‘Niet zeuren, maar doorgaan’: dat was de sfeer in het ondernemersgezin waar Karin opgroeide. Het beïnvloedde haar studiekeuze. 10 jaar later heeft ze spijt.
Karins (31) ouders hadden een transportbedrijf. Iedereen hielp mee: hard werken en vooral niet zeuren stond voorop. Aan tafel voerden ze nooit discussies. De mening van de kinderen was niet belangrijk. Karin mocht vooral niets doen waar mensen in het dorp over zouden kunnen praten. Karin: ‘Ik heb nooit aandacht gegeven aan wat ik zelf wilde. Ik wist niet dat dat mocht.’
Middelbare school
Op de middelbare school wordt ze gepest met haar gewicht. Dag in dag uit kreeg ze te horen dat ze dik en lelijk was. Ze verloor al haar zelfvertrouwen. Het enige wat ze wilde was geaccepteerd worden.
Studeren
Karin wil graag met mensen werken. Ze begint aan de Hotelschool en rondt de School voor Toerisme af. Ze koos voor opleiding toerisme omdat ze veel van de wereld wilde zien. Omdat haar vader een eigen bedrijf heeft gingen zij nooit ver of lang op vakantie. Het was altijd maximaal 1 week in Nederland. Na haar studie belandt ze in een sales- en marketingfunctie (Van account manager tot marketing manager). Ze werkt zes jaar voor 150%, ze is goed in haar vak, zegt altijd ja op projecten en probeert de leukste en meest gewaardeerde collega te zijn. Niet zeuren maar doorgaan was het toch?
Doorbuffelen
Inmiddels haalt ze geen voldoening meer uit targets halen. Ze stond vaak niet achter de producten, diensten of visie van het bedrijf. Veel deadlines, weinig ruimte voor eigen inbreng en geleefd worden door anderen. Het enige menselijke aspect was contact via de email of telefoon. Dat was voor haar niet voldoende. Maar van huis uit heeft ze meegekregen dat werk nou eenmaal niet altijd leuk kan zijn, en dat het normaal is om met tegenzin naar je werk te gaan. Ze dacht dat iedereen dat heeft en blijft hard doorwerken.
Burn out
Dan krijgt ze lichamelijke klachten: slecht slapen, continu moe, hoofdpijnen, benauwdheid. “Ach, ik ga wel even op vakantie en het is voorbij”, denkt Karin. Maar de burn out is niet te vermijden.
Met hulp van een psychologe kan ze na een jaar bij een nieuwe werkgever aan de slag. Binnen een maand komt de gedachte “Is dit het nou?” weer naar boven borrelen. De klachten kwamen opnieuw terug.
Interview
Karin beseft dat er iets moet gebeuren. Ze realiseert zich dat ze bij toeval in een beroep is gerold waar ze geen vreugde aan beleeft. ‘Ik ben goed in mijn vak, dus ik dacht dat dat mijn bestemming was. Ik heb er nooit over nagedacht waarom ik er geen energie van krijg.’
Ze denkt dat ze meer met mensen wil werken. Maar hoe? Ze besluit een loopbaancoach te interviewen om te onderzoeken of dat vak bij haar past. Zo komt ze bij mij. We drinken een kop koffie en al snel verandert het gesprek in een coachingsessie. Drie uur later gaat Karin naar huis met het besef dat ze eerst terug moet naar de basis. Ze wil weer het gevoel terugkrijgen dat ze leeft. Ze wil weer plezier hebben. Kan dit ook in je werk, vraagt ze zich af? We gaan een verkort traject doen.
Talententest
Karin doet een talententest. Ze is stomverbaasd dat organisatietalent en het helpen van andere mensen er niet uit komen. De talenten die er voornamelijk uitspringen zijn strategisch, individualistisch* en toekomstgerichtheid. Karin denkt na. Ze is inderdaad altijd een paar stappen verder dan haar collega’s. Alternatieve scenario’s bedenken gaat haar ook makkelijk af. Nu herkent ze haar strategische kant wel. Ze had het alleen nooit gezien als talent.
Eerste sessie:
We doen een Voice Dialogue oefening. Karin realiseert zich dat ze zichzelf jarenlang groot heeft gehouden. Ze verstopte haar kwetsbaarheid. Ze was een perfectionist in alles wat ze deed. Want als ze supergoed was, kon niemand commentaar leveren. Toch bewondert ze juist mensen die eerlijk durven te zijn over wat ze moeilijk vinden.
Tweede sessie:
De laatste weken merkt ze dat ze minder last heeft van de perfectionist in haar. Die zingt een toontje lager. Ze gaat meer op haar eigen gevoel vertrouwen. Zo ontdekt ze ook dat het idee om coach te worden misschien niet zo past. Omdat ze vroeger altijd klaar stond voor andere mensen zocht ze een ander beroep automatisch in die richting. Maar ze realiseert zich dat ze problemen van vrienden eigenlijk vermoeiend vindt. “Ze blíjven maar doorgaan.” Eigenlijk voelt ze zich sterker in groepsverband. Bovendien heeft ze ruimte nodig om zelfstandig projecten uit te zetten, ziet ze nu. Ze vindt het prettig om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Ze beseft dat ze nog steeds enthousiast wordt van verschillende aspecten uit ‘de hospitality’. Het wordt tijd om dat beroepsveld opnieuw te onderzoeken.
Oriënteren
In de loop van de erop volgende weken denkt Karin veel na. Tot drie keer toe is ze uitgenodigd voor een baan in haar oude werkveld. Ze wijst ze alle drie af en stelt haar eigen behoeften voorop. De oude Karin zou meteen op deze job offers zijn ingegaan maar nu luistert ze veel beter naar haar gevoel. Een strategische functie binnen de hospitality past wel bij haar. Dezelfde job bij een technisch bedrijf weer niet. Iedere keer, beseft ze, moet ze voelen of het wel klopt. Ze heeft nu een basis om op terug te vallen. Inmiddels is ze ver in een sollicitatietraject voor een leuke nieuwe baan binnen de hospitality.
Wat is Karin’s belangrijkste advies aan anderen?
“Ik kwam binnen met een loopbaanvraag maar ik ging weg als een gelukkiger mens. Ik ben nu veel zelfverzekerder en ik weet waar ik naar toe wil. In mijn eentje kwam ik er niet uit. Ik heb geleerd dat ik nooit voldoening zal krijgen door aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen. Het enige resultaat is dat ik mezelf volledig uitput. Dat gebeurt mij nooit meer. Ik moet namelijk de rest van mijn leven maar één iemand tevreden houden en dat ben ik zelf.”
* Mensen met individualistisch talent zijn gefascineerd door de unieke kwaliteiten die iedereen heeft. Ze moeten niks hebben van generalisaties of ‘types’, en hebben aandacht voor de verschillen tussen de individuen. Omdat ze zo’n waarnemer zijn van de sterke punten van anderen, kunnen ze bij iedereen het beste naar boven halen. Dit thema helpt ze ook om productieve teams te formeren.
Wil jij net als Karin ook een baan vinden waar je wel gelukkig van wordt
…en komen de volgende vragen je bekend voor?
- Wil jij weten in welke context jouw talenten floreren?
- Wil jij een baan vinden en of business creëren die bij jouw unieke talenten-DNA past?
- Wil jij een leven leiden waarbij je fluitend naar je werk gaat?
- Wil jij trots zijn op je huidige werkzaamheden?
- Wil jij weten hoe jij je talent kan ontwikkelen én optimaal kan inzetten?
- Wil jij een job waarbij de tijd voorbij vliegt omdat je het zo naar je zin hebt en waar je je talenten volledig benut?
- Wil je genoeg energie overhouden aan het eind van je werkdag om nog leuke dingen te ondernemen?
- Wil jij ook 100% overtuigd zijn dat je op de goeie weg zit?
Dan zijn er verschillende manieren waarop ik jou kan helpen:
Talentscan
Gratis intake-gesprek voor meer inzicht in je huidige situatie.
Rock Your Talent programma
In vijf maanden geld verdienen met je talent
Ontdek Je Talent Mastertraject
Intensieve individuele coaching op maat (voor ondernemers die willen ondernemen)
Ontdek hoe jij goed geld kunt verdienen met je talent en merk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.
Ik help je daar graag bij!