Ik weet precies hoe ongelukkig jij je voelt. Ik heb er ook jarenlang rondgelopen, in corporateland. In mijn nette pantalon en een saaie blouse. De hele dag op mijn kont naar een stom beeldscherm kijken. Uit je vel springen van gebrek aan beweging. Stomme opdrachten, stomme baas.
Als kennissen of familie me op familiefeestjes en borrels vroegen “Wat doe jij nu?” vertelde ik dat ik als communicatiemedewerker werkte bij een grote organisatie. Dan ontving ik een goedkeurend knikje. Ik deed mee met het spelletje maar ik voelde me doodongelukkig. Ik was allesbehalve trots op mijn werk. Eigenlijk schaamde ik me er voor. Ik sleepte mezelf letterlijk naar mijn werk. Het was gewoon niet de baan die bij mijn talenten aansloot. Maarja het stond goed op mijn CV, hè.
Weer luisteren naar mijn gevoel
Ik kon geen goede keuzes maken, leek het wel. Ik liet me te veel leiden door de meningen van mensen uit mijn omgeving. Tot ik 8 jaar jaar geleden een dieptepunt bereikte. Ik besloot het roer om te gooien: weer te luisteren naar mijn gevoel. Ik schreef mij in bij de kamer van koophandel. En zo had ik opeens mijn eigen bedrijf.
Yes. Wat een goed gevoel weer. Dat ik de adviezen van mijn omgeving totaal negeerde, daar heb ik tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad. En als ik dat kan, het roer omgooien en gelukkig worden in mijn (werkende) leven, dan kan jij dat helemaal.
In deze blog vijf persoonlijke adviezen om meer uit je (werkende) leven te halen dan dat je nu doet. Je bent namelijk veels te jong om je tijd uit te zitten!
Doe deze 5 dingen niet als je gelukkig wilt worden in je baan
1. Word bewust van je overtuigingen
Onbewuste overtuigingen beïnvloeden onze loopbaankeuzes. Onderzoek wat voor overtuigingen er in je hoofd leven; je ‘mentale’ kaart. Sommige van deze denkpatronen zorgen ervoor dat je risico’s uit de weg gaat. Ze ontnemen je de kans om jezelf te ontwikkelen.Het lastige is dat je je doorgaans niet bewust van bent. Leer je denkpatronen herkennen. Door juist die gedachten boven water te krijgen die je hebt op het moment dat je de dingen anders aanpakt dan je zou willen, leer je te snappen waarom je je zo voelt of zo handelt. Je bent geneigd vast te houden aan je overtuigingen en doordat we niet bewust op zoek gaan naar experimenten die het tegendeel bewijzen, wordt een stelling als ” van mijn gevoel volgen kan ik mijn brood niet verdienen” ook steeds meer waar.
2. Luister naar je gevoel:
Je loopbaan goed organiseren is vooral een leerproces. Het gaat niet alleen om het verzamelen van informatie, om het nadenken, kiezen en plannen. Het is ook belangrijk dat je weer leert je gevoel en intuïtie in te schakelen. Als je het gevoel hebt dat je vastloopt, en dat het leven een beetje voorthobbelt, sta je waarschijnlijk in de automatische piloot. Die piloot wil misschien wel ergens anders heen, maar hij weet niet meer hoe hij zelf kan vliegen.
Als je het contact met je gevoel kwijtraakt zit je te veel in je hoofd. Dat kun je herkennen doordat je veel zit te malen: Je hebt je hoofd meester gemaakt en je hart dienaar. Om keuzes te maken die goed voelen moet je het andersom doen. Stilstaan en echt afvragen waar je gelukkig van wordt blijft echter een proces.
3. Kies een groot doel (droom groot), maar loop de weg erheen in kleine stapjes.
‘En als ik nu een verkeerde keuze maak?’ Je ziet in gedachten vaak een lange en onoverzichtelijke weg die je nog moet gaan om je doel te bereiken. Een nieuwe weg inslaan wordt dan een heel groot iets. En het moet dan dus in een keer goed zijn. Voor minder dan perfect doen we het niet. Maar waarom zo absoluut? Je kunt ook beginnen met kleine stapjes. En rustig bijsturen.
Je zult zien: elke keer als je een stapje uit je comfortzone zet, groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie is het eng, maar later ben je alleen maar trots op jezelf.
4.Focus op waar je WEL goed in bent:
Veel te vaak zijn we gefocust op waar we niet goed in zijn. Van een 3 een 5 maken. Veel slimmer is het om te focussen op waar je wel goed in bent. Van een 6 een 9 maken. Doen waar je goed in bent levert je nieuwe energie. Het laad je batterijen op. Doen waar je niet goed in bent, laat je batterijen leegstromen. Gedurende lange tijd werk doen waar je niet goed in bent, is zelfs belastend voor ons menselijk systeem. Het geeft stress, het maakt moedeloos, het maakt ziek.
Ga doen waar je goed in bent en zet je talenten in. Als je nog niet weet welke dat zijn, ga het dan uitzoeken.
5. Wees vaker lui
Als iemand tegen je zegt dat je niet hard werkt, schiet je geheid in de verdediging. Je gaat meteen uitleggen waarom je wel degelijk hard werkt. Hard werken is goed. Hard werken is een deugd. En goedkeuring is voor iedereen belangrijk.
De heersende overtuiging is echter, meer is beter. We denken dat meer hebben, meer doen en meer zijn de kwaliteit van ons leven verhoogt. Te hard werken en overbodige dingen doen zijn echter dodelijk voor je passie, je creativiteit en je geluksgevoel. Als je meer tijd wilt overhouden kun je de volgende dingen doen om meer succes te boeken.
- Stel een duidelijk doel
- Vraag jezelf af: welke taken brengen je dichter bij je doel? Geef die voorrang.
- Welke taken leveren nauwelijks resultaat op? Drop ze.
- Stop met het aangaan van nieuwe verplichtingen.
- Doe af en toe helemaal niets.