En hoe zij nu wel al haar talenten maximaal inzet
Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je dingen als vanzelf gaan wanneer je je talent inzet. In deze blog vertel ik hoe je in onbalans raakt wanneer een talent de overhand heeft. Als voorbeeld vertel ik je over het talent als achiever, de doelgerichte doener. Misschien herken jij jezelf in het talent en zo niet, dan leer je waarom het belangrijk is om je te focussen op meer dan een talent.
De achiever in Ingrid
Ingrid is een echte doener. ‘Niet lullen maar poetsen’ is een van haar credo’s.
Ze werkt nu bijna 10 jaar bij dezelfde werkgever, waarvan 9 jaar in dezelfde functie.
‘Ik voel dat ik mijn functie en werkgever ontgroeid ben. Waar ik mijzelf de eerste jaren nog motiveren kon, haal ik nu steeds minder voldoening uit mijn werk. Het liefst help ik mee strategieën en de grote lijnen uit te zetten. Ik houd van een uitdaging, zie snel patronen en bouw graag systemen zoals automatiseren en interne processen, die het werken gemakkelijker en sneller maken. Geef mij maar een project en de vrijheid om het op mijn manier te doen en ik zorg dat het snel van A naar B gaat en dat we onze doelen behalen. Ik moet niet gemicromanaged worden en bij mijn werkgever krijg ik die kans niet. Ik moet het beleid van het bedrijf volgen, meer niet. Het geeft mij het gevoel onzichtbaar te zijn. Zonder doel en de vrijheid om die zelf in te vullen ben nergens naar op weg en dat nekt me.’
Vastlopen door het gebrek aan voldoening
Ingrid loopt al een paar jaren rond met het gevoel dat ze niet echt bijdraagt en dus niets bereikt. En elke keer als ze op zoek gaat na iets anders, stopt ze weer na een paar afwijzingen. ‘Ik kom niet verder zo. Ik wil best op zoek naar ander werk, maar voor maximaal 28 uren per week vanwege mijn gezin. En dat is weer niet mogelijk, carrièrevrouw én een goede moeder zijn. Maar het laatste dat ik wil is gezien worden als een ambitieloze moeder. Pfffff…’ Haar opvatting dat je als parttimer je ambitie niet volgen kunt. Helemaal als je bovendien kinderen hebt. Die overtuiging staat haaks op haar behoeft om meer te zijn dan ‘moeder of partner van…’ Haar werk is belangrijk voor haar. Ze wil iets doen waarin ze zichzelf verliezen kan.
Ik voelde de dilemma’s bij Ingrid. En ik hoorde de moeheid in haar stem. ‘Regelmatig lig ik al om 9 uur in bed. Ik heb namelijk geen moment voor mijzelf. Op mijn werk zit ik op een kamer met andere mensen, die de hele dag babbelen. Ik werk graag samen om iets voor elkaar te krijgen, maar werk ook graag alleen. Ik trek me dan graag terug. En als ik thuis kom, heb ik mijn gezin om me heen. Ik heb behoefte soms even alleen te zijn en ben niet altijd een leuke moeder en partner.’
Als Ingrid bij me aanklopt voelt ze dat het tijd is voor iets anders. Ze is er klaar mee. Met haar vermogen zich aan te passen aan haar werkgever stapt elke keer in dezelfde valkuil. Het wordt tijd voor haar manier! Ze wil weer voldoening voelen, haar talenten ontdekken en een leuk mens zijn voor haar omgeving.
‘Maar wat past dan bij me? Hoe vind ik werk, waarin ik mijzelf verliezen kan?’
Ik doe, ik bereik en daarom ben ik…
Een van Ingrid haar dominerende talenten is die van de achiever.
Achievers voelen een innerlijk vuur om hard te werken en halen energie uit dingen gedaan krijgen. Op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Door hun resultaat- en taakgerichte houding lijken relaties met anderen ondergeschikt. Ze houden er niet van om onderbroken te worden. Toch zijn het over het algemeen goede samenwerkers. Ze werken samen door doelgericht te communiceren om een project aan te pakken en af te ronden is hun vorm van relatiebinding. Ze gaan door totdat ze het doel dat ze voor ogen hadden, bereiken.
Dit geldt voor hun werk, maar ook privé.
Bij elke achiever pakt dit talent anders uit in de praktijk. Geen mens is immers hetzelfde en heeft bovendien zijn of haar eigen combinatie aan talenten. In grote lijnen voldoen alle achievers echter aan onderstaande typeringen.
Eigenschappen van de achiever
Herken jij je in onderstaand rijtje? Dan kan het zijn dat ook jij een achiever bent:
- Doelen behalen/afstrepen geeft je enorm veel voldoening Vaak hou je to-do lijstjes bij
- Je bent enorm gedreven
- Je vindt het vervelend als je geregeld onderbroken wordt
- Vergaderingen waarin vooral gepraat maar zo weinig knopen worden doorgehakt irriteren je mateloos. Meetings vind je meestal saai
- Je houdt ervan om dingen af te ronden. Begin je ergens aan, dan maak je het af
- Je houdt ervan om dingen praktisch te maken en naar de praktijk te vertalen
- Je haalt meer voldoening uit doelen die je stretchen dan uit een eenvoudige opdracht
- Je haalt altijd ergens de energie vandaan om langer door te werken
- Niets doen kun je niet. Een dag niets gedaan is een verspilde dag
- Je bent ambitieus en zelden tevreden
- Werk is belangrijk voor je. Je beschikt over een enorm groot innerlijk vuur om zelfstandig dingen op te pakken. Sturing heb je praktisch niet nodig
- Je gaat voor doelen waaraan je het einde ziet. Langetermijndoelen zijn minder geschikt
- En je kunt slecht tegen mensen die ‘hun tijd verdoen.’
Je bent meer dan een achiever
Jij vraagt je misschien af waarom je grootste of meest dominante talen je zo in de weg kan zitten.
Ik leg het je uit.
Elk mens heeft zo’n 13 talenten, waarvan je er gemiddeld maar 3 heel bewust inzet. Veel mensen zijn ook aan het werk via oude scripts of competenties. En dat werkt prima voor even, maar op een gegeven moment loop je daarin vast. Driekwart van je zwakke punten zijn talenten die niet goed gemanaged zijn. Voert de achiever in jou de boventoon en maak je te weinig gebruik van je andere talenten, dan voel je geen voldoening in je werk. En ben jij, zoals Ingrid, een achiever met verantwoordelijkheidsgevoel (een ander talent)? Dan brand je jezelf op als je doorgaat.
Leer welke andere 10 talenten je bezit, hoe ze samenwerken en welke rol en context erbij passen. Zo bereik je meer, heb je meer mogelijkheden en blijf je in balans.
‘3/4 van je zwakke punten zijn talenten die niet je (nog) niet goed managet’
Te streng en te hard
‘Als ik niet hard werk, bereik ik niets en ben ik niet succesvol.’
‘Niet druk zijn? Dat kan ik niet!’
‘Als ik minder doe, ben ik ook minder van waarde.’
‘Als ik zeg wat ik denk en wil, ben ik een bitch…’
Je vindt anderen snel lui.
Je rationaliseert je gevoel weg.
Je vindt dat je wordt betaald om hard te werken.
Een doelgerichte doener als jij strijdt voortdurend met deze stemmetjes. En veel achievers zijn voornamelijk heel erg streng naar zichzelf. Ze moeten en kunnen altijd meer dan dat ze gedaan hebben.
Dit zijn slechts vooroordelen en overtuigingen. Ze helpen je niet en daarom nodig ik je uit na te denken of ze kloppen met de werkelijkheid.
Daarom geef ik je een aantal praktische tips en omdenkers, waarmee jij in balans komt, terwijl jij gedaan krijgt wat je wilt. In je werk én privé.
Wat past wel bij Ingrid?
Tijdens de Spark Sessie ontdekte ze, waarom ze vastliep in haar huidige baan. En waarom ze ook privé zo weinig balans voelde. En snakte naar ruimte om haar eigen dingen te doen.
Ingrid is een strateeg. Ze denkt out of the box en heeft visionaire ideeën om mensen vooruit te helpen. Dat betekent dat ze niet tot haar recht komt in een functie waarin je volgt en uitvoert. Zij zet graag een doel in een project en werkt dat project, waar nodig in samenwerking met anderen, uit tot dat doel bereikt is. En het project afgerond.
Het liefst doet ze dat in vrijheid en met autonomie. Alleen dan borrelen de meest fantastische ideeën naar boven.
Ze snapt nu ook dat ambitie en een gezin wel degelijk samen kunnen gaan. En dat omstandigheden als ‘veel vakantiedagen hebben’ voor haar ondergeschikt is aan doelgericht bezig zijn.
‘Dat begrijpt niet iedereen,’ vertelt ze in een van de sessies. Doordat ze echter begrijpt waarom het bij haar zo werkt, kan ze die opmerkingen naast haar neerleggen.
Ook beseft ze sinds haar traject bij mij, dat ze doorslaan kan in haar prestatiegerichtheid. Ze leert prioriteiten te stellen in welke zaken belangrijk zijn en welke niet. En waarom ze niet altijd aan kan staan, klaar voor alles en iedereen. Het wordt tijd om de ruimte voor zichzelf te nemen om op te laden, zodat ze in alles wat ze doet nog beter is.
Op zoek naar werk gaat ze meer af op haar onderbuikgevoel.
Zo komt de achiever in Ingrid tot haar recht
Ingrid leert haar talenten kennen en te combineren. Deze zet je in in haar groeiende onderneming, waarin ze vooral werkt voor kleine, dynamische bedrijven. Ze kiest nu voor klussen, waarin ze gewaardeerd wordt voor haar talenten.
‘Bij grote concerns zou ik opnieuw aanlopen tegen het vastgeroeste beleid. Mijn maag draait om als ik daaraan denk. Anderen zijn veel geschikter om deze bedrijven te helpen.’
Ze doet nu wat haar de voldoening geeft die ze nodig heeft om energie over te houden voor haar gezin. Elke dag heeft ze een vast halfuur, waarin ze met hun nieuwe, vierpotige gezinslid Bruno de natuur intrekt.
‘Ik loop mijn hoofd leeg. Soms krijg ik opeens een ingeving om een probleem, thuis of in mijn werk, aan te pakken. Tegenwoordig neem ik mijn mobiel mee om mijn idee even in te spreken.’
De achiever in jou
Niet elke achiever is hetzelfde. Dat laat ik je zien in de volgende blog van deze tweedelige serie. Ook lees je dan over wat jij nodig hebt om de achiever in jou maximaal in te zetten, zonder jezelf op te branden en uit balans te raken.
Wil jij ondertussen leren hoe jij je talenten ontdekt en inzet in elke situatie? Loop jij op je tandvlees, loop je vast in je werk, heb je het idee dat iedereen aan je trekt en wil je die patronen doorbreken? Geef je op voor een van de trajecten of neem contact met je op om te sparren over wat het beste bij jou past.
*Belangrijke noot: De talenten worden in mijn blogs los behandeld, geïsoleerd. Maar kennis over het talent ‘actiegerichtheid’ op zichzelf doet geen recht aan de unieke persoonlijkheid van iemand. Mensen zijn een mix van meerdere talenten. En afhankelijk van die mix, komt een bepaald talent tot uiting. Dat verschilt dus per persoon. Maar om de talenten duidelijk te kunnen uitleggen, behandel ik per blog slechts 1 talent. In coaching komt dit uitgebreid aan bod hoe jouw unieke top 13 met elkaar samenwerken en op wat voor manier dat jou uniek maakt