De top 10 ‘aha’ momenten van vrouwen die hun talenten leren managen

Timothy Ferriss, auteur van 'Een werkweek van 4 uur', slaagde erin om allerlei experts te spreken, van bekende sterren als Jamie Foxx, Kevin Costner, Edward Norton en Arnold Schwarzenegger tot atleten, special agents, toppsychologen en biochemici, en vroeg naar hun inspiratie en motivatie.In zijn nieuwe zelfhulpboek, 'Fit, rijk en slim', deelt hij zijn uitgebreide onderzoek met deze top performers. Hij kwam in ieder geval tot de volgende conclusie: 

"Humans are imperfect creatures.You don't have succes because you have no weaknesses; you succeed because you find your unique strengths and focus on developing habits around them."

Na 8 jaar honderden ambitieuze vrouwen gecoacht te hebben kan ik mij helemaal aansluiten bij de top 10 lijst die Vicky Haverson, Directrice of Strengths Based Development, heeft samengesteld en bij de visie van Tim Ferris. De volgende lijst bestaat uit 10 'aha' momenten die vrouwen hebben wanneer ze niet alleen hun echte talenten ontdekken maar ook leren toepassen in hun (werkende) leven.

 • Wat jou makkelijk afgaat is een grote uitdaging voor andere mensen: onze talenten nemen we als vanzelfsprekend aan omdat ze voor ons zo natuurlijk aanvoelen.We denken en nemen aan dat waar wij energie uithalen en goed in zijn iets is waar iedereen goed in is. Als mensen zich bewust worden dat dat niet zo is dan is dat een echte Eye-opener. 
 • Je oordeelt andere mensen via je eigen 'talenten' lens: onze talenten beïnvloeden hoe wij de wereld zien. Ze beïnvloeden onze manier van denken, voelen, gedragen en wat voor vragen wij stellen. Omdat onze talenten zo natuurlijk aanvoelen, denken we dat andere mensen ook zo denken, voelen, gedragen en dezelfde behoeftes hebben. Als andere mensen zich niet zo gedragen, voelen en denken als wij, zijn we getriggert en voelen we ons gefrustreerd en laten we 'giftig' gedrag zien.
 • ​Je talenten hebben behoeften: wanneer we niet in de behoeften van onze talenten worden voorzien raken we gefrustreerd omdat er niet aan onze verwachtingen wordt voldaan (dat geldt voor zowel de verwachtingen die we van onszelf hebben als de verwachtingen die we naar anderen toe hebben). Als we hier ons niet bewust van zijn kan dit ervoor zorgen dat de kraan van onze talenten te ver open staat (onze talenten worden onze zwakke punten). Daarmee maken we niet alleen maar ons eigen leven moeilijk maar ook dat van de mensen om ons heen. Net zo goed dat onze top 12 talenten ons energie kunnen geven kunnen ze ons dus net zo goed 'frustreren'. Dit kan veroorzaakt worden door zowel wat we van onszelf verwachten (interne triggers) als wat we van anderen verwachten (externe triggers). Pas als we inzicht krijgen in deze 'triggers' en we leren hoe we onze talenten kunnen managen, maken we onze zwakke punten minder belangrijk.
 • Focussen op daar waar je geen talent/aanleg voor hebt is zonde van je tijdieder van ons heeft ook een 'gebied' waar hij of zij totaal geen aanleg voor heeft. En als je te veel van deze dingen dagelijks op je agenda hebt staat dan kost dat ontzettend veel energie. De dingen waar je geen aanleg voor hebt stel je vaak uit. Je voelt een innerlijke weerstand om ermee aan de slag te gaan. Het zijn de dingen die ons hoofdpijn geven en die voor een 'fuzzy' brein zorgen als we ermee bezig zijn. Het ontdekken van je talenten vraagt niet van je dat je je zwakke punten verwaarloosd. Het gaat erom dat je je zwakke punten leert managen, je kwetsbaar opstelt en open blijft staan om jezelf beter te begrijpen en zo stap voor stap manieren vindt om ermee om te leren gaan. Vaak zijn zwakke punten ook talenten die je nog niet goed hebt leren managen. 
 • De mensen die je frustreren hebben vaak talenten waar jij een 'blinde vlek' voor hebt: we hebben allemaal te maken met mensen die ons frustreren. De mensen die ons irriteren en in een andere taal lijken te praten hebben talenten die we niet begrijpen. Hun talenten zitten niet onze  (talenten) lens, zodat we niet kunnen zien waar zij 'vandaan' komen. We hebben er moeite mee om hun 'standpunt' en visie te begrijpen. Deze talenten van anderen zijn vaak talenten waar wij nu van nature geen aanleg voor hebben. Ook kan het zijn dat als andere mensen je irriteren, het talenten van jou zijn die je nog hebt weggestopt en je daar nog een 'blinde' vlek voor hebt. 
 • ​Ga samenwerken met mensen die talenten in huis hebben waar jij een blinde vlek voor hebt: wanneer we inzicht krijgen in onze blinde vlekken, zien we ook in, met wie we het beste kunnen samenwerken. Zij hebben een visie die wij simpelweg niet kunnen zien, wat ons weer een mogelijkheid geeft om nieuwsgierig te worden naar deze mensen en ons te ondersteunen bij onze blinde vlekken. 
 • ​Wanneer je je talenten gebruikt voel je meer voldoening: uitvoerig onderzoek heeft laten zien dat het dagelijkse inzetten van je talenten je ontzettend veel voldoening en plezier geeft en het ook nog eens goed is voor je (mentale)gezondheid. Wanneer we ons talenten gebruiken (in zowel onze relaties als in ons werk) voelen we ons in contact staan met onszelf en voelen we ons authentiek. We gedragen ons, hoe we ons ook van binnen daadwerkelijk voelen.
 • Je begrijpt je vrouw/man/vriend/vrienden/ouders/ kinderen/collega's/team/baas op manieren zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Relaties floreren als je jezelf en anderen op een dieper niveau begrijpt. Tony Robbins vertelde in zijn TED Talk 'Why we do what we do' dat de huidige wereld alleen verandert als we begrijpen waarom de ander doet wat hij doet en wat hem of haar drijft. 

Talent is net als een spier die je moet trainen om hem succesvol in te kunnen zetten.

Click to Tweet
 • Je kunt eindelijk in je leven accepteren wie je bent en wie je niet bent: soms hebben de mensen die ik coach er moeite mee om hun talenten te omarmen. Ze zien er de waarde niet van in omdat ze hun hele leven kritiek hebben gekregen op wat ze niet zijn en waar ze niet goed in zijn. Intensieve (talenten) coaching door ervaren talenten experts, laat individuen ervaren dat wat zij de wereld te bieden hebben ook echt uniek is. Talenten coaching helpt je los te laten wie je niet bent en te omarmen wie je wel bent.
 • Iedereen is uniek! Volgens Gallup, is de kans dat we dezelfde top 5 hebben, 1-33 miljoen. Aangezien we ook uit onze top 12-15 bestaan is die kans nog kleiner. Dat maakt ons bijzonder uniek. Vind je niet? 

Jan Bommerez is sinds 1978 actief als professioneel trainer en consultant in Europa, Azië en de Verenigde staten.Hij trainde duizenden verkopers, managers en ondernemers en is bekend om zijn inspirerende lezingen over het menselijk potentieel. In veel van zijn boeken schrijft hij dat maar 10% van de mensen hun menselijk potentieel inzet. 90% van de mensen zullen zelfs nooit iets met hun eigen uniekheid en talenten doen vertelt hij. Zo zonde. Bij welke groep wil jij horen?

You are only a couple of (hidden) strengths away...

Omdat sommige stukken vertaalt zijn uit het Engels zullen er nog meer taal en stijlfouten inzitten dan normaal. Als je eraan stoort, dan nodig ik je uit om het mij te mailen. Het is niet mijn talent om scherp zicht te hebben op stijl en taalfouten. En ik zal daar ook nooit een ster in worden maar ik haal er wel ontzettend veel energie uit om mijn ideeën en visie over talenten met jou te delen via dit blog. Alvast bedankt. En tot de volgende keer. 

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox.

Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt.

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Ontdek je talenten (promo filmpje)

Pin It

Version 2.0. Own made ‘promo film’ of Serracoaching: Talent Academy voor vrouwen

Ben jij een ambitieuze vrouw en ongelukkig in je loopbaan? En toe aan een carrière switch?

Veel ambitieuze vrouwen zijn onhandig bezig als ze een nieuwe baan willen en of switch willen maken. Ze blijven dromen en zijn jaloers op anderen maar ondertussen blijven ze lekker hangen in hun huidige baan en mopperen ze dat ze graag wat uitdagenders willen. Nieuwsgierig geworden. Wil je weten hoe je het slimmer kunt aanpakken? Check mijn nieuwe demo filmpje of download mijn e-boek: ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen’.

Lees verder...

Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Een reactie plaatsen

7 vrouwelijke rolmodellen die bewijzen dat het nooit te laat is

Pin It

Voel jij je ooit te oud om het roer om te gooien, een nieuwe carrière te beginnen of een bedrijf op te richten?

Maakt niet uit wat je leeftijd is.

Ik coach vrouwen uit alle leeftijden en of ze nu 23, 30, 50 of 70 zijn. Bijna alle vrouwen vinden zichzelf te oud. Ja zelfs jonge vrouwen van 25 kunnen zichzelf te oud vinden om….

Lees verder...

Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Coach amsterdam, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe je als ambitieuze vrouw weer voldoening haalt uit je werk (zonder je totale carrière om te hoeven gooien)

Hoe je als ambitieuze vrouw weer voldoening haalt uit je (werkend) levenAls Sofia goed de vacature doorleest dan verdwijnt haar enthousiasme als sneeuw voor de zon. Ze focust vooral op waar ze niet goed in is en besluit dat ze nog niet klaar is voor deze leuke baan. Ze bedenkt dat ze eerst nog meer kennis, ervaring en vaardigheden nodig heeft voordat ze kan solliciteren.In plaats van te solliciteren gaat Sofia nu googelen naar een nieuwe studie. En ze heeft er al een zware studie opzitten plus vele jaren werkervaring. 

Herkenbaar?

Ik weet er alles van. Ik ben namelijk een ervaringsdeskundige op dat vlak. 

En omdat ik het zo zonde vind dat jij dezelfde fouten maakt en jou gun dat je veel eerder voldoening haalt uit je (werkende) leven wil ik graag de volgende 5 veel voorkomende fouten met je delen.  

De vijf grootste fouten die vrouwelijke professionals maken: 

 1. Verstoppertje spelen in hun loopbaan, (werkende) leven en of bedrijf: Hoogvliegen zonder angst is nog wel een ding voor veel vrouwen: goede prijzen vragen voor diensten, geloven in hun unieke talenten, ruimte innemen etc. Veel slimme vrouwen verstoppen zichzelf  voor de kans om hoger spel te spelen – de manieren waarop we juist die stappen uitstellen die ervoor zouden zorgen dat we meer voldoening krijgen en die ons in staat stellen een positievere invloed op de wereld en ook hun eigen (werkende) leven te hebben.
 2. Veel Professionele vrouwen spelen ook de ‘eerst dit en dan dat’ strategie: Er worden veel interessante strategieën gebruikt om ‘hoger spel’ te spelen en tegelijkertijd onszelf ervan te overtuigen dat we op de ijverigst denkbare manier vooruitgang boeken. Een van die strategieën is volgens  Tara Mohr de ‘eerst dit en dan dat’ strategie. Dit zijn volgens haar foute overtuigingen die wij erop na houden over de volgorde waarin dingen dienen te gebeuren. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou dolgraag les willen geven over dat en dat onderwerp, maar eerst moet ik geld sparen voor een webdesigner, want ik heb een website nodig om mijn lessen te presenteren. Anders kan ik niet lesgeven.’ Of: ‘Ik zou die fantastische leidinggevende bij mijn bedrijf wel voor de lunch willen uitnodigen, maar dat kan ik pas doen als ik helder voor me zie welke volgende stap ik in mijn carriere wil zetten’ . We bedenken echt massa’s van dat soort verhalen over de juiste volgorde. Het probleem is alleen dat ze meestal niet kloppen. Je hebt geen website nodig om een cursus te geven. Je hoeft niet precies te weten welke kant je op wilt met je carriere voordat je gaat lunchen met die leidinggevende  die je zo bewondert. Die lunch met haar zou je juist kunnen helpen om daar achter te komen
 3. Veel professionele vrouwen schaven eindeloos bij: Eindeloos bijschaven is een neefje van ‘de zaken veel te ingewikkeld maken’. Dat houdt in dat je blijft hangen in het zogenaamde perfectioneren van een plan voordat je die aan de wereld presenteert: het eindeloos bijwerken van een opstel, nog meer onderzoek doen om je toespraak te onderbouwen, nog verder bijstellen van het ontwerp. Ga zo maar door. Tuurlijk je wilt graag hoge kwaliteit maar soms is die hoge kwaliteit alleen maar een mooi jasje voor onze angsten.  Dankzij onze conditionering als brave leerling denken we: hoe volmaakter ( in onze eigen ogen), hoe beter. 
 4. Weer een nieuwe studie volgen: Leren is leuk en gezellig maar een nieuwe studie volgen is vooral heel erg veilig. Natuurlijk zijn er ook erg goede redenen te verzinnen om door te studeren. Het is een prima manier om je kritische vermogens te ontwikkelen. Het kan een goede plek zijn om te netwerken en anderen te ontmoeten. Het kan tot een beter salaris leiden. Soms doe je heel specifieke informatie en vaardigheden op die je nodig hebt in een beroep: als je chirurg wilt worden of mensenadvocaat. Maar toch hebben heel veel slimme vrouwen heel andere redenen om maar te blijven studeren: omdat nog weer een opleiding doen onder het gebied vallen waar we ons op ons gemak voelen. En bij ‘hoog spel spelen’ helemaal niet. Getalenteerde vrouwen met een droom geloven dat ze echt weer een studie, opleiding of diploma nodig hebben omdat ze van zichzelf niet ‘genoeg’ zijn. Ze zijn op zoek naar een kwalificatie van buitenaf om intern toestemming te krijgen om te leiden en te scheppen. Zij nemen aan dat het hun dankzij nog meer scholing zal lukken om hun angsten om te zetten in een ontspannen zelfverzekerdheid. Studeren maakt het ons makkelijk om onszelf te overtuigen dat we vooruitgang boeken en iets productiefs doen terwijl we in werkelijkheid alleen maar het moment uitstellen waarop we hoog spel moeten spelen. 
 5. Veel vrouwen maken belangrijke loopbaankeuzes gebaseerd op kennis van hun competenties (aangeleerde talenten) en niet op basis van hun (natuurlijke) talenten: Veel vrouwen beschikken over een enorme wilskracht. En met deze wilskracht vinden ze snel een baan maar de kans is groot dat die aansluit op hun laatste baan. En dat is nu net de baan waar ze genoeg van hebben. ALs je vastloopt in je (werkende) leven is dat een teken dat je te veel werkt vanuit je comfortonze (aangeleerde) talenten en dat het tijd is om je verborgen talenten te ontdekken. Veel vrouwen gooien echter te vroeg het roer om, zonder zichzelf goed te kennen. Maar om je droombaan te vinden is het belangrijk om jezelf eerst te ont-wikkelen voordat je je kunt ontwikkelen. Eerst de verbinding met jezelf, daarna de verbinding vanuit jezelf met jouw droombaan. Hetzelfde geldt voor de verbinding met andere mensen.   

Onzekerheid is een steeds terugkerend probleem bij veel professionele en slimme vrouwen

Onzekerheid is een steeds terugkerend probleem bij vrouwen. Door deze onzekerheid, en vele andere innerlijke wegversperringen die vrouwen zichzelf opleggen gaan vrouwen niet voor hun droombaan en of leven. Wat je ook vaak ziet is dat veel vrouwen totaal geen idee hebben wat hun talenten zijn, waar ze goed in zijn en waar ze plezier uit halen. Daardoor lopen ze veel kansen mis in hun (werkende) leven.

Het kan anders

 Veel vrouwen geloven dat ze alleen hun droombaan kunnen creëren als ze heel hard werken. Maar dat hoeft niet zo te zijn.  Verder komen doe je niet door nog een studie te volgen of door heel hard te werkenJe kunt het veel slimmer aanpakken. Sofia zou al heel snel kunnen solliciteren op die leuke baan die bij haar past. 

 

Nog harder werken is niet de oplossing

Die leuke baan krijg je namelijk  niet door nog harder te werken of die leuke studies te volgen. Het geheim van het creëren van jouw droombaan ligt in het maximaliseren van jouw talenten in je werk. Als je dit lukt ga je beter presteren en voldoening halen uit je werk. En ook als je een nieuwe studie wilt volgen is het belangrijk dat je een studie kiest waarin je jouw talenten kunt gebruiken en waarin je je je talenten kunt ontwikkelen. Lukt een van beide niet, dan is de kans groot dat je afvalt of je studie niet afmaakt. Ook is het heel belangrijk om te kijken welke wegversperringen jij jezelf oplegt. Veel vrouwen ontbreekt het aan de juiste talenten vocabulaire ipv nog een studie. De eerste stap naar het vinden van een baan die bij jou past is dus het identificeren van je talenten. Vaak zetten vrouwen maar een gedeelte van hun talenten in, vanuit hun comfortzone en niet vanuit hun hele set aan talenten. Ook ontbreekt het hun aan de juiste talenten vocabulaire om te omschrijven hoe ze iets willen of hoe ze iets voor elkaar willen krijgen. Hierdoor stellen ze zich te verdekt op in hun (werkende) leven.

Leuk allemaal. Maar hoe bereik ik dat in de praktijk?

Kortom, ben jij een vrouw net als Sofia die na een lange studie en vele jaren werkervaringen nog steeds niet weet waar ze nu echt goed in is. En merk je dat je het frustrerend vindt dat je niet de juiste woorden kunt vinden waarmee je je talenten kunt omschrijven? 

Dat kan echt anders. Worstelen in je (werkende) leven is niet waar het leven voor bedoeld is. Met inzichten in je talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je ook nog eens goed geld mee verdient. Het is mijn missie om je daarbij te helpen.

To become your best self, you must increase your understanding of your talents.

Click to Tweet
Pin It
Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

3 dingen die slimme vrouwen in de weg staan, om echt met hun talent aan de slag te gaan.

Met een deken over me heen en nieuw 'Executive level' talenten materiaal in mijn hand, zat ik vorige week voor de open haard te genieten in een typische 'Kaap Hollands' Boutique hotel in Johannesberg. Ja want in Zuid Afrika was het koud s' Avonds! Steenkoud. Maar dat maakte me niet uit want toen ik drie weken geleden hoorde dat deze executive level Strengths training voor het laatst werd gegeven in 2017, twijfelde ik geen seconde. Ik zou en moest naar Zuid Afrika. Voor iemand die snel uitgekeken is, ben ik na 7 jaar honderden professionele vrouwen gecoacht te hebben nog steeds gefascineerd, hoe iedereen zijn eigen unieke kijk op de wereld heeft. Deze unieke bril bepaalt hoe iemand zich gedraagt, wat iemand interessant vindt, waar iemand talent voor heeft, waar iemand energie en voldoening uit haalt, hoe iemand problemen oplost, waar iemand behoefte aan heeft, wat iemand gefrustreerd maakt, hoe iemand relaties aangaat maar ook hoe iemand in de problemen komt. Er zijn nog zoveel onontgonnen paden te vinden met betrekking tot talent. Het kan mij dan ook gefrustreerd maken als ik ik zie hoe Talent nog steeds verkeerd geïnterpreteerd wordt. Daarom wil ik mij in de volgende blogs gaan focussen op drie belangrijke misverstanden over talent die jou tegenhouden om het maximale uit je talenten en je leven te halen. Nieuwsgierig naar wat de andere twee dingen zijn die je tegenhouden om met je echte talenten aan de slag te gaan? Houd mijn blog in de gaten of meld je aan voor mijn e-boek: ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen via deze link. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden. 

De drie dingen die slimme vrouwen in de weg staan om echt met hun talent aan de slag te gaan. Vandaag behandelen we nummer 1: 

1

Veel vrouwen maken belangrijke (loopbaan) keuzes gebaseerd op kennis van hun competenties (aangeleerde talenten) en niet op basis van hun natuurlijke talenten.

Veel vrouwen kijken als ze op zoek zijn naar hun talenten naar de dingen waar ze goed in zijn. Zo ook Karin die in 2013 mijn pad kruiste. Ze realiseerde zich op dat moment dat ze bij toeval in een (marketing) beroep was gerold waar ze geen vreugde aan beleefde. 'Ik ben goed in mijn vak, dus ik dacht dat dat mijn bestemming was. Ik heb er nooit over nagedacht , waarom ik er geen energie uit haalde'. Ze beseft dat er iets moet gebeuren. Ze denkt dat ze met mensen wilt werken. Maar hoe? Ze besluit een loopbaancoach te interviewen om te onderzoeken of dat vak bij haar past. Zo komt ze bij mij terecht. We drinken een kop koffie en al snel verandert het gesprek in een coachingsessie. Drie uur later gaat Karin naar huis met het besef dat ze eerst terug moet naar de basis. Ze wil weer het gevoel hebben dat ze leeft. Ze wil weer plezier hebben. Kan dit ook in je werk, vraagt ze zich af? We starten met een traject. Zo ontdekt ze ook dat het idee om coach te worden misschien niet zo past. Omdat ze vroeger altijd klaar stond voor andere mensen zocht ze een beroep automatisch in die richting (aangeleerde talenten). Maar ze realiseert zich dat ze de problemen van vrienden eigenlijk vermoeiend vindt. 'Ze blijven maar doorgaan.' Eigenlijk voelt ze zich veel sterker in groepsverband. Bovendien heeft ze ruimte nodig om zelfstandig projecten uit te voeren, ziet ze nu. Ze vindt het prettig om met mensen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Ze beseft ook dat ze nog steeds enthousiast wordt van verschillende aspecten uit 'de hospitality'. Het wordt tijd om dat beroepsveld opnieuw te onderzoeken in het 'ontdek je talent Masters Traject'. 

Aangeleerd (competentie) of natuurlijk talent?

Er zijn veel vrouwen zoals Karin, die denken dat je iets moet gaan doen waar je goed in bent. Maar goed zijn in iets betekent nog niet dat je er ook werkelijk talent voor hebt en energie uithaalt. Als Karin destijds niet bewust de tijd had genomen om stil te staan bij haar echte talenten, dan had ze in 2013 voor een opleiding coach gekozen die pasten bij haar aangeleerde talenten maar niet bij wie ze nu echt van binnen was. Het is dus echt belangrijk dat je goed begrijpt wat nu een echt talent is en wat een aangeleerd talent. Je talenten zijn enorm bepalend voor wat je doet. Als je ze niet leert inzetten en managen worden het vaak zwakke punten. Te lang je talenten onderukken kan zelfs tot depressie leiden. En ik zie zo veel slimme vrouwen dezelfde fout maken als karin destijds, wat hun uiteindelijk veel tijd, energie, geld en kostbare ontwikkeltijd van hun echte talenten kost. Zo zonde! Herken je je hierin? Je bent niet de enige. 

Veel ambitieuze en slimme vrouwen zijn onhandig bezig als ze een baan en of rol willen vinden waar ze wel voldoening uit willen halen. Herken je je hierin?En wil je weten hoe je het wel slimmer kunt aanpakken? 

Meld je dan aan voor een Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Een Talentscan is niet zozeer een coachsessie. Welk krijg je een helder hoofd in een half uur. We bespreken wat je huidige uitdagingen zijn, je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we gaan ook kijken wat er nodig is om je probleem op te lossen of waar kansen voor jou liggen. En we stellen vast of ik je kan ondersteunen met de trajecten die ik aanbied. Het gesprek is dus bedoeld voor de mensen die op dit moment er aan toe zijn om grote stappen te maken en echt te willen investeren in hun ontwikkeling. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen. Indien je in aanmerking komt voor een Talentscan nemen we snel contact met je op. 

  Ik wil nu mijn (verborgen) en onbenutte talenten scherp krijgen en leren hoe ik ze kan implementeren en ontwikkelen in mijn werk, bedrijf en relaties.   Karin van den Broek. 

  Mariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverd. Door het traject herken ik nu talenten die ik voorheen als ‘normaal’ beschouwde. Dacht dat andere mensen ook in bezit waren van deze eigenschappen. Mariella helpt je om uit je comfort-zone te stappen en een verandering op gang te brengen. Ze doet dit aan de hand van op maat gemaakte opdrachten, humor, eerlijkheid en durft je te confronteren op een respectvolle manier. Door het traject begrijp ik nu waarom ik bepaalde loopbaankeuzes heb gemaakt en vooral moet/wil maken om te excelleren. Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen'. Bedankt! 


Wie ben ik?

Ik lijk heel erg op jou. Na mijn afstuderen belandde ik vaak in jobs en werkomgevingen waar ik niet gelukkig van werd. Ik kon maar geen goede loopbaankeuzes maken of mijn talenten productief inzetten. Ik ging mij steeds meer focussen op waar ik niet goed in was en voelde mij steeds onzekerder.

Ik zie, coach en spreek veel ambitieuze en slimme vrouwen die op hetzelfde punt vastlopen. Deze vrouwen werken veel te hard, pleasen te veel en maken zichzelf veel te klein (nemen weinig ruimte in voor hun talenten en inbreng). En dat kost vaak onnodige energie. Ook zie ik dat bij veel vrouwen de taal om over talenten te praten tekort schiet. Daardoor lopen deze slimme vrouwen mooie kansen mis. Vervolgens verpieteren ze, waar ze zichzelf en hun omgeving geen plezier mee doen.

Ik heb door vallen en opstaan een weg gevonden waarin ik weer gelukkig en succesvol werd. Nu ik weet hoe je dat voor elkaar krijgt (en door de samenstelling van mijn talenten, 7 jaar honderden vrouwen gecoacht te hebben en vele coach-talenten en counseling opleidingen gevolgd te hebben in binnen-en buitenland) wil ik deze ervaring, expertise, tools, tips en tricks graat met je delen. Ook geloof ik dat de wereld waarin we nu leven vrouwen nodig heeft, die in zichzelf en hun talenten geloven omdat daarmee in mijn ogen de wereld een stukje mooier wordt.

Alle puzzelstukjes van mijn eigen zoektocht heb ik verwerkt in het 'Ontdek je Talent Masters' programma wat al vele honderden vrouwen succesvol hebben gevolgd. Met het ontdek je talent Masters programma leer jij hoe jij met je (natuurlijke) talenten sneller je doelen in je (werkende) leven gaat halen. Met inzicht in je talenten vind je snel de juiste focus in je (werkende) leven zodat je geen energie, tranen en geld meer verspilt aan dingen die niet tot resultaten leiden.

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

7 signalen van onbenut talent (alleen voor ambitieuze vrouwen met pit)

Pin It
7 signalen van onbenut talent

In Nederland loopt er veel onbenut (vrouwelijk) Talent rond

In Nederland loopt er veel onbenut talent rond zegt Peter Hein van Mulligen CBS-hoofdeconoom. En uit onderzoek van Gallup blijkt weer dat het een wereldwijd probleem is. Veel medewerkers  blijven jarenlang rondlopen in een baan waar ze niet gelukkig van worden.  Zolang het niet te lang duurt, is werken in een baan die niet aansluit bij je talenten niet zo schadelijk,maar als het te lang duurt en iemand een baan op niveau wenst (wat past bij je natuurlijke talenten en je je daarin kunt ontwikkelen), leidt dat tot frustratie, innerlijke spanningen en stressreacties. Noodgedwongen doe je dan een beroep op je energie. Wat weer uitval en een burn-out tot gevolg heeft.

Lees verder...

Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Wat is mijn talent? Je bent maar een paar strengths (talenten) verwijderd

Talent Academy voor vrouwen  (strengths) manifesto

Veel vrouwen maken verkeerde loopbaankeuzes

Veel slimme ambitieuze vrouwen maken loopbaankeuzes gebaseerd op hun competenties (aangeleerde) talenten in plaats van hun natuurlijke talenten. Dat werkt lang goed maar op een gegeven moment loop je daarop vast. Omdat ik dat zo zonde vind voor jou, maar ook voor de wereld, wil ik je inspireren om stappen te zetten. Daarom heb ik besloten om het komende half jaar de 34 talenten te bespreken in mijn nieuwsbrief. Je bent namelijk maar een paar Talenten verwijderd. Meer weten?  Als je je aanmeld voor mijn e-boek: ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen dan blijf je op de hoogte van alle nieuwe talenten ontwikkelingen. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’

Antonella Pagliaro

Wie ben ik?

Ik lijk heel erg op jou. Na mijn afstuderen belandde ik vaak in jobs en werkomgevingen waar ik niet gelukkig van werd. Ik kon maar geen goede loopbaankeuzes maken of mijn talenten productief inzetten. Ik ging mij steeds meer focussen op waar ik niet goed in was en voelde mij steeds onzekerder.

Ik zie, coach en spreek veel ambitieuze en slimme vrouwen die op hetzelfde punt vastlopen. Deze vrouwen werken veel te hard, pleasen te veel en maken zichzelf veel te klein (nemen weinig ruimte in voor hun talenten en inbreng). En dat kost vaak onnodige energie. Ook zie ik dat bij veel vrouwen de taal om over talenten te praten tekort schiet. Daardoor lopen deze slimme vrouwen mooie kansen mis. Vervolgens verpieteren ze, waar ze zichzelf en hun omgeving geen plezier mee doen.

Ik heb door vallen en opstaan een weg gevonden waarin ik weer gelukkig en succesvol werd. Nu ik weet hoe je dat voor elkaar krijgt (en door de samenstelling van mijn talenten, 7 jaar honderden vrouwen gecoacht te hebben en vele coach-talenten en counseling opleidingen gevolgd te hebben in binnen-en buitenland) wil ik deze ervaring, expertise, tools, tips en tricks graat met je delen. Ook geloof ik dat de wereld waarin we nu leven vrouwen nodig heeft, die in zichzelf en hun talenten geloven omdat daarmee in mijn ogen de wereld een stukje mooier wordt.

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Gek maakt gelukkig. Stap uit je comfortzone (zonde)

Een paar jaar geleden werd ik geïnterviewd door journaliste Jessica Van Zanten voor een artikel in de Viva. Of ik iets wilde vertellen over “out-of-your comfortzone” stappen. Het artikel is geplaatst in de VIVa en heeft een mooite titel gekregen: “Gek maakt gelukkig. Stap uit je comfortzone!’. Wat betekent out-of-your comfortzone stappen nu eigenlijk? In onderstaand artikel wil ik hier wat uitgebreider op ingaan. 

Wat is jouw excuus?

Heel veel mensen verzinnen van allerlei excuusjes om iets maar NIET te hoeven doen. Ik heb geen tijd, ik heb geen geld, ik heb het al een keer geprobeerd en heb geen ervaring: dat zijn volgens Esther Jacobs, auteur van ‘Wat is jouw excuus?’, de meestgebruikte excuses om maar geen stap te hoeven zetten. Hoe vaker je nieuwe dingen gaat ondernemen hoe beter je die excuses gaat herkennen. Dat ongemakkelijke gevoel als je iets nieuws probeert, zal altijd blijven. Maar de kick als je het wel doet, is tien keer groter.” Uit je comfortzone stappen is dus goed voor je. Maar waarom doen we het dan zo weinig en kost het ons zo veel moeite om uit die comfortzone te stappen??

Automatic pilot

Als je bemerkt dat je alles op de “automatic pilot’ doet dan zit je waarschijnlijk in deze comfortzone. Het is overzichtelijk en bekend terrein. Het is een plek waar we ons relatief veilig en comfortabel voelen. Je bent misschien wel ongelukkig maar in ieder geval weet je wat je krijgt.Zo blijven veel mensen hangen in een baan die ze niet leuk vinden of die onder hun niveau is. Want ja: het betaalt de hypotheek en waar vind je in  ander werk? En wat dacht je van vastgeroest zitten in een foute relatie, omdat je bang bent om alleen verder te gaan? De grap is: de comfortzone geeft geen voldoening. Misschien wel in het verleden maar in het heden werkt ie je alleen maar tegen. Het is een schijnveiligheid. Je comfortzone krimpt ook alleen maar totdat je er wel uit moet springen. Als je te lang in zo’n situatie blijft hangen, kun je er zelfs fysieke klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid van krijgen en loop je vast.

Waarom we onszelf dat aandoen?

Dat komt onder andere omdat we allemaal een saboteur – een sterke innerlijke criticus- en overtuigingen hebben die ons weerhouden uit die comfortzone te stappen. Deze zal er alles aan doen om je in de comfortzone te houden. Deze saboteur had vroeger een beschermende functie maar is in de actualiteit niet meer relevant. Vaak ben je jezelf helemaal niet bewust van deze patronen. Je zet jezelf vast in een kooi en slijt vrijwillig je kostbare jaren in ‘gevangenschap’. Vaak zijn we ons dan niet bewust hoe onze overtuigingen en irreële angsten onszelf beperken en ervoor zorgen dat we heel klein denken. Deze gedachten sturen ons een richting op, waar we niet beter van worden. Iedereen heeft soms wel eens last van deze angsten. In onze jeugd hebben we mechanismen ontwikkeld om hiermee om te gaan. Zo ben je misschien bang om alleen te zijn en sta je daarom altijd voor iedereen klaar. Je krijgt daardoor veel positieve aandacht van mensen, maar denk je ook nog aan je eigen wensen en behoeften? Of je gebruikt je onzekerheid als excuus om in vergaderingen nooit je mond te hoeven open doen. Fijn voor jou, maar zo zal je baas zal nooit weten dat er een goede teammanager er in je schuilt.”   

Het positieve is dat je wel elk moment kunt beginnen om uit je eigen gebouwde kooi te ontsnappen. Het gaat over al die mogelijkheden die buiten dat kooitje liggen, en die je pas leert inzien als je heel anders durft te zijn dan dat vogeltje. Als je jezelf niet meer beperkt en groter denkt is er veel meer mogelijk dan je denkt. Op allerlei vlakken. Zo ook in de zoektocht naar een baan die bij je past.

Nieuwe route

Er komt gewoon een dag dat onze vaste route moet worden omgelegd of verstopt raakt. Op dit moment hebben we geen andere keuze dan de comfortzone te verlaten en een nieuwe route in te slaan. We voelen ons dan vaak bang en verdwaald, we herkennen het landschap niet..En we gaan onvermijdelijk aan de goede oude tijd denken. We proberen alles te doen zoals vroeger. Einstein heeft niks voor niks gezegd: “Krankzinnigheid is steeds hetzelfde doen en andere resultaten te verwachten” 

Volgens de gelukscoaches David de Kock en Arjan Vergeer moet je om echt vrij te zijn wel uit je comfortzone stappen. “Hoe meer dingen je doet die je eigenlijk niet durft, hoe groter je comfortzone wordt. En hoe vrijer je bent om meer te doen.” Daarnaast denk je vaak dat je van alles moet. Van je ouders, van je partner, van leraren. Als je je eigen kernwaarden, principes en drijfveren formuleert, weet je wat je zelf wilt. En kun je vrij zijn. Maar hoe zit het dan met het ontdekken van je talenten als je uit je comfortzone stapt?

Ontwikkel je Talent

Het meest belangrijke in talent ontwikkeling is oefening ofwel gebruik maken van je talent! Iemand heeft wel eens gezegd: talent is 10% gave  en 90% hard werken. Maar nog belangrijker is het om je grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen. Motivatie, daadkracht en een gezonde nieuwsgierigheid zijn heel belangrijk om ongebruikte of zelfs verborgen talenten op te sporen. Je interne criticus of saboteur kan je belemmeren om bepaalde talenten in te zetten. Vaak heeft de saboteur het zonder dat je het door hebt alles voor het zeggen waardoor je keuzes maakt waar je geen voldoening (meer) uit haalt.  Door je interne criticus (soboteur) te herkennen ontdek je andere kanten van jezelf die ook de moeite waard zijn. Ook leer je onbenutte talenten beter te gebruiken en in te zetten in je leven. Je maakt jezelf los van versleten gewoontes en contraproductief gedrag.

8 redenen om uit je comfortzone te stappen 

 1. Je leert jezelf beter kennen en vergroot je succes in je leven en je werk
 2. Je ontdekt talenten in jezelf waar je veel meer voldoening uit haalt
 3. Je vergroot je zelfvertrouwen
 4. Je leert je grenzen aangeven
 5. Je bereikt sneller je doel
 6. Je leert je gevoel te vertrouwen
 7. Je vindt een baan die je veel meer voldoening geeft
 8. Je relatie wordt intenser 

Although when you first step out of your comfort zone it may feel difficult and fearful, you will at some point become comfortable again – Wendy Hearn

Grote dromen, kleine stapjes

Veel mensen zien alleen maar een te lange en onoverzichtelijke weg die ze nog moeten gaan om hun doel te bereiken. Maar je kunt ook beginnen met kleine stapjes. En zo werkt het met alle spannende dingen. Elke keer als je eens stapje uit je comfortzone stapt groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie is het eng, daarna ben je alleen maar trots op jezelf. Elke kleine of grote stap brengt je ook weer een stukje dichter bij je einddoel. Ook zul je merken dat dat nieuwe gedrag op den duur ook bij jou gaat passen. Je nieuwe gedrag zal uiteindelijk weer bij jezelf gaan horen en je zult je er prettig en vertrouwd bij gaan voelen.

Kortom, 

Niet kiezen is ook een keuze: Wat veel mensen vergeten is dat ervoor kiezen om niets te doen, ook een keuze is. Je kiest dus altijd: kom ik in beweging of blijf ik stilstaan? Kies je niet, dan loop je de kans dat anderen de keuzes voor jou gaan maken.  Hoe dan ook, om je doel te bereiken en geld te verdienen met je talenten zul je uit je comfortzone moeten stappen en dat kan best beangstigend zijn. De meeste mensen willen wel uit hun comfortzone stappen maar liefst beetje voor beetje. Je neemt wel risico, maar je houdt het beheersbaar. Het is spannend, maar niet te eng.

Kom in actie!: 

Naast prikkeling is het misschien nog wel belangrijker dat je je talent gaat gebruiken, hoe onbeholpen en onprofessioneel dat in het begin ook mag zijn, alleen oefening baart kunst! De beslissing om iets met je talent te gaan doen zal veel dingen in je leven veranderen. Dat is niet altijd direct merkbaar, maar je zal er al snel achter komen dat je interesses gaan veranderen, dat je je tijd anders gaat gebruiken, dat je inspiratie gaat ontvangen en dat er hier en daar deuren voor je opengaan. Ofwel, dat er mogelijkheden ontstaan om naar buiten te treden met je talent. Zodra je serieus werk gaat maken van je talent zal je je regelmatig afvragen waarom je dat niet eerder hebt gedaan, want eindelijk ben je in je element!

Stop met twijfelen en kom in beweging want je kunt alleen maar groeien, je potentieel vergroten en geld verdienen met je talent  door buiten je comfortzone te stappen. Door bewust risico’s te nemen en je eigen grenzen te verleggen sta je weer aan het stuur van je eigen leven  en ontdek je misschien wel nieuwe talenten. Als je in je comfort zone blijft zitten zal er niets veranderen.

Scott Friedman over de kwaliteit van het stretchen in je leven. Vanuit je comfortzone ontstaat geen grootsheid.

Vaak liggen onze talenten diep begraven. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden mensen vaak gevangen. DE grote veroorzaker hiervan is vaak de innerlijke criticus. Maar het kan ook anders. Herkenbaar en wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen? Meld je dan aan voor een Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De groeiscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.

                      IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

Je kunt mij ook bereiken via 0616289623 of een mail sturen naar serracoaching@gmail.com.

Ongelukkig in je loopbaan?Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

 

Karin van den Broek


Mariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverd. Ik durf meer te vertrouwen op mijn gevoel en mijn eigen weg te volgen. Vind het minder erg om niet 100% zeker te weten of ik juiste keuze maak. Als mijn gevoel zegt dat het goed is, is dat voldoende om verder te gaan. Dit scheelt enorm veel gepieker. De gesprekken hebben me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo'n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen!- Karin van den Broek.
Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Wat is jouw talent: Als je expres jezelf bent heb je geen competitie

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Sanne Smit

In de eerste sessie liet Mariella mij inzien dat iedereen meerdere rollen speelt in het leven. Door mijn omgeving en door gebeurtenissen heb ik rollen aangenomen die hierbij passen. De rollen die mij toen zo goed geholpen hebben en waar ik veel aan heb gehad werden na verloop van tijd rollen die mij juist tegenhielden in mijn groei als persoon en wie ik wilde zijn. De gedachtepatronen bij deze rollen zorgde ervoor dat ik beslissingen bleef nemen die in mijn comfort zone lagen. Maar die ‘veilige’ comfort zone was eigenlijk helemaal niet zo veilig meer. Ik was wel goed in mijn werk, maar wel met een aangeleerd talent. Heel veel beter dan dit zou ik niet worden. Hoe kan ik nu (ambitieus als ik ben) doorgroeien? Tijdens de sessies zijn we terug gegaan naar de kern. Wat wil ik bereiken en welke overtuigingen heb ik die dit in de weg staan? Ik ben erachter gekomen dat ik het wiel niet meer opnieuw hoef uit te vinden, want nu ik weet wat mijn talenten zijn voelen ze eigenlijk heel natuurlijk aan. Nu ik ook weet wat mijn principes, mijn drijfveren en mijn talenten zijn, weet ik ook dat mijn twijfels over de studies gegrond waren alleen wist ik toen nog niet waarom. Nu weet ik wat ik kan en wat ik wil en daar heb ik geen diploma toegepaste psychologie of diëtetiek bij nodig. Sterker nog, ik hoef waarschijnlijk helemaal geen studie van vier jaar meer te volgen om mijn droombaan te vinden! We gaan nog verder met mijn talenten, maar ik heb nu al zoveel aan dit traject gehad. Ik voel rust en energie tegelijk. Ik durf weer risico's te nemen en ik durf weer te falen. Want falen is echt niet het einde van de wereld wat ik een jaar geleden nog dacht. Toen kon ik ook niet falen want ik koos altijd voor mijn 'veilige'comfort zone. Ik heb mij opgegeven voor een acteer workshop. Een jaar geleden was ik hier nooit aan begonnen. Maar wat ontzettend leuk is het. Kom maar op met die nieuwe uitdagingen want ik kan de hele wereld aan.

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Wat is mijn talent: ontdek je passie

Je passies ontdekken

 

Serracpoaching strandJPG

*Mis je passie in je leven?

*Voel je je weleens moedeloos en gefrustreerd in je leven?

*Heb jij het gevoel dat je dromen nooit uit zullen komen?

Iedereen weet waarschijnlijk dat leven volgens onze passie de sleutel is tot een gelukkig en voldaan leven, maar voor veel mensen is het al een kunst om uit te zoeken wat hun passie nou echt is. 

In onderstaand artikel maak je kennis met passie, leer je de kracht van ‘groot’ denken en ga je helderheid creëren door aandacht te geven aan wat voor JOU belangrijk is. 

Wat is passie eigenlijk?

Passie is een veelbesproken onderwerp. Passie is ook een zeer persoonlijke ervaring. Een gepassioneerd leven is een leven dat verbonden is met een bestemming. We vinden het allemaal prettig om het gevoel te hebben dat ons leven een doel heeft. We willen allemaal een passie hebben voor wat we doen, opgetogen zijn over hoe we onze dagen doorbrengen, van ons leven houden en voelen dat we een waardevolle bijdrage leveren. Als je namelijk gaat doen waar je van houdt, waar je heel gepassioneerd over bent, gaat je leven onvermijdelijk een richting uit die jij je zelfs niet kan voorstellen.

Vaak raken we echter verstrikt in het ‘hoe’: hoe kan ik aan geld komen? Hoe vind ik de tijd ervoor? Hoe leer ik dit of dat? Maar het is niet het ‘hoe‘ wat voor jou belangrijk is om te weten, maar het ‘wat‘.

Genieten

Het hele doel van het leven is om te genieten, om vreugde te beleven. Als je geen vreugde beleeft, sta je buiten de stroom van je leven. Je mist je doel. Ook is het belangrijk om duidelijk te krijgen wie jij bent en wat voor JOU belangrijk is. Helderheid leidt tot macht – de macht om te handelen – en macht is de basis van succes, voldoening en geluk in het leven. De belangrijkste reden namelijk dat mensen niet krijgen wat ze willen is omdat ze niet weten wat ze willen. Zonder duidelijke richting ben je verlamd of blijf je in cirkeltjes ronddraaien. 

Wat zijn jouw passies?

Schrijf nu jouw passies op. Ga niet op ‘zeker’ spelen. Dat houdt in dat als je niet onmiddellijk kunt zien hoe je deze passie praktisch kunt verwezenlijken je deze ook weer meteen van je lijst schrapt. Je kunt bijvoorbeeld het verlangen hebben om een wereldberoemde concertpianist te worden. Vanuit je huidige levenssituatie lijkt dat misschien volkomen onrealistisch. Dus in plaats van je passie om concertpianist te worden op te schrijven, speel je op ‘zeker’ en schrijf je: ‘piano spelen’

Ik kan je nu horen denken: ‘Maar ik heb geen enkel idee hoe ik een wereldberoemde concertpianist kan worden.’ Vertrouw mij. Het doet er niet toe. Schrijf het op.

Out-of-the-Box

Dr. Andrew Newberg en Mark Waldman, de neurowetenschappers aan het Centrum voor Spriritualiteit en de Geest van de universiteit van Pennsylvania, zegt het volgende over denken in het groot: ‘Wanneer we ons op de grote vragen richten, de echt grote vragen, stellen we onze hersenen de opgave buiten het kader te denken, en dit zorgt ervoor dat de structuur van onze neuronen verandert, vooral in de frontale kwabben, het deel van de hersenen dat logica, rede, taal, bewustzijn en compassie regelt. Er groeien nieuwe axonen, die zich tot nieuwe dendrieten uitstrekken om te communiceren op manieren zoals onze hersenen nooit eerder hebben gedaan.  Wanneer  we de grote vragen overwegen, gebruiken we onze frontale kwabben om de functie van andere delen van onze hersenen te veranderen.’

Wees dus niet bang om in het groot te denken. Als je eenmaal je passie hebt genoteerd is aandacht de volgende stap. Als je denkt dat het je passie is om multimiljonair te worden en je geen enkele andere aanwijzing  hebt hoe je je aandacht kunt richten op geld verdienen en rijkdom creëren, speelt je geest spelletjes met jou. Je geest vertelt je dat je passie eigenlijk de wens is om geen rekeningen te hoeven betalen, vrij te zijn van verantwoordelijkheden en onaangename zaken. Zulke gedachtenspelletjes leiden nooit tot vervulling. Passies ontstaan vanuit het hart. Wanneer je ergens echt gepassioneerd over bent, hoef je niet zo veel moeite te doen om er je aandacht op te richten. Wanneer er dan moeilijke opgaven ontstaan, kunnen deze je niet afschrikken. Ze kunnen je een tijdje vertragen, maar ze kunnen je niet stoppen.

Laten we even terugkomen op het idee om op ‘zeker te spelen’. Heb je ooit gemerkt dat mensen die op zeker spelen helemaal niet zo enthousiast, energiek, vol passie of vuur en opgetogen over hun leven zijn als je vrienden die op het scherpst van de snede leven en helemaal voor hun dromen gaan?

Play it safe

Denk eens aan iemand die altijd voor de veilige weg kiest. Als zulke mensen een baan zoeken, kiezen ze liever voor het lagere salaris met een ziektekostenverzekering, de pensioenvoordelen en een doorbetaalde vakantie bij een gevestigd bedrijf dat dat ze het risico nemen om bij een startend bedrijf te gaan werken dat misschien meer betaalt, maar de sfeer van een grote familie heeft en aandelenopties biedt.

Deze mensen lopen niet graag langs het randje van de afgrond, springen niet van de hoge duikplank, reizen niet in gebieden waar zij misschien in contact komen met een vreselijke ziekte. Ze wonen niet waar ze het liefste willen wonen omdat dit te veel kost, vliegen niet in kleine vliegtuigen, rijden niet met hoge snelheid, zeilen de oceaan niet over; zij doen niets dat gevaarlijk, riskant of angstaanjagend zou kunnen zijn. En is dat het soort mensen waarop jij wilt lijken? Aan de andere kant: hoe is het om iemand te zin die elk ogenblik voor het genot gaat? Hoe voelt het om iemand te zijn die alles doet wat nodig is om volgens zijn dromen te leven, die elke uitdaging wil aangaan, door alle hoepels wil springen, overal naartoe gaat waar hij naartoe moet, om zijn diepste hartewens te volgen.

Ok. Laat ik eerlijk zijn. Ik ga je niet vertellen dat je van de berg af moet springen als je daar klaar voor bent, maar ik wil je wijzen op het belang van denken over je ideale leven, niet over je mogelijke leven. 

Opdracht: 

Maak een lijst met je passies. Dat wil zeggen: de dingen waar je het meest van houdt, die het belangrijkst voor je zijn en die het meest kritiek zijn voor je welzijn en geluk. Als je je eerste lijst met passies voorbereidt, speel dan open kaart, houd niets achter. Schrijf minstens tien dingen op waar je echt van houdt. Let wel: het gaat om je passies, niet om je doelen. Passies zijn hoe jij je leven leeft. Doelen zijn de dingen die jij in je leven wilt creëren. Je passie kan bijvoorbeeld zijn om ‘multimiljonair te zijn.’ Je kunt echter als doel hebben om volgend jaar twee miljoen te verdienen. Wat is het verschil? Een passie is hoe je je leven wilt leven. Een doel is iets wat je nastreeft om te bereiken. Wanneer je passies duidelijk zijn, kun je doelen creëren die verbonden zijn met je passies en kun je het leven gaan creëren dat je wilt leven. Zowel passies als doelen zijn waardevol, en de eerste stap is om duidelijkheid over je passies te krijgen. Denk na over wat je wilt doen, zijn en hebben wanneer je leven ideaal is. 

Voorbeelden van passies: 

 • Wonen in een mooi huis waarin ik me helemaal vredig voel en veel tijd besteden aan de inrichting daarvan
 • Succesvolle e-boeken schrijven
 • Lekkere gerechten maken
 • Samen met een groep mensen werken die ook gepassioneerd zijn over …

Nieuwe ideeën

‘Wanneer wij een nieuw idee in de hersenen introduceren, zijn er eerst een interessante verwarring en cognitieve dissonantie. Dat voelt misschien ongemakkelijk. De hersenen houden niet per se van nieuwe ideeën, vooral niet als deze in strijd zijn met andere opvattingen die je in het verleden hebt gehad. Als je dus jarenlang je geringe zelfvertrouwen blijft voeden en plotseling besluit het idee te introduceren dat je echt een geweldig iemand bent, moeten twee neurale circuits met elkaar de strijd aangaan; het oude geheugen en het nieuwe idee. 

Als je dus probeert om te veel ideeën, wensen of doelen tegelijk vast te houden, zeggen de hersenen: ” dit is te veel, we kunnen ons slechts op zo veel focussen.’ Dus kijk echt naar welke passies voor jou ECHT belangrijk zijn. Hoe meer duidelijkheid je krijgt over wat je echt graag doet en verlangt, hoe sterker je beste intentie wordt, en dit helpt de rest van je hersenen om op een georganiseerde wijze te reageren. Wonderen gebeuren wanneer je duidelijkheid hebt. 

“Reach for the moon. Even if you miss, you’ll end up among the stars”

Worstelen in je (werkende) leven is niet waar het leven voor bedoeld is.

Ben jij je passies even kwijt? Met inzichten in je talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je ook nog eens goed geld mee verdient. Het is mijn missie om je daarbij te helpen. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die actief zelf de regie in handen nemen om hun baan aan te laten sluiten op hun eigen talenten, interesses en vaardigheden gelukkiger zijn dan collega’s die dit niet doen. De mate waarin een baan aansluit op op je wensen verlangens en behoeften is bepalend voor het werken vanuit passie en energie. Uit een onderzoek dat Schouten en Nelissen tussen 1 januari en half februari 2016 afnam blijkt ook dat 1 op de 5 respondenten het werk maar moeilijk kan loslaten en hierdoor thuis minder kan ontspannen. Dat is jammer, want mensen die thuis niet piekeren over werk zijn gelukkiger (70% gelukkig) dan mensen die dit wel doen (40% gelukkig).

Kortom verspilling van veel talenten en kostbare energie. Deze week kun je al starten om daar een blijvende positieve verandering in te maken. Mail mij via serracoaching@gmail.com of maak een afspraak via de Talentscan link hieronder. Des te eerder jij start des te  sneller jij de juiste focus vindt in je bedrijf of leven zodat je geen geld, tijd of energie meer verspilt aan banen, studies etc die niet tot resultaat leiden. 

                      IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

In een Talentscan van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.

Ongelukkig in je loopbaan?Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Linda Groeneveld


Vorig jaar liep ik behoorlijk vast op mijn werk. Het voelde voor mij namelijk steeds meer een verplichting, terwijl het ruim 10 jaar mijn passie is geweest. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, maar ik durfde niet. Als je zolang hebt gezeten in een bepaald werkpatroon en omgeving is het heel moeilijk om je andere talenten te ontdekken en een totaal nieuwe weg te kiezen. Ik dacht van mezelf dat ik alleen goed was in 1 kunstje en dat dat het was en dat ik mij daar bij moest neerleggen. Gelukkig heb ik met behulp van Mariella mijn andere talenten ontdekt en heb ik geleerd om mijn zelf-saboterende gedachten te herkennen en hierop positief te anticiperen. Ik heb geleerd liever te zijn naar mezelf en zelfkritiek te minimaliseren. Ik zal altijd een perfectionist blijven, maar wel eentje die weet wanneer goed, goed genoeg is. Het is nu bijna een jaar geleden dat ik mijn baan heb opgezegd en voor mijzelf begonnen ben. Met mijn bedrijf, Diamond in Wax, geur kaarsen met (diamanten) ringen erin, heb ik mijn passie weer terug en ik ben er zeer trots op. 


Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen