Wat is mijn talent? Je bent maar een paar strengths (talenten) verwijderd

Talent Academy voor vrouwen  (strengths) manifesto

Veel vrouwen maken verkeerde loopbaankeuzes

Veel slimme ambitieuze vrouwen maken loopbaankeuzes gebaseerd op hun competenties (aangeleerde) talenten in plaats van hun natuurlijke talenten. Dat werkt lang goed maar op een gegeven moment loop je daarop vast. Omdat ik dat zo zonde vind voor jou, maar ook voor de wereld, wil ik je inspireren om stappen te zetten. Daarom heb ik besloten om het komende half jaar de 34 talenten te bespreken in mijn nieuwsbrief. Je bent namelijk maar een paar Talenten verwijderd. Meer weten?  Als je je aanmeld voor mijn e-boek: ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen dan blijf je op de hoogte van alle nieuwe talenten ontwikkelingen. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’

Antonella Pagliaro

Wie ben ik?

Ik lijk heel erg op jou. Na mijn afstuderen belandde ik vaak in jobs en werkomgevingen waar ik niet gelukkig van werd. Ik kon maar geen goede loopbaankeuzes maken of mijn talenten productief inzetten. Ik ging mij steeds meer focussen op waar ik niet goed in was en voelde mij steeds onzekerder.

Ik zie, coach en spreek veel ambitieuze en slimme vrouwen die op hetzelfde punt vastlopen. Deze vrouwen werken veel te hard, pleasen te veel en maken zichzelf veel te klein (nemen weinig ruimte in voor hun talenten en inbreng). En dat kost vaak onnodige energie. Ook zie ik dat bij veel vrouwen de taal om over talenten te praten tekort schiet. Daardoor lopen deze slimme vrouwen mooie kansen mis. Vervolgens verpieteren ze, waar ze zichzelf en hun omgeving geen plezier mee doen.

Ik heb door vallen en opstaan een weg gevonden waarin ik weer gelukkig en succesvol werd. Nu ik weet hoe je dat voor elkaar krijgt (en door de samenstelling van mijn talenten, 7 jaar honderden vrouwen gecoacht te hebben en vele coach-talenten en counseling opleidingen gevolgd te hebben in binnen-en buitenland) wil ik deze ervaring, expertise, tools, tips en tricks graat met je delen. Ook geloof ik dat de wereld waarin we nu leven vrouwen nodig heeft, die in zichzelf en hun talenten geloven omdat daarmee in mijn ogen de wereld een stukje mooier wordt.

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Gek maakt gelukkig. Stap uit je comfortzone (zonde)

Een paar jaar geleden werd ik geïnterviewd door journaliste Jessica Van Zanten voor een artikel in de Viva. Of ik iets wilde vertellen over “out-of-your comfortzone” stappen. Het artikel is geplaatst in de VIVa en heeft een mooite titel gekregen: “Gek maakt gelukkig. Stap uit je comfortzone!’. Wat betekent out-of-your comfortzone stappen nu eigenlijk? In onderstaand artikel wil ik hier wat uitgebreider op ingaan. 

Wat is jouw excuus?

Heel veel mensen verzinnen van allerlei excuusjes om iets maar NIET te hoeven doen. Ik heb geen tijd, ik heb geen geld, ik heb het al een keer geprobeerd en heb geen ervaring: dat zijn volgens Esther Jacobs, auteur van ‘Wat is jouw excuus?’, de meestgebruikte excuses om maar geen stap te hoeven zetten. Hoe vaker je nieuwe dingen gaat ondernemen hoe beter je die excuses gaat herkennen. Dat ongemakkelijke gevoel als je iets nieuws probeert, zal altijd blijven. Maar de kick als je het wel doet, is tien keer groter.” Uit je comfortzone stappen is dus goed voor je. Maar waarom doen we het dan zo weinig en kost het ons zo veel moeite om uit die comfortzone te stappen??

Automatic pilot

Als je bemerkt dat je alles op de “automatic pilot’ doet dan zit je waarschijnlijk in deze comfortzone. Het is overzichtelijk en bekend terrein. Het is een plek waar we ons relatief veilig en comfortabel voelen. Je bent misschien wel ongelukkig maar in ieder geval weet je wat je krijgt.Zo blijven veel mensen hangen in een baan die ze niet leuk vinden of die onder hun niveau is. Want ja: het betaalt de hypotheek en waar vind je in  ander werk? En wat dacht je van vastgeroest zitten in een foute relatie, omdat je bang bent om alleen verder te gaan? De grap is: de comfortzone geeft geen voldoening. Misschien wel in het verleden maar in het heden werkt ie je alleen maar tegen. Het is een schijnveiligheid. Je comfortzone krimpt ook alleen maar totdat je er wel uit moet springen. Als je te lang in zo’n situatie blijft hangen, kun je er zelfs fysieke klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid van krijgen en loop je vast.

Waarom we onszelf dat aandoen?

Dat komt onder andere omdat we allemaal een saboteur – een sterke innerlijke criticus- en overtuigingen hebben die ons weerhouden uit die comfortzone te stappen. Deze zal er alles aan doen om je in de comfortzone te houden. Deze saboteur had vroeger een beschermende functie maar is in de actualiteit niet meer relevant. Vaak ben je jezelf helemaal niet bewust van deze patronen. Je zet jezelf vast in een kooi en slijt vrijwillig je kostbare jaren in ‘gevangenschap’. Vaak zijn we ons dan niet bewust hoe onze overtuigingen en irreële angsten onszelf beperken en ervoor zorgen dat we heel klein denken. Deze gedachten sturen ons een richting op, waar we niet beter van worden. Iedereen heeft soms wel eens last van deze angsten. In onze jeugd hebben we mechanismen ontwikkeld om hiermee om te gaan. Zo ben je misschien bang om alleen te zijn en sta je daarom altijd voor iedereen klaar. Je krijgt daardoor veel positieve aandacht van mensen, maar denk je ook nog aan je eigen wensen en behoeften? Of je gebruikt je onzekerheid als excuus om in vergaderingen nooit je mond te hoeven open doen. Fijn voor jou, maar zo zal je baas zal nooit weten dat er een goede teammanager er in je schuilt.”   

Het positieve is dat je wel elk moment kunt beginnen om uit je eigen gebouwde kooi te ontsnappen. Het gaat over al die mogelijkheden die buiten dat kooitje liggen, en die je pas leert inzien als je heel anders durft te zijn dan dat vogeltje. Als je jezelf niet meer beperkt en groter denkt is er veel meer mogelijk dan je denkt. Op allerlei vlakken. Zo ook in de zoektocht naar een baan die bij je past.

Nieuwe route

Er komt gewoon een dag dat onze vaste route moet worden omgelegd of verstopt raakt. Op dit moment hebben we geen andere keuze dan de comfortzone te verlaten en een nieuwe route in te slaan. We voelen ons dan vaak bang en verdwaald, we herkennen het landschap niet..En we gaan onvermijdelijk aan de goede oude tijd denken. We proberen alles te doen zoals vroeger. Einstein heeft niks voor niks gezegd: “Krankzinnigheid is steeds hetzelfde doen en andere resultaten te verwachten” 

Volgens de gelukscoaches David de Kock en Arjan Vergeer moet je om echt vrij te zijn wel uit je comfortzone stappen. “Hoe meer dingen je doet die je eigenlijk niet durft, hoe groter je comfortzone wordt. En hoe vrijer je bent om meer te doen.” Daarnaast denk je vaak dat je van alles moet. Van je ouders, van je partner, van leraren. Als je je eigen kernwaarden, principes en drijfveren formuleert, weet je wat je zelf wilt. En kun je vrij zijn. Maar hoe zit het dan met het ontdekken van je talenten als je uit je comfortzone stapt?

Ontwikkel je Talent

Het meest belangrijke in talent ontwikkeling is oefening ofwel gebruik maken van je talent! Iemand heeft wel eens gezegd: talent is 10% gave  en 90% hard werken. Maar nog belangrijker is het om je grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen. Motivatie, daadkracht en een gezonde nieuwsgierigheid zijn heel belangrijk om ongebruikte of zelfs verborgen talenten op te sporen. Je interne criticus of saboteur kan je belemmeren om bepaalde talenten in te zetten. Vaak heeft de saboteur het zonder dat je het door hebt alles voor het zeggen waardoor je keuzes maakt waar je geen voldoening (meer) uit haalt.  Door je interne criticus (soboteur) te herkennen ontdek je andere kanten van jezelf die ook de moeite waard zijn. Ook leer je onbenutte talenten beter te gebruiken en in te zetten in je leven. Je maakt jezelf los van versleten gewoontes en contraproductief gedrag.

8 redenen om uit je comfortzone te stappen 

 1. Je leert jezelf beter kennen en vergroot je succes in je leven en je werk
 2. Je ontdekt talenten in jezelf waar je veel meer voldoening uit haalt
 3. Je vergroot je zelfvertrouwen
 4. Je leert je grenzen aangeven
 5. Je bereikt sneller je doel
 6. Je leert je gevoel te vertrouwen
 7. Je vindt een baan die je veel meer voldoening geeft
 8. Je relatie wordt intenser 

Although when you first step out of your comfort zone it may feel difficult and fearful, you will at some point become comfortable again – Wendy Hearn

Grote dromen, kleine stapjes

Veel mensen zien alleen maar een te lange en onoverzichtelijke weg die ze nog moeten gaan om hun doel te bereiken. Maar je kunt ook beginnen met kleine stapjes. En zo werkt het met alle spannende dingen. Elke keer als je eens stapje uit je comfortzone stapt groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie is het eng, daarna ben je alleen maar trots op jezelf. Elke kleine of grote stap brengt je ook weer een stukje dichter bij je einddoel. Ook zul je merken dat dat nieuwe gedrag op den duur ook bij jou gaat passen. Je nieuwe gedrag zal uiteindelijk weer bij jezelf gaan horen en je zult je er prettig en vertrouwd bij gaan voelen.

Kortom, 

Niet kiezen is ook een keuze: Wat veel mensen vergeten is dat ervoor kiezen om niets te doen, ook een keuze is. Je kiest dus altijd: kom ik in beweging of blijf ik stilstaan? Kies je niet, dan loop je de kans dat anderen de keuzes voor jou gaan maken.  Hoe dan ook, om je doel te bereiken en geld te verdienen met je talenten zul je uit je comfortzone moeten stappen en dat kan best beangstigend zijn. De meeste mensen willen wel uit hun comfortzone stappen maar liefst beetje voor beetje. Je neemt wel risico, maar je houdt het beheersbaar. Het is spannend, maar niet te eng.

Kom in actie!: 

Naast prikkeling is het misschien nog wel belangrijker dat je je talent gaat gebruiken, hoe onbeholpen en onprofessioneel dat in het begin ook mag zijn, alleen oefening baart kunst! De beslissing om iets met je talent te gaan doen zal veel dingen in je leven veranderen. Dat is niet altijd direct merkbaar, maar je zal er al snel achter komen dat je interesses gaan veranderen, dat je je tijd anders gaat gebruiken, dat je inspiratie gaat ontvangen en dat er hier en daar deuren voor je opengaan. Ofwel, dat er mogelijkheden ontstaan om naar buiten te treden met je talent. Zodra je serieus werk gaat maken van je talent zal je je regelmatig afvragen waarom je dat niet eerder hebt gedaan, want eindelijk ben je in je element!

Stop met twijfelen en kom in beweging want je kunt alleen maar groeien, je potentieel vergroten en geld verdienen met je talent  door buiten je comfortzone te stappen. Door bewust risico’s te nemen en je eigen grenzen te verleggen sta je weer aan het stuur van je eigen leven  en ontdek je misschien wel nieuwe talenten. Als je in je comfort zone blijft zitten zal er niets veranderen.

Scott Friedman over de kwaliteit van het stretchen in je leven. Vanuit je comfortzone ontstaat geen grootsheid.

Vaak liggen onze talenten diep begraven. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden mensen vaak gevangen. DE grote veroorzaker hiervan is vaak de innerlijke criticus. Maar het kan ook anders. Herkenbaar en wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen? Meld je dan aan voor een Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De groeiscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.

                      IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

Je kunt mij ook bereiken via 0616289623 of een mail sturen naar serracoaching@gmail.com.

Ongelukkig in je loopbaan?Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

 

Karin van den Broek


Mariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverd. Ik durf meer te vertrouwen op mijn gevoel en mijn eigen weg te volgen. Vind het minder erg om niet 100% zeker te weten of ik juiste keuze maak. Als mijn gevoel zegt dat het goed is, is dat voldoende om verder te gaan. Dit scheelt enorm veel gepieker. De gesprekken hebben me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo'n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen!- Karin van den Broek.
Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Wat is jouw talent: Als je expres jezelf bent heb je geen competitie

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Sanne Smit

In de eerste sessie liet Mariella mij inzien dat iedereen meerdere rollen speelt in het leven. Door mijn omgeving en door gebeurtenissen heb ik rollen aangenomen die hierbij passen. De rollen die mij toen zo goed geholpen hebben en waar ik veel aan heb gehad werden na verloop van tijd rollen die mij juist tegenhielden in mijn groei als persoon en wie ik wilde zijn. De gedachtepatronen bij deze rollen zorgde ervoor dat ik beslissingen bleef nemen die in mijn comfort zone lagen. Maar die ‘veilige’ comfort zone was eigenlijk helemaal niet zo veilig meer. Ik was wel goed in mijn werk, maar wel met een aangeleerd talent. Heel veel beter dan dit zou ik niet worden. Hoe kan ik nu (ambitieus als ik ben) doorgroeien? Tijdens de sessies zijn we terug gegaan naar de kern. Wat wil ik bereiken en welke overtuigingen heb ik die dit in de weg staan? Ik ben erachter gekomen dat ik het wiel niet meer opnieuw hoef uit te vinden, want nu ik weet wat mijn talenten zijn voelen ze eigenlijk heel natuurlijk aan. Nu ik ook weet wat mijn principes, mijn drijfveren en mijn talenten zijn, weet ik ook dat mijn twijfels over de studies gegrond waren alleen wist ik toen nog niet waarom. Nu weet ik wat ik kan en wat ik wil en daar heb ik geen diploma toegepaste psychologie of diëtetiek bij nodig. Sterker nog, ik hoef waarschijnlijk helemaal geen studie van vier jaar meer te volgen om mijn droombaan te vinden! We gaan nog verder met mijn talenten, maar ik heb nu al zoveel aan dit traject gehad. Ik voel rust en energie tegelijk. Ik durf weer risico's te nemen en ik durf weer te falen. Want falen is echt niet het einde van de wereld wat ik een jaar geleden nog dacht. Toen kon ik ook niet falen want ik koos altijd voor mijn 'veilige'comfort zone. Ik heb mij opgegeven voor een acteer workshop. Een jaar geleden was ik hier nooit aan begonnen. Maar wat ontzettend leuk is het. Kom maar op met die nieuwe uitdagingen want ik kan de hele wereld aan.

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Wat is mijn talent: ontdek je passie

Je passies ontdekken

 

Serracpoaching strandJPG

*Mis je passie in je leven?

*Voel je je weleens moedeloos en gefrustreerd in je leven?

*Heb jij het gevoel dat je dromen nooit uit zullen komen?

Iedereen weet waarschijnlijk dat leven volgens onze passie de sleutel is tot een gelukkig en voldaan leven, maar voor veel mensen is het al een kunst om uit te zoeken wat hun passie nou echt is. 

In onderstaand artikel maak je kennis met passie, leer je de kracht van ‘groot’ denken en ga je helderheid creëren door aandacht te geven aan wat voor JOU belangrijk is. 

Wat is passie eigenlijk?

Passie is een veelbesproken onderwerp. Passie is ook een zeer persoonlijke ervaring. Een gepassioneerd leven is een leven dat verbonden is met een bestemming. We vinden het allemaal prettig om het gevoel te hebben dat ons leven een doel heeft. We willen allemaal een passie hebben voor wat we doen, opgetogen zijn over hoe we onze dagen doorbrengen, van ons leven houden en voelen dat we een waardevolle bijdrage leveren. Als je namelijk gaat doen waar je van houdt, waar je heel gepassioneerd over bent, gaat je leven onvermijdelijk een richting uit die jij je zelfs niet kan voorstellen.

Vaak raken we echter verstrikt in het ‘hoe’: hoe kan ik aan geld komen? Hoe vind ik de tijd ervoor? Hoe leer ik dit of dat? Maar het is niet het ‘hoe‘ wat voor jou belangrijk is om te weten, maar het ‘wat‘.

Genieten

Het hele doel van het leven is om te genieten, om vreugde te beleven. Als je geen vreugde beleeft, sta je buiten de stroom van je leven. Je mist je doel. Ook is het belangrijk om duidelijk te krijgen wie jij bent en wat voor JOU belangrijk is. Helderheid leidt tot macht – de macht om te handelen – en macht is de basis van succes, voldoening en geluk in het leven. De belangrijkste reden namelijk dat mensen niet krijgen wat ze willen is omdat ze niet weten wat ze willen. Zonder duidelijke richting ben je verlamd of blijf je in cirkeltjes ronddraaien. 

Wat zijn jouw passies?

Schrijf nu jouw passies op. Ga niet op ‘zeker’ spelen. Dat houdt in dat als je niet onmiddellijk kunt zien hoe je deze passie praktisch kunt verwezenlijken je deze ook weer meteen van je lijst schrapt. Je kunt bijvoorbeeld het verlangen hebben om een wereldberoemde concertpianist te worden. Vanuit je huidige levenssituatie lijkt dat misschien volkomen onrealistisch. Dus in plaats van je passie om concertpianist te worden op te schrijven, speel je op ‘zeker’ en schrijf je: ‘piano spelen’

Ik kan je nu horen denken: ‘Maar ik heb geen enkel idee hoe ik een wereldberoemde concertpianist kan worden.’ Vertrouw mij. Het doet er niet toe. Schrijf het op.

Out-of-the-Box

Dr. Andrew Newberg en Mark Waldman, de neurowetenschappers aan het Centrum voor Spriritualiteit en de Geest van de universiteit van Pennsylvania, zegt het volgende over denken in het groot: ‘Wanneer we ons op de grote vragen richten, de echt grote vragen, stellen we onze hersenen de opgave buiten het kader te denken, en dit zorgt ervoor dat de structuur van onze neuronen verandert, vooral in de frontale kwabben, het deel van de hersenen dat logica, rede, taal, bewustzijn en compassie regelt. Er groeien nieuwe axonen, die zich tot nieuwe dendrieten uitstrekken om te communiceren op manieren zoals onze hersenen nooit eerder hebben gedaan.  Wanneer  we de grote vragen overwegen, gebruiken we onze frontale kwabben om de functie van andere delen van onze hersenen te veranderen.’

Wees dus niet bang om in het groot te denken. Als je eenmaal je passie hebt genoteerd is aandacht de volgende stap. Als je denkt dat het je passie is om multimiljonair te worden en je geen enkele andere aanwijzing  hebt hoe je je aandacht kunt richten op geld verdienen en rijkdom creëren, speelt je geest spelletjes met jou. Je geest vertelt je dat je passie eigenlijk de wens is om geen rekeningen te hoeven betalen, vrij te zijn van verantwoordelijkheden en onaangename zaken. Zulke gedachtenspelletjes leiden nooit tot vervulling. Passies ontstaan vanuit het hart. Wanneer je ergens echt gepassioneerd over bent, hoef je niet zo veel moeite te doen om er je aandacht op te richten. Wanneer er dan moeilijke opgaven ontstaan, kunnen deze je niet afschrikken. Ze kunnen je een tijdje vertragen, maar ze kunnen je niet stoppen.

Laten we even terugkomen op het idee om op ‘zeker te spelen’. Heb je ooit gemerkt dat mensen die op zeker spelen helemaal niet zo enthousiast, energiek, vol passie of vuur en opgetogen over hun leven zijn als je vrienden die op het scherpst van de snede leven en helemaal voor hun dromen gaan?

Play it safe

Denk eens aan iemand die altijd voor de veilige weg kiest. Als zulke mensen een baan zoeken, kiezen ze liever voor het lagere salaris met een ziektekostenverzekering, de pensioenvoordelen en een doorbetaalde vakantie bij een gevestigd bedrijf dat dat ze het risico nemen om bij een startend bedrijf te gaan werken dat misschien meer betaalt, maar de sfeer van een grote familie heeft en aandelenopties biedt.

Deze mensen lopen niet graag langs het randje van de afgrond, springen niet van de hoge duikplank, reizen niet in gebieden waar zij misschien in contact komen met een vreselijke ziekte. Ze wonen niet waar ze het liefste willen wonen omdat dit te veel kost, vliegen niet in kleine vliegtuigen, rijden niet met hoge snelheid, zeilen de oceaan niet over; zij doen niets dat gevaarlijk, riskant of angstaanjagend zou kunnen zijn. En is dat het soort mensen waarop jij wilt lijken? Aan de andere kant: hoe is het om iemand te zin die elk ogenblik voor het genot gaat? Hoe voelt het om iemand te zijn die alles doet wat nodig is om volgens zijn dromen te leven, die elke uitdaging wil aangaan, door alle hoepels wil springen, overal naartoe gaat waar hij naartoe moet, om zijn diepste hartewens te volgen.

Ok. Laat ik eerlijk zijn. Ik ga je niet vertellen dat je van de berg af moet springen als je daar klaar voor bent, maar ik wil je wijzen op het belang van denken over je ideale leven, niet over je mogelijke leven. 

Opdracht: 

Maak een lijst met je passies. Dat wil zeggen: de dingen waar je het meest van houdt, die het belangrijkst voor je zijn en die het meest kritiek zijn voor je welzijn en geluk. Als je je eerste lijst met passies voorbereidt, speel dan open kaart, houd niets achter. Schrijf minstens tien dingen op waar je echt van houdt. Let wel: het gaat om je passies, niet om je doelen. Passies zijn hoe jij je leven leeft. Doelen zijn de dingen die jij in je leven wilt creëren. Je passie kan bijvoorbeeld zijn om ‘multimiljonair te zijn.’ Je kunt echter als doel hebben om volgend jaar twee miljoen te verdienen. Wat is het verschil? Een passie is hoe je je leven wilt leven. Een doel is iets wat je nastreeft om te bereiken. Wanneer je passies duidelijk zijn, kun je doelen creëren die verbonden zijn met je passies en kun je het leven gaan creëren dat je wilt leven. Zowel passies als doelen zijn waardevol, en de eerste stap is om duidelijkheid over je passies te krijgen. Denk na over wat je wilt doen, zijn en hebben wanneer je leven ideaal is. 

Voorbeelden van passies: 

 • Wonen in een mooi huis waarin ik me helemaal vredig voel en veel tijd besteden aan de inrichting daarvan
 • Succesvolle e-boeken schrijven
 • Lekkere gerechten maken
 • Samen met een groep mensen werken die ook gepassioneerd zijn over …

Nieuwe ideeën

‘Wanneer wij een nieuw idee in de hersenen introduceren, zijn er eerst een interessante verwarring en cognitieve dissonantie. Dat voelt misschien ongemakkelijk. De hersenen houden niet per se van nieuwe ideeën, vooral niet als deze in strijd zijn met andere opvattingen die je in het verleden hebt gehad. Als je dus jarenlang je geringe zelfvertrouwen blijft voeden en plotseling besluit het idee te introduceren dat je echt een geweldig iemand bent, moeten twee neurale circuits met elkaar de strijd aangaan; het oude geheugen en het nieuwe idee. 

Als je dus probeert om te veel ideeën, wensen of doelen tegelijk vast te houden, zeggen de hersenen: ” dit is te veel, we kunnen ons slechts op zo veel focussen.’ Dus kijk echt naar welke passies voor jou ECHT belangrijk zijn. Hoe meer duidelijkheid je krijgt over wat je echt graag doet en verlangt, hoe sterker je beste intentie wordt, en dit helpt de rest van je hersenen om op een georganiseerde wijze te reageren. Wonderen gebeuren wanneer je duidelijkheid hebt. 

“Reach for the moon. Even if you miss, you’ll end up among the stars”

Worstelen in je (werkende) leven is niet waar het leven voor bedoeld is.

Ben jij je passies even kwijt? Met inzichten in je talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je ook nog eens goed geld mee verdient. Het is mijn missie om je daarbij te helpen. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die actief zelf de regie in handen nemen om hun baan aan te laten sluiten op hun eigen talenten, interesses en vaardigheden gelukkiger zijn dan collega’s die dit niet doen. De mate waarin een baan aansluit op op je wensen verlangens en behoeften is bepalend voor het werken vanuit passie en energie. Uit een onderzoek dat Schouten en Nelissen tussen 1 januari en half februari 2016 afnam blijkt ook dat 1 op de 5 respondenten het werk maar moeilijk kan loslaten en hierdoor thuis minder kan ontspannen. Dat is jammer, want mensen die thuis niet piekeren over werk zijn gelukkiger (70% gelukkig) dan mensen die dit wel doen (40% gelukkig).

Kortom verspilling van veel talenten en kostbare energie. Deze week kun je al starten om daar een blijvende positieve verandering in te maken. Mail mij via serracoaching@gmail.com of maak een afspraak via de Talentscan link hieronder. Des te eerder jij start des te  sneller jij de juiste focus vindt in je bedrijf of leven zodat je geen geld, tijd of energie meer verspilt aan banen, studies etc die niet tot resultaat leiden. 

                      IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

In een Talentscan van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.

Ongelukkig in je loopbaan?Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Linda Groeneveld


Vorig jaar liep ik behoorlijk vast op mijn werk. Het voelde voor mij namelijk steeds meer een verplichting, terwijl het ruim 10 jaar mijn passie is geweest. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, maar ik durfde niet. Als je zolang hebt gezeten in een bepaald werkpatroon en omgeving is het heel moeilijk om je andere talenten te ontdekken en een totaal nieuwe weg te kiezen. Ik dacht van mezelf dat ik alleen goed was in 1 kunstje en dat dat het was en dat ik mij daar bij moest neerleggen. Gelukkig heb ik met behulp van Mariella mijn andere talenten ontdekt en heb ik geleerd om mijn zelf-saboterende gedachten te herkennen en hierop positief te anticiperen. Ik heb geleerd liever te zijn naar mezelf en zelfkritiek te minimaliseren. Ik zal altijd een perfectionist blijven, maar wel eentje die weet wanneer goed, goed genoeg is. Het is nu bijna een jaar geleden dat ik mijn baan heb opgezegd en voor mijzelf begonnen ben. Met mijn bedrijf, Diamond in Wax, geur kaarsen met (diamanten) ringen erin, heb ik mijn passie weer terug en ik ben er zeer trots op. 


Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe vind je een baan die gelukkig maakt (en die ook nog goed betaalt)

Weet jij dat je maar een paar stappen verwijderd bent van je droomleven?

Hoe vind je een baan die je gelukkig maakt ( en goed betaalt)

 • Heb je het gevoel dat je niet alles uit je leven haalt?
 • Heb je al een tijd het gevoel dat je niet weet welke richting je op wilt met je leven?
 • Loop jij vast op het werk?
 • Lijkt jouw situatie uitzichtloos?
Je carrièrepad bestaat niet uit een rechte weg van A naar B

Het is tegenwoordig een fluitje van een cent om met je auto de weg te vinden: als de bestemming bekend is, tik je die weg in de routeplanner in en die begeleidt je stap voor stap naar je doel. Als het gaat om het vinden van je levensbestemming, ligt de zaak gecompliceerder. Daarvoor bestaat geen TomTom. Het is dan ook niet eenvoudig om te bereiken wat je wilt. Niemand zal terug kijken op zijn loopbaan en jou vertellen: ‘Het is precies zo gelopen als ik gepland had,’

Er bestaat geen tom tom voor je carrière

Wist jij trouwens dat het woord ‘carrière’ is afgeleid van het Latijnse woord carraria via, dat rijweg betekent en waarin het woord carrus (kar) ligt besloten. Je carrière zou je dus met een weg kunnen vergelijken. De ene keer doet die denken aan een nauwelijks begaanbaar pad en de andere keer aan een rijbaan die je de ruimte biedt. En hoewel je geen TomTom hebt voor de route, zijn er wel sporen, pleisterplaatsen, gidsen, kaarten die de weg duiden. Soms zie je het helder, maar dan kom je voorbij een bocht en zie je een totaal onbekend landschap en ben je even de weg kwijt.

Mijn ‘road’ trip

Na mijn HBO studie (Internationaal Communicatie Management) in Den Haag en studie in Madrid,  zwierf ik flink wat rond op deze aardbol om een baan te vinden waar ik echt gelukkig van werd.  Ik rolde van de ene baan in de andere zonder echt stil te staan of deze baan nu wel echt bij mij paste. Ik wist wat ik leuk vond om te doen en verder dan die omschrijven kwam ik niet. Dit heb ik lang kunnen volhouden maar om een baan te vinden waar je je goed bij voelt en waar je voldoening uit haalt is het belangrijk om erachter te komen wat je talenten, behoefte’s, persoonlijke missie (je why) en drijfveren zijn. Had ik dat maar eerder geweten. In die tijd was het nog niet gebruikelijk dat je een (loopbaan)coach inhuurde namelijk. 

Is dit het nu?

Bij veel jobs dacht ik ‘is dit het nu?’ Moe sloot ik de dag af. Ik leefde voor de weekenden en de vakanties.  Ook voelde ik dat ik niet optimaal gebruik maakte van mijn talenten. Maar wat mijn talenten dan precies waren kon ik ook niet duidelijk benoemen. Veel verder dan teamplayer, communicatief vaardig, iets met mensen, reizen en evenementen organiseren kwam ik niet. Ik dacht dat ik me er maar in moest berusten dat ik niet over speciale talenten beschikte. Van een ondernemende, levenslustige, ambitieuze twintiger werd ik een ongemotiveerde werknemer die het liefste op vakantie ging. Terwijl de carrière van mijn toenmalige vriend gewoon doorging had ik het gevoel dat ik stil bleef staan. Ik voelde me steeds ongelukkiger: ‘Moet ik dit nu nog de komende 30 jaar volhouden?’

Als je doet wat je echt leuk vindt dan komt het succes vanzelf – Serracoaching

Het roer omgooien

Ik bereikte een dieptepunt tijdens een van mijn vele “in between jobs”. ‘Zo wil ik het niet langer’ besefte ik toen. Vanaf dat moment is het vuurtje in mij weer gaan branden en besloot ik om het roer om te gooien en besloot vanaf dat moment ook te stoppen met banen aan te nemen waarvan ik voelde dat die me toch niet gelukkig maakten en liet mijn CV links liggen.

De puzzelstukjes begonnen in elkaar te vallen na flink wat soul searching en coaching: Ik begon in te zien op wat voor manier ik mezelf saboteerde. Ik nam weer verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven.  De blauwe lucht kwam weer tevoorschijn en de donkere wolken verdwenen. Ik ontmoette de juiste mensen, deuren openden zich en ik werd steeds creatiever. En dat is wat er gebeurt als je dingen doet die bij jouw talenten passen.

Al snel schreef ik mij in bij de  Kamer van Koophandel. Na het ondertekenen van de papieren liep ik met een grote grijns het kantoorgebouw uit. Ik voelde dat ik op het juiste pad zat.

Talenten plaatsen in juiste context

Binnen no time bouwde ik een goedlopende praktijk op. Hoe? Doordat ik mijn talenten, die ik eigenlijk al de hele tijd in huis had, in de juiste context wist te plaatsen, werden mijn inspanningen met 300% beloond.

Klinkt heel logisch al je het zo zegt hè? Maar in veel bedrijven, en dat begint al op lagere scholen,  zijn we vaak gefocust op daar waar we niet goed in zijn. Als je een 9 voor je Nederlands had maar een 4 voor je wiskunde. Drie maal raden waar jij dan extra lessen voor kreeg. Best bizar eigenlijk. Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat het wegwerken van tekortkomingen leidt tot de beste ontwikkeling en prestaties. Dit is een grote misvatting! We presteren en ontwikkelen ons namelijk het beste als we ons richten op onze talenten. Veel mensen zijn bezig met waar ze niet goed in zijn. Ik was dus geen uitzondering. 

Focussen op waar je goed in bent

Het ondernemerschap gaf mij een ‘carte blanche’ om vooral te focussen op datgene wat ik leuk vond om te doen (mijn talenten!) en waar ik goed in was. Mijn talenten hadden veel speelruimte en werden dagelijks getraind. Ik kwam in een flow terecht en bloeide op. Ik voelde mij zelfverzekerder worden. Al spelende wijze leerde ik welke contexten en thema’s het beste uit mijn talenten haalde. Ik maakte grote stappen op professioneel gebied (werd snel beter in mijn vak en verdiende steeds meer).  7 jaar later, kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik mijn droombaan (die bij mijn talenten en drijfveren passen) heb gevonden. Vroeger vond ik alles behalve werken leuk en nu heb ik er mijn passie van gemaakt.

Werken vanuit talent maakt je leven zoveel makkelijker

Dat gun ik iedereen. Als jij weet waar je van nature goed in bent kun je daar gebruik van maken in zowel je persoonlijke – en werkende leven en dat maakt het leven zoveel leuker. Als je je blijft focussen op de drie-en in je leven zul je nooit gelukkig worden. Veel beter kun je je aandacht richten op dat wat je makkelijk afgaat. Je talenten! Daar ga je uiteindelijk ook meer geld mee  verdienen.

Werken in de 21ste eeuw.

Werken vanuit je talent maakt je niet alleen maar gelukkig. Werk vinden in de 21ste eeuw vraagt van jou dat je exact weet wat jouw talenten en toegevoegde waarde zijn voor een organisatie. Banen liggen niet meer voor het oprapen, life time employment is verleden tijd en werk- en opdrachtgevers zijn daardoor kritischer dan ooit. Het is niet langer alleen maar interessant, leuk of inspirerend om te weten waar je goed in bent, maar ook- absoluut noodzakelijk dat je precies weet hoe en waarin jij uitblinkt en waarmee jij toegevoegde waarde kunt bieden aan organisaties, werkgevers projecten en collega’s. Ook kun je pas effectief netwerken of Social Media inzetten in je zoekproces als je duidelijk kunt vertellen wat je te bieden hebt. Als je echt gaat doen wat bij jou en je talenten past dan blink je uit in wat je doet!

Maar wat  is Talent eigenlijk?

We worden allemaal geboren met talent. Maar dat betekent niet dat je er ook daadwerkelijk wat mee doet. Heel veel mensen zijn zich immers niet bewust van hun talent, zelfs als ze volwassen zijn. Ze halen de schouders op en geven aan dat ze niet goed weten wat hun talent is. Dat is erg begrijpbaar, want het hangt samen met de definitie van talent; talent wordt zichtbaar in die activiteiten die voor jou moeiteloos gaan en je energie opleveren. Deze definitie is dus erg paradoxaal, want voor jezelf is je talent helemaal niet zo spectaculair of bijzonder. Het gaat immers vanzelf. Doordat talent zo’n sterk ontwikkeld en natuurlijk patroon in je denken en handelen is, ben je je niet altijd bewust van je talent. Wanneer je echter naar een ander kijkt, merk je hun talenten wel op. Daardoor kom je soms tot het besluit dat anderen bijzondere dingen kunnen en jijzelf niet. Zonde!

Ontdek je eigen unieke Talenten richtingaanwijzer

Gelukkig zit er een richtingwijzer in je, die aangeeft welke kant je uit wilt. Ergens diep van binnen voel je welke kant je op wilt, wat je wilt bereiken. Zodra je deze kompas duidelijk in beeld hebt, leer je keuzes te maken vanuit je hart. Zolang je keuzes blijft maken vanuit je hoofd mis je aansluiting met wat je wilt in het leven. Je mist inspiratie in wat je doet. Als je met mensen spreekt die werkelijk geslaagd zijn in hun zelfgekozen beroep- van lesgeven tot telemarketing, of van toneelspelen tot boekhouden, ontdek je dat ze hun succes danken aan hun vermogen om hun talenten te vinden. En om hun leven zo te organiseren dat ze deze talenten dagelijks kunnen benutten. 

Jouw talenten (behoefte’s) essentieel bij jouw studie

Kies ook altijd een studie of cursus waar je 1) jouw talenten kunt gebruiken en 2) waarin je jouw talenten kunt ontwikkelen. Lukt een of beide niet, dan is de kans groot dat je afvalt en je studie of cursus niet afmaakt. Maar al te vaak zie je dat studenten een opleiding of vakken kiezen waarin er geen beroep wordt gedaan op hun talenten. Met als resultaat dat zij minder succes en plezier ervaren. Zij raken gefrustreerd en gedesillusioneerd, wat uiteindelijk helaas maar al te vaak tot opgeven leidt. De eerste stap naar het vinden van een studie die bij je past is dus het identificeren van jouw unieke talenten. 

Wil jij CEO worden over je eigen unieke Talenten?

Het geheim van het creëren van jouw droombaan is het maximaliseren van jouw talenten in je werk. Als dit je lukt zul je namelijk beter presteren en meer geluk ervaren in je werk. De eerste stap naar het vinden van de baan die bij je past is dus het identificeren van jouw unieke talenten. Ook geeft het jou een absolute voorsprong op anderen als je bij het solliciteren jouw talenten goed onder woorden kunt brengen. 

De nieuwe arbeidsmarkt vraagt van jou dus een grondhouding van werkondernemerschap.  Maar ben jij daar klaar voor en weet jij eigenlijk wel hoe je je kunt onderscheiden en wat je talenten zijn? Om zelf regie te kunnen nemen en je loopbaan voor het leven zelf te kunnen vormgeven is het van belang dat je exact weet: 

 • Wat jouw talenten en drijfveren zijn;
 • Wat jouw toegevoegde waarde is, waar jij het verschil maakt en wat jij kunt bijdragen
 • Welke context het beste past bij jouw talenten
 • Hoe je je talenten in actie kunt zetten
 • Jezelf als een product of dienst zien
 • Uitzoeken wat je tegenhoudt om te gaan voor een baan die bij je past 

 1. Ben jij klaar voor de nieuwe arbeidsmarkt?
 2. Wil jij geld verdienen dat goed bij jouw unieke talenten past?
 3. Wil jij CEO van je unieke talenten worden?

En wil jij geld verdienen met werk dat goed bij jouw talenten past? Je bent maar een paar stappen verwijderd van een (werkend) leven waar je wel voldoende uithaalt.  Dus zeg jij Ja tegen een gepassioneerd leven?

Meld je dan aan voor mijn Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Een Talentscan is niet zozeer een coachsessie. In dit half uur bespreken we wel wat je huidige uitdagingen zijn, je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we gaan ook kijken wat er nodig is om je probleem op te lossen of waar kansen voor jou liggen. En we stellen vast of ik je kan helpen met de 'ontdek je talent' trajecten die ik aanbied. Het gesprek is dus bedoeld voor mensen die op dit moment er aan toe zijn om grote stappen te maken en echt te willen investeren in hun ontwikkeling. Ook op financieel gebied. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij.

Wil je persoonlijke hulp en durf je het avontuur aan te gaan? Meld je dan aan voor een Talentscan. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor mensen die er aan toe zijn om te investeren in zichzelf en hun talenten

IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

Ongelukkig in je loopbaan?

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox.

Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Patty Kluytmans


Wat een verademing om te gaan zien dat iedereen zijn/haar talenten heeft en dat we die mogen gaan inzetten in plaats van verbeteren waar we niet goed in zijn. Op zoek gaan naar complementaire personen, in plaats van zelf overal goed in moeten zijn :-). Erachter komen waar je talenten liggen én er de waarde van gaan zien, werkt bevrijdend. Je kunt je focussen op beter worden, in een flow komen en je krijgt er meer eigenwaarde van. Ook krijg je beter inzicht in wat bij je past
Antonella Pagliaro


Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’ Antonella Pagliaro

- Amsterdam
Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Ontdek 5 grote fouten die vrouwelijke professionals maken (waardoor ze onzeker blijven)

Als Sofia goed de vacature doorleest dan verdwijnt haar enthousiasme als sneeuw voor de zon. Ze focust vooral op waar ze niet goed in is en besluit dat ze nog niet klaar is voor deze leuke baan. Ze bedenkt dat ze eerst nog meer kennis, ervaring en vaardigheden nodig heeft voordat ze kan solliciteren.In plaats van te solliciteren gaat Sofia nu googelen naar een nieuwe studie. En ze heeft er al een zware studie opzitten plus vele jaren werkervaring.

Herkenbaar?

Ik weet er alles van. Ik ben namelijk een ervaringsdeskundige op dat vlak.

En omdat ik het zo zonde vind dat jij dezelfde fouten maakt en jou gun dat je veel eerder voldoening haalt uit je (werkende) leven wil ik graag de volgende 5 veel voorkomende fouten met je delen.  

De vijf grootste fouten die vrouwelijke professionals maken: 

 1. Verstoppertje spelen in hun loopbaan, (werkende) leven en of bedrijf: Hoogvliegen zonder angst is nog wel een ding voor veel vrouwen: goede prijzen vragen voor diensten, geloven in hun unieke talenten, ruimte innemen etc. Veel slimme vrouwen verstoppen zichzelf  voor de kans om hoger spel te spelen – de manieren waarop we juist die stappen uitstellen die ervoor zouden zorgen dat we meer voldoening krijgen en die ons in staat stellen een positievere invloed op de wereld en ook hun eigen (werkende) leven te hebben.
 2. Veel Professionele vrouwen spelen ook de ‘eerst dit en dan dat’ strategie: Er worden veel interessante strategieën gebruikt om ‘hoger spel’ te spelen en tegelijkertijd onszelf ervan te overtuigen dat we op de ijverigst denkbare manier vooruitgang boeken. Een van die strategieën is volgens  Tara Mohr de ‘eerst dit en dan dat’ strategie. Dit zijn volgens haar foute overtuigingen die wij erop na houden over de volgorde waarin dingen dienen te gebeuren. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou dolgraag les willen geven over dat en dat onderwerp, maar eerst moet ik geld sparen voor een webdesigner, want ik heb een website nodig om mijn lessen te presenteren. Anders kan ik niet lesgeven.’ Of: ‘Ik zou die fantastische leidinggevende bij mijn bedrijf wel voor de lunch willen uitnodigen, maar dat kan ik pas doen als ik helder voor me zie welke volgende stap ik in mijn carriere wil zetten’ . We bedenken echt massa’s van dat soort verhalen over de juiste volgorde. Het probleem is alleen dat ze meestal niet kloppen. Je hebt geen website nodig om een cursus te geven. Je hoeft niet precies te weten welke kant je op wilt met je carriere voordat je gaat lunchen met die leidinggevende  die je zo bewondert. Die lunch met haar zou je juist kunnen helpen om daar achter te komen
 3. Veel professionele vrouwen schaven eindeloos bij: Eindeloos bijschaven is een neefje van ‘de zaken veel te ingewikkeld maken’. Dat houdt in dat je blijft hangen in het zogenaamde perfectioneren van een plan voordat je die aan de wereld presenteert: het eindeloos bijwerken van een opstel, nog meer onderzoek doen om je toespraak te onderbouwen, nog verder bijstellen van het ontwerp. Ga zo maar door. Tuurlijk je wilt graag hoge kwaliteit maar soms is die hoge kwaliteit alleen maar een mooi jasje voor onze angsten.  Dankzij onze conditionering als brave leerling denken we: hoe volmaakter ( in onze eigen ogen), hoe beter. 
 4. Weer een nieuwe studie volgen: Leren is leuk en gezellig maar een nieuwe studie volgen is vooral heel erg veilig. Natuurlijk zijn er ook erg goede redenen te verzinnen om door te studeren. Het is een prima manier om je kritische vermogens te ontwikkelen. Het kan een goede plek zijn om te netwerken en anderen te ontmoeten. Het kan tot een beter salaris leiden. Soms doe je heel specifieke informatie en vaardigheden op die je nodig hebt in een beroep: als je chirurg wilt worden of mensenadvocaat. Maar toch hebben heel veel slimme vrouwen heel andere redenen om maar te blijven studeren: omdat nog weer een opleiding doen onder het gebied vallen waar we ons op ons gemak voelen. En bij ‘hoog spel spelen’ helemaal niet. Getalenteerde vrouwen met een droom geloven dat ze echt weer een studie, opleiding of diploma nodig hebben omdat ze van zichzelf niet ‘genoeg’ zijn. Ze zijn op zoek naar een kwalificatie van buitenaf om intern toestemming te krijgen om te leiden en te scheppen. Zij nemen aan dat het hun dankzij nog meer scholing zal lukken om hun angsten om te zetten in een ontspannen zelfverzekerdheid. Studeren maakt het ons makkelijk om onszelf te overtuigen dat we vooruitgang boeken en iets productiefs doen terwijl we in werkelijkheid alleen maar het moment uitstellen waarop we hoog spel moeten spelen. Als je een studie volgt die niet goed bij je talenten en drijfveren passen dan is er een hoge kans dat je de studie op wilskracht afmaakt, of niet afrond of er geen werk bij gaat vinden omdat het het dan toch weer niet is. Is dat niet de grootste reden waarom je nu in dit schuitje zit? Een studie volgen omdat je dacht dat je daar een baan mee kon vinden?
 5. Veel vrouwen maken belangrijke loopbaankeuzes gebaseerd op kennis van hun competenties (aangeleerde talenten) en niet op basis van hun (natuurlijke) talenten: Veel vrouwen beschikken over een enorme wilskracht. En met deze wilskracht vinden ze snel een baan maar de kans is groot dat die aansluit op hun laatste baan. En dat is nu net de baan waar ze genoeg van hebben. ALs je vastloopt in je (werkende) leven is dat een teken dat je te veel werkt vanuit je comfortonze (aangeleerde) talenten en dat het tijd is om je verborgen talenten te ontdekken. Veel vrouwen gooien echter te vroeg het roer om, zonder zichzelf goed te kennen. Maar om je droombaan te vinden is het belangrijk om jezelf eerst te ont-wikkelen voordat je je kunt ontwikkelen. Eerst de verbinding met jezelf, daarna de verbinding vanuit jezelf met jouw droombaan. Hetzelfde geldt voor de verbinding met andere mensen.                                                                                                                                                                                                 

Onzekerheid is een steeds terugkerend probleem bij veel professionele en slimme vrouwen

Onzekerheid is een steeds terugkerend probleem bij vrouwen. Door deze onzekerheid, en vele andere innerlijke wegversperringen die vrouwen zichzelf opleggen gaan vrouwen niet voor hun droombaan en of leven. Wat je ook vaak ziet is dat veel vrouwen totaal geen idee hebben wat hun talenten zijn, waar ze goed in zijn en waar ze plezier uit halen. Daardoor lopen ze veel kansen mis in hun (werkende) leven.

Zie ook hier interessant filmpje waarin jonge meiden worden geïnterviewd:  Stellen we te veel grenzen aan meisjes en zeggen we hen hoe ze wel of niet moeten zijn? Stoppen we hen in vakjes en zeggen we hen welke rol zij later moeten vervullen? 


Het kan anders
 
Veel vrouwen geloven dat ze alleen hun droombaan kunnen creëren als ze heel hard werken. Maar dat hoeft niet zo te zijn.  Verder komen doe je niet door nog een studie te volgen of door heel hard te werkenJe kunt het veel slimmer aanpakken. Sofia zou al heel snel kunnen solliciteren op die leuke baan die bij haar past. 
 

Nog harder werken is niet de oplossing

Die leuke baan krijg je namelijk  niet door nog harder te werken of die leuke studies te volgen. Het geheim van het creëren van jouw droombaan ligt in het maximaliseren van jouw talenten in je werk. Als je dit lukt ga je beter presteren en voldoening halen uit je werk. En ook als je een nieuwe studie wilt volgen is het belangrijk dat je een studie kiest waarin je jouw talenten kunt gebruiken en waarin je je je talenten kunt ontwikkelen. Lukt een van beide niet, dan is de kans groot dat je afvalt of je studie niet afmaakt. Ook is het heel belangrijk om te kijken welke wegversperringen jij jezelf oplegt. Veel vrouwen ontbreekt het aan de juiste talenten vocabulaire ipv nog een studie. De eerste stap naar het vinden van een baan die bij jou past is dus het identificeren van je talenten. Vaak zetten vrouwen maar een gedeelte van hun talenten in, vanuit hun comfortzone en niet vanuit hun hele set aan talenten. Ook ontbreekt het hun aan de juiste talenten vocabulaire om te omschrijven hoe ze iets willen of hoe ze iets voor elkaar willen krijgen. Hierdoor stellen ze zich te verdekt op in hun (werkende) leven.

Leuk allemaal. Maar hoe bereik ik dat in de praktijk?

Kortom, ben jij een vrouw net als Sofia die na een lange studie en vele jaren werkervaringen nog steeds niet weet waar ze nu echt goed in is. En merk je dat je het frustrerend vindt dat je niet de juiste woorden kunt vinden waarmee je je talenten kunt omschrijven? 

Dat kan echt anders. Worstelen in je (werkende) leven is niet waar het leven voor bedoeld is. Met inzichten in je talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je ook nog eens goed geld mee verdient. Het is mijn missie om je daarbij te helpen.

Patty Kluytmans


Wat een verademing om te gaan zien dat iedereen zijn/haar talenten heeft en dat we die mogen gaan inzetten in plaats van verbeteren waar we niet goed in zijn. Op zoek gaan naar complementaire personen, in plaats van zelf overal goed in moeten zijn :-). Erachter komen waar je talenten liggen én er de waarde van gaan zien, werkt bevrijdend. Je kunt je gaan focussen op beter worden, in een flow komen en je krijgt er meer eigenwaarde van. 

Wil je nu al persoonlijke hulp en durf je het avontuur aan te gaan?

Meld je dan aan voor mijn Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.

Helder hoofd in een half uur

Ik meld mij aan voor een Talentscan

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox.

Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Ik hoor graag waar jij tegenaan loopt. Waar herken jij je in? Waar herken jij je niet in? Ik hoor het graag van je. Mail mij naar serracoaching@gmail.com en je krijgt altijd antwoord. 

Tot de volgende keer!

Mariella Serra

Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe je een (werkend) leven creëert dat bij je echte talenten past

Op het moment dat je geboren wordt , ben je een en al levensenergie en een vat vol mogelijkheden. Er is dus in het begin heel veel (nog) mogelijk en tegelijkertijd beginnen de eerste unieke kenmerken snel zichtbaar te worden. 

Dat gaat verder dan alleen de fysieke verschillen die vastgelegd zijn in ons DNA. Het ene kind vindt het heerlijk om eerst de stukjes van een puzzel te ordenen, het andere kind probeert de stukjes meteen aan elkaar te leggen en weer een ander kind maakt de puzzel niet zoals het 'bedoeld' is maar creëert een kunstwerk door de stukjes allemaal achter elkaar te leggen.

Het ene kind heeft duidelijk een voorkeur voor tekenen en knutselen terwijl een ander kind liever buiten speelt. Het ene kind is introvert en haalt zijn energie uit de eigen binnenwereld, een ander is veel meer extravert en haalt zijn energie uit de omgang met anderen.

De onderste laag van onze ijsberg is een manifestatie van onze natuurlijke talenten. Daar bovenop komen allerlei lagen die beïnvloed worden door ervaringen die we opdoen in ons leven. Maar de oorspronkelijke talenten, die afkomstig zijn uit ons diepe zelf, zijn nog steeds waarneembaar.

De talenten zijn allemaal in jou aanwezig maar nog onzichtbaar. Door bewust te worden wat er allemaal onder de ijsberg zit ervaar je meer bewustzijn in je leven dat gepaard gaat met het bereiken van meer intimiteit met jezelf, met de ander en met je omgeving. Daardoor ervaar je meer eenheid met alles wat zich nu aandient en nu is. 

Als je in staat bent je te laten raken door de mensen en gebeurtenissen die op je pad komen en je geraaktheid te erkennen, zul je ook meer van de schoonheid van het leven kunnen genieten. Hoe meer je de diepte van al je gevoelens en talenten (de mooie en negatieve kanten) kunt toelaten en voelen, hoe meer je kunt doordringen tot je diepste kern.

Meer weten? En wil je vandaag al een een stap maken?

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. 

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Ik ben door het coachingstraject anders naar mezelf gaan kijken, milder, meer om mezelf gaan lachen en vaker terug weten te gaan naar de kern van wie ik ben. Ik zou vele andere het coachingstraject met Mariella aanraden. Een van de beste manieren om je geld te besteden, ook omdat - als je lekker in je vel zit, - zeker als ondernemer, het dubbel en dwars terug verdiend. 

Charlotte van Leeuwen Eigenaar bord & Stift
Pin It
Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Gratis checklist: 7 dingen die passievolle vrouwen anders doen

Pin It

Veel vrouwen zijn onhandig bezig als ze een leuke baan willen vinden en of een switch willen maken. Ze blijven dromen en zijn jaloers op anderen  maar ondertussen blijven ze lekker doen wat ze altijd doen. Het lukt ze maar niet om het beste uit zichzelf te halen. Ze raken keer op keer teleurgesteld in hun (werkende) leven  en gaan steeds meer aan zichzelf twijfelen. Ze focussen vooral op waar ze niet goed in zijn, werken te hard, pleasen te veel en maken zichzelf klein. Ze missen passie en kleur in hun leven.  Herken jij je hier in? En wil je er eindelijk iets aan gaan doen? Een goed begin is om mijn gratis checklist te downloaden waar je veel inspirerende tips en een klein werkboekje zult vinden. Veel plezier ermee. Ik hoor graag wat je ervan vindt en waar jij tegenop loopt.

Lees verder...

Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Coach Amsterdam: heb de moed om niet perfect te willen zijn

Pin It
De kracht van kwetsbaarheid

De lat lag hoog. De foto’s moesten perfect worden. Ik had een professionele fotografe ingehuurd en een mooie locatie gevonden. Nu moest ik er nog voor zorgen dat ik er een beetje spontaan op kwam staan. En dat lukte niet…In plaats van te genieten van de ‘aandacht’, de locatie en het strand, zat ik in een verkrampte houding. Heel erg bewust te zijn van mezelf. Bah. Mijn interne criticus speelt nog maar een kleine rol in mijn leven sinds ik ondernemer ben maar nu ik weer een level aan het groeien ben komen oude demonen naar boven. Ik ben niet voor niks coach geworden. Als ik zo graag in de spotlight wilde staan dan had ik wel voor een ander beroep gekozen. Maar ik merk dat ik het ergens wel heel graag wil. Meer ruimte innemen, filmpjes maken, leuke foto’s van mezelf hebben. Ik voel me er nog wel ongemakkelijk onder en het voelt ook kwetsbaar maar ik weet nu ook dat als ik weer contact maak met deze kwetsbaarheid ik weer dieper in contact sta met mezelf en daarmee ook met anderen. 

Lees verder...

Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Dag veilige vaste baan. Hello nieuwe kansen (5 voordelen van ontslag)

Pin It
Dag veilige vaste baan. Hello nieuwe kansen (5 voordelen van ontslagen worden )

Als Lisanne denkt aan het feestje van aankomend weekend krijgt ze meteen een knoop in haar maag. Als iemand aan haar zou vragen hoe het met haar baan gaat dan is ze bang dat ze spontaan in huilen uitbarst. Het is een onderwerp wat ze probeert te vermijden. Dit doet ze soms door letterlijk afspraken met haar vriendinnen af te zeggen. Ze schaamt zich ervoor dat ze steeds op hetzelfde punt vastloopt: niet weten wat ze wil, onzeker voelen over wat ze in huis heeft en ontevreden voelen over haar baan.

Lees verder...

Geplaatst in Carrièretips voor vrouwen met pit, Talent in de spotlight | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen