kunt bieden aan organisaties, werkgevers projecten en collega’s. Als je daarnaast niet in staat bent om dit op de meest effectieve manier op anderen over te brengen, zul je uiteindelijk nog steeds de strijd met de grote hoeveelheid concurrenten op de markt verliezen. Meer dan ooit wordt van jou verwacht dat jij zelf de regie neemt over je loopbaan. Het is jouw taak geworden dat je blijvend inzetbaar en aantrekkelijk blijft in een markt die continue in beweging is.

De nieuwe arbeidsmarkt vraagt dan ook van jou een grondhouding van werkondernemerschap. Jij staat aan het roer van je loopbaan. Je wordt als het name ondernemer van je eigen talenten. Maar ben jij daar klaar voor en weet jij eigenlijk wel hoe je je kunt onderscheiden en wat je talenten zijn? Om zelf regie te kunnen nemen en je loopbaan voor het leven zelf te kunnen vormgeven is het van belang dat je exact weet:

 • Wat jouw talenten en drijfveren zijn;
 • Welke oplossing jij bent voor welk probleem
 • Wat jouw toegevoegde waarde is, waar jij het verschil maakt en wat jij kunt bijdragen
 • Welke context het beste past bij jouw talenten
 • Hoe je je talenten in actie kunt zetten
 • Jezelf als een product of dienst zien
 • Uitzoeken wat je tegenhoudt om te gaan voor een baan die bij je past

Talent kun je zien als een spier die je moet ontwikkelen voordat je het succesvol in kan zettenVoel jij dat je nog niet al je talenten aanspreekt? En wil jij weten welke talenten je nog onbenut laat? Wil jij weten op wat voor unieke manieren jouw talenten samenwerken?

Via een talententraject ontdek je je verborgen talenten en leer je hoe je je totale pakket aan talenten succesvol kunt inzetten in je werk. Je vergroot je woordentalen waarmee je je talenten kunt omschrijven. Je weet in welke context je talenten opbloeien en welke acties je moet ondernemen om je talenten te trainen.

Ben jij er al aan toe om al je talenten in te zetten? Of blijf je liever stilstaan?

Bel me via 0616289623 of laat een berichtje achter via onderstaand aanmeldingsformulier.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbriefHier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

*Gallup: Strengthfindertest waar je top 5 sterke punten uitkomen.

**Onderzoek Gallup

Tekening gemaakt door Laura Peetoom. 

 

Pin It
Geplaatst in Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen