Hoe schakel je je intuïtie in bij uitdagende (loopbaan) vragen? 2 oefeningen die je op weg helpen

Pin It

Ben je niet gelukkig in je werk? Sta je voor een kruispunt? Vind je het moeilijk om keuzes te maken, in harmonie met jezelf? 

Bij uitdagende (loopbaan) problemen ben je snel geneigd om  concrete oplossingen te bedenken. Via online testjes en loopbaanboeken als ‘Welke kleur  heeft jouw parachute?’  hoop je dat het antwoord op ‘wie ben ik?’ en’ welke functie past bij mij?’ snel boven tafel komt. Alsof het kiezen van een loopbaan om  een berekening gaat. Maar ondanks dat je het hele boek doorspit en  braaf de opdrachten uitwerkt kom je er toch nog niet uit: je hebt nog steeds geen antwoord op je vraag ‘wat wil ik nu echt?’

Zulke stappen zijn inderdaad voorbarig. Bij moeilijke keuzes gaat het niet alleen maar om het verzamelen van informatie, om het nadenken, lijstjes maken en plannen.  Het is dan juist ontzettend belangrijk dat je weer je gevoel en intuïtie inschakelt.  Je intuïtie kiest namelijk moeiteloos uit welke activiteiten je met jouw energie, op dit moment, en in deze omstandigheden het best kunt oppakken. Maar je intuïtie volgen is niet iets waar we mee opgegroeid zijn. Dat niet weten maar wel voelen klinkt vaag. Als we niet weten hoe de weg, stap voor stap, ingevuld gaat worden, is dat eng. Omdat je dan uit de comfortzone van je ratio moeten stappen. Veel liever hobbel je dan nog een tijdje door. Je staat in de automatische piloot:  die piloot wil misschien wel ergens anders heen, maar hij weet niet meer hoe hij zelf kan vliegen. Dat kun je merken aan dat je het contact met je gevoel bent kwijtgeraakt: je zit te veel in je hoofd. Let maar eens op. Ons verstand verspilt dagelijks heel veel tijd aan nutteloos malen over verleden of toekomst. Intuïtie kijkt meer naar wat op dit moment belangrijk voor je is. 

Het is ook lastig om vrijuit te voelen en vanuit je drijfveren, intuïtie en gevoel te handelen, als je een zware hypotheeklast op je schouders hebt, of een verleden waarin bepaalde beslissingen tegengevallen zijn. Maar als je doet wat je altijd gedaan hebt zul je ook krijgen wat je altijd gehad hebt. Op wilskracht vind je snel een baan maar de kans is groot dat die aansluit op je laatste baan. En dat is nu net de baan waar je genoeg van hebt. 

Leuk,  gebruik maken van intuïtie, maar hoe doe je dat? 

Zoals een film je volledig mee kan slepen, zo treedt je hele wezen in de wereld van het beelddenken. Kinderen gaan op in hun spel en hun ontdekking van de wereld nog voordat er woorden zijn. Spontaan doet de mens dat tijdens het dromen en soms beseft hij dat hij het sterkst bij het wakker worden uit een nachtmerrie of indrukwekkende droom. Beelddenken is een zintuigelijke ervaring en geeft veel informatie over wat de persoon bezighoudt. Als het gaat om te ‘weten’ wat een goed besluit zal zijn, dan ligt de informatie die afkomstig is uit het beeld- en denkvermogen waarschijnlijk het dichtste bij de persoon zelf. Rationele argumenten en informatie zijn evenzeer bijzonder waardevol, maar kunnen iemand op het spoor zetten dat niet bij hem past. Beide benaderingen vullen elkaar aan. Creatieve inzichten worden vaak nog gestuurd door wat wenselijk is en door de logica. De ideeën blijven dicht bij huis. Is een grotere doorbraak nodig dan zal beelddenken eerder daartoe bijdragen.

Zoals alle kinderen raken ook westerse kinderen in hun jeugd gewend aan gesproken taal en wordt ze getraind in taal: het woorddenken. Taal lezen en schrijven worden nu beschouwd als de essentie van de ontwikkeling. Oorspronkelijk denken kinderen in beelden voordat ze het woord kennen. Beelddenken is een wijze van bewustzijn die min of meer woordloos is met een eigen taal en logica: de symbolische. Eerst komt het beeld, het kijken en het zien, tasten, proeven en betekenis geven. Daarna wordt het pas omgezet in taal.

Analyseren is highly overrated

Het kind wordt ouder en gaat naar school. Daar leert het anders denken waarbij het logisch denken en het analyseren naar voren komt als de enige juiste manier van denken. Dat krijgt zijn vorm al in het aanbieden van de lesstof: de ene les gaat over aardrijkskunde, de tweede over geschiedenis, de derde over biologie, de vierde over taal en de vijfde over rekenen. De onderlinge verbanden worden vergeten waardoor het zicht op het geheel verloren gaat. Een kip wordt een los dier, bijna een houten beeld. Nog later zal de volwassene zich een ‘coq au vin’ laten smaken zonder connotatie noch de oude beleving, maar wel met complimenten voor de kok.

Visuele beelden en het woord

Het geschreven woord is van oorsprong gebaseerd op beelden. Woorden riepen bepaalde beelden op. Woorden zorgden ervoor dat een persoon een ervaring kon delen waarbij iemand anders niet aanwezig was geweest. Als nu een volwassene in zijn auto rijdt en remt voor een overstekende eend denkt hij misschien: ‘ach een eend!’ maar die hele ervaring van het beeld ‘eend’ is er niet meer. Doordat we prioriteit hebben gegeven aan het logisch denken, het taaldenken, zijn we de beelden, het denken in gehelen, kwijtgeraakt.

Bij gericht beelddenken maak je gebruik van de stroom innerlijke beelden om een gesteld probleem op te lossen.

Waarom is beelddenken zinvol ?

Het werken met beelden en het trainen van de verbeelding is om verschillende redenen zinvol en wordt ingezet voor volgende doelen zoals:

 • Zelfontdekking en zelfontplooing
 • De ontwikkeling van de intuïtie
 • De praktijk en het dagelijks leven
 • Verhoging van de creatieve vermogens
 • De helende wijsheid van beelden en verbeelding ook bij ziekte
 • In contact komen met de spirituele dimensies van je mens-zijn ( op een dieper niveau)

Koersbepalen

Beelddenken zetelt in het gebied waarin een mens de wijsheid bezit om te weten wat goed en wat niet goed voor hem is. Dit is het gebied waarin een mens een geheel is waar geen onderscheid gemaakt wordt tussen lichaam, geest, gevoel, denken en fantasie. In dit gebied is de originaliteit, het oorspronkelijke en het nieuwe te vinden. Het ontwerpen van een toekomstvisie, het werken met beelden, is niet zozeer een kwestie van beleid of bedenken maar vooral een kwestie van ervaren. Zodra je contact hebt met wat je wilt (daar wil ik naartoe) kun je niet meer wachten met handelen, dan ga je het doen…je voelt je creativiteit stromen en alles komt tot leven.

In de volgende oefeningen ga je zelf aan de slag. Je laat een beeld van jezelf opkomen. Je laat van binnen uit een symbool opkomen voor jezelf dat meer weggeeft dan de ratio.

Oefening 1:Een symbool van je kwaliteiten

 • Je bent ontspannen
 • Je doet je ogen dicht
 • Stel je voor dat je in een landschap bent. Kijk naar je voeten. Waar sta je op?
 • Probeer door je voetzolen de grond te voelen. Kijk langzaam op en luister naar de geluiden om je heen. Ruik kenmerkende geuren. Welk weer of stemming ervaar je?
 • Nu loop je naar een plaats waar je rustig even ( of voor langer) zou kunnen verblijven.
 • Verscholen achter een steen vind je een voorwerp dat een symbool voor jezelf kan zijn. Als je dit symbool niet direct betekenis kunt geven, is dat ok. Als je het symbool niet kunt aanvaarden zoek je elders naar een ander voorwerp of beeld.
 • Het symbool kun je betekenis geven door het te beschrijven en dan, zoals hierboven, enkele kenmerken ervan op jezelf te betrekken. Teken dat symbool.

Oefening 2: Organisatie als menselijk lichaam

Stel dat jij de organisatie waar je werkt als een menselijk lichaam zou tekenen, welk onderdeel van de organisatie ben je zelf? Het hart, de maag, een wijsvinger, de benen, enzovoort? Wat betekent dat voor je?

Het doel van deze ene oefeningen is dat je wellicht nieuwe, eigenschappen en talenten van jezelf onderkent. Door te werken met beelden, vind je de juiste woorden om zaken te benoemen.

Ongelukkig in je loopbaan?Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

 

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe maak je een goede (carrière)keuze ? 5 tips die echt werken

Pin It

Hoe maak je de juiste keuze in je carriere? 5 tips die echt werken

Beslissingen nemen. Knopen doorhakken, richting bepalen. Er zijn weinig dingen die ingewikkelder zijn dan de goede keuzes maken.  Eigenlijk is het bizar, want je maakt constant, de hele dag door keuzes.

Snooze ik nog of ga ik er direct uit? Naar welk feestje ga ik wel of niet? Eet ik pasta of maak ik een Griekse salade.Ga ik met de fiets of openbaar vervoer? Doe ik pindakaas op mijn brood of neem ik oude kaas? 

En dan is de dag nog niet eens begonnen. 

Soms kan het ook gaan om grote keuzen, die je leven beïnvloeden: welke opleiding en of baan het beste bij je past, of je al dan niet met vakantie zult gaan en of je je relatie wel of niet moet verbreken. 

Het kan soms best lastig zijn om een goede keuze te maken. Soms zegt je gevoel dat je beter het één kunt doen, terwijl je verstand zegt dat het veel beter is het ander te doen. Zelfs als je jezelf al jaren naar je werk sleept vind je het nog heel moeilijk om te stoppen en stappen te ondernemen. Je weet dat je maar 30% van je talenten inzet in je huidige job en als je zo doorgaat het je veel meer gaat kosten: je zelfvertrouwen zakt steeds verder naar beneden, je vriend begint er ook genoeg van te krijgen en je talenten schreeuwen ook om eens gebruikt te worden. In plaats van iets doen waar we ons goed bij voelen blijven we veel liever doormodderen en klagen en reageren we het af op onze naasten. Waarom doen we dat toch allemaal? Doormodderen, ongelukkig zijn, niet het maximale uit ons even halen? Waarom veranderen we niet van loopbaan? Waarom maken we geen keuzes die ons gelukkig maken?

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn- Nelson Mandela

Omdat deze comfortzone gemakkelijk, veilig en vertrouwd is. Blijven hangen in een bureaujob is veel makkelijker dan zelf een zaak uit de grond te stampen. Klagen is veel makkelijker dan verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Als je dan dagen hebt dat je er echt genoeg van hebt komen er ook heel snel allerlei excuses de kop op steken zoals: “het is een slechte timing”, ”ik ben te oud”, ”ik ben nu eenmaal zo”, “ik ben te ongeduldig”, enz. 

Vaak zitten we naar de rand van de comfortzone te staren en af en toe durf je erover heen te kijken….maar dan zie je de problemen en dan kruip je weer terug naar je comfortzone. Wist jij dat een van de grootste angsten die ons verhinderen om verder te komen in ons leven is de moeite die we hebben bij het nemen van beslissingen. Een deelneemster van een ‘ontdek je talent’ traject verwoordde het heel mooi: ‘soms voel ik me net net als die spreekwoordelijke ezel tussen twee balen hooi – ik kan niet kiezen en in die tussentijd verga ik van de honger.’

De ironie is natuurlijk dat we door niet te kiezen, toch kiezen- om te verhongeren. Wij kiezen ervoor om onszelf datgene te ontzeggen dat het leven tot een feestmaal maakt. Het probleem is dat ons geleerd is ‘Wees voorzichtig! Straks neem je een verkeerde beslissing!’ Een verkeerde beslissing! De gedachte daaraan alleen al bezorgd ons een doodschrik. We zijn bang dat de verkeerde beslissing ons iets zal ontnemen – geld, vrienden, geliefden, status of wat de juiste beslissing ons ook zou kunnen verschaffen.

Nauw hieraan verbonden is onze angst om fouten te maken. Om de een of andere reden hebben we het gevoel volmaakt te moeten zijn, en vergeten we dat we juist door onze fouten leren. Onze behoefte om volmaakt te zijn en om de afloop van gebeurtenissen te kunnen beïnvloeden zorgen er samen voor dat we als de dood zijn om iets te veranderen of een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Als je jezelf herkent in bovenstaande dan maak je je onnodig druk. Je hebt niets te verliezen, alleen maar iets te winnen, welke keus je ook maakt en welke actie je ook onderneemt in je leven. Zoals ik al eerder gezegd heb in een ander artikel, alles wat je moet doen om je wereld te veranderen is om er anders over te denken. Deze regel werkt perfect. Je kunt je manier van denken op zo’n manier ombuigen dat het onmogelijk wordt een verkeerde beslissing te nemen of een fout te maken. Laten we maar beginnen bij het nemen van een beslissing.

Stel dat je in je leven op een punt komt dat je moet kiezen. Als je net zo bent als de meesten onder ons, is je geleerd de Verkeerde manier te hanteren als je aan een beslissing denkt die genomen moet worden. Die manier gaat zoals het eerste plaatje omschrijft (no-win model):

 Geïnspireerd door het boek ‘Feel the fear and do it anyway’ van Susan Jeffers

Je hebt een bezwaard hart over de keus die je moet maken. Je voelt alsof het een zaak van leven of dood is, als het ware verlamd bij de gedachte aan de gevolgen, Jammerend en klagend sta je voor de beslissing: “Moet ik dit doen of moet ik dat doen? Stel als ik dit doe en er dan dat gebeurt? Stel dat het niet gaat zoals ik gedacht had? Wat als …..’ Het ‘wat als ‘ is niet van de lucht. Je innerlijke babbelbox werkt op volle toeren. Je kijkt naar het onbekende en probeert de toekomst te voorspellen; je probeert alle krachten van buitenaf onder controle te krijgen. Het een zowel als het ander is onmogelijk. Misschien krijgt je nu in de gaten dat je jezelf gek maakt.

Nadat je een beslissing genomen hebt, zorgt de Verkeerde manier ervoor dat je het niet van je af kunt zetten en bang bent dat je toch nog een vergissing gemaakt hebt. Je blijft erover nadenken terwijl je jezelf voorhoudt: ‘Had ik maar …’ Je verspilt kostbare energie en je voelt je ellendig op de koop toe.

Als alles loopt zoals je gehoopt had voel je je enorm opgelucht- maar niet voor lang. Terwijl je een zucht van opluchting slaakt, maak je je alweer zorgen of de situatie niet zal omslaan en het uiteindelijk toch de verkeerde beslissing zal blijken te zijn. Wat een onzin toch, vind je niet?

Maar het kan ook anders (zie no-verlies model)

Je ziet eenvoudig dat er twee wegen openstaan – A en B – die allebei goed zijn! Onderweg biedt elk pad je louter ‘cadeautjes’ aan. Dit is duidelijk de Goede manier. En waar bestaan die cadeautjes dan uit? Dat zijn kansen om het leven op een nieuwe manier te ervaren, te leren en te groeien, erachter te komen wie je bent en wie je eigenlijk zou willen zijn en wat je in dit leven zou willen doen. Elk pad is bezaaid met kansen- ongeacht de gevolgen. ‘Wat? Ongeacht de gevolgen? Tot dit punt zul je misschien nog met mij eens zijn geweest, maar deze drie woorden brengen je aan het twijfelen. “Wat als…’ duikt weer op in je gedachten.

Stel je voor dat je voor de keuze staat in je oude werkkring te blijven of een nieuwe baan te accepteren die je aangeboden wordt. Als je je aan de verkeerde manier houdt, grijpt de babbelbox de macht en begint te onzin:

‘Als ik hier blijf mis ik misschien een goed kans om vooruit te komen. Maar als ik wegga, kan ik misschien mijn nieuwe verantwoordelijkheden niet aan. Stel dat ik door die nieuwe baas ontslagen word, dan heb ik niets meer! Ik heb het hier zo naar mijn zin. In die nieuwe baan heb ik meer kans om hogerop te komen. Misschien zit er wel een promotie in en een flinke salarisverhoging. Maar als ik er spijt van krijg dat ik weggegaan ben? Wat als……? O, ik weet het niet meer! Ik vergooi mijn hele toekomst als ik de verkeerde beslissing neem!’

Als je met het goede model (minste) werkt, neemt je onbevreesde ik het heft in handen:

‘Is het niet geweldig! Ik heb een nieuwe baan aangeboden gekregen. Als ik hem neem, is het een gelegenheid nieuwe mensen te leren kennen, en een nieuwe manier van werken, in een volkomen nieuwe werkomgeving en ik zal een schat aan ervaring opdoen. Als er iets tussenkomt, waardoor het toch niets wordt, is er nog geen man overboord. Ook al is het op de arbeidsmarkt tegenwoordig wat moeilijker, ik ben ervan overtuigd dat ik heus wel weer een baan vind als dat nodig zou zijn. En zo niet, dan nog is het een leerzame ervaring, want zo leer ik om te gaan met werkeloosheid en het oplossen van problemen die daarmee gepaard gaan. Als ik blijf heb ik de kans de contacten die ik heb te verstevigen. Ik voel me uitstekend nu ik zo’n nieuwe baan aangeboden heb gekregen, dus als ik blijf, kan ik misschien om een promotie vragen. Als het om de een of andere reden hier niet lekker meer gaat, komen er beslist nog wel andere kansen. Van welke kant ik het ook bekijk, het is allemaal een groot avontuur.’

De sleutel waarmee je jezelf toestaat risico’s te nemen is de wetenschap dat je alles wat er op je weg komt aankunt. 

Als het gevolg van je keus is om die nieuwe baan aan te nemen is dat je binnen een paar maanden weer op straat staat, zie je NU in hoe dat je dat de kans geeft je zelfbewustzijn op te krikken door tegen de storm in te gaan, je innerlijke krachten te hergroeperen, en er nogmaals op uit te gaan om een nieuwe, misschien nog betere baan te vinden. Intussen zul je misschien nieuwe mensen leren kennen en je horizon verbreden. In dit licht gezien, is het verlies van je baan geen negatieve betekenis.

Je bent geen mislukking als iets je niet lukt; je bent een succes omdat je het geprobeerd hebt. 

Anyway. Keuzes maken, gedwongen of niet hoeft niet zo vervelend te zijn als je denkt. Uit je comfortzone stappen is altijd vervelend in het begin. Maar uiteindelijk zal het echt je zelfvertrouwen verhogen, je leert erdoor en je ontwikkelt jezelf: je ontvangt feedback, doet nieuwe ideeën op en krijgt nieuwe inzichten. Als je eenmaal bepaalde omstandigheden hebt overwonnen, kom je daar met een krachtigere persoonlijkheid uit tevoorschijn. Ik ken maar weinig mensen die een verlies hebben geleden en niet tevreden waren over zichzelf nadat ze een manier gevonden hadden om met hun leven door te gaan ondanks die tegenslag. Zij hebben ontdekt dat zekerheid niet is het hebben van iets. En zo kun je als je op alle ‘wat als’ vragen kunt beantwoorden met ‘ik red het wel’, alles op een positieve manier benaderen, waarna de angst ervoor verdwijnt.

Voordat je een beslissing neemt. 5 tips

1. Word je bewust van je overtuigingen. Overtuigingen voeden onze angsten en angst is wat ons tegenhoudt te leven zoals we willen leven.  Angst werkt verlammend en leidt tot gevoelens van onzekerheid, frustratie, besluiteloosheid, kwaadheid, of hulpeloosheid. Onbewuste overtuigingen zorgen ervoor dat je risico’s uit de weg gaat. Het lastige is dat je er doorgaans niet bewust van bent. Leer je denkpatronen herkennen. Ze ontnemen je de kans om jezelf te ontwikkelen en beïnvloeden vaak je keuzes op een negatieve manier.  

2. Maak je huiswerk. Er valt zoveel te leren over de alternatieven die er voor je zijn. Het helpt om met iedereen te praten die maar luisteren wil. Wees niet bang om vakmensen aan te spreken in verband met de beslissing die je je moet nemen. Enkelen zullen je afwijzen, maar de meesten zullen je graag willen helpen. Zie ook andere bronnen aan te boren. Mensen die je op de vreemdste plaatsen ontmoet kunnen een belangrijke connectie vormen op een manier zoals je nooit zou vermoeden en zij kunnen je een inzicht geven dat ze hebben opgedaan bij hun persoonlijke ervaringen.

Het is belangrijk met de juiste mensen te praten. Ik zal je een definitie geven van wie de juiste mensen zijn. Dat zijn zij, die je opleiding en ontplooiing steunen. Als je met mensen praat die de kansen die er voor je openstaan afkraken, zijn zij niet de juiste mensen voor je. Zeg ze beleefd goedendag en ga op zoek naar iemand anders. Iemand zij ooit: ‘De eerste keer is het de schuld van de ander, de tweede keer is het mijn eigen schuld.’ Ofwel, als je iets bepraat met iemand die die ongevoelig is voor wat je nodig hebt, is het zijn schuld. Als je volhoudt en je laat je bepraten is het jouw schuld. Je hoeft niet per se over je beslissingen te praten met iemand die je een minderwaardigheidscomplex aanpraat. Je kunt beter met mensen gaan praten die je steunen met opmerkingen als: ” Ik vind het fantastisch dat je erover denkt om…’ of ‘ Ik denk dat je het geweldig zult doen…’ je snapt me wel. Waarom zou je je in een hoek laten dringen waar je je doodongelukkig voelt, terwijl het zo makkelijk is om vertrouwen in jezelf te krijgen!

3. Stel je prioriteiten vast. Geef jezelf de tijd om goed na te kunnen denken over wat je van het leven verlangt. Voor de meesten van ons is dat moeilijk te ontdekken, omdat wij er vanaf een vroeg stadium al op getraind zijn dat te doen wat andere mensen willen dat wij doen.

4. Vertrouw op je gevoel. Weest niet bang om daarop te vertrouwen. Heel vaak zendt je onderbewustzijn je een zinnige boodschap over welke keus op een gegeven moment de beste is. Als je aandacht geeft aan je gevoel zul je versteld staan over de goede raad die je aan jezelf geeft.

5. Denk in overvloed. Als je alleen op schaarste let, dan zie je alleen tekorten en moet je overal om vechten. Je hebt een basisgevoel dat er ‘te weinig’ is, waardoor je zuinig moet leven of besparen. Overal zijn bedreigingen waar je bang voor moet zijn. Iedereen is je concurrent, je tegenstander. Het is alsof je met een ander moet vechten om een partje van de taart. Maar knokken om een puntje taart is helemaal niet nodig. Het kan veel slimmer. Als je overvloed zoekt in plaats van alleen schaarste zien, dan is er niet een taart. Dan zijn er volop kansen om nog een taart te maken. Als je overvloed ziet dan zijn de mogelijkheden onbegrensd. Prent jezelf in: ‘Ik word er altijd beter van- wat de gevolgen ook zullen zijn. De wereld is een plaats vol kansen, en ik verheug me op de kans om iets te leren en mezelf te ontplooien, welke beslissing ik ook neem.’ Verwerp alle gedachten aan wat je zou kunnen verliezen en denk alleen maar aan wat je kunt winnen.Zo ga je je beslissingen automatisch minder serieus nemen. 

Begin jezelf te zien als een levenslange student aan een grote universiteit. Je curriculum is je hele relatie tot de wereld om je heen, van het moment van je geboorte tot het tijdstip van je dood. Elke ervaring is een goede les die je te leren hebt. Wat er ook gebeurt als gevolg van de door jou genomen beslissing, je kunt het aan!

Ongelukkig in je loopbaan?Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Wat is mijn talent: Wat niemand weet over verdwalen

Pin It

“Als je nieuwe wegen wilt ontdekken moet je durven verdwalen”

Bedenk jij elke dag weer nieuwe beroepen? Voelt het alsof je met je rug tegen de muur staat? Voel je je verdwaald in je werkende leven?

Wat is mijn talent: Wat niemand weet over verdwalenUit angst om een verkeerde keuze te maken blijf je maar zitten waar je zit. Je voelt je zo miserabel dat het zelfs doorwerkt in je privéleven. Al twee jaar klaag je bij je vriend en vriendinnen dat je je werk zo saai en inspiratieloos vindt maar je onderneemt geen stappen. Ja af en toe maak je een online beroepentestje waar dan een paar standaard titels uitrollen.  ’Zou dat iets voor je zijn?’ vraag je je hoopvol af . Elke dag houd je er mee bezig en je voelt je moe en uitgeblust als je thuiskomt en zelfs dan worstel je ermee verder. Je zelfvertrouwen daalt naar het niveau o. Maar overal om je heen zie je mensen die met passie en drive werken. Dat wil jij ook. Maarja waar en hoe?

Herkenbaar?

Veel vrouwen zijn geneigd bij problemen concrete oplossingen te zoeken. Ze bedenken een nieuwe functie en vragen zichzelf af of omscholing wat oplevert. Zulke stappen zijn voorbarig. Op wilskracht vind je snel een baan maar grote kans dat die aansluit op je laatste baan. En dat is nu net de baan waar je genoeg van hebt. Gooi  te vroeg het roer om en je stevent af op alleen maar meer verwarring en frustratie. Het omgooien van je loopbaan start met nadenken over je persoonlijke wensen, dromen, drijfveren en talenten. Erachter komen wat je nu echt wilt. Daarvoor is meer nodig dan een test.

Dromen

Maar het grote belang van dromen wordt in onze maatschappij niet onderkend. We hebben veel negatieve uitspraken over dromen, zoals ‘wat ben je een dromer’ of ‘dromen zijn bedrog’. Te veel mensen geven hun dromen al in een vroeg stadium op omdat ze niet ‘realistisch’ lijken of omdat ze geen idee hebben hoe ze een droom kunnen realiseren.

Uit de comfortzone van je ratio stappen

Je dromen zijn niet vaag, maar een concrete leidraad in je dagelijkse leven. Ze vertellen wat je doel is, waar je naartoe werkt. Hoe je zo’n droom moet bereiken, dat weet je vaak nog niet precies. En dat niet weten,  hoe de weg ingevuld gaat worden, vinden veel vrouwen eng omdat ze dan uit de comfortzone van hun ratio moeten komen. Wat veel mensen niet weten is dat je niet alle details hoeft te weten om te starten. Vaak komen dromen niet uit omdat mensen de exacte route naar hun droom vooral willen weten. En dat kan niet. Omdat ze nog niet alle details weten, vertrekken ze nooit. Dat is jammer want zo werkt het niet met dromen.

Wat kun je wel doen?

 1. Droom groot maar neem kleine stapjes.’En wat als ik nu een verkeerde keuze maak?’ In gedachten zie je vaak een lange en onoverzichtelijke weg die je nog moet gaan om je doel te bereiken. Een nieuwe weg inslaan wordt dan een heel groot iets. En het moet dan dus in een keer goed zijn. Voor minder dan perfect doen we het niet. Maar waarom zo absoluut? Je kunt ook beginnen met kleine stapjes. Op basis van je gedroomde eindbestemming  kun je de eerstvolgende stap nemen. Je zult zien: elke keer als je een stapje uit je comfortzone zet, groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie is het eng, maar later ben je alleen maar trots op jezelf.
 2. Hold the vision. Trust your process. Je doel verandert niet maar je weg ernaartoe misschien wel. Volgens Ellen de Lange, schrijfster van het boek ‘Een zaak van zacht werken’, moet je dromen zien als de eindbestemming, die je invoert in je navigatiesysteem. Je navigatie past je route vanzelf aan als je onderweg een andere afslag neemt, maar je weet nog niet alle tussenstappen. De eerste stap brengt je dichter bij je doel, hoe klein je stap ook is.
 3. Je dromen volgen is niet egoïstisch.  We leren vaak niet om onze dromen serieus te nemen. Maar je dromen of wensen zijn belangrijk, ze zijn een wezenlijk deel van jezelf. Ze geven aan wat jij graag in je leven wil realiseren. Dat is niet egoïstisch, want je kunt met jouw dromen ook veel betekenen voor anderen. Jouw dromen zijn vaak een belangrijk deel van je identiteit. Iedereen heeft namelijk andere dromen. Je dromen laten je zien wie je echt bent, waar je moeite voor wilt doen. Waar jij echt voor wilt gaan en al je energie in wilt stoppen. Waarmee jij wat voor anderen kunt betekenen.
 4. Stop met zo hard te werken. Doelen bereiken hoeft niet altijd te draaien om hard werk en veel ploeteren  Als je ontdekt wat jouw unieke talenten zijn dan beleef je meer lol in je werk. Door bewust te zijn van je talenten en hoe jij deze talenten inzet om je doelen te bereiken en problemen op te lossen ga je meer vertrouwen op jezelf. Je doet het op je eigen manier: je gevoel is leidend en je ervaart inspiratie en flow. Je gaat werken op een manier waarop jouw talenten en energie maximaal uit de verf komen. Dat is belangrijk, want alleen zo kun jij anderen goed van dienst zijn. En alleen zo kun jij veel waard zijn voor anderen waarmee je dus goed geld gaat verdienen. Als je niet werkt met je talenten kun je dat herkennen aan het feit dat je gehaast bent, geen energie voelt en werkt volgens vooraf opgestelde regels. Je hebt het idee dat je vooral veel dingen van jezelf moet.
 5. Leer te vertrouwen op je intuïtie. Je intuïtie lijkt soms veel meer te weten dan je ratio. Dat is vreemd en lastig. Je intuïtie lijkt je bestemming al te weten en weet je soms feilloos te vertellen waar je naar toe moet, maar je ratio heeft nog geen idee over het hoe en het waarom  van die bestemming. Dat zorgt voor onrust en dat is heel lastig. Zeker als je die bestemming aan anderen moet uitleggen.

Volg je dromen! Je hoeft nog niet direct te weten hoe je een droom kunt realiseren. Dat ga je stap voor stap uitvinden.

 • Ben jij ook een vrouw die meer uit zichzelf en het leven wil halen?
 • Loop jij vast in je zoektocht naar die baan die echt bij je past?
 • Wil jij ontdekken wat jouw unieke talenten DNA is en hoe je hier je geld mee kunt verdienen?
 • Wil je aan de slag met je talenten? 

Wil je persoonlijke hulp en durf je het avontuur aan te gaan? 

Meld je dan aan voor mijn Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in   op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. Talentscan wordt uitgevoerd door mij.

Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten. Wacht niet langer en meld je nu aan. Je bent veels te jong om je tijd uit te zitten. Indien je in aanmerking komt voor een Talentscan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

Wil je meteen al starten met het ontdek je talent traject? Schrijf je dan nu in voor mijn programma ontdek je talent in 7 stappen’. Via dit programma gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer je en leert keuzes te maken die goed VOELEN.  Je ontdekt welk landschap aansluit bij jouw drijfveren, talenten en verlangens en weet welke trein je in moet stappen. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in je werk-en of leefomgeving. Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingaanwijzer. Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

IK MELD MIJ AAN VOOR ‘ONTDEK JE TALENT TRAJECT IN 7 STAPPEN’

Lees hier  8 redenen om voor serracoaching te kiezen! 

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe voorkom je dat je voor iedereen zorgt, behalve voor jezelf. 4 tips om uit deze dynamiek te komen

Pin It

 

Ervaar jij een drastisch energieverlies en een plotselinge daling van de motivatie voor je werk?

Iedereen kent hoogte-en dieptepunten in zijn of haar carrière. De druk wordt steeds hoger. Het gevoel dat je de controle verliest komt steeds vaker voor.  In deze situaties ervaar je dat je steeds minder gezien voelt in je talent. Je gaat vechten voor erkenning en waardering die er in veel gevallen gewoon niet komt. Hierdoor zal je steeds meer last krijgen van energieverlies, je gaat twijfelen aan eigen kunnen en kunt niet meer de kracht en zelfsturing opbrengen om er iets aan te doen. Onderstaand artikel geeft je inzichten in hoe je in deze dynamiek terecht bent gekomen.

Ontwikkelingen

De afgelopen jaren nam de druk op werknemers steeds meer toe. De economische recessies, de onzekerheid over het behouden van werk, de druk van aandeelhouders ( niet om winst te maken, maar om ieder jaar een constante groei in winst te kunnen publiceren), maken het steeds moeilijker om het evenwicht tussen werk en privé in balans te houden. Tegelijkertijd is er een verschuiving in het denken over de rol van het werk in ons leven. Niet alleen de nieuwe generaties jongeren geven aan dat het evenwicht tussen werk en privé erg belangrijk is. In een recent verschenen artikel in de Franse krant Le Monde over een Frans onderzoek blijft dat 70% van de Fransen ‘het evenwicht tussen werk en privé ‘ noemt als allerbelangrijkste overweging bij het beoordelen van een werkgever. 

Steeds meer mensen krijgen het moeilijk en komen in de buurt van een burn-out. Volgens gegevens van de Nederlandse overheid rond de eeuwwisseling, hebben 12 procent van alle doktersbezoeken te maken met stressklachten. Dertigduizend mensen per jaar worden ziek en krijgen een ziekte-uitkering.  10 procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van burn-out verschijnselen. 

Daling drastisch energieverlies in je werk

Stel: 

Sandra combineert op verzoek van de leiding van haar organisatie al jaren twee jobs. In een lokaal ziekenhuis is ze coördinator van een afdeling en tegelijkertijd is ze verantwoordelijk voor het hele ziekenhuis. De druk die dat met zich meebrengt, is zo groot dat Sandra al zes maanden gaat werken in een toestand die erg dicht bij een burn-out zit. Ze weet van zichzelf dat ze disfunctioneert, maar ze kan dat ook goed wegstoppen. Ze slaapt slecht, heeft hartkloppingen, maar blijft vastzitten in de situatie. 

De kern van deze dynamiek ziet er als volgt uit. Het gaat steeds over mensen die enorm loyaal en toegewijd zijn. Vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en/of een enorme dienstbaarheid zetten ze zich ten volle in voor de vragen die op hen afkomen of de taken waarvoor ze zich hebben geëngageerd. Over het algemeen brengt hen dat erg veel voldoening in het werk. Maar ze komen in de problemen als de volgende twee voorwaarden zijn vervuld: 

 • als de stroom van vragen en/of als datgene wat nodig is om hun verantwoordelijkheid na te komen, hun capaciteit overstijgt;
 • als ze dezelfde verantwoordelijkheid of dienstbaarheid tonen in verschillende contexten zodat niemand ziet dat ze in de problemen komen en ze zelf geen keuze kunnen maken.

Het gevolg hiervan is dat ze zelf niet kunnen kiezen en dat ze niet het vermogen hebben om de stroom vragen en de karrenvracht werk te begrenzen. Als gevolg daarvan zijn ze loyaal aan iedereen behalve aan zichzelf, aan de eigen behoefte aan welbevinden en aan de eigen gezondheid. 

 De weg uit deze dynamiek
 

De mensen die last hebben van deze dynamiek beschikken over een aantal talenten die ervoor zorgen dat ze geconfronteerd worden met het thema ‘grenzen’.  Mensen die het risico lopen om in de loyaliteitsdynamiek terecht te komen hebben bijna altijd prestatiegerichtheidverantwoordelijkheidsgevoel als talent en vaak ook nog hersteldrang. Deze talenten zijn op zich een zegen. Het gaat om mensen die ontzettend hard werken, steeds hun verantwoordelijkheid nemen en zich erg dienstbaar en ondersteunend opstellen. Maar onder druk dreigen ze met deze talenten in de problemen te komen. Want onder druk hebben talenten de neiging om uit te zetten. Je gaat ze overdrijven. 

4 Tips om uit deze dynamiek te komen: 

 • Partners kunnen een belangrijke rol spelen in het bewaken van grenzen. Stimuleer manieren waarop afspraken in het gezin kunnen worden gemaakt om grenzen beter te bewaken. 
 • Creëer contexten (vakantie etc) waar je niks anders kunt doen dan rusten
 • Soms zal het nodig zijn om de context te beperken waarin je actief bent. 
 • Vraag om hulp . Mensen die last hebben van de loyaliteitsdynamiek hebben vaak een norm dat ze in staat moeten zijn om hun problemen zelf op te lossen. Ze hebben afgeleerd om hulp te vragen omdat ze dat zien als zwakte. Leer te accepteren dat ‘er bij iedereen een hoek af is’. En dat je op momenten van stress een ondersteuningsvraag kunt stellen en samen met een collega (leidinggevende, mentor) kunnen kijken naar de prioriteiten en vervolgens keuzes kunnen maken.    

Bezieling 

 • Merk jij dat je de laatste tijd niet echt meer gelukkig bent in je werk?
 • Loop jij vast in de zoektocht naar die baan die echt bij je past?
 • Heb je de zoveelste afwijzing ontvangen op je sollicitatie?
 • Kun jij moeilijk benoemen waar je goed in bent?
 • Heb je een goede baan maar heb je het gevoel dat je niet op de goede plek zit en dat je alles uit jezelf en je talenten haalt?
 • Ben jij je pit kwijtgeraakt?
 • Voel jij je gevangen in je huidige situatie?
 • Heb jij het gevoel dat je alleen maar je doelen kunt bereiken door heel hard te werken?

Dat kan echt anders. Worstelen in je (werkende) leven is niet waar het leven voor bedoeld is. Met inzichten in je talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je ook nog eens goed geld mee verdient. Het is mijn missie om je daarbij te helpen. 

Richtingloos door het leven gaan

Uit cijfers blijkt dat 95% van de mensen hun talenten en drijfveren niet kennen en hierdoor perioden richtingloos door het leven gaat. Toch kan het anders. Als jij jouw levensdoel en talenten kent, kun je een leven lang bezieling creëren. De meeste mensen raken verstrikt in de neiging om zoveel mogelijk kennis te vergaren en mogelijk vaardigheden te ontwikkelen, in de (ijdele) hoop in meer algemene zin bekwamer te worden, eventuele tekortkomingen aan te vullen en zo in redelijke mate allround te worden. Wie zijn sterke punten wil ontwikkelen, moet deze valkuil vermijden. 

Als jij graag het roer wilt omgooien mbt je loopbaan maar NOG totaal niet weet waar je moet beginnen dan is het programma ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Tijdens dit programma ga je op zoek naar je drijfveren, persoonlijke missie en hoe je deze kan combineren met je talenten. Je krijgt tips  om weer de weg te vinden naar je eigen talenten, naar zelfsturing en arbeidsvreugde. Ook krijg je tools om nog meer uit je talenten te halen zodat je meer energie overhoudt aan het eind van de dag en weer met plezier naar je werk gaat. 

Blijf niet langer aanmodderen. Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen”  Dit programma is geschikt voor eigenzinnige vrouwen met pit, die echt met hun talenten aan de slag willen gaan. 

Kies voor je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.

In 7 sessies (afhankelijk van het traject) leer jij:

 • Hoe je uit je eigen gebouwde kooi kunt ontsnappen. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden je vaak gevangen. Door inzicht te krijgen in jouw patronen zul jij makkelijker het leven gaan leiden wat je graag wil leiden.
 • Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten en je angsten te verkleinen
 • We gaan jouw kompas (mbt loopbaan en/of privé leven) weer helder krijgen. Je ziet de kaart weer voor je.
 • Hoe je je vrijer kunt voelen in je contacten met andere mensen
 • Hoe je je angst en besluiteloosheid om kunt buigen in kracht in actie (knopen doorhakken)
 • Goed geld te verdienen met werk dat je echt leuk vindt en waar je voldoening uit haal. 
 • Weet jij wat je talenten zijn en hoe je hier goed geld mee gaat verdienen.
 • Ervaar je meer energie en vitaliteit

Je kunt je ook aanmelden voor een een Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De groeiscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.

                      IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Vanaf deze week kun je mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen’ downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier!

Bovenstaand tekst is compleet geïnspireerd door het boek Help! Mijn batterijen lopen leeg geschreven door  Luk DeWulf en Guido Vangronsveld

Patty KluytmansErachter komen waar je talenten liggen én er de waarde van gaan zien, werkt bevrijdend. Je kunt je focussen op beter worden, in een flow komen en je krijgt er meer eigenwaarde van. Ook krijg je beter inzicht in wat bij je past. Daarnaast heb ik geleerd dat het prima is als je het allemaal niet in een keer weet, er blijft veel te ontdekken en dat houdt het spannend. En dan nog iets.. Jaren was ik op zoek naar wat ik nou écht wou. Ja, iets met duurzaamheid ja. Iets met mensen… Mijn droom…. Pfff… En eigenlijk is het er ingeslopen; had het niet zo door. Maar mijn droom is nu vrij helder. En dat niet alleen: ik begrijp nu ook waardoor ik mezelf blokkeerde, waarom ik maar niet bij mijn droom kon komen. - Patty Kluytmans Amsterdam
Vera de ReeZij liet mij inzien dat ploeteren en hard werken niet de enige manier is dat je je doelen kan bereiken. Door bewust mijn talenten(daar waar ik van nature goed in ben) in te zetten kan ik juist op een veel prettigere en snellere manier mijn doelen bereiken. Het fijne is dat Mariella als een soort van spiegel / tegenpool tegenover mij zat. Inmiddels ben ik bijna een jaar verder, heb ik de baan die ik dolgraag wilde hebben en geniet ik weer van de dingen die ik doe en de resultaten die ik boek. Vera de Ree – Amsterdam
Karin van den BroekMariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverdIk durf meer te vertrouwen op mijn gevoel en mijn eigen weg te volgen. Vind het minder erg om niet 100% zeker te weten of ik juiste keuze maak. Als mijn gevoel zegt dat het goed is, is dat voldoende om verder te gaan. Dit scheelt enorm veel gepieker. De gesprekken hebben me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen!- Karin van den Broek. 
Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe je meer bereikt door minder te doen

Pin It

En nu ga ik het doen. Nieuwe voornemens 2015Ze is mijn voorbeeld.

De Bialetti Moka express die er hevig op los pruttelt.

Ze komt langzaam op gang maar zodra het water opgewarmd is spuit de koffie alle kanten op: spetters op de muur, het fornuis. Ja zelfs op het parket.

Ja het vuur kan wat lager zodat de koffie wat gecontroleerder naar boven pruttelt maar ik ben wat ik ben: alles moet krachtig, meer en maximaal. Gecontroleerd vind ik saai. Ik houd niet voor niks van Jamie Oliver die met grote gebaren de ingrediënten in de pan smijt. Dat zal mijn Spaanse kant wel zijn. Ik hou van dramatiek en grote gebaren, heftige emoties en passie. Daar hoort geen Bialetti Mokka express bij die gecontroleerd op het fornuis staat te pruttelen. 

Rustig nadenken voordat je aan iets begint past niet bij mij. Dus als je iemand bent met enorm veel ideeën die omhoog borrelen wat moet je daar dan mee? Allemaal uitvoeren?

Sommige daarvan zullen best tof zijn dus die noteer je op je takenlijstje, maar al snel zal je tot de conclusie komen dat je meer ideeën hebt dan dat je ooit gaat kunnen uitvoeren. Daarom kan het handig zijn als je naast je takenlijstje met dingen die je wél wilt gaan doen, ook een lijstje bijhoudt met dingen waarvan je hebt besloten ze niet te gaan doen.

Zo wil ik meer vrije tijd, rust en ruimte om te sporten. Ik voel dat ik het echt wil. Maar hoe doe ik dat? Vroeger vond ik namelijk alles leuker wat niet met werken te maken had en nu vind ik heel veel dingen leuk die met werk te maken hebben. En daar is mijn lichaam niet blij mee want ik heb geen beroep waar ik continue in beweging ben (lichamelijk gezien dan). Ja ik kan fulltime wandelcoach worden. Het is een idee. Ik kan een takenlijstje maken waarop ik elke dag schrijf dat ik meer moet sporten. Dat kan ook. Maar ik kan ook iets anders doen. Het is handiger als je naast je takenlijstje met dingen die je wél wilt gaan doen, ook een lijstje bijhoudt met dingen waarvan je hebt besloten ze niet meer te gaan doen.

Waar het op neer komt:

 1. Besluit wat de doelen zijn die jij écht wilt bereiken dit jaar. Op mijn lijstje staat bijvoorbeeld dat ik meer wil sporten en bewegen. 
 2. Besluit wat je voor je nieuwe doel moet doen, maak hiervan je takenlijstje
 3. Besluit welke dingen je vooral niet moet doen, maak hiervan je ‘Ga-ik-niet-doen’ lijstje

Dit helpt enorm bij het maken van keuzes bij kansen die langs komen. Uit enthousiasme van die toffe samenwerking zet je het misschien direct op je takenlijstje, maar helpt het wel bij wat jij heb besloten te willen bereiken?

Een aantal voorbeelden van dingen die ik op mijn ‘Ga-ik-niet-doen’ lijstje heb staan:

 • Social Media -  ‘S morgens ga ik niet als eerste mijn mail en of Social Media checken. Ik hou niet van regeltjes en routine maar hier maak ik een uitzondering voor. Eerst sporten, dan werken. Dat uurtje sport in de morgen wordt mijn enige moment dat ik wel elke dag hetzelfde doe. 
 • Facebook - Niet meer zo veel tijd stoppen in Facebook. Ik ga slimmer werken. Facebook is een schaap in wolfskleren. Als je het niet slim aanpakt spendeer je heel veel tijd aan Facebook maar bereik je alsnog heel weinig mensen. Ik ben nu aan het leren hoe ik met maar vier uur per week veel meer mensen kan bereiken. Zo heb ik ook meer ruimte over voor sport. Wil jij ook slimmer adverteren via Facebook? Check dan Fantastische Facebook Ads van Ellen Faxion. 
 • Administratie – Daar ga ik nog iets op verzinnen.
 • WordPress – Niet alles meer zelf uitzoeken. Mijn hele WordPress site heb ik zelf in elkaar gezet.  Ook handig omdat ik overzicht heb en direct mijn tekst en foto’s kan aanpassen.  Maar het kost ook veel tijd om de wat moeilijkere technische klusjes uit te zoeken. Ik ga geen moeite meer doen om super ingewikkelde klussen te snappen. Zo heb ik ook weer meer energie over voor de dingen die mij wel interesseren en dat is coachen. 
 • Ideale fans/klanten - Vanaf nu richt ik mij alleen nog maar op mijn ideale fans. Nu ik weet wat mijn ideale doelgroep is ga ik niet meer schrijven over problemen waar mijn ideale doelgroep zich niet mee bezig houdt.  Zo creëer ik een duidelijke focus voor mezelf:  ik weet voor wie ik schrijf. En dat ben jij waarschijnlijk want je bent nog steeds dit artikel aan het lezen ;-)  Ik heb nu duidelijk voor ogen wie ik met mijn blogs wil bereiken. Maakt het ook makkelijker om te bedenken waar ik over ga schrijven. Ook heb ik een e-book geschreven die focust op de problemen van mijn ideale klanten (E-book kun je gratis downloaden via mijn site). Op deze manier kunnen mensen, die op zoek zijn naar een loopbaancoach,  al kennis met mij maken en eerder aanvoelen/aftasten of mijn coachstijl bij hun past of niet. Works both ways. Zo houd ik ook meer energie en tijd over voor mijn ideale klanten. 
 • Niet meer alles zelf willen uitzoeken - Uren, Dagen, Weken, en misschien zelfs wel Maaaaanden heb ik besteed aan ondernemen. Ook op dit vlak kun je niet alles zelf bedenken. Nu volg ik een ondernemerstraining die mij helpt om te focussen en alleen nog maar te richten op dingen die wel werken. Had ik dit maar veel eerder gedaan. Had me heel veel ellende, tijd en geld gespaard.  
 • Focussen: ik ga niet meer 100 dingen tegelijk doen. Ik doe maar een ding tegelijk. Ik doe al mijn klussen na elkaar en niet tegelijk.  

Ik ben zoals ik ben. Dat hoor je vaak. Nu ik zelf weer gecoacht word merk je hoe zo’n uitspraak en beeld over jezelf je enorm kan beperken. Het belemmert om alles uit jezelf te halen en je bewegingsruimte (comfortzone) verkleint alleen maar. En daarmee dus ook je zone waar je geluk en plezier uit haalt. 

Ja ik kan soms een gigantisch pruttelende Bialetta Mokka expres zijn en dat is prima. Maar je hebt maar een beperkte hoeveelheid aan energie. Dus als je op alle fronten een Bialetta Mokke expres wilt zijn en je altijd die gehaaste moeder bent op het schoolplein, die net te laat uit haar werk komt. Of die drukke collega die altijd maar druk is en geen tijd heeft voor een sociaal leven, of die vrouw die tegen een burn-out aanzit. Op een gegeven moment pruttel je niet meer. Je haalt er geen lol meer uit om zo druk te zijn. Je ervaart steeds minder energie en lol in je leven. Dus als je al heel lang iets op je verlanglijstje hebt staan; die leuke andere baan, vaker sporten of meer tijd maken voor je hobby bijvoorbeeld. Ga eens kijken wat je op je ‘Ga ik niet doen lijstje’ zet. Tijd heb je namelijk genoeg. Je hebt elke dag 24 uur de tijd. Toch voelt het vaak anders: alsof de tijd je ontglipt, alsof je te weinig tijd hebt. Hoe los je dat op?

Ga effectiever werken. Effectiever werken is niet de dingen in minder tijd doen. Effectief werken is: die paar echt belangrijke dingen alle aandacht en tijd geven die ze verdienen. 

En.. Wat zet jij op jouw ‘Ga-ik-niet-doen’ lijstje? 

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Vanaf deze week kun je mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

P.s: Spelfouten krijg je er gratis bij. Zie je spel- en of stijlfouten waar je je aan irriteert. Mail het mij. Echt. Het is geen grapje. Ik sta namelijk wel open voor feedback en wil graag leren. Maar ik ga me niet aanmelden voor een cursus spelling en Nederlandse taal. Ik weet dat ik daar nooit heel erg goed in zal worden. En mijn motto is dat je niet meer tijd moet besteden aan dingen waar je echt niet goed in bent. Van een drie een zes maken kost zoveel energie en je raakt er alleen maar moedeloos en gefrustreerd van. Dus waarom zou je je tijd verspillen aan dingen waar je niet goed in bent. Daarom interesseert het mij ook niet. Maximalisering is namelijk een van mijn talenten. Ik houd ervan om iets dat al sterk is naar een uitzonderlijk niveau te ontwikkelen. Sterkten-of het nu die van jou of mij zijn, fascineren mij. Als een parelduiker kom ik ze op het spoor. Veelzijdigheid trekt mij niet. Ik wil niet jammeren over wat ik mis maar ik wil ten volle profiteren van de talenten die ik wel in huis heb. Dat levert mij ook meer plezier op en daarom ben ik ook zo happy met mijn beroep als Talentcoach. Wat ik wel kan doen is vaker het spelling-en stijlgedeelte uitbesteden en dat doe ik ook af en toe. Zo kun je ook succesvoller worden. Uitbesteden van zaken waar je van nature niet zo goed in bent. Maar vandaag doe ik het even zo. Dus vind je het leuk om mij te wijzen op mijn spelfouten. Mijn mailadres is: serracoaching@gmail.com. 

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Niet durven, toch doen !

Pin It

De enige manier om beter over jezelf te gaan denken is te doen waar je zo bang voor bent’

Niet durven, toch doenIk moet bekennen dat het me veel moeite heeft gekost om een goed onderwerp te vinden voor mijn blog. Mijn PIT was op “vakantie”. Ik zag er als een berg tegenop om een leuk verhaal te bedenken waar ik jou blij mee kon maken. Tot gisteren. Al bladerend in het boek “niet durven, toch doen” van schrijfster Susan Jeffers, besefte ik dat dit onderwerp het topic van dit artikel gaat worden. Dit boek gaat dieper in op angsten en daar hebben we allemaal wel eens last van. Ik durf bijvoorbeeld al honderd keer meer dan 3 jaar geleden maar nog steeds ervaar ik momenten waar ik wel 3x over moet nadenken voordat ik actie onderneem.

Zo was ik ook bang voor skiën. Ik deed het wel. Ik kwam die berg ook wel af, maar het verdiende niet de schoonheidsprijs. Daar boven op die berg voelde ik mij altijd een beetje angstig. En dat gevoel ben ik ook nooit kwijtgeraakt Een maand geleden was het weer zo ver. 100.000 duizend excuusjes verzon ik om die eerste dag de berg maar niet op te hoeven:  ’mijn jas is niet warm genoeg’; ik heb goeie handschoenen nodig’; ‘ik weet niet welke  ski’s goed zijn voor mij’; ‘zullen we vandaag wandelen en morgen gaan skiën’; ‘Ik moet echt nog even werken’.

Mijn hele lichaam schreeuwde ‘nee!’ Gelukkig zat er ook nog een avontuurlijk deel in mij  die het gevoel had dat skiën best leuk kon zijn. Na twee uur ‘outfits’ passen stond ik dan eindelijk op de ski’s.  Met skistokken stevig in mijn handen schoof ik centimeter voor centimeter naar beneden. Mijn knieën knikten. Ik bleef volhouden. Na vier keer de berg afgesjeesd te zijn voelde ik mij al een stuk zekerder op de ski’s. Toen ik ook nog eens voor het eerst in mijn leven een paar lesjes had gevolgd voelde ik mij de queen of de piste (het was er ook niet zo heel druk ;-) ) Ik begon er steeds meer van te genieten.  Angst was na een paar dagen verdwenen. Daarvoor in de plaats kreeg ik er een nog groter vrijheidsgevoel voor terug. 

 • Hoe vaak wil jij iets gaan doen maar durf je het niet
 • Hoe vaak laat je je mooie dromen tegenhouden door je angsten?
 • Hoe vaak laat jij over je heen lopen omdat je bang bent dat….
 • Hoe vaak ben jij bang om alleen te zijn?
 • Hoe vaak ben jij bang om een relatie te beginnen of te beëindigen?
 • Hoe vaak stel jij beslissingen uit?

Angst is wat ons tegenhoudt te leven zoals we willen leven. Waaruit deze angst ook bestaat, het is een levensfeit waar niemand aan ontkomt. Angst kan ook verlammend werken en leiden tot gevoelens van onzekerheid, frustratie, besluiteloosheid, kwaadheid, of hulpeloosheid. Zonde. Dat is namelijk niet nodig!

De kern van elke angst is dat je bang bent dat er iets gebeurt dat je niet aankunt. Maar je kunt veel meer aan dan je denkt! In dit artikel wil ik je inspireren om uit je comfortzone te stappen. Dat maakt het leven zoveel leuker! Ook ontvang je tips hoe je je angst kunt verkleinen, je zelfvertrouwen kunt vergroten en hoe je je besluiteloosheid om kunt buigen in kracht en actie.

Wat betekent ANGST voor jou?

Voor spreken in het openbaar?
Voor jezelf opkomen?
Voor het nemen van beslissingen?
Voor verandering van baan?
Om alleen te zijn?
Om ouder te worden?
Om iemand van wie je houdt te verliezen?
Om je relatie te beëindigen?

Is het een van de dingen hierboven? Of alles bij elkaar? Misschien kun je er zelf wel een paar dingen aan toevoegen. Dat geeft niets…welkom bij de club! In onze maatschappij lijkt angst epidemische vormen aan te nemen. We zijn bang voor veranderingen; we zijn bang ‘om stil te blijven staan’. We zijn bang om te leven; we zijn bang om te sterven.

Sommige angsten zijn instinctief en gezond voor ons en waarschuwen ons voor gevaar. De rest van de angst die ons belet onszelf te ontplooien- is misplaatst envernietigend, en is wellicht te wijten aan onze opvoeding. Ik heb nog nooit een moeder tegen haar kind dat naar school gaat horen roepen: ‘ Neem vandaag maar lekker veel risico’s, lieverd.’ Dit ‘wees voorzichtig’ brengt een dubbele boodschap over: ‘De wereld om je heen is heel gevaarlijk’…en…’dat kun jij niet aan.’

Zo wacht Miriam nog steeds op het verdwijnen van de angst. Ze is altijd al van plan geweest om weer te gaan studeren zodra haar kinderen de schoolgaande leeftijd bereikt zouden hebben, maar het is nu al vier jaar geleden dat haar kind naar de eerste klas ging. Er zijn sindsdien weer nieuwe uitvluchten uit het niets naar voren gekomen: ‘ Ik wil thuis zijn als de kinderen uit school komen’; ‘ We hebben er eigenlijk het geld niet voor’; ‘Mijn man zal zich verwaarloosd voelen.’

Alhoewel het waar is dat er vooraf bepaalde regelingen getroffen zullen moeten worden, is dat toch niet de oorzaak van haar aarzeling. In feite is haar man best  bereid haar te helpen waar hij kan. Hij maakt zich zorgen om haar rusteloosheid, en spoort haar vaak genoeg aan, om haar droom, een beroemde modeontwerpster te worden, te verwezenlijken. Elke keer dat Miriam van plan is de plaatselijke academie te bellen om een afspraak te maken, is er wel iets dat haar tegenhoudt. ‘ Ik bel wel als ik niet zo bang meer ben’; ‘Ik bel wel als ik met iets zelfverzekerder voel.’ Naar alle waarschijnlijkheid zal Miriam nog heel lang moeten wachten.

Het probleem is dat haar manier van denken verkeerd is. Zij werkt als het ware naar een mislukking toe. Ze zal nooit die angstbarrière kunnen doorbreken tenzij zij op haar verkeerde manier van denken wordt gewezen. Als jij je in het verhaal van Miriam herkent en het je niet lukt om je angsten te overwinnen, ken je de waarheden omtrent angst niet, en zie je angst eerder als een teken om jezelf terug te trekken, dan als een groen licht om door te zetten. Je hebt dan de als/dan spelletjes gespeeld. Het enige wat je dan moet doen om uit die door jezelf opgetrokken gevangenschap te ontsnappen is een andere manier van denken aan te leren.

Soms moet je maar gewoon beginnen. Toen ik vijf jaar geleden startte met mijn eigen bedrijf zat ik vol twijfels en vroeg ik mij af of ik het zou redden. Ik besloot om maar gewoon te beginnen en ondernam actie. Ik besloot niet te lang stil te staan waarom het me niet zou lukken. En dat is wat jij ook met jouw zorgen moet doen: gewoon beginnen en actie ondernemen om daar verandering in te brengen. Toen ik van alles moest regelen voor mijn bedrijf voelde ik mijn zelfvertrouwen groeien. Het was niet altijd makkelijk – integendeel het was op sommige momenten zelfs bijzonder moeilijk.  Maar naarmate mijn zelfvertrouwen groeide, bleef ik wachten totdat de angst verdwenen zou zijn. Maar elke keer dat ik mij op nieuw terrein waagde was ik angstig. Tot ik op een zekere dag ontdekte dat de angst nooit zal verdwijnen zolang ik bezig ben me te ontplooien.

Zolang ik erop uitga, zolang ik doorga met het vergroten van mijn capaciteiten, zolang ik risico’s blijf nemen om mijn dromen te kunnen verwezenlijken zal ik last van angst blijven houden. Wat een opluchting! Veel mensen blijven wachten totdat ze zich niet meer bang voelen ‘ Als ik niet meer bang ben dan’ .

Ook ontdekte ik de volgende waarheden over angst:

 • De angst verdwijnt nooit zolang ik doorga met me te ontwikkelen
 • De enige manier om van de angst om iets te doen af te komen is om het te doen
 • De enige manier om beter over jezelf te gaan denken (zelfvertrouwen vergroten) is te doen waar je zo bang voor bent
 • Als ik me op onbekend terrein begeef zal ik altijd angst voelen
 • Iedereen heeft last van angsten
 • Het hoofd bieden aan angst is niet zo griezelig als leven met een onderliggende angst die voortkomt uit een gevoel van hulpeloosheid.

Van pijn naar kracht:

Angst zelf doet er niet toe, maar wel hoe we met die angst omgaan. Voor sommige mensen is die angst onbelangrijk. Voor anderen werkt het verlammend.  Mensen uit de eerste categorie hebben de angst in hun macht ( eigen keuzes, energie en actie), en de tweede categorie ondergaat angst als een soort pijn (hulpeloosheid, depressiviteit en machteloosheid).

Wil jij de angst in je macht hebben? 

Vind hieronder 7 manieren om je kracht te vergroten: 

1. Ontspan je lichaam.
 Je kunt niet angstig zijn terwijl je lichaam ontspannen is. Als je je lichaam laat ontspannen geef je daarmee je hersenen het signaal: “Er is niets aan de hand.” Daarmee maak je automatisch je gedachten rustiger. Plaats je hand op je buik en richt je aandacht op je ademhaling. Adem rustig in en uit. Ga al je spieren na en ontspan ze. Als je dit goed doet, is de spanning daarmee weg en de angst ook. Want angst uit zich in het lichaam, maar ontstaat ergens anders…
2. Confronteer je gedachten
. Angst is een fantasie van wat we niet willen dat gebeurt. Confronteer die fantasie en vraag jezelf af: “Is dat wel de realiteit? Is het wetenschappelijk bewezen dat dit gaat gebeuren? Wie zegt dat?” Bekijk de angst van alle kanten en je zult zien dat het meestal wordt veroorzaakt door een denkfout. Vind die denkfout – daarmee verdwijnen je zorgen en stress. Wat onze angst ook is, het is vaak een illusie we zelf hebben gecreerd. Het zit in ons hoofd. We hebben het ons vaak zelf aangeleerd. Maar dat betekent dat we het ook kunnen afleren
3. Grote dromen, kleine stapjes. Veel mensen zien alleen maar een te lange en onoverzichtelijke weg die ze nog moeten gaan om hun doel te bereiken. Maar je kunt ook beginnen met kleine stapjes. En zo werkt het met alle spannende dingen. Elke keer als je eens stapje uit je comfortzone stapt groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie is het eng, daarna ben je alleen maar trots op jezelf. Elke kleine of grote stap brengt je ook weer een stukje dichter bij je einddoel. Ook zul je merken dat dat nieuwe gedrag op den duur ook bij jou gaat passen. Je nieuwe gedrag zal uiteindelijk weer bij jezelf gaan horen en je zult je er prettig en vertrouwd bij gaan voelen.
4. Neem actie en doseer.
 Actie is het tegengif voor angst. Door actie krijg je controle over angst. Besluitloosheid, twijfel en uitstel maken angst juist groter. Neem dus actie. Elke actie is goed.  Begin klein want zo leer je je angst te doseren. Ben je bang voor presentaties? Oefen eerst met een vriend(in). Dan met een paar mensen. Bouw het langzaam op tot je klaar bent voor het grotere werk.
5. Let goed op wanneer en waar je de rol van slachtoffer speelt. Leer de tekenen kennen waaraan je kunt zien dat je geen verantwoordelijkheid meer draagt voor wat je bent, hebt, doet of voelt. Leg de schuld voor je negatieve gevoelens in het leven niet ergens anders. Geen enkele macht buiten jezelf kan je gedachten of daden beheersen.
6. Maak contact met je angst en maak je angst nog groter. Waar ben je nu bang voor? Welke belemmerende overtuigingen spelen mee? Overtuigingen voeden namelijk je angst. In het nu ervaar je geen angst. Alleen als je in de toekomst of in het verleden zit ervaar je angst.
7. Angsten hebben we allemaal. Ze hoeven niet helemaal weg te gaan. Het gaat er niet om dat angst verdwijnt, het gaat erom dat je angst je niet laat tegenhouden de dingen te doen die je wilt. Door van jezelf te verwachten dat je helemaal niets mag voelen, gaat angst niet weg. Door te accepteren dat een beetje angst niet erg is, leg je de lat niet te hoog voor jezelf.

Besluit voor jezelf wat je in dit leven wilt en handel daarnaar. Blijf niet zitten wachten tot iemand anders het jou geeft. Want dat kan lang duren.

Tot de volgende keer!

Wil je minder angst, zorgen en stress?  Blijf jij zitten waar je zit omdat je denkt dat er in crisistijd geen leuke banen te vinden zijn?

Doe dan mee aan mijn programma ‘ontdek je talent in 7 stappen”. Dit programma is voor eigenzinnige vrouwen met pit, die echt met hun talenten en angsten aan de slag willen gaan.

In 7 sessies (afhankelijk van het traject) leer jij:

 • Hoe je uit je eigen gebouwde kooi kunt ontsnappen. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden je vaak gevangen. Door inzicht te krijgen in jouw patronen zul jij makkelijker het leven gaan leiden wat je graag wil leiden.
 • Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten en je angsten te verkleinen
 • We gaan jouw kompas (mbt loopbaan en/of privé leven) weer helder krijgen. Je ziet de kaart weer voor je.
 • Hoe je je vrijer kunt voelen in je contacten met andere mensen
 • Hoe je je angst en besluiteloosheid om kunt buigen in kracht in actie (knopen doorhakken)
 • Goed geld te verdienen met werk dat je echt leuk vindt en waar je voldoening uit haal. 
 • Weet jij wat je talenten zijn en hoe je hier goed geld mee gaat verdienen.
 • Ervaar je meer energie en vitaliteit

Wil je persoonlijke hulp en durf je het avontuur aan te gaan? Blijf niet langer aanmodderen. 

Meld je aan voor mijn Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De groeiscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.

                      IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

Je kunt mij ook bereiken via 0616289623 of een mail sturen naar serracoaching@gmail.com.

Ongelukkig in je loopbaan?Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Vanaf deze week kun je mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen’ downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier!

Ervaringen deelnemers Serracoaching trajecten: 

Erachter komen waar je talenten liggen én er de waarde van gaan zien, werkt bevrijdend. Je kunt je focussen op beter worden, in een flow komen en je krijgt er meer eigenwaarde van. Ook krijg je beter inzicht in wat bij je past. Daarnaast heb ik geleerd dat het prima is als je het allemaal niet in een keer weet, er blijft veel te ontdekken en dat houdt het spannend. En dan nog iets.. Jaren was ik op zoek naar wat ik nou écht wou. Ja, iets met duurzaamheid ja. Iets met mensen… Mijn droom…. Pfff… En eigenlijk is het er ingeslopen; had het niet zo door. Maar mijn droom is nu vrij helder. En dat niet alleen: ik begrijp nu ook waardoor ik mezelf blokkeerde, waarom ik maar niet bij mijn droom kon komen. - Patty Kluytmans Amsterdam
Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. Jacqueline. H Zeeland 
Mariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverdIk durf meer te vertrouwen op mijn gevoel en mijn eigen weg te volgen. Vind het minder erg om niet 100% zeker te weten of ik juiste keuze maak. Als mijn gevoel zegt dat het goed is, is dat voldoende om verder te gaan. Dit scheelt enorm veel gepieker. De gesprekken hebben me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen!- Karin van den Broek. 
Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’  Antonella Pagliaro 
Zij liet mij inzien dat ploeteren en hard werken niet de enige manier is dat je je doelen kan bereiken. Door bewust mijn talenten(daar waar ik van nature goed in ben) in te zetten kan ik juist op een veel prettigere en snellere manier mijn doelen bereiken. Het fijne is dat Mariella als een soort van spiegel / tegenpool tegenover mij zat. Inmiddels ben ik bijna een jaar verder, heb ik de baan die ik dolgraag wilde hebben en geniet ik weer van de dingen die ik doe en de resultaten die ik boek. Vera de Ree – Amsterdam
Elk gesprek met Mariella was een belevenis, een soort ontdekkingsreis van mezelf. Wat ik al tijdens het eerste gesprek heel indrukwekkend vond hoe zij met onschuldig klinkende vragen snel naar diepe probleempunten kwam. Al na paar minuten merkte ik dat ik over iets praat waarvan ik niet eens wist dat die van belang kan zijn uit het perspectief van mijn ontwikkeling. Maar het ging niet alleen om de gesprekken, ik kreeg elke keer veel denkmateriaal mee, leuke en inspirerende opdrachten die allemaal op mij persoonlijkheid toegepast waren. Alexandra Kecskes – Amsterdam

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

 

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Coach Amsterdam: Hoe zelfkennis je leven leuker maar vooral makkelijker maakt

Pin It

(Loopbaan) coaching heeft vele voordelen, ook wanneer je niet per direct op zoek moet naar een andere baan of als je diep in de put zit. In dit artikel vind je zes redenen om je ziel bloot te leggen bij een coach/counselor of therapeut. 

Hoe zelfkennis je leven leuker maar vooral makkelijker kan makenZelfkennis is key

Ken uzelf, zij Socrates al. De logica van deze gedachte is zeer recht toe recht aan: in werk, in liefde, vriendschappen en in elk ander deelgebied van het leven, ben je zelf de constante en dus de sleutel tot verbetering en succes.

De basis van zelfkennis is een goed ontwikkeld zelfbewustzijn. Dat komt er simpelweg op neer dat  je heel goed weet wat er zich afspeelt in je binnenwereld.

Als je jezelf goed kent dan begrijp je waar het gefrustreerde gevoel vandaan komt als je baas je weer eens in de reden valt. Je moeder deed dat vroeger namelijk precies zo.  Als je jezelf goed kent dan weet je dat als je het heel druk hebt je goed op jezelf moet letten. Als eerste laat jij namelijk activiteiten vallen waar je het meeste energie uit haalt. Het is erg belangrijk dat jij dan vroeg op de rem gaat staan. Doe je dat niet en luister je niet naar de signalen van je lichaam dan weet je dat je heel snel weer overspannen bent.

De kunst is voldoende zelfkennis te hebben om zonder al te veel ongelukken door het leven te manoeuvreren en tegelijkertijd het mysterieuze deel van de persoonlijkheid te accepteren. Een coach, counselor of een therapeut kan een helpende hand bieden doordat hij of zij je op een vriendelijke, eerlijke, oordeelloze manier confronteert met je gedrag.

Een andere belangrijke persoon die bijdraagt aan zelfkennis ben je zelf. Tijdens coachgesprekken hoor je jezelf dingen zeggen die je nooit eerder hebt uitgesproken omdat een goede coach doorvraagt over onderwerpen die je normaal gesproken liever vermijdt.

Voor het coachtraject wist ik niet dat ik overtuigingen had die mij beperkten om te handelen zoals ik zou willen handelen. Toen jij mij mijn overtuigingen liet inzien, besefte ik dat ik mijzelf in de weg zat. Dit inzicht gaf mij ruimte om te luisteren naar mijzelf en belangrijk te vinden wat diep in mij leefde. Ik deed namelijk graag dingen voor anderen en cijferde mijzelf daarbij weg waardoor er geen ruimte was voor mijn verlangens en of wensen. Laat staan dat ik wist dat ik ze had – Antonella Pagliaro

6 voordelen van zelfkennis

1.De voordelen van zelfkennis liggen voor het oprapen: als je weet wat je drijft, wordt je geen speelbal van je emoties. Als je niet weet dat je gefrustreerd raakt van het gedrag van je baas en niet weet waardoor dat komt dan bestaat de kans dat je steeds meer weerzin ontwikkelt. Begrijpen waar die gefrustreerdheid vandaan komt,  geeft je de mogelijkheid er wat aan te doen: het gedrag van je baas bespreekbaar maken, of het te accepteren. Zo heb je een keuze en ben je geen slachtoffer meer van je gevoel of je baas.

Door de sessies weet ik nu waar ik echt goed in ben en houd ik me minder bezig met mijn zwaktes. Ik leerde te accepteren dat ik niet in alles goed kan zijn. Ontdekken van mijn talenten gaf mij zekerheid en tegelijkertijd de vrijheid om bewustere keuzes te maken en optimistisch kunnen blijven. Ik ben opener geworden en durf meer mijn mening te uiten waarvan ik sindsdien alleen maar positieve gevolgen zie – Alexandra Kecskes

2.Een ander belangrijk pluspunt van zelfkennis is weten waar waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Waar haal jij energie uit en waar brand je juist vanaf?  Des te beter jij jezelf kent, met al je min en plus punten des te liever je ook bent voor jezelf. Des te meer mededogen je met jezelf krijgt des te meer mededogen je krijgt met anderen. Mensen die perfectionistisch zijn bijvoorbeeld, kunnen milder leren zijn voor zichzelf wanneer ze zich bewust zijn van hun valkuil.

 Ik heb geleerd liever te zijn naar mijzelf en zelfkritiek te minimaliseren. Ik zal altijd een perfectionist blijven, maar wel eentje die weet wanneer goed, goed genoeg is – Linda Groeneveld

3.Mensen die zich verbonden voelen met anderen hebben meer zelfvertrouwen en vinden het makkelijker, om anderen te vertrouwen en samen te werken. Een professor aan de University of Houston Graduate College of Social Work, gespecialiseerd in sociale relaties: ‘Het is een menselijke behoefte om lief te hebben en ergens bij te horen. We zijn cognitief, biologisch, fysiek en spiritueel zo aangelegd dat we liefde willen ontvangen en geven. Wanneer niet aan die behoefte wordt voldaan functioneren we niet. Een coachtraject is weer een oefening in contact maken. De klik tussen jou en een coach of therapeut is het meest belangrijkste aspect van de behandeling. Alles wat er gebeurt tussen jou en de coach is aanleiding voor gesprek: de zenuwen wanneer bepaalde onderwerpen worden aangesneden, het onvermogen te luisteren, of een gesprek op gang te laten brengen en te houden, het ongemak over het delen van intieme informatie- het zijn allemaal onderwerpen die ter sprake kunnen komen. Metacommunicatie heet dat: praten over praten. Een coach is vaak zijn eigen instrument. Alles wat er in hem of haar gebeurt, kan dienen als een signaal. Als je je als coach bijvoorbeeld merkt dat je je erg loopt te verdedigen tegenover een client dan kun je kijken of het iets van jou is of van die client. Als het iets van de deelnemer is benoem je wat zijn of haar gedrag bij jou oproept. Dat kan dan een aanleiding zijn om een gesprek te starten over de manier waarop iemand communiceert.

4. Het leren formuleren van je gedachten is een van de belangrijkste vaardigheden die je in coaching leert. ‘Vooral het verschil tussen inhoud en betrekking is iets waar mensen veel fouten maken: dat de manier waarop je iets zegt minstens zo belangrijk is als wat je zegt.

5. ‘Ik wou dat ik minder hard gewerkt had’. Het is nummer een van de ‘five regrets of the dying’ (Bronnie Ware). Op twee staat: ‘Ik wilde dat ik het lef had gehad het leven te leiden dat ik zelf wilde en niet het leven dat anderen van mij verwachten.’ Om te voorkomen dat pas op het sterfbed duidelijk wordt waar het in leven voor jou om gaat, kan coaching en therapie helpen. Je krijgt inzicht in wat belangrijk voor je is in je werk en leven. Ook is het een realitycheck ‘in hoeverre komt je gedrag overeen met de waarden die belangrijk voor je zijn.

6. Een gezonde geest zorgt voor een gezond lichaam. Dat lichaam en geest niet los van elkaar zijn te zien zijn is inmiddels geen nieuws. Er bestaan talloze onderzoeken waarin dit verband wordt aangetoond: mensen die een mentaal uitputtende taak hebben gedaan blijken bijvoorbeeld sneller lichamelijk uitgeput te raken en mensen die problemen hebben met het controleren van hun woede hebben een grotere kans op hartaandoeningen. Praten over jezelf heeft hetzelfde effect als een genotsmiddel. De talking cure is dus echt: door anders te leren denken verandert de werking van de hersenen. Een ander effect van coaching en therapie kan zijn dat je gezonder gaat leven omdat je minder behoefte voelt om te gaan roken/drinken/hard werken. Tijdens een coachtraject kan het ook een mooi moment zijn om schoon schip te maken op andere vlakken. Dit kan van alles betekenen: van eindelijk beginnen met sporten of vroeger naar bed gaan. Verder is een coachingstraject te beschouwen als een stap uit de dagelijkse routine, een pas op de plaats, omdat je even stil staat, letterlijk en figuurlijk. Telefoon uit, geen afleiding. een heel uur ‘me-time’, zoals de Amerikanen dat zo typisch uit drukken.

De meeste mensen houden liever vast aan het relatief rooskleurig en overzichtelijke beeld van zichzelf en hun relaties met anderen. Logisch. Waarom zou je jezelf belasten met dit soort gedachten waarvan je nooit kunt aantonen of ze waar zijn bovendien? Toch heeft het zin dit soort geheime angsten, verborgen verlangens onder ogen te komen omdat het krachten zijn die ons in ieder geval voor een deel bepalen. Het helpt je beter door het leven te navigeren wanneer je je donkere kanten kent en hebt leren aanvaarden, zegt ook Psycholoog Jean-Pierre van de Ven. Het is een menselijke neiging het slechte in jezelf te onderdrukken. Dat doen mensen door bijvoorbeeld hard te werken of veel te drinken. Door te erkennen en accepteren wat voor grimmigs zich in je afspeelt, dat je soms lui bent, onaardig of verwend, doe je jezelf een plezier. Het leven is geen sprookje, en jij geen onfeilbare prinses. Wanneer je dat begrijpt en je je minder mooie gedachten en eigenschappen er kunt laten zijn, dan heb je een realistischer en dus werkbaarder perspectief op de wereld en jezelf. Mensen die hun minder positieve kanten kunnen erkennen, zijn bovendien in staat tot verandering. Ze wijzen niet meteen naar de ander wanneer er iets misgaat in het sociale verkeer, of het nu gaat om een liefdesrelatie of een werkhouding. En hierbij geldt hetzelfde als bij zelfkennis: accepteren dat je niet perfect bent en dat je menselijke, niet altijd plezierige trekjes hebt, kan je milder en zachter maken. Naar jezelf en naar anderen. Mild is niet hetzelfde als vergoelijkend: het betekent dat je niet (ver)oordeelt. Dat klinkt simpel, maar het effect is groots omdat een negatief oordeel vaak een rol speelt bij het in stand houden van onvrede en psychische klachten. Neem: Boos zijn is fout, of Opgeven is zwak. Als dat soort mentale bermbommen zijn ontmanteld, kan het leven ineens een stuk lichter aanvoelen.

Bron: Marte Kaan

Loslaten van oude ideeën is de enige manier om echt iets nieuws uit te nodigen. Blijf niet langer aanmodderen! Meld je aan voor een van mijn coachprogramma’s. Tijdens deze coachprogramma’s kun je leren

 • Hoe je uit je eigen gebouwde kooi kunt ontsnappen. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden je vaak gevangen. Door inzicht te krijgen in jouw patronen zul jij makkelijker het leven gaan leiden wat je graag wil leiden.
 • Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten en je angsten te verkleinen
 • We gaan jouw kompas (mbt loopbaan en/of privé leven) weer helder krijgen. Je ziet de kaart weer voor je.
 • Hoe je je vrijer kunt voelen in je contacten met andere mensen
 • Hoe je je angst en besluiteloosheid om kunt buigen in kracht in actie (knopen doorhakken)

Besluit voor jezelf wat je in dit leven wilt en handel daarnaar. Blijf niet zitten wachten tot iemand anders het jou geeft. Want dat kan lang duren.

Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen? Wil jij niet meer ronddobberen en jezelf te vaak afvragen “is this all there is?” dan is het tijd om je aan te melden voor mijn programma:  “ben jij een B I T C H” . Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen.

Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ’ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor een mijn programma via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.  

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. Jacqueline. H Zeeland 
Mariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverdIk durf meer te vertrouwen op mijn gevoel en mijn eigen weg te volgen. Vind het minder erg om niet 100% zeker te weten of ik juiste keuze maak. Als mijn gevoel zegt dat het goed is, is dat voldoende om verder te gaan. Dit scheelt enorm veel gepieker. De gesprekken hebben me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen!- Karin van den Broek. 
Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’  Antonella Pagliaro 
Zij liet mij inzien dat ploeteren en hard werken niet de enige manier is dat je je doelen kan bereiken. Door bewust mijn talenten(daar waar ik van nature goed in ben) in te zetten kan ik juist op een veel prettigere en snellere manier mijn doelen bereiken. Het fijne is dat Mariella als een soort van spiegel / tegenpool tegenover mij zat. Inmiddels ben ik bijna een jaar verder, heb ik de baan die ik dolgraag wilde hebben en geniet ik weer van de dingen die ik doe en de resultaten die ik boek. Vera de Ree – Amsterdam

 Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen! .

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Coach Amsterdam: Hoe kunnen we ons minder door angst laten belemmeren en meer lef tonen?

Pin It

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws gedaan? Iets spannends waar je voor uit je comfortzone moest stappen en de schrik om je hart voelde slaan? 

Hoe kunnen we ons minder door angst laten belemmeren en meer lef tonen .jpgBinnen bedenken hoe je alles gaat doen, is een ding, naar buiten gaan en het gaan doen en volhouden is iets heel anders! Op zo’n moment kun je een portie LEF goed gebruiken maar wat is LEF eigenlijk?

Volgens Loesje is leven het meervoud van LEF. En we weten dat allang. Als kind klimmen we op rekken, hangen we in bomen en gaan we de uitdagingen aan die het leven ons biedt. Maar ergens onderweg verliezen we vaak het lef om het leven te leven zoals wij dat willen. Wij gaan op de terugtraprem staan, omdat dit veiliger, logischer is en meer is zoals het moet. En we verliezen zo veel van onze kracht en passie.

LEF komt uit het Herbreeuws en bekent ‘hart’. Vanuit je hart leven. Ik zie te veel mensen die dat niet doen. Omdat ze het zijn vergeten, omdat het eng is of omdat ze om een of andere reden denken dat het niet kan. Het kan wel! Maar het is lastig om te veranderen, om dat te doen wat dichter bij je hart ligt.

Wat stel jij uit?

Bij het ondernemen van nieuwe dingen is een van de meest blokkerende emoties  faalangst, de angst dat het niet gaat lukken. Angst is een raar iets. Angst is niets anders dan de verwachting dat je in de toekomst pijn gaat leiden. Datgene waar je bang voor bent, kan dus nooit in het hier en nu zijn! Dit verklaart ook dat mensen die in flow zijn, nooit faalangst ervaren, omdat je in flow juist in het hier en nu bent.

Wist jij trouwens dat we met faalangst niet zijn geboren? We hebben het onszelf aangeleerd? 

Door ervaringen en vooral door te luisteren naar de waarschuwingen van je ouders. Een kind kent geen angst. Een kind kruipt op de bank en laat zich vervolgens vallen. We merken, ervaren dat het pijn doet, en zo leren we. We leren daarnaast van onze ouders. Ze vertellen ons wat niet goed is en houden ons tegen. Zo leren we snel dat risico’s nemen niet goed is. Dat is natuurlijk  ook heel goed om te leren, anders leven we niet zo lang. Het probleem is echter dat we het toepassen op acties waar je niet dood van gaat. We leren niet zomaar alles te zeggen tegen iedereen, we leren ons aan te passen uit angst dat er misschien iets gebeurt wat niet leuk is. Zo gebeurt het dat we ons in onze keuzes vooral laten bepalen door angsten. Volgens de managementgoeroe Anthony Robbins laten we ons in 80 procent van onze keuzes leiden door angsten. Angsten die in de meerderheid van de gevallen irrationeel zijn….

Hoe kunnen we ons nou minder door angst laten belemmeren en meer LEF tonen?

Basisirrationele gedachten:

Er bestaan een aantal, bijna universele, irrationele gedachten, die onze angsten voeden,  waar veel mensen last van hebben. Deze gedachten zijn snel herkenbaar en kunnen ook vrij makkelijk worden omgezet in rationele helpende gedachten. De bekendste basisirrationele gedachten zijn de volgende:

 • Perfectionisme: perfectionisten hebben veel ‘moetens’ en stellen hoge eisen aan zichzelf: ik moet het goed doen; aan anderen: jij moet mij goed behandelen; en aan de wereld: het moet rechtvaardig zijn;
 • Liefdesjunk: liefdesjunks willen dat iedereen ze aardig vindt en ze hechten daar ook veel belang aan en willen daar alles voor doen: ik moet aardig gevonden worden;
 • Doemdenken: doemdenkers hebben meteen een worstcasescenario in hun hoofd bij een situatie: Als ik dit doe, dan gaat alles mis.
 • Lage frustratietolerantie: mensen met een lage frustatietolerantie kunnen er niet tegen dat er moeilijkheden zijn: zij willen dat het makkelijk gaat; het mag niet moeilijk zijn.
 • Persoonlijk maken: andere maken alles wat ze doen, tot wat ze zijn; Als ik een fout maak, ben ik ook echt een stomkop.
 • Veralgemeniseren: mensen die veralgemeniseren praten in termen van alles, altijd, niets, niemand, nooit; ik mag niets fout doen. Het gaat altijd fout

Herken je er een van of meer? Dat kan goed kloppen. Zoals gezegd, hebben veel mensen last van deze irrationele gedachten. Het voordeel van deze bekende ‘gedachten is dat je ze snel kunt herkennen en kunt omzetten.

Dit omzetten van bovenstaande basisirrationele gedachten kan als volgt:

 1. ‘Moeten’ kun je omzetten in ‘mogen’ of ‘willen’; ik mag fouten maken. Ik wil het zo goed mogelijk doen.
 2. Bij de liefdesjunk kun je bedenken dat niet iedereen je aardig kan en hoeft te vinden; Niet iedereen vindt me aardig, dat is oké. Ik vind ook niet iedereen aardig.
 3. Bij doemdenken is het goed om bij de feiten en in het hier en nu te blijven: Ik ga nu een presentatie doen. Dat is alles
 4. Bij de lage frustratietolerantie helpt het om na te denken: Het leven is niet altijd makkelijk , dat maakt het juist uitdagender.
 5. Bij persoonlijk maken is het effectief om jouw acties niet te koppelen aan wie je bent. Bijvoorbeeld: Ook al maak ik een fout, ik weet dat het oké is met mij.
 6. Bij veralgemeniseren is het effectief om  de veralgemeniseringen uit je zinnen te halen en ook in het hier en nu te blijven: Vandaag kwam ik te laat.

De essentie is dat we ons vaak gek laten maken met onze eigen, vaak absurde gedachten.  Deze nieuwe manier van denken klinkt heel makkelijk maar het is soms een hele uitdaging om irrationele gedachten om te zetten in een rationele gedachte. Heb je dan de moed, het hart, het LEF om door te zetten?  Als je erachter komt dat iets wat je al heel lang wilt maar niet van de grond komt, dan kan het ook zijn dat het niet je hartsverlangen is. Wellicht denk je dat het jouw verlangen is, maar heb je het overgenomen  van iets of iemand anders. Kijk daar eerlijk naar. Echte verlangens zorgen ervoor dat je de pijn op de koop toeneemt. Dat je blijft staan op moeilijke momenten, juist dan. Moedig en onverschrokken heet dat. En als je dan gaat staan, sta dan ook! Dit kan je helpen om jezelf en anderen te overtuigen.

“Ben ik nog wel goed bezig?”

Het is belangrijk om af en toe stil te staan. Pas dan leven we echt, want wie altijd maar rent, is altijd onderweg. Stilstaan in een maatschappij waar iedereen je voorbij rent, vereist LEF. LEF om te zeggen: ‘Wacht eens even, ben ik nog wel goed bezig?’ Sommige mensen durven niet stil te staan. Ze zijn bang voor wat ze dan allemaal vinden in zichzelf. Bang voor zichzelf dus. Vroeg of laat loop je dan toch wel tegen jezelf aan. Als je het uit de weg gaat, komt het later. En dan een stuk harder.

Maak er een gewoonte van om elke dag een keer stil te staan bij wat je wilt veranderen en er iets aan te doen. Wat mij heeft geholpen, is een spreuk die ik een tijd lang als screensaver heb ingesteld. Ik kon me er bijvoorbeeld maar niet toe zetten om naar de sportschool te gaan totdag ik de spreuk las: “A one hour workout is 4% of your day.  No excuses”. Deze spreuk werd een enorme reminder en positieve trigger voor mij waardoor ik van mijn negatieve patroon (te weinig beweging) af wilde. Eerst heb ik die spreuk een tijd als screensaver geinstalleerd en nu zit de spreuk in mijn hoofd geprent.

Het een vaste plaats geven kan ook door het te plannen. Misschien klinkt het allemaal wat overdreven, maar het helpt om  het  van een bewust proces een onbewust proces te maken. Er komt een moment dat je niet meer weet hoe je het vroeger deed. ‘Ik onzichtbaar?’ ‘Ik niet sportief’ ‘ik niet goed in organiseren?’ Geen LEF, ikke?’

Zoek een baan  waarbij je jouw talenten kunt ontwikkelen

Mijn passie is om zoveel mogelijk mensen naar een baan te begeleiden waarin ze hun talenten in kwijt kunnen. Dit maakt het leven namelijk zoveel leuker en makkelijker (ook voor je omgeving). Nog te vaak zijn we bezig met te kijken waar we allemaal NIET goed in zijn en wat allemaal anders kan. Zonde! Werken vanuit je talenten zorgt ervoor dat je de dag met een goed en voldaan gevoel afsluit in plaats van dat je uitgeteld op de bank ligt. Om een baan te vinden die bij je past is het ten eerste belangrijk om te kijken naar wat jou UNIEK maakt (wie ben jij?).Vaak heb je nog veel meer in huis dan je zelf denkt. Sommige van onze talenten liggen diep begraven. Vastgeroeste patronenafweer en ontkenning houden mensen vaak gevangen. DE grote veroorzaker hiervan is vaak de innerlijke criticus. Maar het kan ook anders. Herkenbaar?

 • Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen?
 • Wil je weer richting geven aan je loopbaan?
 • Weet jij NOG niet hoe jij je moet onderscheiden ten opzichte van al die andere enthousiaste job-seekers?
 • Wil jij weer aan het roer staan van je eigen leven?
 • Wil jij weten in welke context je talenten floreren?

Meld je dan aan voor het programma “ben jij een B I T C H” . Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen“ via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.  

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen!  

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! – Karin van den Broek. 

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Coaching Amsterdam: piekeren geeft rimpels. 12 tips

Pin It

Relaties, carrière, de mondiale crisis: iedereen ligt wel eens ergens een nachtje van wakker. Een beetje gepieker is helemaal niet erg, mits we niet verzanden in eindeloos getob.

De Amerikaanse onderzoekers Blackburn en Cawthon hebben gezien dat cellen van mensen die voortdurend onder zware spanning leven, soms wel tien jaar ouder zijn dan de cellen van mensen die zorgeloos in het leven staan. Langdurige, chronische stress laat zelfs duidelijke tekenen van vroegtijdige veroudering na in onze cellen. Bij chronisch gestresste mensen worden de chromosoomuiteindes, de telomeren, korter. Hun cellen maken minder van het verjonginsenzym telomerase aan. Het is voor het eerst dat er zo’n tastbaar verband is gevonden tussen stress en veroudering. (bron: noorderlicht)

Gelukkig is piekeren goed aan te pakken. Hieronder staan 12 tips om je een eindje op weg te helpen om meer piekervrij in het leven te staan.

Antie-rimpel tip 1: Luister naar je intuïtie

Veel mensen piekeren omdat ze dingen niet willen aanvaarden zoals ze zijn. Je bent bijvoorbeeld niet gelukkig met je gewicht of met je baan.  Of je wilt niet toegeven dat je relatie over is. Hierdoor ga je constant de situatie rationaliseren, terwijl dat stemmetje in je achterhoofd precies weet hoe de vork in de steel zit.

Anti- rimpel tip 2: Schrijf het op. 

Als je dagen en nachten aan het malen bent, is het zaak om weer controle over je gedachten te krijgen. Geef je brein toestemming om één keer per dag maximaal een half uurtje te mogen piekeren. Ga dus niet ongestructureerd de hele dag door tobben over een probleem. In dit half uur schrijf je al je piekergedachten op. Zet vervolgens alle oplossingen erbij en probeer ook op nieuwe oplossingen te komen. Hiermee neem je de tijd om concreet te kijken naar een probleem en mogelijke oplossingen, zonder te verzanden in irrationele gedachten.

Anti- rimpel tip 3: Zoek afleiding als je aan het piekeren bent. 

Tobben doe je meestal als je in een negatieve stemming bent. Hierdoor beland je in een spiraal van negatieve gedachten die je niet dichter bij de waarheid of een oplossing brengen. Ga bewegen! Ruim eindelijk die zolder op, ga tuinieren, los een sudoku op of maak eindelijk eens gebruik van je dure sportschool abbonement!  Uit onderzoek is gebleken dat piekeraars al na 8 minuten afleiding, zich minder negatief voelden en dat de spiraal van piekeren was doorbroken.

Anti-rimpel tip 4: Voorkom dat je gaat piekeren voordat je gaat slapen. 

Mochten er piekergedachten opkomen, spreek dan met jezelf af dat je daar morgen de tijd voor zult nemen. Dit klinkt misschien te gemakkelijk. Maar je kunt -als je er in gelooft- je piekergedrag echt uitstellen.

Anti-rimpel tip 5: Veroordeel jezelf niet.

Vind jezelf ‘niet stom‘ als je verdriet of boosheid voelt. Accepteer je gevoel. Zonder dat je jezelf teveel vragen stelt of allerlei dingen van jezelf vindt. Wanneer jij je fout of gevoel aanvaardt, ebt je gepieker na korte tijd vanzelf weg.

Anti-rimpel tip 6: Besef dat piekeren niet helpt.

Piekeren leidt niet tot diepe inzichten, eerder tot overdrijving van de werkelijke problemen. Denk je na een nachtje piekeren dat je huwelijk is mislukt of dat je gigantisch hebt gefaald, besef dan dat je blik vernauwd is en dat je negatieve dingen uitvergroot.

Anti-rimpel tip 7: Vergelijk je niet met een ander maar volg je eigen pad.

Waar gaat het piekeren vaak over? Frequent komt piekeren van jezelf doordat je jezelf vergelijkt met een ander. Nadenken hoe de ander je zal beoordelen. Wat zal die ander van je vinden. Leef je eigen leven, weet goed wat je wilt in het leven en ga ervoor.

Anti-rimpel tip 8: Kijk kritisch naar je piekergedachten en stel jezelf de volgende vragen:

 • Waaruit blijkt dat deze gedachte waar is?
 • Waaruit blijkt dat deze gedachte niet waar is?
 • Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Zou ik daar overheen komen?
 • Wat is het beste dat er kan gebeuren?
 • Wat is het meest waarschijnlijke dat er zal gebeuren?
 • Wat zou ik nú kunnen doen?
 • Wat zou ik tegen een ander in een soort gelijke situatie zeggen?

Door ze te toetsen, zullen je gedachten van zelf realistischer worden en minder rampzalig.

Anti-rimpel tip 9: Wees assertief

Schuldgevoelens (‘had ik wel mogen weigeren?’) en het gevoel verkeerd behandeld te zijn, voeden piekeren enorm. Assertief gedrag voorkomt dergelijk gepieker.

Anti-rimpel tip 10: Leef nu!

Als je piekert denk je over het verleden of de toekomst en kun je onrustig ademhalen en zelfs angstig of boos worden. Door je te concentreren op het hier en nu schakel je deze gedachten uit. Mediteer of doe een ontspanningsoefening en open je zintuigen voor de geluiden, mensen en activiteiten om je heen of neem regelmatig een paar minuten adempauze.

Voorbeeld van een simpele ademhalingsoefening: Haal in 5 tellen adem, houd 2 tellen vast, en adem in 5 tellen uit. En herhaal dit een aantal minuten. Je ademhaling wordt rustiger en je brein denkt dat alles onder controle is. De paniek is weg. Want je bent door je eigen ademhaling weer in het moment.

Antie-rimpel tip 11: Handen uit de mouwen !

De beste remedie tegen piekeren is het probleem oplossen. Steek niet langer je kop in het zand. Baken het probleem af, bedenk mogelijke oplossingen, zet mogelijke gevolgen op een rijtje en kies de meest geschikte oplossing, ook al is deze niet perfect. Begin met een probleem dat niet al te veel angst bij je oproept.

Antie-rimpel tip 12:  Benader tegenslagen positief

Probeer de voordelen te zien van tegenslagen. Wat kun je ervan leren? Hoe maken ze je tot een beter persoon? Dit geeft een positief gevoel, helpt je sneller herstellen van stress en vergroot je denkvermogen, waardoor je beter kunt nadenken (niet piekeren!) over de oplossing van het probleem

Als alles even bij elkaar lijkt te komen
Er zijn momenten in je leven waarop het lijkt alsof alles tegelijkertijd gebeurt. Je verliest grip, je hebt moeite keuzes te maken, en misschien twijfel je wel over keuzes die je gemaakt hebt. Dat zijn momenten waarop een coach je helpt betere beslissingen sneller te nemen, de juiste zaken aan te pakken en die dingen te veranderen waardoor het allemaal weer klopt. Je hoeft het niet alleen te doen. JIj ook niet.

Als je ondersteuning nodig hebt en je even de weg kwijt bent en je niet meer welke kant je op moet gaan meld je dan aan voor mijn programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ . Zoek je toch iets meer lifecoaching dan raad ik je het programma ben jij een B I T C H” aan. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je en leert keuzes te maken die goed VOELEN. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen“ via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.  

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen!  

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. 
Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen! - Karin van den Broek 

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben?   Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.   

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Wat is mijn talent: ontdek jouw passie

Pin It

“Reach for the moon. Even if you miss you’ll end up among the stars”

Je passies ontdekken

Voel je je weleens moedeloos en gefrustreerd over je leven? Heb jij het gevoel dat je dromen nooit uit zullen komen?

Geloof me. Ik weet hoe het voelt. Je ratio probeert je te vertellen dat het best meevalt, en dat er dagen zijn dat het wel ok gaat maar ergens zit een deel in jou het uit te schreeuwen. Waar is de passie?

Iedereen weet waarschijnlijk dat leven volgens onze passie de sleutel is tot een gelukkig en voldaan leven, maar voor veel mensen is het al een kunst om uit te zoeken wat hun passie nou echt is.

Wat is passie eigenlijk?

Passie is een veelbesproken onderwerp. Passie is ook een zeer persoonlijke ervaring. Een gepassioneerd leven is een leven dat verbonden is met een bestemming. We vinden het allemaal prettig om het gevoel te hebben dat ons leven een doel heeft. We willen allemaal een passie hebben voor wat we doen, opgetogen zijn over hoe we onze dagen doorbrengen, van ons leven houden en voelen dat we een waardevolle bijdrage leveren. Als je namelijk gaat doen waar je van houdt, waar je heel gepassioneerd over bent, gaat je leven onvermijdelijk een richting uit die jij je zelfs niet kan voorstellen.

Vaak raken we echter verstrikt in het ‘hoe’: hoe kan ik aan geld komen? Hoe vind ik de tijd ervoor? Hoe leer ik dit of dat? Maar het is niet het ‘hoe‘ wat voor jou belangrijk is om te weten, maar het ‘wat‘.

Genieten

Het hele doel van het leven is om te genieten, om vreugde te beleven. Als je geen vreugde beleeft, sta je buiten de stroom van je leven. Je mist je doel. Ook is het belangrijk om duidelijk te krijgen wie jij bent en wat voor JOU belangrijk is. Helderheid leidt tot macht – de macht om te handelen – en macht is de basis van succes, voldoening en geluk in het leven. De belangrijkste reden namelijk dat mensen niet krijgen wat ze willen is omdat ze niet weten wat ze willen. Zonder duidelijke richting ben je verlamd of blijf je in cirkeltjes ronddraaien.

Wat zijn jouw passies?

Schrijf nu jouw passies op. Ga niet op ‘zeker’ spelen. Dat houdt in dat als je niet onmiddellijk kunt zien hoe je deze passie praktisch kunt verwezenlijken je deze ook weer meteen van je lijst schrapt. Je kunt bijvoorbeeld het verlangen hebben om een wereldberoemde concertpianist te worden. Vanuit je huidige levenssituatie lijkt dat misschien volkomen onrealistisch. Dus in plaats van je passie om concertpianist te worden op te schrijven, speel je op ‘zeker’ en schrijf je: ‘piano spelen’

Ik kan je nu horen denken: ‘Maar ik heb geen enkel idee hoe ik een wereldberoemde concertpianist kan worden.’ Vertrouw mij. Het doet er niet toe. Schrijf het op.

Out-of-the-Box

Dr. Andrew Newberg en Mark Waldman, de neurowetenschappers aan het Centrum voor Spriritualiteit en de Geest van de universiteit van Pennsylvania, zegt het volgende over denken in het groot: ‘Wanneer we ons op de grote vragen richten, de echt grote vragen, stellen we onze hersenen de opgave buiten het kader te denken, en dit zorgt ervoor dat de structuur van onze neuronen verandert, vooral in de frontale kwabben, het deel van de hersenen dat logica, rede, taal, bewustzijn en compassie regelt. Er groeien nieuwe axonen, die zich tot nieuwe dendrieten uitstrekken om te communiceren op manieren zoals onze hersenen nooit eerder hebben gedaan.  Wanneer  we de grote vragen overwegen, gebruiken we onze frontale kwabben om de functie van andere delen van onze hersenen te veranderen.’

Wees dus niet bang om in het groot te denken. Als je eenmaal je passie hebt genoteerd is aandacht de volgende stap. Als je denkt dat het je passie is om multimiljonair te worden en je geen enkele andere aanwijzing  hebt hoe je je aandacht kunt richten op geld verdienen en rijkdom creëren, speelt je geest spelletjes met jou. Je geest vertelt je dat je passie eigenlijk de wens is om geen rekeningen te hoeven betalen, vrij te zijn van verantwoordelijkheden en onaangename zaken. Zulke gedachtenspelletjes leiden nooit tot vervulling. Passies ontstaan vanuit het hart. Wanneer je ergens echt gepassioneerd over bent, hoef je niet zo veel moeite te doen om er je aandacht op te richten. Wanneer er dan moeilijke opgaven ontstaan, kunnen deze je niet afschrikken. Ze kunnen je een tijdje vertragen, maar ze kunnen je niet stoppen.

Laten we even terugkomen op het idee om op ‘zeker te spelen’. Heb je ooit gemerkt dat mensen die op zeker spelen helemaal niet zo enthousiast, energiek, vol passie of vuur en opgetogen over hun leven zijn als je vrienden die op het scherpst van de snede leven en helemaal voor hun dromen gaan?

Play it safe

Denk eens aan iemand die altijd voor de veilige weg kiest. Als zulke mensen een baan zoeken, kiezen ze liever voor het lagere salaris met een ziektekostenverzekering, de pensioenvoordelen en een doorbetaalde vakantie bij een gevestigd bedrijf dat dat ze het risico nemen om bij een startend bedrijf te gaan werken dat misschien meer betaalt, maar de sfeer van een grote familie heeft en aandelenopties biedt.

Deze mensen lopen niet graag langs het randje van de afgrond, springen niet van de hoge duikplank, reizen niet in gebieden waar zij misschien in contact komen met een vreselijke ziekte. Ze wonen niet waar ze het liefste willen wonen omdat dit te veel kost, vliegen niet in kleine vliegtuigen, rijden niet met hoge snelheid, zeilen de oceaan niet over; zij doen niets dat gevaarlijk, riskant of angstaanjagend zou kunnen zijn. En is dat het soort mensen waarop jij wilt lijken? Aan de andere kant: hoe is het om iemand te zijn die elk ogenblik voor het genot gaat? Hoe voelt het om iemand te zijn die alles doet wat nodig is om volgens zijn dromen te leven, die elke uitdaging wil aangaan, door alle hoepels wil springen, overal naartoe gaat waar hij naartoe moet, om zijn diepste hartewens te volgen.

Ok. Laat ik eerlijk zijn. Ik ga je niet vertellen dat je van de berg af moet springen als je daar niet klaar voor bent, maar ik wil je wijzen op het belang van denken over je ideale leven, niet over je mogelijke leven.

Opdracht: 

Maak een lijst met je passies. Dat wil zeggen: de dingen waar je het meest van houdt, die het belangrijkst voor je zijn en die het meest kritiek zijn voor je welzijn en geluk. Als je je eerste lijst met passies voorbereidt, speel dan open kaart, houd niets achter. Schrijf minstens tien dingen op waar je echt van houdt. Let wel: het gaat om je passies, niet om je doelen. Passies zijn hoe jij je leven leeft. Doelen zijn de dingen die jij in je leven wilt creëren. Je passie kan bijvoorbeeld zijn om ‘multimiljonair te zijn.’ Je kunt echter als doel hebben om volgend jaar twee miljoen te verdienen. Wat is het verschil? Een passie is hoe je je leven wilt leven. Een doel is iets wat je nastreeft om te bereiken. Wanneer je passies duidelijk zijn, kun je doelen creëren die verbonden zijn met je passies en kun je het leven gaan creëren dat je wilt leven. Zowel passies als doelen zijn waardevol, en de eerste stap is om duidelijkheid over je passies te krijgen. Denk na over wat je wilt doen, zijn en hebben wanneer je leven ideaal is.

Voorbeelden van passies: 

 • Wonen in een mooi huis waarin ik me helemaal vredig voel.
 • Succesvolle e-boeken schrijven.
 • Plezier hebben in alles wat ik doe.
 • Met een ondersteunend team werken met mensen die dezelfde waarden hebben als ik.

Nieuwe ideeën

‘Wanneer wij een nieuw idee in de hersenen introduceren, zijn er eerst een interessante verwarring en cognitieve dissonantie. Dat voelt misschien ongemakkelijk. De hersenen houden niet per se van nieuwe ideeën, vooral niet als deze in strijd zijn met andere opvattingen die je in het verleden hebt gehad. Als je dus jarenlang je geringe zelfvertrouwen blijft voeden en plotseling besluit het idee te introduceren dat je echt een geweldig iemand bent, moeten twee neurale circuits met elkaar de strijd aangaan; het oude geheugen en het nieuwe idee.

Als je dus probeert om te veel ideeën, wensen of doelen tegelijk vast te houden, zeggen de hersenen: ” dit is te veel, we kunnen ons slechts op zo veel focussen.’ Dus kijk echt naar welke passies voor jou ECHT belangrijk zijn. Hoe meer duidelijkheid je krijgt over wat je echt graag doet en verlangt, hoe sterker je beste intentie wordt, en dit helpt de rest van je hersenen om op een georganiseerde wijze te reageren. Wonderen gebeuren wanneer je duidelijkheid hebt.

“Reach for the moon. Even if you miss, you’ll end up among the stars”

Ben jij je passies even kwijt en weet je niet meer waar jij je bed voor uit komt? Meld je dan aan voor mijn programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ of zoek je toch iets meer lifecoaching dan raad ik je het programma ben jij een B I T C H” aan. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving.  Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.  Schrijf je nu in voor mijn programma ”ontdek je talent in 7 stappen“ via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623  of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.

Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.

Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen! - Karin van den Broek

Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via ”de cliënt vertelt”.

Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!  Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken. 

Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen! 

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen