Laat je talenten bloeien via je ‘schaduw’
Wil jij graag van baan veranderen maar weet jij NOG totaal niet waar jij goed in bent en wat je talenten zijn? Misschien weet je het wel maar houdt ‘iets’ je tegen om de volgende stap te maken? Vroeg of laat in je leven kan het voorkomen dat je overvallen wordt door loopbaantwijfels of dat je toe bent aan een rigoureuze carrièreswitch. Je wilt iets anders, dat is zeker, maar wat precies? Herkenbaar? Dan is het misschien wel eens heel interessant om te kijken naar wat voor talenten je in je ‘kelder’ verborgen houdt.
Vaak idealiseren we onze helden, goeroes en persoonlijke idolen. Al deze mensen kunnen iets wat jij niet kunt. Zo kan ik bijvoorbeeld heel erg opkijken tegen mensen die erg goed kunnen schrijven. Bij elk artikel dat ik schrijf en plaats vraag ik me af of het wel interessant genoeg is en of het’technisch’ wel goed in elkaar zit. Herkenbaar? Kijken naar wat je vooral NIET goed kunt? . Onze dromen stoppen we weg want die zijn toch maar “niet realistisch” en beetje bij beetje vallen we in slaap totdat we wakker worden 10 jaar later en denken “oh wat is de tijd toch snel gegaan, wat heb ik toch eigenlijk allemaal gedaan”. Maar wist jij dat in die zogenaamde negatieve aspecten van onszelf- die wij zelf miskennen- in wezen positieve eigenschappen verborgen liggen. In de bemoeizucht waar je zo allergisch op reageert bij anderen. Of in de softheid, de drammerigheid of het egoïstische, of wat het dan ook, waar jij je zo tegen kunt afzetten in de ander. In de bemoeizucht van die ander ligt jouw betrokkenheid. In de softheid ligt je gevoeligheid. In de drammerigheid je vastberadenheid en in het egoïsme je zelfwaardering. In het verwerpelijke kapitalisme ligt je verlangen om te gaan voor wat je wilt. In het zinloze geweld wat je woest kan maken, liggen je positieve agressie, je daadkrachten.
Alle grote spirituele tradities leren ons daarom de schaduw te eren. In het boedhistische tantrisme wordt gesproken over holy shit. In het taoisme wordt gezegd dat de Tao, de Weg, zich bevindt in de modder. In het christendom hebben we het adagium: Heb je vijand lief. En in het soefisme, de esoterische stroming binnen de islam, is er dat prachtige verhaaltje over een meester aan wie er gevraagd wordt hoe hij tot wijsheid is gekomen. De meester antwoordt: Door het gedrag van een hond, en vertelt hoe hij bij een oase een totaal uitgemergelde hond had zien staan. Elke keer als de hond zich naar het water toe bewoog, schrok hij zo van zijn eigen spiegelbeeld dat hij steeds terugdeinsde. Tot het moment dat hij al zijn moed bij elkaar schraapte en door zijn eigen spiegelbeeld heen in het water sprong.
Je schaduwkanten kun je wel verdringen, maar verdwijnen doen ze niet. Hier zien we we weer een van die mooie paradoxen van ons leven: juist door onze schaduwen te verdringen vragen ze steeds vaker en steeds indringender om je aandacht. Als je onder extreme druk staat bijvoorbeeld: ineens kan dan een uiterst orderlijk mens heel chaotisch worden. Wat ook vaak gebeurt als je eens een paar glaasjes te veel op hebt; zelfs de meest keurige ambtenaar kan dan ineens veranderen in een hooligan, en de meeste preutse vrouw in een wilde vamp, die mannen met huid en haar verslindt. De volgende dag hoor je jezelf zeggen: ‘ik geloof dat ik even mezelf niet was’, terwijl je gerust kunt afvragen of je op zo’n moment niet juist meer jezelf was dan wanneer je in je gewone doen bent.
Een ander gebied waar de schaduwkanten zich tonen is het gebied van je lichaam en steeds (terugkerende) kwalen. Je kunt jezelf en anderen met je geest voor de gek houden, maar je lichaam liegt nooit. De taal van je lichaam is klare taal en soms heel confronterend, maar als je ernaar wilt luisteren altijd weer een grote hulp. Wat zegt je rug jou, als hij bijna altijd stijf en onbuigzaam is en er zo problemen ontstaan in die rug? Of wat proberen je darmen je te vertellen, als je zo vaak last hebt van obstipatie en je zo moeilijk kunt loslaten? En die terugkerende migraineaanvallen dan? Waar roepen ze jou toe op? Er zijn op de esoterische boekenmarkt veel boeken te verkrijgen waarin elk kwaaltje geduid wordt, maar veel werkzamer is het om op een liefdevolle manier zelf naar antwoorden te zoeken. Of beter nog: deze antwoorden tot je door te laten dringen, want meestal weet je allang wat er aan de hand is.
Ze zeggen toch wel eens dat je je het meest kunt leren van de personen aan wie je je irriteert? Let maar eens op. Als je je bijvoorbeeld irriteert aan dominantie of arrogantie dan kan daar als kwaliteit daadkracht en zelfverzekerdheid tegenover staan en dat is nu net die kwaliteit die jij juist erg goed kan gebruiken. Maar het mooie is dat als jij je irriteert aan iemand jij deze kwaliteit ook zelf hebt: diep verstopt in je kelder.
Geïnspireerd op de sprookjeswereld waarin schaduw zo’n grote rol speelt, dichtte Rainer Maria Rilke het als volgt:
Wellicht zijn alle draken in ons leven
uiteindelijk wel prinsessen die er in angst en beven
slechts naar haken
ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
in diepste wezen wel niets anders dan iets
wat onze liefde nodig heeft.
Ontdek je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.
Bron: het licht en de korenmaat. Je ziel als werkgever